Veckomatsedel

Godmorgon, 
Vi startar denna söndag precis som så många andra med veckomatsedel. Och på Facebook kommer det uppdateras hela dagen med massvis av veckomatsedlar. Håll utkik.

Måndag : Italiensk tomatsoppa
Tisdag : Lax med kräfttzatziki & potatis
Onsdag : Pasta med kassler- & ostsås
Torsdag : Kål & köttfärssoppa
Fredag : Pulled Pork

Det finns otroligt många recept på ”pulled pork” – så här gör vi.

Det här behöver du :
1,2 kilo fläskkarre
salt, peppar och cayennepeppar
3 msk olivolja
3 dl barbecuesås
2 gul lök
1 vitlöksklyfta

Tillbehör : gott bröd, sallad och vitlökssås – recept HÄR

Gör så här :
Ställ ugnen på 100-120 grader.Häll i olja i en ugnsform med lock, lägg ner köttet, salta, peppra krydda, gnid in samtliga i köttet.  Skala hacka / separera löken och lägg ner i formen tillsammans med köttet.

Bred ut barbecuesåsen över köttet, ställ på ett lock och ställ in i nedre delen av ugnen.
I en sådär 7- 8 timmar. När köttet är klart så ska  det liksom dela sej när det är färdigt, så fort du sätter gafflen i det.  Fantastiskt saftig och smakrik- så gott!Man kan äta det med lite vad man tycker är gott, tacosbröd, tortilla, källarfranska eller gott hamburgerbröd. Med sallad, och lite goda kalla såser- du måste bara återkomma om du prövar receptet. Fantastiskt gott!

* * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Jordnötssnittar med choklad


IMG_8344
Det här behöver du:

220 gram smör
4 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 1/2 dl jordnötssmör ( med bitar i )
150 gram grovhackad mjölkchoklad

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör och arbeta i sirapen samt jordnötssmöret. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Nu kan du baka in den hackade chokladen .  Dela på 3 och rulla ut till länger.  Platta sedan till längderna något med hjälp av fingrarna. Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg.Skär dem i snitt medan de är ljumna och låt svalna helt på galler.

Galet goda!

Jag gjorde mina i tre längder, vill man ha tunnare kan man göra 4 stycken.

0
5 kommentarer

Baileys- och nutellapannacotta

 

Kikar förbi med ett litet tips på en god & krämig efterrätt: Baileys- & nutellapannacotta.

IMG_3128

Receptet är för 4 personer
Det här behöver du till nutellapannacottan: 
3 dl vispgrädde
2 blad gelatin
2 dl nutella
1 nypa salt

Bailyspannacotta
2 dl vispgrädde
1 1/2 msk socker
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl bailey´s
1 gelatinblad

Toppa med lite hackade nötter eller mörkchoklad.

Gör så här
Lägg gelatinbladen i kallt vatten cirka 5 minuter i förväg.
Mät upp grädden och låt sjuda upp på svag värme. Ta bort från plattan och krar ur vatten ur gelatinbladen & vänd ner gelatinblad och rör om tills allt blandat sig. Sedan vänder du ner nutella med en nypa salt, rör om tills du har en fin och blank smet. Häll upp i glasen. Ställ in i kylen i minst 4 timmar innan du gör nästa lager. Lägg gelatinbladet i kallt vatten i fem minuter. Värm upp grädde, vaniljsocker, socker & baileys och låt koka i ett par minuter under omrörning. Ta bort kastrullen från värmen och krama ur gelatinbladet och rör ner i smeten. Vispa tills det löst sig ordentligt och häll sedan över nutellalagret.
Låt svalna i 4 timmar i kylen innan servering

IMG_3122

0
6 kommentarer

Kantarellsoppa med gratinerade ostsnittar

Hej hej,

Ska precis snöra på mig skorna och ge mig ut på morgonrundan. Jag går varje dag & planerar att hinna med 2-3 telefonmöten på vägen. Det gäller att försöka hinna med så mycket som möjligt. Och mitt lilla mobila kontor ( telefonen ) har jag alltid med mig vart jag än går.  Till er som kikar förbi här för att leta vegetariskt tips vill jag passa på att lyfta denna goda kantarellsoppan. Kanske lite tråkig färg, men ack så god och smakrik när man gör den på färska kantareller.

img_9627

Jag hade i kycklingfond i min, men vill du göra den vegetarisk så väljer du grönsaksfond. 

Det här behöver du till 4 portioner: 
1 liter rensade kantareller
2 finhackade scharlottenlökar
smör
4 dl vatten
+ 3 msk valfri fond
5 dl grädde
salt & peppar

Serveras med gratinerade ostsnittar

Gör så här:
Hetta upp en kastrull med smör. Fräs löken tills den blir glansig.
Vänd ner svampen och fräs den tills den mjuknar.
Vänd ner vatten + fond och låt sjuda upp. Mixa soppa slät och vänd sedan ner grädde.
Smaka av med salt & peppar. Och några droppar olivolja med basilika smak. ( eller valfri smak )


0
5 kommentarer

Mot götlaborg

Hej
Då vart det fredag, och vi har en helg bokad i göteborg. Detta är ett förberett inlägg, och jag hoppas att vi har hunnit komma några mil på vägen. Det blir lite jobb, några restaurangbesök ( tack för alla braiga tips på instagram ), en hel del shopping & så ska vi kika på en bil som vi sett på blocket. Vi får se om det blir den eller om vi fortsätter att leta.

Helgbuketten införskaffades förra helgen, och är fortfarande fin.
IMG_0018
Vad ska ni hitta på i helgen, några roliga planer ?

0
6 kommentarer

Currygryta med ris och cashewnötter

Gutenmorgen,

Här springer jag omkring och packar ihop det viktigaste inför vår lilla weekend vi ska iväg på. Och för er som inte bestämt er fredagsmiddag så kommer här ett middagstips. När Jacob får bestämma maten så blir det 9 /10 gånger:  kyckling & curry. Och det är något som uppskattas av hela familjen.

Lätt, smidigt & gott.

IMG_0103 (1)

Det här behöver du till 4-5 personer
4-5 stora kycklingfileer
smör
salt & peppar
1 msk gul curry
5 dl creme fraiche
1 1/2 dl vispgrädde
2 msk kycklingfond
1 tsk sambal oelek
ev dofta över lite cayennepeppar

Serveras med ris & cashewnötter

Gör så här:
Strimla kycklingen och fräs den klar i smör, krydda med salt & peppar. Dofta över curry och vänd ner crème fraîche, grädde, fond & sambal oelek. Låt sjuda upp på svag värme.

Sedan är det klart att servera-

3
11 kommentarer

Vita chokladbräck med dumle, lakrits & mörkchoklad

Har du ont om tid, eller inte vill stå och koka kola eller fudge en hel dag. Då är detta adventsgodiset för dig, tar bara några minuter att göra iordning.

IMG_0036 (1)

Choklad- & godisbräck

Till detta behöver du:
200 gram vit choklad
1 dl krossade turkisk peppar
1 dl hackad Dumle
25- 30 gram hackad mörkchoklad

Gör så här:
Smält chokladen över vattenbad / eller i micro på svagaste effekt.
Bred ut chokladen på en bakplåtsklädd plåt. Strö över hackad choklad, dumle & lakritskross och ställ sedan in kallt i kylen.
Efter cirka 20 – 25 minuter har det stelnat så att du kan bryta en till lagom stora bräckbitar.

IMG_0054

Serveras sedan på vackert fat, svårare än så är det inte,

Lycka till

0
4 kommentarer
INNEHÅLLER ANNONSLÄNK

Köttfärsgratäng med duchessepotatis

Här är en allt-i-ett-panna en middag som är perfekt att laga om man har lite köttfärsås över från dagen innan. Se till att köttfärsåsen inte är för lös, den ska vara krämig och smakrik. Denna täcker till 4- 5 personer beroende på hur mycket man äter.

IMG_9886

Det här behöver du till en stekpanna:
1/2 kilo potatis
1/2 dl grädde
2 äggulor
salt & peppar

Köttfärsåsen:
smör
1 liten finhackad lök
1 pressad vitlök
600 gram köttfärs
2 msk tomatpure
2 1/2 dl creme fraiche
2 msk oxfond
1 msk chilisås
1 kryddmått timjan
salt & peppar

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader. Koka potatisen i saltat vatten. Hetta upp en stekpanna och fräs löken mjuk, vänd ner köttfärsen och stek den klar. Vänd ner tomatpure, crème fraîche, fond, chilisås & kryddor & låt sjuda upp. När potatisen är mjuk så gör du mos av den med potatiskross & blandar ner äggulor & grädde.IMG_9878

Spritsa eller klicka ut moset längst kanterna i en stekpanna, och lägg sedan köttfärsröran i mitten. Strö över ost och gratinera i 10- 15 minuter eller tills gratängen fått vacker färg.

Klar att servera!

IMG_9884

❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️

Och dagens tips går till dessa godingar. BARA 9 KRONOR stycket.
Ni finner dem här. Huuuuur söta, och prisvärda?!

10
11 kommentarer

Nytt till advent

 

Hej där,

Ursäkta tystnaden men tiden har rusat ifrån mig, och igår var det föräldrarmöte hela kvällen, och nu i morse var det utvecklingssamtal för Jacob på hans gymnasieskola.  Men nu är jag hemma igen och tänkte skriva lite till er, innan jag ska ta itu med dagens måsten. Och ja nu kommer säkert många av er tycka att jag har tjuvstartat med julen ….jag veeeet att jag har gjort det. Hihi … Men detta är bästa årstiden, I löööv vintern. Nästan så jag börjar tvivla på om det är värt att resa bort över jul & nyår- men samtidigt är det är ju bara då som barnen kan vara lediga länge.  Jaja.. det är också en bra ursäkt till att jag får julfixa tidigt så jag hinner titta mig trött på jul innan vi åker. Och som en andra ursäkt till så  har jag sett att det är fler på instagram som börjat handla & av lite julsaker till advent. Dessa söta renar hittade jag till ljusen vi ska ha på bordet.

IMG_9917

Även lite hyacinter har fått flytta in, och julgodiset ska vi inte prata om. Har säkert hunnit baka 10 olika sorter alla redan.
Jag får en del mail / kommentarer kring vart vi gör av allt jag bakar och lagar. Och ni som undrar har säkert inga tonåringar med deras vänner så ofta hemma… Hihi … Här försvinner det mesta i mat, bak & kakväg så det är sällan jag slänger eller kastar något som bakas. IMG_9936 (1)Sedan fick en liten minigran flytta in på glasvernandan, tillsammans med en söt vit fjädergran. Och istället för regn på mina fönster hoppas jag på snö istället.

IMG_0024
Jag har beställt lite nya adventsstjärnor också.
Tyckte vi behövde lite större än de vi hade i fjol.

IMG_0028

Hepp, nu ropar jobbet efter mig.
På återseende!

0
17 kommentarer

Saffransfudge med vit choklad

 

Vi fortsätter på temat adventsgodis/ julgodis. Jag tycker att det är roligt att första advent är så tidigt i år, eftersom vi inte är hemma under julen utan åker bort i mitten av december. Men nu finns anledning att adventsbaka och pyssla en hel del innan vi flyger.

Igår gjorde jag en ljuvlig saffransfudge, det doftade så gott. Det var bara snö & julmusiken som fattades. IMG_9962 (1)

Det här behöver du till 25- 28 bitar : 
2 1/2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
3 msk sirap
150 gram vit choklad
1 kuvert med saffran

Gör så här:
Mät upp grädde, socker & sirap i en kastrull och låt sjuda upp. Koka tills det kommer upp till en 120 grader, eller tills den klarar kulprovet. *Kulprovet är när du  fyller ett glas med kallt vatten, droppar ner lite av smeten i vattnet och kan forma en kula.
Mortla saffran med lite av sockret. Ta bort smeten från värmen  när den nått upp till rätt gradantal, och bryt ner chokladen & rör ner saffranet. Häll sedan upp i en klädd liten form, och låt svalna i kylskåp tills den svalnat. ( Gärna över natten) Skär upp i lagom stora bitar.
Denna kan frysas.

IMG_9964 (1)

8
28 kommentarer

Kycklingburgare med currydressing

Kycklingburgare är alltid gott, och det är faktiskt mycket enklare att laga än man kanske tror. Det tar lika lång tid som pommes:en i ugnen. Färsen köper du i lite större butiker, jag hittade min på Ica Maxi.

IMG_9811
Till 4 burgare:
600 gram kycklingfärs
paprikapulver
salt
peppar

4 hamburgerbröd
sallad
tomat
lök
knaperstekt bacon

Currydressing:
2 dl creme fraiche
1/2 dl majonäs
1 tsk chilisås
1/2 msk curry
cayennepeppar
salt

Gör så här:
Rör ihop currydressingen och ställ kallt.
Rör ihop färsen med kryddor och forma till kycklingburgare.
Stek dem klara på medelstark värme och servera dem i bröd med tillbehör och krispiga pommes.

Bacon och kyckling tillsammans med curry är en fin fin kombo.

IMG_9849

0
11 kommentarer