Saffransdrömmar

 

Hej där,

Medan Johanna kokar julgodis passar jag på att sätta mig framför datorn och säga hej till er. Idag har vi haft en sådan där perfekt effektiv förmiddag. Eftersom vi handlade igår så hade vi alla ingredienser hemma och vi har fram tills nu bakat två olika sorters kakor & tre olika julgodisar.

Dessa både doftar & smakar (l)ju(v)ligt.

Saffransdrömmar

Cirka 20-22 st:
100 gram rumstempererat smör
1/2 msk vaniljsocker
3 dl strösocker
1 kuvert med saffran
1 dl rumstempurerad rapsolja
1 tsk hjorthornsalt
4 dl vetemjöl

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader, vispa smör, socker och vaniljsocker poröst. Stöt saffranet med lite socker och tillsätt den ner i oljan, och sedan ner i degen. Och så rör ihop mjöl och hjorthornsaltet innan du rör ner det i smeten.Rör samman till en smidig deg. Dela sedan i två olika högar och rulla cirka 20-22 bitar, och rulla sedan dessa till små bollar som du lägger på en ett ugnspapper på en plåt.

IMG_0806
Och  lägg inte kakorna för tätt, eftersom de flyter ut lite.
Grädda sedan kakorna i ca 18-20 minuter.

( Under gräddtiden , och då du öppnar ugnen kan det lukta lite starkt. Detta beror på Hjorthornsaltet

Låt drömmarna svalna innan du serverar dem, annars finns risk för att de smular sönder.

IMG_0807

0
26 kommentarer

Lakritstryffel

Lakritstryfflar är en av de godaste på julgottebordet.
Fina porslinet dukades det fram med- precis ett sådant som jag själv letar efter.

lakritstryffel

Till dessa lakritstryfflar behöver du :

200 gram mjölkchoklad med lakrits-smak
1/2 dl grädde
1 msk smör

Garnering : kakao eller krossad turkisk peppar

Gör julgodiset så här :

Värm upp grädden tills den är ordenligt varm.
Bryt ner chokladen och rör tills den har smält, rör ner en klick med smör och rör tills den är blank.
Ställ svalt tills det går att forma kulor av den. Rulla sedan i kakao.  Jag brukar även använda turkisk peppar ( karamellkross ) att rulla i , det blir också bra.

1
8 kommentarer

Julbord på första advent


Välkommen måndag,

Ny vecka och ny energi efter en helg med släkt & vänner. Igår hade vi bokat julbord med min mormor, morfar, mamma & hennes man & mina syskon med deras familjer. Jonathans familj har vi bokat med om två veckor ( man kan inte äta nog med julmat, så det så)  Idag väntar jag hit en praoelev, min lillasyster Johanna ska vara här denna veckan och jobba med mig. Roligt roligt, vi ska sätta oss och ha frukostmöte & skriva ner nya recept och julgodis recept att prova.

Här kommer ett gäng bilder från gårdagen.

IMG_0713 (2)
Olika sorters sill, strömming, lax & goda kalla röror.

IMG_0717

Sedan bjöds det på mycket olika sorters kallskuret, och såklart janssons, köttbullar, kroppkakor ♥ prinskorvar bruna bönor… Och ja allt det där som hör julbordet till.

IMG_0718 IMG_0719

Vi avslutade med julgodis, ris a la malta med saftsås & ostkaka med hjortronsylt.

IMG_0722

Massa gott, och ögonen vill som alltid äta mer. Magen stod åt fyra hörn efter denna goda sittning, men så värt det.

Ni som bor i närheten, vilka julbord tycker ni är bra ( runt växjö, Kalmar eller öland)  ?
Tipsa gärna.

0
11 kommentarer

Veckomatsedel

Hej hej,
Bjuder på en tidig veckomatsedel.
Som vanligt så kommer jag på min Facebook idag uppdatera med fler.

Måndag Vegetarisk paj
Tisdag Lax med fetaost & pinjenötter
Onsdag Fylld baconinlindad kyckling 
Torsdag Korvgryta
Fredag Beercanburger
Kan tillagas både på grillen och i ugnen.
IMG_2634

Det blir cirka 6 stycken av detta recept.

Det här är min version av beercanburger:
1 kilo nötfärs
3 msk oxfond
salt & peppar
6 stycken baconremsor

Fyllning: 
1/2 burk soltorkade tomater ( stimla dem)
hackad jalapenos ( efter eget tycke )
riven mild ost

Gör så här:
Rör ihop färsen med fonden & salt och peppar, låt vila medan du förbereder fyllningen. Dela köttfärsmeten i 5-6 stycken delar, och rulla till stora köttbullar.  Pressa ner en burk ( beercan) eller en liten skål och forma färsen runt om. Fäst baconskivan runt och och sedan lyfter du bort burken.
Fyll upp med den goda fyllningen och grilla dem, man behöver bara grilla på ena sidan. De blir genomstekta iallafall. Vi satte våra på grillfolie efter ungefär halva tiden för att inte bränna botten

Servera sedan med en god sallad.

 

0
7 kommentarer

Scones recept

IMG_0499
IMG_0559Det här behöver du :

100 gram smör
7 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl havregryn
4 tsk bakpulver
1-2 tsk salt
3 dl mjölk
2 1/2 dl riven ost

Topping : 2 dl riven lagrad ost

Gör så här : 
Ställ ugnen på 250 grader. Blanda först de torra ingredienserna i en skål , tärna ner smöret och arbeta ihop till en hyfsat grynig massa, blanda ner mjölken & osten och arbeta till en deg . Dela degen i 12 högar och och lägg dem i muffinsjärnet. Grädda i mitten på ugnen i cirka 15 minuter, eller tills de fått en gyllene färg. Efter halva tiden ta ut den och toppa med riven ost.

0
3 kommentarer

Mintkakor

Mintkakor var en av mina favoriter när jag var liten. Dessa fungerar även fint att frysa (och nästan godare att äta iskalla)
Mums. Recept lånade jag från tidningen hembakat, ändrade dock om lite grann.

IMG_1280IMG_1252

Cirka 25 stycken:
1 äggvita
5-6 droppar pepparmintsarom
1 tsk vaniljsocker
5 dl florsocker ( cirka )

Garnering : Mörk choklad

Gör så här:
Vispa äggvitan till ett skum, droppa i mintoljan.
Vänd ner vanilj och florsocker, så mycket som behövs för att få en deg som ska gå att kavla ut.
Strö florsocker över bakbordet och kavla ut degen till knappt 1 cm tjockt ( alltså lite tunnare)
Tryck ut runda kakor med en pepparkaksform eller mindre glas, tryck ut så många som går. Kavla ihop och gör samma sak tills degen är slut. Lägg kakorna i frysen och smält chokladen.
doppa dem i chokladen, låt överskottet rinna av, och lägg tillbaka dem på bakplåtspappret. Låt kakorna stelna i kylskåp innan du packar ner dem i en burk / kakburk.
Förvaras i kyl, och fungerar bra att frysa ner.

2
8 kommentarer

Polkagrisrosor & juldofter

 Hej där ljuvliga lördag,

Vi startade dagen med en lång sovmorgon, & sen en storfrukost. En sådan där frukost med extra allt. Frallor, goda pålägg, yoghurt med musli, olika sorters juicer, kokta ägg, stekt bacon & så oboy till barnen. Mmmmums… Proppmätt fortfarande, kanske inte så lyckat för jag ska möta upp min fina vän Ullis och gå ut och luncha. Medan Melvin & hennes son Ricco hinner leka lite hemma, det var evigheter sedan vi sågs. Så Melvin har räknat ner minuterna här tills deras tåg kommer.

Köpte mig ett gäng med rosor igår, tyckte jag behövde en helgbukett.
IMG_0680
Visst ser de ut lite som polkagrisar. Ljuvlig färg.
IMG_0686

Och på tal om polkagrisar så köpte jag min ett par nya juldofter i doftljus. Samt även en goding att ge bort då vi ska iväg på middag senare ikväll. Winterglow doftar lite svagt & vinterfräscht och Spiced Orange doftade lite mer citrus.
Doftljus kan man inte få för mycket av 🙂

IMG_0647Nu ska jag & Melvin göra oss klar för att åka och hämta vid tåget.

Hörs senare. 

0
2 kommentarer

Tips på Glöggmingel

 

Adventshelg och allt! Då måste jag tipsa om dessa 3 godingar till ”glöggminglet”.
Små goda kanapeer har ni här.

IMG_8643
Busenkelt och supergott! 

Krustader med brieost & mögelost ( på tub) Fyll skalen med osten och ställ in i ugnen på 225 grader, tills osten smält. Toppa brieosten med lite fikonmarmelad och mögelostkrustaderna med lite krossade pepparkakor.

Till tandpetarsnittarna hade jag tunt skivad päron, med tunt skivad ädelost samt en bit prosciutto lufttorkad.

Behöver inte vara krångligare än så här för att vara gott!

Något som också är gott att bjuda på är chokladdoppade pepparkakor. Lätt & festligt

pepparkakor

3
6 kommentarer
INNEHÅLLER ANNONSLÄNK

Nougatrutor

Bakade sjuuuukt goda kakor i går, provsmakade både 1, 2 och 3 bitar innan jag var insåg att jag var tvungen att frysa ner resten för att inte trycka hela plåten. Galet goda – baka så fort ni hinner. .

Till en vanlig ugnsform ( långpannorna som man har i ugnen)
IMG_0675

Till cirka 30 bitar:
275 gram rumsvarmt smör
10 dl havregryn
2 1/2 dl strösocker
4 tsk bakpulver
5 msk vetemjöl
1/2 dl ljus sirap

Garnering: 250 gram nougat

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.

IMG_0656
Arbeta ihop alla ingredienser, förutom nougaten. Ta fram en ugnsform, smöra & bröa och tryck ut havre smeten in den.
Ställ in i mitten av ugnen i cirka 10- 15 minuter, tills den har fått lite färg. Ta ut och hyvla över nougaten. Vill du ha ett mönster i chokladen gör du det lätt genom att dra en gaffel genom den. Låt svalna något innan du skär upp lagom stora bitar.

IMG_0669

❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️ 

Och så dagens tips! Dessa kylväskor är såååå snygga.
Villhöver typ en i varje färg. Men jag hejdade mig och köpte med mig den turkosa hem. Vilken tycker ni är snyggast? Du hittar dem HÄR

7
42 kommentarer

Fläskfilegratäng

 

Godkväll i stugorna,

Det var inte meningen att det skulle bli så här tyst på bloggen idag. Men det är lite svårt att jobba hemifrån just nu då vi har femtioelva hantverkare som springer här. Haha… Nu är de inte riktigt så många utan snarare två. Men eftersom de arbetar i köket så är det lite smått omöjligt för mig att vistas där. Fast det känns surt att inte kunna jobba som jag brukar så känns det härligt att det renoveringen äntligen är på gång.  Vi hade tänkt att göra detta redan förra året, men då fanns ingen tid. Så nu är de på gång och murar braskaminen i köket som sedan ska putsas. Även våran gamla kakelugn i vardagsrummet ska bort, då den inte går att elda i och där ska också muras upp en ny som senare ska putsas. Ska visa er före- och efterbilder sen, det är väl alltid roligt att se.

Nu över till ett middagstips till helgen:

IMG_0619

 Det här behöver du till en mindre form ( 20 * 30 ): 
1/2 kilo potatis
1/2 dl vispgrädde
2 äggulor
salt & peppar

1/2 finhackad lök
1 putsad fläskfile
2  dl creme fraiche
1/2 dl vispgrädde
2 msk oxfond
1 msk kinesisk soja
1 msk med rödvinbärsgele
salt & peppar

Gör så här: 
Ställ ugnen på 250 grader. Koka potatisen mjuk, och gör mos av den med potatiskross & blandar ner äggulor & grädde. Smaka av med salt & peppar. Spritsa sedan / eller klicka runt en form och gratinera i mitten av ugnen. Under tiden hetta upp en stekpanna med smör, fräs löken mjuk. Strimla fläskfilen smått och fräs den så att den får fin färg. Vänd ner grädde, crème fraîche, soja, fond  och låt sjuda upp. Smaka av med gelé salt & peppar.
När potatisen fått vacker färg tar du ut den och lägger fläskfilen + sås i mitten.
Toppa med lingon och lite färska örter.

Klart att serveras

1
6 kommentarer