♡ Baktips till första advent ♡ Och missa inte att följa mig på insta: @jennysmatblogg eller på Facebookdär kommer jag uppdatera med julgodistips enda fram till jul.
Godaste & enklaste jordnötsbräcken, precis så där lagom smidigt när man vill bjuda på något gott!
Du behöver till 15 bitar
150 gram mjölkchoklad
1 dl jordnötssmör
2 1/2 dl salta jordnötter ( spara några till topping)
Gör så här:
Smält chokladen och rör ihop med rumstempurerade jordnötssmöret.
Rör ner jordnötterna och klicka ut på bakplåtspapper med en bricka under.
Ställ svalt ett par timmar innan servering
Husmanskost är bland det godaste jag vet, en köttfärslimpa med brunsås & potatis.
Inte mycket som överglänser det inte.
Det här behöver du till köttfärslimpan 5-6 personer:
1 kilo nötfärs
2 msk oxfond
salt & peppar
1 paket bacon
Fyllning:
150 gram valfri färskost ( jag valde smaksatt med paprika)
1 pkt knaperstekt bacon
Serveras med klyftpotatis / Morötter
Smörstekta champinjoner
Brunsås: ev steksky från köttfärslimpan
4 dl vatten
1 dl grädde
2 msk oxfond
1 msk kinesisk soya
salt och peppar
1 tsk rödvinbärsgele
maizena
Gör så här: Ställ ugnen på 200 grader.
Rör ihop smeten till köttfärslimpan. Platta ut degen på ett bakplåtspapper alternativ på platfolie. Rör ihop den knaperstekta baconen med färskosten & fördela ut fyllningen i mitten, och forma ihop till en limpa. Klä in med bacon, och lägg sedan i ugnsfast form och ställ in i mitten av ugnen i cirka 40-50 minuter tills köttfärslimpan är 70 grader.
Under tiden limpan är i ugnen gör du brunsåsen:
Häll i vatten i stekpannan och skeda ur ev steksky från limpa i ugnen, häll i grädde,soya och fond i stekpanna och låt sjuda ett par minuter. Sila sedan såsen och häll tillbaka den i den rena stekpannan, och låt sjuda upp igen. Smaka av såsen med salt och peppar, och vinbärsgelen. Önskar ni en tjockare sky red av den med maizena ( eller färskost är också gott ) önskar ni en mörkare sås droppa ner ett par droppa soyakulör i såsen.
Oj vad vi har bakat med nutella i helgen, nutella är så gott så det kan ju liksom inte gå att misslyckas med. Eller? I vår familj är vi inte så glada i de traditionella tårtorna utan vi bjuder oftast på kladdkakor eller cheesecakes. Och igår bjöd barnen far på en glasstårta med krämig nutella & hasselnötter.
För att få den runda formen gjorde jag glassen i en plastbunke.
En tårta med ytterst få ingredienser, busenkel att göra!
Det här behöver du till 5- 6 bitar: 5 dl vispgrädde
1 burk sötad kondenserad mjölk
250 gram nutella
Gör så här: Vispa grädde fluffig så att den bildar toppar, öppna mjölken och vänd ner i grädden, rör om och ringla sist ner nutellan,
Häll upp i en plastbunke och ställ in i frysen över natten. När du vänder upp glasstårtan så tar du fram tårtan tio minuter innan och vänder den upp och ner på ett tårtfat. Ibland kan man få hjälpa den lossa lite i kanterna med en sked.
Ringla över smält choklad ( eller nutella) och toppa med grovhackade hasselnötter.
Vi toppade med små flaggor för pappan i huset på Fars Dag.
Hoppas dagen har startat bra. Jag hade många anledningar att inte gå min runda imorse, för det regnade & blåste, och tv-soffan med en kopp kaffe lockade bättre…. Men istället för att lyssna på morgon-tv så snörade jag på mig skorna och gav mig ut, det känns ju så bra när det är klart om inte annat. Och till lunch idag har jag planerat att laga soppa, jag tycker det är gott. Men äter det tyvärr alldeles för sällan, fast soppor & grytor hör denna årstiden till.
Billig mat kan både vara gott & nyttigt.
Det här behöver du: smör 1 finhackad gul lök
2-3 stora morötter 1/2 ring falukorv
4 msk tomatpure
13 dl vatten
2 tärningar med köttbuljong
3 dl okokt pasta
3 msk chilisås ( smaka av hur mycket)
1/2 tsk timjan
1/2 tsk oregano
paprikapulver
salt & peppar
Toppa med Färskoströra
Gör så här: Färskoströran är hälften färskost / hälften crème fraîche Hetta upp en djup kastrull med smör, fräs löken mjuk. Skala och slanta upp morötterna & korv och fräs dem.
Vänd ner tomatpure under omrörning och häll i vatten, låt sjuda upp tillsammans med köttbuljongerna. Vänd i pastan ( tillsätt med vatten om mycket kokar bort ) och koka den al dente. Smak av med chilisås, timjan, paprikapulver & salt & peppar.
Tidiga söndagar blir det för oss då Melvins gymnastik börjar redan klockan nio. Och vi startade frukosten med att uppvakta pappan i huset. Barnen hade valt koppen, och jag tyckte den va så SÖT! I have a hero, I call him Dad Stort grattis till alla pappor & fina bonuspappor idag.
Annars är det en dag då barnen tränar innebandy, Jonathan ska fira sin pappa i Kalmar & Thelma och jag ska försöka klämma in en bio innan helgen är slut.
Söndag igen, och Farsdag dessutom. Önskar alla pappor & bonusfäder en riktigt fin dag! Kikar in med en tidig veckomatsedel, och som vanligt kommer det under hela dagen uppdateras med fler veckomatsedlar på Facebook.
För 4-5 personer:
2 putsade fläskfileer
12 potatisar ( fast sort )
olivolja
flingsalt
Provencalesmör:
100 gram smör
1/2 kruka finhackad persilja
3 små vitlöksklyftor
salt
Gör så här:
Börja med provencalesmöret, vilket kan förberedas dagen innan. Rör ihop alla ingredienser och forma till en rulle med hjälp av bakplåtspapper eller folie. Lägg in i frysen tills det är dags att använda. Då är det lättare att skära snygga skivor. Ställ ugnen på 200 grader, Skala och skiva potatisen tunt och skölj den i kallt vatten. Bred ut potatisen i en form ( de ska ligga ett lager potatis) så lagar ni till många är det smidigt att breda ut över en smord ugnsform. Ringla över rikligt med olja och strö över salt och ställ in i ugnen. I cirka 20 minuter, känn så att den är mjuk. Ta fram provencalesmöret och skär upp det så att det tinar något. Skär fläskfilen i centimeter tjocka medaljonger och smörtstek dem med salt & peppar några minuter på varje sida tills de är genomstekta. Ta fram potatisen, toppa med fläskfilen och bred ut smöret och låt det smälta. Ställ tillbaka en minuter i ugnen för att det ska smälta snabbare.
Det här behöver du till 40 små delicatobollar / alternativ 1 chokladbollstårta:
200 gram rumsvarmt smör
8 dl havregryn
3 dl florsocker
1 nypa salt
2 msk kallt kaffe
2 1/2 msk kakao
1/2 dl oboy
50 gram smält mjölkchoklad
Garnering:
150 gram mjölkchoklad
Kokosflingor eller pärlsocker
Gör så här:
Mixa havregrynen med en mixer till mindre bitar. Vispa smör med florsocker till en jämnsmet,
rör ner salt, kaffe, kakao & oboy. Vänd ner havregrynen & chokladen och ställ kallt i 1 timme. Rulla sedan chokladbollar och ställ in dem i kylen under tiden du smälter chokladen. Rulla dem sedan i chokladen som du låtit svalna, och sedan även i kokosflingor eller pärlsocker, vilket du tycker är godast.
Vi började dagen med en lång brunch med min systerdotter Fanny och hennes kille Casper som kom på besök från öland. De skulle åka och shoppa i växjö och det är alltid lika roligt när de vill stanna till och prata lite strunt. Jonathan är iväg och hämtar hem barn, och Thelma är nere i stan hos frisören. Själv tänkte jag ta öppna mailen och jobba av den, mycket jobb blir det på helgerna också även om jag blivit bättre på att planera min tid.
Till er som letar middagstips så gjorde jag en fräsch ljummen kyckling- och nudelsallad här om dagen.
Rekommenderas varmt!
Till fyra personer:
3 kycklingfileer
4 gula små steklökar
1 msk rapsolja
2 tsk sesamolja
1/2 röd paprika
1/2 gul paprika
1 näve med sockerärter
1 paket med böngroddar
1/2 skalad gurka
1 msk fisksås
saften av 1 lime
mynta
cashewnötter
chiliflakes
Risnudlar cirka 250 gram
Gör så här : Förbered nudlarna enligt anvisningar på förpackning.
Strimla kycklingen väldigt smått/ tunt och strimla även grönsakerna. Skala löken och klyfta och fräs den mjuk i olja + sesamolja. Vänd sedan ner kycklingen och fräs den klar, vänd ner och sedan alla grönsaker. Pressa ner limen och fisksåsen i en skål. Och när grönsakerna är lagom mjuka fördela ut lime & fisksåsen under omrörning. Ta bort från plattan.
Krydda över med lite chiliflakes.
Fördela ut risnudlarna på ett vackert fat och toppa med kycklingfräset med nötter och färsk mynta.
Då är det officiellt helg nu då, härligt med fredag! Jeeeey! Och jag är precis hemma efter att ha varit och handlat skor med Thelma, och vi har även införskaffat Farsdags presenter. Melvin sover hos sin bästis ikväll, Thelma skulle sova över hos Emelie efter shoppingen, och Jacob ska iväg och lana / spela med sina vänner nu. Så kvar är bara vi ( Jag & Jonathan) och minstingen i familjen.
Jaja… Desto mer godis till oss
Lyxade till det med ett nytt Yankee ljus idag, doftade mycket gott & fräscht.
Synd bara att de kostar skjortan.
Nu ska jag stänga ner datorn för ikväll,
Ville bara önska er en toppenkväll, På återseende imorgon.
Har du ett gäng med bruna prickiga bananer i fruktskålen ? Släng dem då inte…. Utan baka dessa goda saftiga muffins.
Och med tanke på att det är banan i dem så kan de ju inte vara helt onyttiga, eller hur?
Omnomnom
Bra att ha muffinsjärn, eller stadiga muffinsformar.
Gör så här: Ställ ugnen på 175 grader, Vispa ihop smör, socker & florsocker med elvisp. Mosa ihop bananerna med äggen och vänd ner i smörsmeten. Blanda ihop torra ingredienser i en skål och vänd ner i smeten, rör tills du har en slät smet. Fyll upp formarna, spritsa eller klicka ut cirka 1 1/2 msk nutella i varje muffins. Smeten ska gå nästan till kanten på formen.
Ställ in i mitten av ugnen i ganska exakt 15 minuter , eller tills de är gyllene.
Ta ut och låt svalna något.
Serveras med en kopp kaffe, eller ett stort glass med kall mjölk.
Brukar ni också försöka att matplanera, jag tycker att det är ett bra sätt för att slippa kasta bra mat. Detta är något vi försöker undvika i den mån det går. Och något som är smidigt & väldigt gott att laga på rester är dessutom gratänger. Jag hade en del pasta över från dagen innan, några skivor rökt skinka ( pålägg ) & så gjorde jag en ostsås på riven ost jag hade e frysen.Tips för att slippa kasta den sista biten på osten som man aldrig kan hyvla iallafall, riv ner och frys in i en fryspåse. Blir perfekt till gratänger, pizza eller paj som ska gratineras.
Denna gratängen gjorde jag extra barnvänlig då några små här inte gillar lök i maten. Annars gott att fräsa upp kycklingen med finhackad schalottenlök också.
Det här behöver du till 4 portioner: Pasta för 4 portioner
2 stora kycklingfileer
smör
salt & peppar
100 gram rökt skinka
Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader, häll upp den kokta pastan i en ugnssäker form. Strimla kycklingen och smörstek den klar med salt & peppar. Lägg den över pastan, och strimla skinkan och sprid ut över formen. Ta fram en kastrull och börja med ostsåsen, smält smöret, och pudra över mjölet under omrörning med handvisp. Tillsätt lite av grädden i taget och vispa så att det blir klumpfritt, tillsätt resten av vätskan och låt sjuda upp. Vänd sedan ner osten under omrörning och även chilisåsen.
Häll sedan såsen över gratängen, den blir riktigt krämig och god.
Ställ in i mitten av ugnen i cirka 10- 15 minuter eller tills gratängen fått en vacker färg.
Servera sedan med en god sallad.