Godmorgon härliga fredag och snart säger vi välkommen helg!
I helgen är det ju andra advent – och hur många av er kommer baka julgodis ? Rätt många gissar jag, Johanna & jag har bakat så mycket julgodis den här veckan att jag har tappat räkningen på hur många sorter. Alla kommer dyka upp här på bloggen i kategorin julgodis, som du hittar HÄR
Hoppas du får en härlig start på dagen,
Vi hörs av lite senare.
Detta är den godaste chokladkolan jag kokat. Denna tycker att ni ska ta er tid att prova. Lätt som en plätt också, och ingredienser som man oftast har hemma. Och använd gärna en termometer, de finns att köpa i nästan alla matvarubutiker. Det är så mycket smidigare än att förlita sig på kulprovet.
Det här behöver du: 50 gram smör 2 1/2 dl strösocker
1/2 dl kakao
2 msk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
1 1/2 dl ljus sirap
Gör så här: Blanda alla ingredienser i en stor tjockbottnad kastrull och rör om.
Låt allt sjuda på medelsvag värme upp till 120 grader, rör om då & då. Klä en mindre form med bakplåtspapper och häll försiktigt upp chokladkolasmeten i den. Låt svalna innan du skär upp den i lagom bitar.
Förvaras i kylen fram till servering
Vi kokade en grym ( riktigt grym) julkola igår, receptet hittade vi på Ica.
För att inte missa bloggens bak- & matuppdateringar så följer ni den lätt via:
Facebook HÄR eller instagram: @jennysmatblogg
Det här behöver du: 3 dl vispgrädde
50 gram smör
3 dl strösocker
1 1/2 dl ljus sirap
2 kuvert med saffran ( = 1 gram )
1 1/2 dl kokos
Gör så här Blanda grädde, smör, socker & sirap i en stor tjockbottnad kastrull. Låt detta sjua upp till 120 grader, eller tills kolan klarar kulprovet.* Under tiden rostar du kokosen i en torr stekpanna, så att den får lite lätt gul ton. När smeten är klar tar du bort den från värmen, vänd ner saffran och kokos och blanda väl. Häll upp smeten i en form med bakplåtspapper och ställ svalt. Skär upp lagom stora bitar när den svalnat.
* Kulprovet gör du genom att droppa ner några droppar av smeten i ett glas med iskallt vatten. Kan du sen forma kolasmeten till en kula är den klar.
Istället för att stå och baka ut massa lussebullar så kan man baka i långpanna. Mindre kladdigt och doftar lika ljuvligt.
En saftig långpannekaka med dubbelglasyr, blir till och med ännu godare efter att ha stått till sig en dag. Mums.
För att söka på sajten så klickar du på de 3 strecken uppe till höger och väljer kategori.
Och du kan följa alla nya uppdateringar på Facebook eller instagram: @jennysmatblogg
Detta en en långform/ samma djupa som man har till spisen. Innermåttet i min är cirka 40 * 35 cm.Tycker du att det är mycket glasyr kan man minska- men jag vill ha mycket på mina långpannekakor
Det här behöver du :
6 st ägg
6 dl strösocker
6 dl vetemjöl
6 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 kuvert med saffran
3 dl vatten
Ställ ugnen på 175 grader, och ta fram en plåt / form och klä den i bakpapper eller smörj och bröa.
Vispa ägg och socker poröst, blanda sedan de torra ingredienserna till kakan, och vänd ner i smeten. Vänd ner saffran och vänd ner vattnet och rör tills du fått en en klumpfri smet. Häll ut i formen och ställ in i ugnen i cirka 20- 35 minuter, provkänn med sticka. Under tiden gör du glasyren, smält smöret och rör ner alla ingredienser till glasyren och vispa den slät. Låt svalna något och låt kakan svalna helt innan du breder på glasyren. Strö över kokosflingor eller strössel och ställ svalt yttrligare en liten stund innan du skär upp kakan i bitar.
Last year my ”little” blog became Scandinavia’s largest food blog. And to celebrate that, we have chosen to translate all recipes into seven different languages. You do so by clicking the ”translate” – button. To search among nearly 3500 different recipes, just hit the search (magnifying glass) on the top right. Or, you can scroll through the categories by clicking the three bars on the top right of the page. The blog is also available on FacebookHERE and on instagram: @jennysmatblogg
You are welcome to follow there too.
There are plenty of mud cakes, dinner tip, LCHF, vegetarian, soups, homemade pizzas, cheesecakes, cakes and chocolate cakes. All easy to do, so that anyone will manage it. Easy & plenty is my melody.
A hint of what you’ll find here, just click the link to get to the recipes:
Gör så här: Mät upp grädden i en kastrull , bryt ner chokladen och smält på svag värme.
Vänd ner smör och rör smeten blank. Ställ sedan svalt ett par timmar innan du formar dem till tryfflar / bollar.
Rulla dem i kakao och servera.
Medan Johanna kokar julgodis passar jag på att sätta mig framför datorn och säga hej till er. Idag har vi haft en sådan där perfekt effektiv förmiddag. Eftersom vi handlade igår så hade vi alla ingredienser hemma och vi har fram tills nu bakat två olika sorters kakor & tre olika julgodisar.
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader, vispa smör, socker och vaniljsocker poröst. Stöt saffranet med lite socker och tillsätt den ner i oljan, och sedan ner i degen. Och så rör ihop mjöl och hjorthornsaltet innan du rör ner det i smeten.Rör samman till en smidig deg. Dela sedan i två olika högar och rulla cirka 20-22 bitar, och rulla sedan dessa till små bollar som du lägger på en ett ugnspapper på en plåt.
Och lägg inte kakorna för tätt, eftersom de flyter ut lite.
Grädda sedan kakorna i ca 18-20 minuter.
( Under gräddtiden , och då du öppnar ugnen kan det lukta lite starkt. Detta beror på Hjorthornsaltet
Låt drömmarna svalna innan du serverar dem, annars finns risk för att de smular sönder.
Garnering : kakao eller krossad turkisk peppar
Gör julgodiset så här :
Värm upp grädden tills den är ordenligt varm.
Bryt ner chokladen och rör tills den har smält, rör ner en klick med smör och rör tills den är blank.
Ställ svalt tills det går att forma kulor av den. Rulla sedan i kakao. Jag brukar även använda turkisk peppar ( karamellkross ) att rulla i , det blir också bra.
Ny vecka och ny energi efter en helg med släkt & vänner. Igår hade vi bokat julbord med min mormor, morfar, mamma & hennes man & mina syskon med deras familjer. Jonathans familj har vi bokat med om två veckor ( man kan inte äta nog med julmat, så det så) Idag väntar jag hit en praoelev, min lillasyster Johanna ska vara här denna veckan och jobba med mig. Roligt roligt, vi ska sätta oss och ha frukostmöte & skriva ner nya recept och julgodis recept att prova.
Här kommer ett gäng bilder från gårdagen.
Olika sorters sill, strömming, lax & goda kalla röror.
Sedan bjöds det på mycket olika sorters kallskuret, och såklart janssons, köttbullar, kroppkakor ♥ prinskorvar bruna bönor… Och ja allt det där som hör julbordet till.
Vi avslutade med julgodis, ris a la malta med saftsås & ostkaka med hjortronsylt.
Massa gott, och ögonen vill som alltid äta mer. Magen stod åt fyra hörn efter denna goda sittning, men så värt det.
Ni som bor i närheten, vilka julbord tycker ni är bra ( runt växjö, Kalmar eller öland) ?
Tipsa gärna.
Det här är min version av beercanburger:
1 kilo nötfärs
3 msk oxfond
salt & peppar
6 stycken baconremsor
Fyllning:
1/2 burk soltorkade tomater ( stimla dem)
hackad jalapenos ( efter eget tycke )
riven mild ost
Gör så här:
Rör ihop färsen med fonden & salt och peppar, låt vila medan du förbereder fyllningen. Dela köttfärsmeten i 5-6 stycken delar, och rulla till stora köttbullar. Pressa ner en burk ( beercan) eller en liten skål och forma färsen runt om. Fäst baconskivan runt och och sedan lyfter du bort burken.
Fyll upp med den goda fyllningen och grilla dem, man behöver bara grilla på ena sidan. De blir genomstekta iallafall. Vi satte våra på grillfolie efter ungefär halva tiden för att inte bränna botten