Kycklinggryta med paprika & curry

Hej igen,

Ser bland kommentarer på FB & instagram att flera har undrat vad jag köpte de vita julstjärnorna. Och jag hittade dem på plantagen här i stan. Hur lättskötta de är vet jag inte, men de är mer vita än gula som julstjärnor annars oftast är. Nu tänkte jag kika förbi med ett middagstips till er. Själv gillar jag husmanskost jättemycket, men en så kommer thaimat som min middagsfavorit. Maten är en av anledningarna till att vi gärna semestrar där. Sen beror det mycket på solsäkerheten och värmen. Iallafall denna kycklinggrytan är så god och den lagas ofta hemma hos oss, fast vi varierar med grönsaker & olika smaksättningar.

IMG_0066 (1)
Det här behöver du till 4 personer:
olja
1/2 finhackad lök
500 gram kycklingfile
1 1/2 – 2 msk rödcurry
1/2 röd paprika
1/2 grön paprika
1/2 gul paprika
minimajs / bambuskott ( mängd efter smak och tycke)
1 burk kokosmjölk ( 400 ml)
2 st citrongräs

Gör så här:
Koka riset enligt anvisningar. Hetta upp en stekpanna med olja och fräs löken mjuk. Lägg ner den stimlade kycklingen så att den får fin färg. Vänd ner rödcurryn och fräs runt. Vänd ner de strimlade grönsakerna & häll över kokosmjölken. Under tiden så kan du ta fram citrongräset. Ta bort det yttersta skalet av gräset, använd den nedersta delen av gräset, den tjocka. Krossa den lite lätt med knivskaftet och finhacka ner den och lägg ner i grytan.
låt sjuda upp i 5 minuter och servera sedan med ris.

IMG_0057

0
9 kommentarer

Lite adventspiff

 

Hej där, 
Är det inte mysigt med dessa adventstider så säg. Igår åkte jag förbi blomsteraffären och fyllde på med lite vita julstjärnor & julrosor. Julrosor är så vackra, men jag har lärt mig att de inte trivs inomhus hos mig. Så därför planterade jag dem på trappen i år. Sedan ska den ner i rabatten när den blommat klart.

Vita julstjärnor gillar jag massa, mindre glad i de röda.

IMG_0563

Stjärnorna har kommit upp här hemma, ska bara ta och får ordning på alla sladdar. Är det något jag avskyr så är det just sladdar som hänger fritt eller samlar damm på golvet.

IMG_0564

På trappen fick en vit ljuslykta göra lilla julrosen sällskap. Ljus som går på batteri är perfekt att ha utomhus tycker jag , tänkte jag skulle köpa lite mer sådant i år.

IMG_0572

En söt korgkruka, i mindre storlek hittade jag också. Krukor  & ljuslyktor kan man inte ha för mycket av.

IMG_0578

Hepp hepp…. nu dags att fixa iordning dagens lunch. Jag är hungrig som en varg efter min timmes powerwalk imorse.
Kallt och friskt var det idag, men inte alls lika kyligt som gårdagens promme.

Hej så länge

0
10 kommentarer

Lussebullar med vanilj

 

Godmorgon,

Till helgen är det första advent, och då vet jag att många av oss kommer baka lussekatter / lussebullar eller saffransbröd överhuvudtaget. Själv är jag inte så förtjust i de vanliga lussekatterna med russin utan bakar dem helst som vanliga bullar & med vaniljfyllning.

Saftiga & smakrika och doftar jul. Prova vetja.
IMG_2081

Det här hade vi i vetedegen, cirka 50 lussebullar : 

1 pkt jäst
150 gram smör
5 dl mjölk
2 kuvert med saffran
1 1/2 dl socker
1 burk ( 250 g) kvarg
1/2 tsk salt
1 ägg
cirka 15- 16 dl vetemjöl

Vaniljfyllningen:

200 gram rumsvarmt smör
3- 5 msk vaniljsocker
1 1/2 dl socker

Garnering : Vispat ägg och pärlsocker

Gör saffransbullarna här :

Smula ner jästen i en bunke. Mortla saffranet med lite a sockret.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt saffran och mjölk och värm upp till fingervarmt 37 grader.
Rör ut lite av degvätskan med jästen, rör tills det löst sig. Tillsätt resten av vätskan, sockret kvarg, salt och ägg. Arbeta i nästan allt mjöl , gärna med bakmaskin.Pudra över lite mjöl och täck med bakhanduk, låt jäsa i 40 minuter. Under tiden kan du göra fyllningen : Rör ihop samtliga ingredienser. När degen jäst färdig , dela i två delar och kavla ut på mjölat bord. Cirka 30* 60 cm Bred över fyllningen och rulla ihop och skär lagom stora bitar och lägg i bullformarna.IMG_2056 Täck över med en bakhandduk och låt jäsa i ytterligare 40 minuter.
Sätt ugnen på 225- 250 grader, och vispa upp ett ägg. Pensla bullarna försiktigt innan de ska gräddas och strö över pärlsocker,

Grädda i cirka 8- 10 minuter tills bullarna fått en fin färg.

IMG_2073

0
16 kommentarer

Face Mask & Foot Mask

 

Jag har provat flera av Maybeauyts produkter & nyheter och gillar dem alla so far. Så när de hörde av sig om ett samarbete till så tackade jag såklart ja. Och denna fotmask är verkligen GRYMT BRA. Blir nästan lika förvånad varje gång, att man faktiskt får så mjuka och lena fossingar.

IMG_0144
Så hur gör man undrar ni kanske. Och det är enkelt, man klipper upp ”strumporna” i förpackning som man fäster med tejpen. Sen brygger du dig en kopp kaffe, kikar lite på tv eller läser lite skvallertidningar i 2 timmar. Efter det tar du bort strumporna, och sköljer bort all kräm med ljummet vatten. Klart så långt.

IMG_0172

Efter några dagar börjar fötterna att flagna & fjälla…. Ingen vacker syn tro mig 😉  ( Vill man skynda på behandlingen ska man fotbada 1 gång om dagen ) Behandligen är slut efter 10 – 12 dagar, och då har alltså all död & torr hud försvunnit och man har så fina fötter att det knappt är sant. Detta är ett perfekt alternativ för oss som vill ha fräscha mjuka fötter utan att lägga så mycket tid på det. Och de håller sig lena väldigt länge. Gillar´t

Nu har jag inte tagit några efterbilder eftersom jag precis har gjort klart behandlingen, men i somras blev de så här fina

fott (1)

Och något som jag gärna också använder ( samt tonårsdottern ) är deras Face Mask. Jag tycker att det ger en lyxig spakänsla när man penslar ut den. Låt den stelna och sen drar man bort den och med följer alla ojämnheter.

IMG_0223

Masken är svart & krämig och fördelas ut jämnt över ansiktet. Dock var försiktig vid hårfäste , ögonbryn och lilla mustaschen 😉
Där känns det när den ska dras av om man säger så, eftersom alla oren hy, pormaskar ska bort så går den in på djupet och rensar.

IMG_0253 (2)

Och resultatet är att man känner sig len, fräsch och rosig i ansiktet efteråt. Jag sköljer med kallt vatten och smörjer in mig efter behandling.

IMG_0279 (1)

Nu har jag ordnat fram en generös julrabatt till er, för ordinarie pris på dessa två är 498 kr.
Nu kan ni köpa bägge produkterna för endast 279 kr (Nästan halva priset)

Klicka här för att beställa
Rabattkod: Jennyjul

* * * * * * * * I samarbete med May Beauty * * * * * *  

0
6 kommentarer

Veckomatsedel

Godmorgon, 
Vi startar denna söndag precis som så många andra med veckomatsedel. Och på Facebook kommer det uppdateras hela dagen med massvis av veckomatsedlar. Håll utkik.

Måndag : Italiensk tomatsoppa
Tisdag : Lax med kräfttzatziki & potatis
Onsdag : Pasta med kassler- & ostsås
Torsdag : Kål & köttfärssoppa
Fredag : Pulled Pork

Det finns otroligt många recept på ”pulled pork” – så här gör vi.

Det här behöver du :
1,2 kilo fläskkarre
salt, peppar och cayennepeppar
3 msk olivolja
3 dl barbecuesås
2 gul lök
1 vitlöksklyfta

Tillbehör : gott bröd, sallad och vitlökssås – recept HÄR

Gör så här :
Ställ ugnen på 100-120 grader.Häll i olja i en ugnsform med lock, lägg ner köttet, salta, peppra krydda, gnid in samtliga i köttet.  Skala hacka / separera löken och lägg ner i formen tillsammans med köttet.

Bred ut barbecuesåsen över köttet, ställ på ett lock och ställ in i nedre delen av ugnen.
I en sådär 7- 8 timmar. När köttet är klart så ska  det liksom dela sej när det är färdigt, så fort du sätter gafflen i det.  Fantastiskt saftig och smakrik- så gott!Man kan äta det med lite vad man tycker är gott, tacosbröd, tortilla, källarfranska eller gott hamburgerbröd. Med sallad, och lite goda kalla såser- du måste bara återkomma om du prövar receptet. Fantastiskt gott!

* * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Jordnötssnittar med choklad


IMG_8344
Det här behöver du:

220 gram smör
4 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 1/2 dl jordnötssmör ( med bitar i )
150 gram grovhackad mjölkchoklad

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör och arbeta i sirapen samt jordnötssmöret. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Nu kan du baka in den hackade chokladen .  Dela på 3 och rulla ut till länger.  Platta sedan till längderna något med hjälp av fingrarna. Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg.Skär dem i snitt medan de är ljumna och låt svalna helt på galler.

Galet goda!

Jag gjorde mina i tre längder, vill man ha tunnare kan man göra 4 stycken.

0
5 kommentarer

Baileys- och nutellapannacotta

 

Kikar förbi med ett litet tips på en god & krämig efterrätt: Baileys- & nutellapannacotta.

IMG_3128

Receptet är för 4 personer
Det här behöver du till nutellapannacottan: 
3 dl vispgrädde
2 blad gelatin
2 dl nutella
1 nypa salt

Bailyspannacotta
2 dl vispgrädde
1 1/2 msk socker
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl bailey´s
1 gelatinblad

Toppa med lite hackade nötter eller mörkchoklad.

Gör så här
Lägg gelatinbladen i kallt vatten cirka 5 minuter i förväg.
Mät upp grädden och låt sjuda upp på svag värme. Ta bort från plattan och krar ur vatten ur gelatinbladen & vänd ner gelatinblad och rör om tills allt blandat sig. Sedan vänder du ner nutella med en nypa salt, rör om tills du har en fin och blank smet. Häll upp i glasen. Ställ in i kylen i minst 4 timmar innan du gör nästa lager. Lägg gelatinbladet i kallt vatten i fem minuter. Värm upp grädde, vaniljsocker, socker & baileys och låt koka i ett par minuter under omrörning. Ta bort kastrullen från värmen och krama ur gelatinbladet och rör ner i smeten. Vispa tills det löst sig ordentligt och häll sedan över nutellalagret.
Låt svalna i 4 timmar i kylen innan servering

IMG_3122

0
6 kommentarer

Kantarellsoppa med gratinerade ostsnittar

Hej hej,

Ska precis snöra på mig skorna och ge mig ut på morgonrundan. Jag går varje dag & planerar att hinna med 2-3 telefonmöten på vägen. Det gäller att försöka hinna med så mycket som möjligt. Och mitt lilla mobila kontor ( telefonen ) har jag alltid med mig vart jag än går.  Till er som kikar förbi här för att leta vegetariskt tips vill jag passa på att lyfta denna goda kantarellsoppan. Kanske lite tråkig färg, men ack så god och smakrik när man gör den på färska kantareller.

img_9627

Jag hade i kycklingfond i min, men vill du göra den vegetarisk så väljer du grönsaksfond. 

Det här behöver du till 4 portioner: 
1 liter rensade kantareller
2 finhackade scharlottenlökar
smör
4 dl vatten
+ 3 msk valfri fond
5 dl grädde
salt & peppar

Serveras med gratinerade ostsnittar

Gör så här:
Hetta upp en kastrull med smör. Fräs löken tills den blir glansig.
Vänd ner svampen och fräs den tills den mjuknar.
Vänd ner vatten + fond och låt sjuda upp. Mixa soppa slät och vänd sedan ner grädde.
Smaka av med salt & peppar. Och några droppar olivolja med basilika smak. ( eller valfri smak )


0
5 kommentarer

Mot götlaborg

Hej
Då vart det fredag, och vi har en helg bokad i göteborg. Detta är ett förberett inlägg, och jag hoppas att vi har hunnit komma några mil på vägen. Det blir lite jobb, några restaurangbesök ( tack för alla braiga tips på instagram ), en hel del shopping & så ska vi kika på en bil som vi sett på blocket. Vi får se om det blir den eller om vi fortsätter att leta.

Helgbuketten införskaffades förra helgen, och är fortfarande fin.
IMG_0018
Vad ska ni hitta på i helgen, några roliga planer ?

0
6 kommentarer

Currygryta med ris och cashewnötter

Gutenmorgen,

Här springer jag omkring och packar ihop det viktigaste inför vår lilla weekend vi ska iväg på. Och för er som inte bestämt er fredagsmiddag så kommer här ett middagstips. När Jacob får bestämma maten så blir det 9 /10 gånger:  kyckling & curry. Och det är något som uppskattas av hela familjen.

Lätt, smidigt & gott.

IMG_0103 (1)

Det här behöver du till 4-5 personer
4-5 stora kycklingfileer
smör
salt & peppar
1 msk gul curry
5 dl creme fraiche
1 1/2 dl vispgrädde
2 msk kycklingfond
1 tsk sambal oelek
ev dofta över lite cayennepeppar

Serveras med ris & cashewnötter

Gör så här:
Strimla kycklingen och fräs den klar i smör, krydda med salt & peppar. Dofta över curry och vänd ner crème fraîche, grädde, fond & sambal oelek. Låt sjuda upp på svag värme.

Sedan är det klart att servera-

3
11 kommentarer

Vita chokladbräck med dumle, lakrits & mörkchoklad

Har du ont om tid, eller inte vill stå och koka kola eller fudge en hel dag. Då är detta adventsgodiset för dig, tar bara några minuter att göra iordning.

IMG_0036 (1)

Choklad- & godisbräck

Till detta behöver du:
200 gram vit choklad
1 dl krossade turkisk peppar
1 dl hackad Dumle
25- 30 gram hackad mörkchoklad

Gör så här:
Smält chokladen över vattenbad / eller i micro på svagaste effekt.
Bred ut chokladen på en bakplåtsklädd plåt. Strö över hackad choklad, dumle & lakritskross och ställ sedan in kallt i kylen.
Efter cirka 20 – 25 minuter har det stelnat så att du kan bryta en till lagom stora bräckbitar.

IMG_0054

Serveras sedan på vackert fat, svårare än så är det inte,

Lycka till

0
4 kommentarer