Kyckling- & nudelsallad med cashewnötter

Hej härliga lördag,

Vi började dagen med en lång brunch med min systerdotter Fanny och hennes kille Casper som kom på besök från öland. De skulle åka och shoppa i växjö och det är alltid lika roligt när de vill stanna till och prata lite strunt. Jonathan är iväg och hämtar hem barn, och Thelma är nere i stan hos frisören. Själv tänkte jag ta öppna mailen och jobba av den, mycket jobb blir det på helgerna  också även om jag blivit bättre på att planera min tid.

Till er som letar middagstips så gjorde jag en fräsch ljummen kyckling- och nudelsallad här om dagen.
Rekommenderas varmt!

IMG_9266

Till fyra personer: 
3 kycklingfileer
4 gula små steklökar
1 msk rapsolja
2 tsk sesamolja
1/2 röd paprika
1/2 gul paprika
1 näve med sockerärter
1 paket med böngroddar
1/2 skalad gurka
1 msk fisksås
saften av 1 lime
mynta
cashewnötter
chiliflakes

Risnudlar cirka 250 gram

Gör så här :
Förbered nudlarna enligt anvisningar på förpackning.
Strimla kycklingen väldigt smått/ tunt och strimla även grönsakerna. Skala löken och klyfta och fräs den mjuk i olja + sesamolja. Vänd sedan ner kycklingen och fräs den klar, vänd ner och sedan alla grönsaker. Pressa ner limen och fisksåsen i en skål. Och när grönsakerna är lagom mjuka fördela ut lime & fisksåsen under omrörning. Ta bort från plattan.

IMG_9260

Krydda över med lite chiliflakes.

IMG_9264

Fördela ut risnudlarna på ett vackert fat och toppa med kycklingfräset med nötter och färsk mynta.

Klart att servera!

2
5 kommentarer

Fredagsmys

Godkväll i stugorna,

Då är det officiellt helg nu då, härligt med fredag! Jeeeey!  Och jag är precis hemma efter att ha varit och handlat skor med Thelma, och vi har även införskaffat Farsdags presenter. Melvin sover hos sin bästis ikväll, Thelma skulle sova över hos Emelie efter shoppingen, och Jacob ska iväg och lana / spela med sina vänner nu. Så kvar är bara vi ( Jag & Jonathan) och minstingen i familjen.

Jaja… Desto mer godis till ossIMG_9382

Lyxade till det med ett nytt Yankee ljus idag, doftade mycket gott & fräscht.
Synd bara att de kostar skjortan.

IMG_9388 (2)Nu ska jag stänga ner datorn för ikväll,

Ville bara önska er en toppenkväll,
På återseende imorgon.

0
1 kommentar

Saftiga banan- & nutellamuffins

Har du ett gäng med bruna prickiga bananer i fruktskålen ? Släng dem då inte…. Utan baka dessa goda saftiga muffins.
Och med tanke på att det är banan i dem så kan de ju inte vara helt onyttiga, eller hur?

Omnomnom
IMG_9313 IMG_9316

Bra att ha muffinsjärn, eller stadiga muffinsformar.

Det här behöver du till 12 muffins :

150 gram rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 dl florsocker
3 stycken mogna bananer
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Fyllning: Nutella

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader, Vispa ihop smör, socker & florsocker med elvisp. Mosa ihop bananerna med äggen och vänd ner i smörsmeten. Blanda ihop torra ingredienser i en skål och vänd ner i smeten, rör tills du har en slät smet. Fyll upp formarna, spritsa eller klicka ut cirka 1 1/2 msk nutella i varje muffins. Smeten ska gå nästan till kanten på formen.
Ställ in i mitten av ugnen i ganska exakt 15 minuter , eller tills de är gyllene.
Ta ut och låt svalna något.

Serveras med en kopp kaffe, eller ett stort glass med kall mjölk.

IMG_9324 (1) IMG_9327 (2)

1
12 kommentarer

Pastagratäng med kyckling & rökt skinka

Godmorgon,

Brukar ni också försöka att matplanera, jag tycker att det är ett bra sätt för att slippa kasta bra mat. Detta är något vi försöker undvika i den mån det går. Och något som är smidigt & väldigt gott att laga på rester är dessutom gratänger. Jag hade en del pasta över från dagen innan, några skivor rökt skinka ( pålägg ) & så gjorde jag en ostsås på riven ost jag hade e frysen.Tips för att slippa kasta den sista biten på osten som man aldrig kan hyvla iallafall, riv ner och frys in i en fryspåse. Blir perfekt till gratänger, pizza eller paj som ska gratineras.

Denna gratängen gjorde jag extra barnvänlig då några små här inte gillar lök i maten. Annars gott att fräsa upp kycklingen med finhackad schalottenlök också. IMG_9212

IMG_9211
Det här behöver du till 4 portioner:
Pasta för 4 portioner
2 stora kycklingfileer
smör
salt & peppar
100 gram rökt skinka

Ostsås
25 gram smör
2 1/2 msk mjöl
2 1/2 dl vispgrädde
2 1/2 dl mjölk
2 1/2 dl finriven ost
1 msk chilisås

Gör så här: 
Ställ ugnen på 225 grader, häll upp den kokta pastan i en ugnssäker form. Strimla kycklingen och smörstek den klar med salt & peppar. Lägg den över pastan, och strimla skinkan och sprid ut över formen. Ta fram en kastrull och börja med ostsåsen, smält smöret, och pudra över mjölet under omrörning med handvisp. Tillsätt lite av grädden i taget och vispa så att det blir klumpfritt, tillsätt resten av vätskan och låt sjuda upp. Vänd sedan ner osten under omrörning och även chilisåsen.

IMG_9150

Häll sedan såsen över gratängen, den blir riktigt krämig och god.

IMG_9160

IMG_9182

Ställ in i mitten av ugnen i cirka 10- 15 minuter eller tills gratängen fått en vacker färg.
Servera sedan med en god sallad.

IMG_9202 (1)

Smaklig måltid

4
13 kommentarer

Inför kladdkakans dag

Hej,

Igår var det stockholm med jobb, intervju, fotograferingar och möten. Blev försenad på förmiddagen då flyget inte kunde lyfta pågrund av alla dimma, men jag hann med det jag planerat och lite till. Och jag landade hemma i småstan igen framåt elva på kvällen, en givande & rolig dag i huvudstaden. Nu vill jag berätta mer om mitt roliga samarbete jag har tillsammans med Ica denna veckan. Jag har bakat tre riktigt smarriga kladdkakor som jag bjuder på deras sajt ica.se. Och sedan gästar jag deras instagtamkonto hela veckan med kladdkaksinspiration, följ mig gärna där också ♡
@icasverige

En kladdkaka med kolakräm & salta jordnötter och extra mycket choklad.
IMG_8945

En bit kladdkaka som är helt ljuvligt krämig

IMG_9006

After Eight kladdkaka med tryffeltopping

IMG_8920

Är det något som faller er i smaken, då hittar du alla recept på Icas hemsida
HÄR

* * * * * * * *  I samarbete med ICA * * * * * * * * *

0
8 kommentarer

Kycklinggryta med purjolök & dijonsenap

Lagade precis en sen lunch, en kycklinggryta efter filosofin ” man tager vad man haver ”
Alla grytor man gör med crème fracihe blir ju extra krämiga, i denna var det purjon & dijonsenapen som fick bli smaksättare.
Mumma!

Extra plus för att den går snabbt att laga, ungefär lika lång tid som riset blir färdigt på.
IMG_9232
Väljer du bort riset & tar en sallad till har du en LCHF-middag.

Det här behöver du till 4 personer: 
3 stora kycklingfileer
smör
salt & peppar
1/3 dels purjolök
4 dl creme fraiche
1 msk kycklingfond
1 1/2 msk med kinesisk soja
3 tsk dijonsenap
salt & peppar

Serveras med kokt ris

Gör så här: 
Strimla upp kycklingen & purjolöken. Och hetta upp en stekpanna med smör, fräs purjon några minuter och sen tillsätter du kycklingen. Salta & peppra, och vänd om då och då tills kycklingen är genomstekt. Mät i crème fraîche, soja, fond & dijonsenap.
låt sjuda upp och smaka av med salt & peppar.

6
7 kommentarer

Planti / Soygurt

Hej och godmorgon där ute,

Många av er har efterfrågat mat & mellistips för veganer. Och jag som gärna vill lära mig att laga & äta all sorts mat, var inte sen att tacka JA till förfrågan om ett samarbete med Planti. Planti har en hel drös med produkter som passar veganer & alla är laktosfria & fria från komjölksprotein. Vi börjad med att provsmaka den läckra soygurten som vi gillade massa & barnen barnen backade om flera portioner. Deras favoriter blev svartvinbär, jordgubb & vaniljsmak. Soygurten är så krämig & god att man inte känner skillnad mot ”vanlig” yougurt.

IMG_8109

Flera goda fruktiga smaker för alla smaklökar: och jag som är rätt svag för rabarber fick en ny favorit. Planti har 20 artiklar som passar för frukost / dryck / matlagning & desserter, och samtliga är 100 % växtbaserade. Kalciumberikade smaksatta soygurtar, smakar krämigt & gräddigt trots att det bara är producerats från växtriket.

IMG_8098

Finns även en soygurt som är ekologisk & naturell, den är krämigt god. Men man äter även med ögat, och lite färska goda bär över är vackert. Produkterna kan du även hitta HÄR


IMG_8075

Till middagen provlagade jag en vegansk ”köttfärsås”, kan man ens kalla den köttfärsås när den endast är gjord på grönsaker? Barnen tog både en & två portioner och de märkte ingen skillnad på denna krämiga veganrätt & vår vanliga köttfärsås. Planti:s creamy cooking var smaksatt med chili och fungerar precis lika bra som vanlig grädde. Toppen för alla som vill äta vegansk mat& extra plus för alla som är känsliga mot mjölk-produkter. En grym ersättare.

IMG_8166
Jag valde en pasta som inte innehöll ägg, torr pasta gör det oftast inte.

För 4 personer:
Spagetti
rapsolja
1 finhackad lök
1 finhackad vitlöksklyfta
300 gram Veganfärs ( finns i frysdisken)
2 finhackade tomater
1 msk tomatpure
1 dl vatten
1 förpackning med creamy cooking
1 tsk kinesisk soja
1 kryddmått paprikapulver
salt & peppar

Gör så här
Koka pastan enligt anvisningar på förpackning.
Hetta upp en stekpanna med olja och fräs lök & vitlöken glansig. Vänd ner färsen tomaterna och fräs runt, mät upp och vänd ner tomatpure. Rör runt tills det har blandats om, vänd ner vatten, cremy cooking, soja och låt sjuda upp.
Smaka av med paprikapulver, salt & peppar. 

Smaklig måltid

IMG_8174
Vart hittar du dessa produkter :
Ica, Coop , Bergendahls & Axfood

* * * * * * I samarbete med Planti * * * * * *  

0
9 kommentarer

Kebabkycklingsallad


Nu är jag på väg till Stockholm på jobb, och lyckades uppdaterade här innan det var dags att kliva på flyget. En morgon utan stress tänkte jag att jag skulle få här, men tjena….. så blev det inte.

Iallafall, nu är jag på väg och hann med flyg och fick med mig det viktigaste. Ett lunchtips eller lättare middagstips kommer här,
IMG_6829 (1)

Och hemmagjordsås, som smakar precis som på pizzerians.

Det här behöver du för att göra kebabsås:
2 1/2 dl creme fraiche
2 msk chilisås
1 tsk italiensk salladskrydda
2 1/2 msk koncentrerad apelsinjuice
3 msk kallt vatten
1/2 tsk paprikapulver
1 presssad vitlöksklyfta
cayennepeppar ( efter smak & tycke )
salt

Gör din kebabsås så här:
Blanda samman allt och ställ kallt.
Klar att servera efter en till två timmar i kylskåp.

IMG_6796 (1)

* * * * * * * * * * * * * * *

Det här behöver du till 5- 6 personer:
1 kilo kycklingfile
Rapsolja
hemmagjord kebabkrydda
salt

Tillbehör : Pommes och en god sallad

Gör så här:
Strimla den tinade kycklingen i lagom stora strimlor. Hetta upp en stekpanna med rapsolja och vänd ner kycklingen.
Krydda den med kryddmixen under tiden, och när kycklings nästan är färdig salta & smaka av med mer krydda.

Serveras sedan genast !

IMG_6800

0
6 kommentarer

Kladdkaka med chokladtopping & ännu mera choklad

Godkväll,

Hoppas att ni har haft en fin helg och ett härligt höstlov ( ni som haft det ). Jag har inte hunnit kika förbi bloggen så mycket som jag velat denna veckan, utan jag har istället försökt att ha lite ledigt. Vi har mest tagit det lugnt & varit i stugan och fixat. Men även varit på simhallen, besökt Skälby och klappat djuren, träffat vänner, ätit halloweenmiddag och nu avslutade vi höstlovet med en bio. Lassemajas detektivbyrå, och den fick högsta betyg av barnen! Denna veckan kommer jag tipsa om mina goooodaste kladdakor här på bloggen. Ni har väl inte missat att det är kladdkakans dag på lördag.

En dag som måste firas med en god kladdkakebit, eller två.

IMG_0623

 

Det här behöver du för att baka kladdkaka 20- 22 cm :

 4 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
170 gram smält smör
1/2 burk med karamelliserad mjölk
3 Mars / delade i bitar

Topping: 
400 gram mjölkchoklad
1 dl vispgrädde
Mars till dekorering – jag hade 4 marsbitar

IMG_0619

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.  Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr.Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter,  IMG_0453

Börja med att breda på ut av kladdkakssmeten  i den, och  klicka ut kolakrämen / karamelliserade mjölken i smeten , dela marsen i mindre bitar och tryck ner. Ställ in i ugnen i cirka 25-30 minuter. Den ska fortfarande vara lös i mitten – den stannar till sig i kylskåpet. När kladdkakan svalnat så gör du toppingen, sjud upp grädden och bryt ner chokladen. Och rör tills chokladen är blank, och bred ut över kladdkakan. Skär Marsgodiset i fina snitt och dekorera kladdkakan med, så att de fastnar i chokladroppingen.

Servera med lite lättvispad grädde.

 

6
18 kommentarer

Veckomatsedel

Första november idag, välkommen ny månad.
Idag är det även söndag – och vi laddar upp med en veckomatsedel. På Facebook kommer jag uppdatera hela dagen med massa veckomatsedlar. Ni hittar mig HÄR

 Måndag Veg. ugnspannkaka med rårörda lingon 
Tisdag
Torsk i citronsås
Onsdag
Smördegsinbakad kassler med champinjonsås
Torsdag
Indisk kycklinggryta med ris
Fredag
Calzone med tacofärs IMG_6209IMG_6222

 Jag hade en rulle med färdig pizzadeg liggandes i kylen, annars är ju hemmagjord den godaste. Fast ack så bra det är ibland när det bara är att rulla ut den, och på med fyllningen.Degen räckte till 2 mindre pizzor.

Vill du baka egen pizzadeg så är DETTA mitt bästa recept
Och tomatsås hittar du HÄR

Till fyllningen hade jag:
200 gram kryddad & stekt tacofärs
4 msk tomatsås
2- 3 dl riven ost

Gör så här:
Ställ ugnen på 200- 225 grader
Dela till två pizzor och lägg på en bakplåtsklädd plåt. Stek & krydda färsen, vill du ha lite saftigare färs så rör ner ett par msk av tomatsåsen.  Bred över tomatsås på pizzabotten, på med fyllningen och baka in fyllningen. Nyp ihop kanterna, och ställ in i mitten av ugnen. Tills den får lite gyllene färg, kanske 10 minuter.


Smaklig måltid!

 

0
1 kommentar