Recept på julgodis

Godmorgon härliga fredag och snart säger vi välkommen helg!

I helgen är det ju andra advent – och hur många av er kommer baka julgodis ? Rätt många gissar jag, Johanna & jag har bakat så mycket julgodis den här veckan att jag har tappat räkningen på hur många sorter. Alla kommer dyka upp här på bloggen i kategorin julgodis, som du hittar HÄR

IMG_1179

Hoppas du får en härlig start på dagen,
Vi hörs av lite senare.

0
8 kommentarer

Den godaste Chokladkolan

Detta är den godaste chokladkolan jag kokat. Denna tycker att ni ska ta er tid att prova. Lätt som en plätt också, och ingredienser som man oftast har hemma. Och använd gärna en termometer, de finns att köpa i nästan alla matvarubutiker. Det är så mycket smidigare än att förlita sig på kulprovet.

chokladkolachokladkola

Det här behöver du:
50 gram smör
2 1/2 dl strösocker
1/2 dl kakao
2 msk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
1 1/2 dl ljus sirap

Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en stor tjockbottnad kastrull och rör om.
Låt allt sjuda på medelsvag värme upp till 120 grader, rör om då & då. Klä en mindre form med bakplåtspapper och häll försiktigt upp chokladkolasmeten i den. Låt svalna innan du skär upp den i lagom bitar.
Förvaras i kylen fram till servering

34
52 kommentarer

Saffranskola med rostat kokos

Vi kokade en grym ( riktigt grym)  julkola igår, receptet hittade vi på Ica.
För att inte missa bloggens bak- & matuppdateringar så följer ni den lätt via:
Facebook HÄR eller instagram: @jennysmatblogg

IMG_1079 IMG_1090 (1)

Det här behöver du:
3 dl vispgrädde
50 gram smör
3 dl strösocker
1 1/2 dl ljus sirap
2 kuvert med saffran ( = 1 gram )
1 1/2 dl kokos

Gör så här
Blanda grädde, smör, socker & sirap i en stor tjockbottnad kastrull. Låt detta sjua upp till 120 grader, eller tills kolan klarar kulprovet.* Under tiden rostar du kokosen i en torr stekpanna, så att den får lite lätt gul ton. När smeten är klar tar du bort den från värmen, vänd ner saffran och kokos och blanda väl. Häll upp smeten i en form med bakplåtspapper och ställ svalt. Skär upp lagom stora bitar när den svalnat.

* Kulprovet gör du genom att droppa ner några droppar av smeten i ett glas med iskallt vatten. Kan du sen forma kolasmeten till en kula är den klar.

1
9 kommentarer

Saffransrutor i långpanna

Istället för att stå och baka ut massa lussebullar så kan man baka i långpanna. Mindre kladdigt och doftar lika ljuvligt.
En saftig långpannekaka med dubbelglasyr, blir till och med ännu godare efter att ha stått till sig en dag. Mums.

 

För att söka på sajten så klickar du på de 3 strecken uppe till höger och väljer kategori.
Och du kan följa alla nya uppdateringar på Facebook eller instagram: @jennysmatblogg

IMG_0982

IMG_0969

Detta en en långform/ samma djupa som man har till spisen. Innermåttet i min är cirka 40 * 35 cm. Tycker du att det är mycket glasyr kan man minska- men jag vill ha mycket på mina långpannekakor

Det här behöver du :
6 st ägg
6 dl strösocker
6 dl vetemjöl
6 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 kuvert med saffran
3 dl vatten

Glasyr:
200 gram smör
8- 9 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 äggulor
1 tsk pressad citron

 

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader, och ta fram en plåt / form och klä den i bakpapper eller smörj och bröa.
Vispa ägg och socker poröst, blanda sedan de torra ingredienserna till kakan, och vänd ner i smeten. Vänd ner saffran och vänd ner vattnet och rör tills du fått en en klumpfri smet. Häll ut i formen och ställ in i ugnen i cirka 20- 35 minuter, provkänn med sticka. Under tiden gör du glasyren, smält smöret och rör ner alla ingredienser till glasyren och vispa den slät. Låt svalna något och  låt kakan svalna helt innan du breder på glasyren. Strö över kokosflingor eller strössel och ställ svalt yttrligare en liten stund innan du skär upp kakan i bitar.
19
25 kommentarer

WELCOME TO MY FOOD BLOG

Hello and good continuation of the new year. 

Last year my ”little” blog became Scandinavia’s largest food blog. And to celebrate that, we have chosen to translate all recipes into seven different languages. You do so by clicking the ”translate” – button. To search among nearly 3500 different recipes, just hit the search (magnifying glass) on the top right. Or, you can scroll through the categories by clicking the three bars on the top right of the page. The blog is also available on Facebook HERE  and on instagram:  @jennysmatblogg

You are welcome to follow there too.

There are plenty of mud cakes, dinner tip, LCHF, vegetarian, soups, homemade pizzas, cheesecakes, cakes and chocolate cakes.  All easy to do, so that anyone will manage it. Easy & plenty is my melody.

A hint of what you’ll find here, just click the link to get to the recipes:

Mugcake med nutella

mugcake (1)

Godaste Kladdkaka
kladdkaka

Min goda fisk- & skaldjurssoppa

fisk

Hembakade Langos

langos

Vanilj- & nutellapannacotta

vanilj

Värmande gulaschsoppa
gulasch

Nutellacookies

nute
 Ostfyllda kycklingköttbullar med potatismos
kött

Hope you enjoy your stay here.

// Jenny

0
Kommentera

Tobleronetryffel

Idag bakades det julgodis för fullt här hemma i växjö. Bl.a dessa godingar

IMG_0902

Till 20 tryfflar
1/2 dl vispgrädde
200 gram toblerone
1 msk smör

Garnering: Kakao

Gör så här:
Mät upp grädden i en kastrull , bryt ner chokladen och smält på svag värme.
Vänd ner smör och rör smeten blank. Ställ sedan svalt ett par timmar innan du formar dem till tryfflar / bollar.
Rulla dem i kakao och servera.

6
13 kommentarer

Saffransdrömmar

 

Hej där,

Medan Johanna kokar julgodis passar jag på att sätta mig framför datorn och säga hej till er. Idag har vi haft en sådan där perfekt effektiv förmiddag. Eftersom vi handlade igår så hade vi alla ingredienser hemma och vi har fram tills nu bakat två olika sorters kakor & tre olika julgodisar.

Dessa både doftar & smakar (l)ju(v)ligt.

Saffransdrömmar

Cirka 20-22 st:
100 gram rumstempererat smör
1/2 msk vaniljsocker
3 dl strösocker
1 kuvert med saffran
1 dl rumstempurerad rapsolja
1 tsk hjorthornsalt
4 dl vetemjöl

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader, vispa smör, socker och vaniljsocker poröst. Stöt saffranet med lite socker och tillsätt den ner i oljan, och sedan ner i degen. Och så rör ihop mjöl och hjorthornsaltet innan du rör ner det i smeten.Rör samman till en smidig deg. Dela sedan i två olika högar och rulla cirka 20-22 bitar, och rulla sedan dessa till små bollar som du lägger på en ett ugnspapper på en plåt.

IMG_0806
Och  lägg inte kakorna för tätt, eftersom de flyter ut lite.
Grädda sedan kakorna i ca 18-20 minuter.

( Under gräddtiden , och då du öppnar ugnen kan det lukta lite starkt. Detta beror på Hjorthornsaltet

Låt drömmarna svalna innan du serverar dem, annars finns risk för att de smular sönder.

IMG_0807

0
26 kommentarer

Lakritstryffel

Lakritstryfflar är en av de godaste på julgottebordet.
Fina porslinet dukades det fram med- precis ett sådant som jag själv letar efter.

lakritstryffel

Till dessa lakritstryfflar behöver du :

200 gram mjölkchoklad med lakrits-smak
1/2 dl grädde
1 msk smör

Garnering : kakao eller krossad turkisk peppar

Gör julgodiset så här :

Värm upp grädden tills den är ordenligt varm.
Bryt ner chokladen och rör tills den har smält, rör ner en klick med smör och rör tills den är blank.
Ställ svalt tills det går att forma kulor av den. Rulla sedan i kakao.  Jag brukar även använda turkisk peppar ( karamellkross ) att rulla i , det blir också bra.

1
8 kommentarer

Julbord på första advent


Välkommen måndag,

Ny vecka och ny energi efter en helg med släkt & vänner. Igår hade vi bokat julbord med min mormor, morfar, mamma & hennes man & mina syskon med deras familjer. Jonathans familj har vi bokat med om två veckor ( man kan inte äta nog med julmat, så det så)  Idag väntar jag hit en praoelev, min lillasyster Johanna ska vara här denna veckan och jobba med mig. Roligt roligt, vi ska sätta oss och ha frukostmöte & skriva ner nya recept och julgodis recept att prova.

Här kommer ett gäng bilder från gårdagen.

IMG_0713 (2)
Olika sorters sill, strömming, lax & goda kalla röror.

IMG_0717

Sedan bjöds det på mycket olika sorters kallskuret, och såklart janssons, köttbullar, kroppkakor ♥ prinskorvar bruna bönor… Och ja allt det där som hör julbordet till.

IMG_0718 IMG_0719

Vi avslutade med julgodis, ris a la malta med saftsås & ostkaka med hjortronsylt.

IMG_0722

Massa gott, och ögonen vill som alltid äta mer. Magen stod åt fyra hörn efter denna goda sittning, men så värt det.

Ni som bor i närheten, vilka julbord tycker ni är bra ( runt växjö, Kalmar eller öland)  ?
Tipsa gärna.

0
11 kommentarer

Veckomatsedel

Hej hej,
Bjuder på en tidig veckomatsedel.
Som vanligt så kommer jag på min Facebook idag uppdatera med fler.

Måndag Vegetarisk paj
Tisdag Lax med fetaost & pinjenötter
Onsdag Fylld baconinlindad kyckling 
Torsdag Korvgryta
Fredag Beercanburger
Kan tillagas både på grillen och i ugnen.
IMG_2634

Det blir cirka 6 stycken av detta recept.

Det här är min version av beercanburger:
1 kilo nötfärs
3 msk oxfond
salt & peppar
6 stycken baconremsor

Fyllning: 
1/2 burk soltorkade tomater ( stimla dem)
hackad jalapenos ( efter eget tycke )
riven mild ost

Gör så här:
Rör ihop färsen med fonden & salt och peppar, låt vila medan du förbereder fyllningen. Dela köttfärsmeten i 5-6 stycken delar, och rulla till stora köttbullar.  Pressa ner en burk ( beercan) eller en liten skål och forma färsen runt om. Fäst baconskivan runt och och sedan lyfter du bort burken.
Fyll upp med den goda fyllningen och grilla dem, man behöver bara grilla på ena sidan. De blir genomstekta iallafall. Vi satte våra på grillfolie efter ungefär halva tiden för att inte bränna botten

Servera sedan med en god sallad.

 

0
7 kommentarer