Baka Bounty

 

Då har man landat i tv-soffan igen. Barnen kikar på barnprogram, och jag skriver till dig.  Något jag märker att ni söker på bloggen är recept till adventsgodis. Och ni hittar alla recept genom att klicka HÄR
Något som jag velat baka länge, men inte hunnit tidigare är bountygodisar. Detta receptet hittade jag i tidningen ”Hembakat”, jag gjorde om lite då jag bytte ut den mörka chokladen mot mjölkchoklad. Ta vilket ni föredrar.

Här kommer lite steg-för-steg bilder.
IMG_9769

Det här behöver du till 14-15 bitar
3 – 3 1/2 dl kokos
2 dl kondenserad sötad mjölk
3 msk florsocker

Garnering :
200 gram mjölkchoklad
kokosflingor

Gör så här:
Mät upp kokosflingor, kondenserad mjölk och florsocker och rör ihop till en smet. Rulla cirka 14-15 stycken bollar av smeten och lägg på en bakplåtsklädd bricka. Ställ in frysen i 30 minuter, och under tiden smälter du chokladen över vattenbad eller i micron. Chokladdoppa bollarna med hjälp av en gaffel, låt överskottet av choklad rinna av innan du lägger tillbaka dem.
Strö över lite kokos och ställ in i kylen tills chokladen svalnat.

IMG_9777

Detta var ett jättesmidigt & enkelt julgodis/ adventsgodis som ni faktiskt bara måste prova. Och jag har fått flera frågor om när man kan börja med julgodiset. Jag tycker att man kan börja redan nu med, det går bra att frysa in nästan alla olika sorters godisar. Frågan är bara om det räcker ända fram till jul, eller om de har en tendens att försvinna spårlöst därifrån 🙂

IMG_9787

3
18 kommentarer

Lakritsbräck, kokosbräck & nötbräck

Godkväll i stugorna.
Så roligt det är att läsa alla era kommentarer, jag läser alla & försöker svara på alla ( även att jag vet att jag ibland missar ) Fråga gärna igen om jag missat. Nu kommer det perfekta adventsgodiset för dig som har ont om tid och gärna jobbar med få ingredienser men ändå vill bjuda på något extra gott. Toppingen kan du välja själv vilket du gillar bäst. Jag valde ett par olika varianter för att inspirera er till att våga prova lite nytt.

Chokladbräck
IMG_9741

Det här behöver du till en plåt:
100 gram mörk choklad

Topping ( kan t.ex vara) :
krossad turkiskpeppar
krossad polkagris
hackad vit choklad
kokos
hackade nötter & tranbär

Gör så här:
Smält chokladen och bred ut i ett tunt lager över en bakplåtsklädd plåt.
Strö över valfri topping och ställ svalt tills den har stelnat.
Bryt loss lagom stora bitar, och servera på vackert fat.

IMG_9749

0
1 kommentar

Veckomatsedel

Idag publiceras den hundratjugonde veckomatsedeln. Tiden går fort…..
Hoppas ni hittar något ni gillar här.

Måndag Vegetarisk kålsoppa
Tisdag Laxgratäng med pesto
Onsdag Korvstroganoff med ajvar
Torsdag Falska wallenbergare
Fredag Kycklingkebab med kebebsås

Hur stark du vill ha såsen bestämmer du själv när du doserar cayennen, jag vill ha rätt stark sås. kebab (1)

Jag använder samma kryddning som jag hade när jag lagar gyros.  Jag väljer att göra rätt mycket kryddning, den sparar jag sedan tills nästa gång.

Det här behöver du för att laga kycklingkebab till 4- 5 personer: 
1 kilo kycklingfile
1/2 dl rapsolja + 1 msk saft av pressad citron
pommes

Tillbehör: isbergssallad, gurka, rödlök, tomat och fetaost.

IMG_1990

Kryddningen :
2 msk spiskummin
1 msk vitlökspulver
3 msk chilipulver
1 msk paprikapulver
2 tsk torkad oregano
3 tsk torkad timjan
1 kryddmått med kanel
( blanda alla kryddor och förvara i en burk med lock.)

Kebabsås:
2 1/2 dl creme fraiche
3 msk majonäs
2 msk chilisås
1-2 tsk italiensk salladskrydda
1/2 tsk paprikapulver
1 presssad vitlök
dofta över cayennepeppar

Gör kycklingkebab så här:
Strimla kycklingen tunt tunt, lättare att jobba med halfrysen kycklingfile. Lägg i en skål och vänd ner rapsolja och citronsaft. Krydda med valfri mängd kebabkrydda ( jag hade cikra 3- 4 msk ) och blanda om med kycklingen. Ställ in i kylskåpet ett par timmar.  Rör under tiden ihop ingredienserna till kebabsåsen och ställ kallt fram till servering. Värm på pommesen, stek kycklingkebaben med aningen salt och vill du ha mer kryddig kebab, kan du krydda under stekningen.  Och servera sedan med krispig sallad & sås.

IMG_2004
* * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet: Dumlekakor

Du behöver  :
200 g smör
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1-2 tsk vaniljsocker

Garnering :
15 dumlekolor
15 st noblesse

15 st muffinsformar

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader.
Tärna ner smöret och blanda ihop de torra ingredienserna i en skål innan du häller över detta i smöret.Arbeta ihop detta till en deg. Rulla sedan till lagom stora bollar och placera ut i formarna ( jag la formarna i en ”muffinsform” för att kakorna inte skulle flyta iväg ) Platta till lite på degbollarna , och placera ut en dumle i varje boll. Grädda sedan i 10 – 12 minuter ( tills de är färdiga ) Och så fort de kommer ut från ugnen så lägger du en nobless på varje kaka.

Låt svalna något innan servering.

 

0
9 kommentarer

Apelsinpannacotta

Godkväll,

Denna efterrätten provade vi också i helgen. Tycker alltid det är lika roligt att prova nyheter. Denna vart så fräsch och god, passar perfekt efter en mättande middag. Mycket gott betyg från samtliga i familjen. Och recept är ett gammalt som jag tror att jag hittat i hemmets tidning.

img_9177 img_9192
Det här behöver du till 6 portioner:
2 1/2 gelatinblad
4 dl vispgrädde
1/2 dl strösocker
1 vaniljstång
1 styck apelsin
(skal + 2 msk pressad apelsinsaft)

Geletopping:
1 1/2 gelantinblad
2 dl pressad apelsinsaft

Gör så här:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter.
Värm upp grädden i en kastrull, vänd ner socker. Skär ett snitt på längden i vaniljstången och skrapa ur fröna och vänd ner både stång och frön ner i kastrullen. Riv ner skalet på den tvättade apelsinen och pressa ner 2 msk apelsinsaft. Låt allt sakta sjuda upp, när grädden kokar så fiskar du upp stången. Krama ur gelatinbladen och rör ut med grädden, rör om ordentligt så allt allt blandas. Häll upp i små portionsglas och ställ in i kylen i minst tre timmar innan du gör toppingen.

Apelsin-toppingen: 
Lägg bladen i kallt vatten i sira fem minuter.
Krama ner saften i en kastrull och låt sjuda upp, dra direkt bort från plattan. Krama ur gelatinbladen och rör ner ordentligt i apelsinsaften så att allt blandas väl. Låt svalna något innan du häller detta lagret över pannacottan.
Ställ in i kylen minst en timme innan servering. Kan med fördel förberedas kvällen före.

 

0
12 kommentarer

Godaste fisk- & skaldjurssoppan

God eftermiddag,
Här står vi och kokar världens godaste fisk- & skaldjurssoppa till middag.
Har ni inte prövat denna innan så gör det snarast.

Vi serverar soppan med hemlagad aioli och en bit bröd också
IMG_3237 (1)

Det här behöver du :

10 cm purjolök
1 gul lök
1 msk olivolja
4 msk hummerfond
1 msk tomatpure
4 st morötter
4 st potatisar
8-9 dl vatten
300 gram torsk & lax
1 kruka dill
salt  +lite cayenne
140 gram kräftstjärtar

Citronailoi:
2 äggulor
1 3/4 dl rapsolja
2 tsk citronsaft + skal
1/2 pressad vitlöksklyfta
salt

Gör aiolin så här:
Detta är verkligen jätteenkelt att göra hemma. Det enda som kan gå fel är om ägg och olja har olika temperatur.
Så ta gärna fram äggen en timme innan, lägg äggulorna i en skål, och ta fram en elvisp. Börja att vispa i skålen och droppa ner rapsoljan sakta under vispning, för att sedan övergå till att hälla en jämn stråle ner i bunken medan du vispar. Aiolin kommer bli fluffig och fin, pressa sedan ner citonsaften, ( mer eller mindre beror på hur syrlig du vill ha den.) Riv ner cirka halva av det gula skalet på citonen, ner i aiolin. Pressa ner en halv vitlök och smaka av med salt. Ställ kallt fram till servering.

Gör så här : 
Skala och hacka lök, potatis och morötter i småbitar.
Hetta upp en kastrull och fräs rotfrukter + purjolök en liten stund , häll ner tomatpure, dill, fond och vatten. Låt sjuda upp till potatisen är mjuk. Skär lagom små bitar av torsken och vänd ner, låt sjuda i 5- 7 minunter eller tills fisken är genomkokt. Och smaka av med lite salt, fiskkrydda och lite cayenne. Ta bort från spisen och vänd i kräftstjärtarna.

Serveras genast.

IMG_3246

2
5 kommentarer

Pepparkakspannacotta

Igår var det discokväll för skolbarnen här i växjö, och först hade Nomi en liten bjudning här hemma med sin närmaste kompisar. De lyssnade på musik, åt godis och så målade vi naglarna innan vi följde med dem bort till discot. Sen hemma så var det Melvins & hans kompis tur att göra sig klara. Deras disco började lite senare nu eftersom de går på mellanstadiet. När vi skjutsat bort dem så provade vi de nya efterrätterna som jag förberett på förmiddagen.

Dessa är busenkla att svänga ihop, de ska stå kallt i minst 4 timmar före servering bara.

IMG_9711 (1)
Det här behöver du till 2 stora / eller 4 små:
1 1/2 gelatinblad
3 dl vispgrädde
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk pepparkakskryddor ( en knapp tesked)

Serveras med grovhackad choklad eller pepparkakekross

Gör så här: 
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i 5 minuter innan. Koka upp grädde, socker & kryddor. Låt sjuda ett par minuter och ta sedan bort från plattan, Krama ur vattnet ur gelatinet och vispa ner i gräddblandningen. Vispa ordentligt så att allt blandas.
Häll upp i fina glas och ställ in kallt minst 4 timmar innan servering.

IMG_9705 (3)

0
9 kommentarer

Pepparkaksfudge

Att använda pepparkakskryddor är ett rätt roligt sätt att baka till jul. Många småkakor, mjuka kakor & fudger blir ju snabbt juliga på så vis. Precis som att smaksätta med saffran, kanel eller kardemumma.

Julgodis recept

Du behöver  :
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
1 msk honung
150 gram Marabou
2 tsk pepparkakskryddor

Gör så här :

Mät upp grädde, strösocker, sirap i en stor kastrull. låt koka till 122-123  grader , eller tills smeten klarar “kul-provet ”  . Kulprovet är att du kyler ner några droppar av smeten i iskallt vatten, och när du kan forma en kula av detta så är den färdig. Rör sedan ner honung, och smör , och bryt till sist ner den goda chokladen + kryddor i blandningen. Rör tills allt har löst sig och du har en fin smet. Häll upp i en bakpappers-klädd form ca : 15*25  cm och ställ in i kylen tills den svalnat. ( gärna över natten ) Skär sedan lagom stora bitar bitar innan du lägger om dem i någon fin godis skål.

2
22 kommentarer

Intervju för Ica

Godmorgon,
Ni är väldigt tysta för att vara över 700 000 unika besökare här varje månad. Ni vet väl att jag blir jätteglad när ni skriver ett hej i kommentarsfältet.  Idag har jag har tidsinställt ett inlägg för er som gillar att läsa bloggar till morgonkaffet. Själv sover vi minst en timme till innan väckarklockan ringer. Och igår var jag med en kompis med barnen på Leos Lekland, väldigt bra när man kan åka dit mitt i veckan. Det är nämligen så gott som folktomt där när det inte är helg.

Jag var tvungen att fota den söta helgbuketten som flyttat in. Blir glad av att bara gå förbi den.
Matblogg

Och till er som missat så gjorde Ica en intervju med mig i samband med vårat samarbete förra veckan. Och vill ni läsa lite mer om mig & bloggen så hittar ni det HÄR

 Och undrar ni något så är det bara att fråga på, jag svarar så gott jag kan.

Skärmavbild 2015-11-12 kl. 20.02.38

På återseende snart igen  

0
25 kommentarer

Mustig Canjungryta

Hej där raringar ,

  Jag sitter i köket och väntar på att kakorna i ugnen ska bli klara, doftar riktigt gott så jag hoppas att de smakar lika fint. Jahopp torsdag idag då & helgen närmar sig med stormsteg. Och då ville jag tipsa om en jättegod smakrik canjungryta. Receptet har jag kikat på under en längre tid, men inte hunnit prova tidigare. Det kommer ursprungligen från ”Mitt kök”, men jag gjorde en del ändringar. Och bli nu inte nervös för att det är mycket ingredienser, detta är en busenkel gryta som smakar mycket & mustigt.

IMG_8781
Det här behöver du till 4 personer:
500 gram putsad fläskfile
200 gram kryddstark korv
smör
200 gram stora XL räkor

Till såsen:
10 små steklökar
smör
3 vitlöksklyftor
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad / mald koriander
1/2 tsk chiliflakes
1/2 tsk rökt paprikapulver
500 gram krossade tomater
1 msk kycklingfond
1 msk strösocker
2 tsk rödvinsvinäger
1 burk med konserverade körsbärstomater

Topping: Räkor samt finhackad purjolök

Färskoströra:
100 gram färskost
1 dl creme fraiche
salt & peppar

Serveras med kokt ris

Gör så här:
Rör ihop färskoströran och ställ kallt fram till servering.
Hetta upp en stekpanna med höga kanter med smör. Skala och fräs löken på medelstark värme under omrörning. Pressa ner vitlöken i en liten skål och rör ner alla kryddor, rör om och vänd ner i stekpanna och fräs under omrörning tills alla kryddor doftar nötigt. Vänd då ner tomatkross, fond, rödvinsvinäger, socker och låt sjuda upp. Under tiden skär du filen i lagom stora bitar och slantar upp korven. Fräs detta i en annan stekpanna tills de får färg, och vänd ner i såsen tillsammans med en burk körsbärstomater.IMG_8809

Den lena färskoströran bröt av bra till den kryddiga grytan.
Mums

IMG_8861

0
8 kommentarer

Hemlagade burgare med hemgjord hamburgerdressing

Hej hej,

Men alltså så tidigt det blir mörkt numera, när jag hämtar Nomi från fritids innan fyra så känns det som klockan är nästan sju. Melvin har varit på simhallen med sin vän idag, och Nomi ska ta hem kompisar imorgon. Idag står det köttgryta med potatis på menyn, men till middag igår fick barnen önska maträtt: hamburgare med pommes. Så det fick det bli ! Och extra roligt tyckte jag att det var att laga då jag fyndade smarta ”hamburgarpåsar”. Faktiskt smidigt att slippa allt kladd från dressing & ketchup. Även om det funkar med kaffefilter också – så är det ju inte lika fint.

IMG_9635

Det här behöver du till 5-6 burgare
500- 600 gram nötfärs
1 msk oxfond
1 msk barbequesås
salt & peppar

Dressingen:
1 dl creme fraiche
4 msk majonäs
4 msk bostongurka
1 msk ketchup
1 msk chilisås
1 tsk senap
salt

Serveras med pommes

Gör så här: 
Rör ihop alla ingredienser till dressingen och ställ kallt. Rör sedan ihop alla ingredienser till burgarna,
Och forma till 5- 6 burgare för hand eller med hamburgerpress. Stek dem på varje sida i några minuter och serveras sedan i bröd med tillbehör och dressing.

IMG_9638

0
11 kommentarer