INNEHÅLLER ANNONSLÄNK

Köttfärsgratäng med duchessepotatis

Här är en allt-i-ett-panna en middag som är perfekt att laga om man har lite köttfärsås över från dagen innan. Se till att köttfärsåsen inte är för lös, den ska vara krämig och smakrik. Denna täcker till 4- 5 personer beroende på hur mycket man äter.

IMG_9886

Det här behöver du till en stekpanna:
1/2 kilo potatis
1/2 dl grädde
2 äggulor
salt & peppar

Köttfärsåsen:
smör
1 liten finhackad lök
1 pressad vitlök
600 gram köttfärs
2 msk tomatpure
2 1/2 dl creme fraiche
2 msk oxfond
1 msk chilisås
1 kryddmått timjan
salt & peppar

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader. Koka potatisen i saltat vatten. Hetta upp en stekpanna och fräs löken mjuk, vänd ner köttfärsen och stek den klar. Vänd ner tomatpure, crème fraîche, fond, chilisås & kryddor & låt sjuda upp. När potatisen är mjuk så gör du mos av den med potatiskross & blandar ner äggulor & grädde.IMG_9878

Spritsa eller klicka ut moset längst kanterna i en stekpanna, och lägg sedan köttfärsröran i mitten. Strö över ost och gratinera i 10- 15 minuter eller tills gratängen fått vacker färg.

Klar att servera!

IMG_9884

❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️

Och dagens tips går till dessa godingar. BARA 9 KRONOR stycket.
Ni finner dem här. Huuuuur söta, och prisvärda?!

10
11 kommentarer

Nytt till advent

 

Hej där,

Ursäkta tystnaden men tiden har rusat ifrån mig, och igår var det föräldrarmöte hela kvällen, och nu i morse var det utvecklingssamtal för Jacob på hans gymnasieskola.  Men nu är jag hemma igen och tänkte skriva lite till er, innan jag ska ta itu med dagens måsten. Och ja nu kommer säkert många av er tycka att jag har tjuvstartat med julen ….jag veeeet att jag har gjort det. Hihi … Men detta är bästa årstiden, I löööv vintern. Nästan så jag börjar tvivla på om det är värt att resa bort över jul & nyår- men samtidigt är det är ju bara då som barnen kan vara lediga länge.  Jaja.. det är också en bra ursäkt till att jag får julfixa tidigt så jag hinner titta mig trött på jul innan vi åker. Och som en andra ursäkt till så  har jag sett att det är fler på instagram som börjat handla & av lite julsaker till advent. Dessa söta renar hittade jag till ljusen vi ska ha på bordet.

IMG_9917

Även lite hyacinter har fått flytta in, och julgodiset ska vi inte prata om. Har säkert hunnit baka 10 olika sorter alla redan.
Jag får en del mail / kommentarer kring vart vi gör av allt jag bakar och lagar. Och ni som undrar har säkert inga tonåringar med deras vänner så ofta hemma… Hihi … Här försvinner det mesta i mat, bak & kakväg så det är sällan jag slänger eller kastar något som bakas. IMG_9936 (1)Sedan fick en liten minigran flytta in på glasvernandan, tillsammans med en söt vit fjädergran. Och istället för regn på mina fönster hoppas jag på snö istället.

IMG_0024
Jag har beställt lite nya adventsstjärnor också.
Tyckte vi behövde lite större än de vi hade i fjol.

IMG_0028

Hepp, nu ropar jobbet efter mig.
På återseende!

0
17 kommentarer

Saffransfudge med vit choklad

 

Vi fortsätter på temat adventsgodis/ julgodis. Jag tycker att det är roligt att första advent är så tidigt i år, eftersom vi inte är hemma under julen utan åker bort i mitten av december. Men nu finns anledning att adventsbaka och pyssla en hel del innan vi flyger.

Igår gjorde jag en ljuvlig saffransfudge, det doftade så gott. Det var bara snö & julmusiken som fattades. IMG_9962 (1)

Det här behöver du till 25- 28 bitar : 
2 1/2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
3 msk sirap
150 gram vit choklad
1 kuvert med saffran

Gör så här:
Mät upp grädde, socker & sirap i en kastrull och låt sjuda upp. Koka tills det kommer upp till en 120 grader, eller tills den klarar kulprovet. *Kulprovet är när du  fyller ett glas med kallt vatten, droppar ner lite av smeten i vattnet och kan forma en kula.
Mortla saffran med lite av sockret. Ta bort smeten från värmen  när den nått upp till rätt gradantal, och bryt ner chokladen & rör ner saffranet. Häll sedan upp i en klädd liten form, och låt svalna i kylskåp tills den svalnat. ( Gärna över natten) Skär upp i lagom stora bitar.
Denna kan frysas.

IMG_9964 (1)

8
28 kommentarer

Kycklingburgare med currydressing

Kycklingburgare är alltid gott, och det är faktiskt mycket enklare att laga än man kanske tror. Det tar lika lång tid som pommes:en i ugnen. Färsen köper du i lite större butiker, jag hittade min på Ica Maxi.

IMG_9811
Till 4 burgare:
600 gram kycklingfärs
paprikapulver
salt
peppar

4 hamburgerbröd
sallad
tomat
lök
knaperstekt bacon

Currydressing:
2 dl creme fraiche
1/2 dl majonäs
1 tsk chilisås
1/2 msk curry
cayennepeppar
salt

Gör så här:
Rör ihop currydressingen och ställ kallt.
Rör ihop färsen med kryddor och forma till kycklingburgare.
Stek dem klara på medelstark värme och servera dem i bröd med tillbehör och krispiga pommes.

Bacon och kyckling tillsammans med curry är en fin fin kombo.

IMG_9849

0
11 kommentarer

Baka Bounty

 

Då har man landat i tv-soffan igen. Barnen kikar på barnprogram, och jag skriver till dig.  Något jag märker att ni söker på bloggen är recept till adventsgodis. Och ni hittar alla recept genom att klicka HÄR
Något som jag velat baka länge, men inte hunnit tidigare är bountygodisar. Detta receptet hittade jag i tidningen ”Hembakat”, jag gjorde om lite då jag bytte ut den mörka chokladen mot mjölkchoklad. Ta vilket ni föredrar.

Här kommer lite steg-för-steg bilder.
IMG_9769

Det här behöver du till 14-15 bitar
3 – 3 1/2 dl kokos
2 dl kondenserad sötad mjölk
3 msk florsocker

Garnering :
200 gram mjölkchoklad
kokosflingor

Gör så här:
Mät upp kokosflingor, kondenserad mjölk och florsocker och rör ihop till en smet. Rulla cirka 14-15 stycken bollar av smeten och lägg på en bakplåtsklädd bricka. Ställ in frysen i 30 minuter, och under tiden smälter du chokladen över vattenbad eller i micron. Chokladdoppa bollarna med hjälp av en gaffel, låt överskottet av choklad rinna av innan du lägger tillbaka dem.
Strö över lite kokos och ställ in i kylen tills chokladen svalnat.

IMG_9777

Detta var ett jättesmidigt & enkelt julgodis/ adventsgodis som ni faktiskt bara måste prova. Och jag har fått flera frågor om när man kan börja med julgodiset. Jag tycker att man kan börja redan nu med, det går bra att frysa in nästan alla olika sorters godisar. Frågan är bara om det räcker ända fram till jul, eller om de har en tendens att försvinna spårlöst därifrån 🙂

IMG_9787

3
18 kommentarer

Lakritsbräck, kokosbräck & nötbräck

Godkväll i stugorna.
Så roligt det är att läsa alla era kommentarer, jag läser alla & försöker svara på alla ( även att jag vet att jag ibland missar ) Fråga gärna igen om jag missat. Nu kommer det perfekta adventsgodiset för dig som har ont om tid och gärna jobbar med få ingredienser men ändå vill bjuda på något extra gott. Toppingen kan du välja själv vilket du gillar bäst. Jag valde ett par olika varianter för att inspirera er till att våga prova lite nytt.

Chokladbräck
IMG_9741

Det här behöver du till en plåt:
100 gram mörk choklad

Topping ( kan t.ex vara) :
krossad turkiskpeppar
krossad polkagris
hackad vit choklad
kokos
hackade nötter & tranbär

Gör så här:
Smält chokladen och bred ut i ett tunt lager över en bakplåtsklädd plåt.
Strö över valfri topping och ställ svalt tills den har stelnat.
Bryt loss lagom stora bitar, och servera på vackert fat.

IMG_9749

0
1 kommentar

Veckomatsedel

Idag publiceras den hundratjugonde veckomatsedeln. Tiden går fort…..
Hoppas ni hittar något ni gillar här.

Måndag Vegetarisk kålsoppa
Tisdag Laxgratäng med pesto
Onsdag Korvstroganoff med ajvar
Torsdag Falska wallenbergare
Fredag Kycklingkebab med kebebsås

Hur stark du vill ha såsen bestämmer du själv när du doserar cayennen, jag vill ha rätt stark sås. kebab (1)

Jag använder samma kryddning som jag hade när jag lagar gyros.  Jag väljer att göra rätt mycket kryddning, den sparar jag sedan tills nästa gång.

Det här behöver du för att laga kycklingkebab till 4- 5 personer: 
1 kilo kycklingfile
1/2 dl rapsolja + 1 msk saft av pressad citron
pommes

Tillbehör: isbergssallad, gurka, rödlök, tomat och fetaost.

IMG_1990

Kryddningen :
2 msk spiskummin
1 msk vitlökspulver
3 msk chilipulver
1 msk paprikapulver
2 tsk torkad oregano
3 tsk torkad timjan
1 kryddmått med kanel
( blanda alla kryddor och förvara i en burk med lock.)

Kebabsås:
2 1/2 dl creme fraiche
3 msk majonäs
2 msk chilisås
1-2 tsk italiensk salladskrydda
1/2 tsk paprikapulver
1 presssad vitlök
dofta över cayennepeppar

Gör kycklingkebab så här:
Strimla kycklingen tunt tunt, lättare att jobba med halfrysen kycklingfile. Lägg i en skål och vänd ner rapsolja och citronsaft. Krydda med valfri mängd kebabkrydda ( jag hade cikra 3- 4 msk ) och blanda om med kycklingen. Ställ in i kylskåpet ett par timmar.  Rör under tiden ihop ingredienserna till kebabsåsen och ställ kallt fram till servering. Värm på pommesen, stek kycklingkebaben med aningen salt och vill du ha mer kryddig kebab, kan du krydda under stekningen.  Och servera sedan med krispig sallad & sås.

IMG_2004
* * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet: Dumlekakor

Du behöver  :
200 g smör
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1-2 tsk vaniljsocker

Garnering :
15 dumlekolor
15 st noblesse

15 st muffinsformar

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader.
Tärna ner smöret och blanda ihop de torra ingredienserna i en skål innan du häller över detta i smöret.Arbeta ihop detta till en deg. Rulla sedan till lagom stora bollar och placera ut i formarna ( jag la formarna i en ”muffinsform” för att kakorna inte skulle flyta iväg ) Platta till lite på degbollarna , och placera ut en dumle i varje boll. Grädda sedan i 10 – 12 minuter ( tills de är färdiga ) Och så fort de kommer ut från ugnen så lägger du en nobless på varje kaka.

Låt svalna något innan servering.

 

0
9 kommentarer

Apelsinpannacotta

Godkväll,

Denna efterrätten provade vi också i helgen. Tycker alltid det är lika roligt att prova nyheter. Denna vart så fräsch och god, passar perfekt efter en mättande middag. Mycket gott betyg från samtliga i familjen. Och recept är ett gammalt som jag tror att jag hittat i hemmets tidning.

img_9177 img_9192
Det här behöver du till 6 portioner:
2 1/2 gelatinblad
4 dl vispgrädde
1/2 dl strösocker
1 vaniljstång
1 styck apelsin
(skal + 2 msk pressad apelsinsaft)

Geletopping:
1 1/2 gelantinblad
2 dl pressad apelsinsaft

Gör så här:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter.
Värm upp grädden i en kastrull, vänd ner socker. Skär ett snitt på längden i vaniljstången och skrapa ur fröna och vänd ner både stång och frön ner i kastrullen. Riv ner skalet på den tvättade apelsinen och pressa ner 2 msk apelsinsaft. Låt allt sakta sjuda upp, när grädden kokar så fiskar du upp stången. Krama ur gelatinbladen och rör ut med grädden, rör om ordentligt så allt allt blandas. Häll upp i små portionsglas och ställ in i kylen i minst tre timmar innan du gör toppingen.

Apelsin-toppingen: 
Lägg bladen i kallt vatten i sira fem minuter.
Krama ner saften i en kastrull och låt sjuda upp, dra direkt bort från plattan. Krama ur gelatinbladen och rör ner ordentligt i apelsinsaften så att allt blandas väl. Låt svalna något innan du häller detta lagret över pannacottan.
Ställ in i kylen minst en timme innan servering. Kan med fördel förberedas kvällen före.

 

0
12 kommentarer

Godaste fisk- & skaldjurssoppan

God eftermiddag,
Här står vi och kokar världens godaste fisk- & skaldjurssoppa till middag.
Har ni inte prövat denna innan så gör det snarast.

Vi serverar soppan med hemlagad aioli och en bit bröd också
IMG_3237 (1)

Det här behöver du :

10 cm purjolök
1 gul lök
1 msk olivolja
4 msk hummerfond
1 msk tomatpure
4 st morötter
4 st potatisar
8-9 dl vatten
300 gram torsk & lax
1 kruka dill
salt  +lite cayenne
140 gram kräftstjärtar

Citronailoi:
2 äggulor
1 3/4 dl rapsolja
2 tsk citronsaft + skal
1/2 pressad vitlöksklyfta
salt

Gör aiolin så här:
Detta är verkligen jätteenkelt att göra hemma. Det enda som kan gå fel är om ägg och olja har olika temperatur.
Så ta gärna fram äggen en timme innan, lägg äggulorna i en skål, och ta fram en elvisp. Börja att vispa i skålen och droppa ner rapsoljan sakta under vispning, för att sedan övergå till att hälla en jämn stråle ner i bunken medan du vispar. Aiolin kommer bli fluffig och fin, pressa sedan ner citonsaften, ( mer eller mindre beror på hur syrlig du vill ha den.) Riv ner cirka halva av det gula skalet på citonen, ner i aiolin. Pressa ner en halv vitlök och smaka av med salt. Ställ kallt fram till servering.

Gör så här : 
Skala och hacka lök, potatis och morötter i småbitar.
Hetta upp en kastrull och fräs rotfrukter + purjolök en liten stund , häll ner tomatpure, dill, fond och vatten. Låt sjuda upp till potatisen är mjuk. Skär lagom små bitar av torsken och vänd ner, låt sjuda i 5- 7 minunter eller tills fisken är genomkokt. Och smaka av med lite salt, fiskkrydda och lite cayenne. Ta bort från spisen och vänd i kräftstjärtarna.

Serveras genast.

IMG_3246

2
5 kommentarer

Pepparkakspannacotta

Igår var det discokväll för skolbarnen här i växjö, och först hade Nomi en liten bjudning här hemma med sin närmaste kompisar. De lyssnade på musik, åt godis och så målade vi naglarna innan vi följde med dem bort till discot. Sen hemma så var det Melvins & hans kompis tur att göra sig klara. Deras disco började lite senare nu eftersom de går på mellanstadiet. När vi skjutsat bort dem så provade vi de nya efterrätterna som jag förberett på förmiddagen.

Dessa är busenkla att svänga ihop, de ska stå kallt i minst 4 timmar före servering bara.

IMG_9711 (1)
Det här behöver du till 2 stora / eller 4 små:
1 1/2 gelatinblad
3 dl vispgrädde
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk pepparkakskryddor ( en knapp tesked)

Serveras med grovhackad choklad eller pepparkakekross

Gör så här: 
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i 5 minuter innan. Koka upp grädde, socker & kryddor. Låt sjuda ett par minuter och ta sedan bort från plattan, Krama ur vattnet ur gelatinet och vispa ner i gräddblandningen. Vispa ordentligt så att allt blandas.
Häll upp i fina glas och ställ in kallt minst 4 timmar innan servering.

IMG_9705 (3)

0
9 kommentarer