Det här behöver du :
100 gram smör
7 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl havregryn
4 tsk bakpulver
1-2 tsk salt
3 dl mjölk
2 1/2 dl riven ost
Topping : 2 dl riven lagrad ost
Gör så här :
Ställ ugnen på 250 grader. Blanda först de torra ingredienserna i en skål , tärna ner smöret och arbeta ihop till en hyfsat grynig massa, blanda ner mjölken & osten och arbeta till en deg . Dela degen i 12 högar och och lägg dem i muffinsjärnet. Grädda i mitten på ugnen i cirka 15 minuter, eller tills de fått en gyllene färg. Efter halva tiden ta ut den och toppa med riven ost.
Mintkakor var en av mina favoriter när jag var liten. Dessa fungerar även fint att frysa (och nästan godare att äta iskalla)
Mums. Recept lånade jag från tidningen hembakat, ändrade dock om lite grann.
Cirka 25 stycken: 1 äggvita
5-6 droppar pepparmintsarom
1 tsk vaniljsocker
5 dl florsocker ( cirka )
Garnering : Mörk choklad
Gör så här: Vispa äggvitan till ett skum, droppa i mintoljan.
Vänd ner vanilj och florsocker, så mycket som behövs för att få en deg som ska gå att kavla ut.
Strö florsocker över bakbordet och kavla ut degen till knappt 1 cm tjockt ( alltså lite tunnare)
Tryck ut runda kakor med en pepparkaksform eller mindre glas, tryck ut så många som går. Kavla ihop och gör samma sak tills degen är slut. Lägg kakorna i frysen och smält chokladen.
doppa dem i chokladen, låt överskottet rinna av, och lägg tillbaka dem på bakplåtspappret. Låt kakorna stelna i kylskåp innan du packar ner dem i en burk / kakburk.
Förvaras i kyl, och fungerar bra att frysa ner.
Vi startade dagen med en lång sovmorgon, & sen en storfrukost. En sådan där frukost med extra allt. Frallor, goda pålägg, yoghurt med musli, olika sorters juicer, kokta ägg, stekt bacon & så oboy till barnen. Mmmmums… Proppmätt fortfarande, kanske inte så lyckat för jag ska möta upp min fina vän Ullis och gå ut och luncha. Medan Melvin & hennes son Ricco hinner leka lite hemma, det var evigheter sedan vi sågs. Så Melvin har räknat ner minuterna här tills deras tåg kommer.
Köpte mig ett gäng med rosor igår, tyckte jag behövde en helgbukett.
Visst ser de ut lite som polkagrisar. Ljuvlig färg.
Och på tal om polkagrisar så köpte jag min ett par nya juldofter i doftljus. Samt även en goding att ge bort då vi ska iväg på middag senare ikväll. Winterglow doftar lite svagt & vinterfräscht och Spiced Orange doftade lite mer citrus.
Doftljus kan man inte få för mycket av 🙂
Nu ska jag & Melvin göra oss klar för att åka och hämta vid tåget.
Adventshelg och allt! Då måste jag tipsa om dessa 3 godingar till ”glöggminglet”.
Små goda kanapeer har ni här.
Busenkelt och supergott!
Krustader med brieost & mögelost ( på tub) Fyll skalen med osten och ställ in i ugnen på 225 grader, tills osten smält. Toppa brieosten med lite fikonmarmelad och mögelostkrustaderna med lite krossade pepparkakor.
Till tandpetarsnittarna hade jag tunt skivad päron, med tunt skivad ädelost samt en bit prosciutto lufttorkad.
Behöver inte vara krångligare än så här för att vara gott!
Något som också är gott att bjuda på är chokladdoppade pepparkakor. Lätt & festligt
Bakade sjuuuukt goda kakor i går, provsmakade både 1, 2 och 3 bitar innan jag var insåg att jag var tvungen att frysa ner resten för att inte trycka hela plåten. Galet goda – baka så fort ni hinner. .
Till en vanlig ugnsform ( långpannorna som man har i ugnen)
Arbeta ihop alla ingredienser, förutom nougaten. Ta fram en ugnsform, smöra & bröa och tryck ut havre smeten in den.
Ställ in i mitten av ugnen i cirka 10- 15 minuter, tills den har fått lite färg. Ta ut och hyvla över nougaten. Vill du ha ett mönster i chokladen gör du det lätt genom att dra en gaffel genom den. Låt svalna något innan du skär upp lagom stora bitar.
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️
Och så dagens tips! Dessa kylväskor är såååå snygga. Villhöver typ en i varje färg. Men jag hejdade mig och köpte med mig den turkosa hem. Vilken tycker ni är snyggast? Du hittar dem HÄR
Det var inte meningen att det skulle bli så här tyst på bloggen idag. Men det är lite svårt att jobba hemifrån just nu då vi har femtioelva hantverkare som springer här. Haha… Nu är de inte riktigt så många utan snarare två. Men eftersom de arbetar i köket så är det lite smått omöjligt för mig att vistas där. Fast det känns surt att inte kunna jobba som jag brukar så känns det härligt att det renoveringen äntligen är på gång. Vi hade tänkt att göra detta redan förra året, men då fanns ingen tid. Så nu är de på gång och murar braskaminen i köket som sedan ska putsas. Även våran gamla kakelugn i vardagsrummet ska bort, då den inte går att elda i och där ska också muras upp en ny som senare ska putsas. Ska visa er före- och efterbilder sen, det är väl alltid roligt att se.
Nu över till ett middagstips till helgen:
Det här behöver du till en mindre form ( 20 * 30 ):
1/2 kilo potatis
1/2 dl vispgrädde
2 äggulor
salt & peppar
1/2 finhackad lök
1 putsad fläskfile
2 dl creme fraiche
1/2 dl vispgrädde
2 msk oxfond
1 msk kinesisk soja
1 msk med rödvinbärsgele
salt & peppar
Gör så här:
Ställ ugnen på 250 grader. Koka potatisen mjuk, och gör mos av den med potatiskross & blandar ner äggulor & grädde. Smaka av med salt & peppar. Spritsa sedan / eller klicka runt en form och gratinera i mitten av ugnen. Under tiden hetta upp en stekpanna med smör, fräs löken mjuk. Strimla fläskfilen smått och fräs den så att den får fin färg. Vänd ner grädde, crème fraîche, soja, fond och låt sjuda upp. Smaka av med gelé salt & peppar.
När potatisen fått vacker färg tar du ut den och lägger fläskfilen + sås i mitten.
Toppa med lingon och lite färska örter.
Ser bland kommentarer på FB & instagram att flera har undrat vad jag köpte de vita julstjärnorna. Och jag hittade dem på plantagen här i stan. Hur lättskötta de är vet jag inte, men de är mer vita än gula som julstjärnor annars oftast är. Nu tänkte jag kika förbi med ett middagstips till er. Själv gillar jag husmanskost jättemycket, men en så kommer thaimat som min middagsfavorit. Maten är en av anledningarna till att vi gärna semestrar där. Sen beror det mycket på solsäkerheten och värmen. Iallafall denna kycklinggrytan är så god och den lagas ofta hemma hos oss, fast vi varierar med grönsaker & olika smaksättningar.
Det här behöver du till 4 personer: olja 1/2 finhackad lök 500 gram kycklingfile
1 1/2 – 2 msk rödcurry
1/2 röd paprika
1/2 grön paprika
1/2 gul paprika
minimajs / bambuskott ( mängd efter smak och tycke)
1 burk kokosmjölk ( 400 ml)
2 st citrongräs
Gör så här:
Koka riset enligt anvisningar. Hetta upp en stekpanna med olja och fräs löken mjuk. Lägg ner den stimlade kycklingen så att den får fin färg. Vänd ner rödcurryn och fräs runt. Vänd ner de strimlade grönsakerna & häll över kokosmjölken. Under tiden så kan du ta fram citrongräset. Ta bort det yttersta skalet av gräset, använd den nedersta delen av gräset, den tjocka. Krossa den lite lätt med knivskaftet och finhacka ner den och lägg ner i grytan.
låt sjuda upp i 5 minuter och servera sedan med ris.
Hej där,
Är det inte mysigt med dessa adventstider så säg. Igår åkte jag förbi blomsteraffären och fyllde på med lite vita julstjärnor & julrosor. Julrosor är så vackra, men jag har lärt mig att de inte trivs inomhus hos mig. Så därför planterade jag dem på trappen i år. Sedan ska den ner i rabatten när den blommat klart.
Vita julstjärnor gillar jag massa, mindre glad i de röda.
Stjärnorna har kommit upp här hemma, ska bara ta och får ordning på alla sladdar. Är det något jag avskyr så är det just sladdar som hänger fritt eller samlar damm på golvet.
På trappen fick en vit ljuslykta göra lilla julrosen sällskap. Ljus som går på batteri är perfekt att ha utomhus tycker jag , tänkte jag skulle köpa lite mer sådant i år.
En söt korgkruka, i mindre storlek hittade jag också. Krukor & ljuslyktor kan man inte ha för mycket av.
Hepp hepp…. nu dags att fixa iordning dagens lunch. Jag är hungrig som en varg efter min timmes powerwalk imorse.
Kallt och friskt var det idag, men inte alls lika kyligt som gårdagens promme.
Till helgen är det första advent, och då vet jag att många av oss kommer baka lussekatter / lussebullar eller saffransbröd överhuvudtaget. Själv är jag inte så förtjust i de vanliga lussekatterna med russin utan bakar dem helst som vanliga bullar & med vaniljfyllning.
Saftiga & smakrika och doftar jul. Prova vetja.
Det här hade vi i vetedegen, cirka 50 lussebullar :
Smula ner jästen i en bunke. Mortla saffranet med lite a sockret.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt saffran och mjölk och värm upp till fingervarmt 37 grader.
Rör ut lite av degvätskan med jästen, rör tills det löst sig. Tillsätt resten av vätskan, sockret kvarg, salt och ägg. Arbeta i nästan allt mjöl , gärna med bakmaskin.Pudra över lite mjöl och täck med bakhanduk, låt jäsa i 40 minuter. Under tiden kan du göra fyllningen : Rör ihop samtliga ingredienser. När degen jäst färdig , dela i två delar och kavla ut på mjölat bord. Cirka 30* 60 cm Bred över fyllningen och rulla ihop och skär lagom stora bitar och lägg i bullformarna. Täck över med en bakhandduk och låt jäsa i ytterligare 40 minuter.
Sätt ugnen på 225- 250 grader, och vispa upp ett ägg. Pensla bullarna försiktigt innan de ska gräddas och strö över pärlsocker,
Grädda i cirka 8- 10 minuter tills bullarna fått en fin färg.
Jag har provat flera av Maybeauyts produkter & nyheter och gillar dem alla so far. Så när de hörde av sig om ett samarbete till så tackade jag såklart ja. Och denna fotmask är verkligen GRYMT BRA. Blir nästan lika förvånad varje gång, att man faktiskt får så mjuka och lena fossingar.
Så hur gör man undrar ni kanske. Och det är enkelt, man klipper upp ”strumporna” i förpackning som man fäster med tejpen. Sen brygger du dig en kopp kaffe, kikar lite på tv eller läser lite skvallertidningar i 2 timmar. Efter det tar du bort strumporna, och sköljer bort all kräm med ljummet vatten. Klart så långt.
Efter några dagar börjar fötterna att flagna & fjälla…. Ingen vacker syn tro mig 😉 ( Vill man skynda på behandlingen ska man fotbada 1 gång om dagen ) Behandligen är slut efter 10 – 12 dagar, och då har alltså all död & torr hud försvunnit och man har så fina fötter att det knappt är sant. Detta är ett perfekt alternativ för oss som vill ha fräscha mjuka fötter utan att lägga så mycket tid på det. Och de håller sig lena väldigt länge. Gillar´t
Nu har jag inte tagit några efterbilder eftersom jag precis har gjort klart behandlingen, men i somras blev de så här fina
Och något som jag gärna också använder ( samt tonårsdottern ) är deras Face Mask. Jag tycker att det ger en lyxig spakänsla när man penslar ut den. Låt den stelna och sen drar man bort den och med följer alla ojämnheter.
Masken är svart & krämig och fördelas ut jämnt över ansiktet. Dock var försiktig vid hårfäste , ögonbryn och lilla mustaschen 😉
Där känns det när den ska dras av om man säger så, eftersom alla oren hy, pormaskar ska bort så går den in på djupet och rensar.
Och resultatet är att man känner sig len, fräsch och rosig i ansiktet efteråt. Jag sköljer med kallt vatten och smörjer in mig efter behandling.
Nu har jag ordnat fram en generös julrabatt till er, för ordinarie pris på dessa två är 498 kr.
Nu kan ni köpa bägge produkterna för endast 279 kr (Nästan halva priset)