Istället för julklappar

Hej hej,

Egentligen vill jag ge alla mina läsare julklappar till jul. Fast det är ju lite smått omöjligt, och säkert har ni allt ni behöver och lite till. Så istället bestämde jag mig för att strunta i onödiga julklappar och bidra med något bättre. Så jag valde att vi här på bloggen skulle bli faddrar istället, både för ett barn & hans lilla by.

IMG_1817

Och så blev det, nu är vi faddrar för ”A Huy” som är 8 år och bor i en liten fattig by i Vietnam. A Huy bor med sin mamma & pappa och två systrar i ett litet hus byggt av cement med ett tak gjort av träplankor. Han går i grundskolan och hans föräldrar arbetar som jordbrukare.

Bidraget går till hela byn, och inte direkt till fadderbarnet. Utan det går till rent vatten, mat & skola så att hela byn får stödet. Jag ska skriva ett brev till A Huy & hans familj snart, och berätta lite om Sverige & att det snart kommer snöa här.
Sedan ska Nomi måla och visa hur en snögubbe ser ut. När vi får brev tillbaka så kommer jag visa det här på bloggen, och det ska bli roligt att se stora framsteg i den lilla byn.

0
12 kommentarer

Lingon- & kolapaj

Godkväll i stugorna.

Jag läser i kommentarerna att ni kokar julgodis för fullt, precis som det ska vara nu när lucia närmar sig. Första året i år där det inte är någon lucia för oss som föräldrar, i år ska barnen gå med skolan till kyrkan. Tänk att de är så stora nu, skolbarn allihopa.
Något som är roligt är att prova nya efterrätter, och denna Kolapaj med lingon åt vi i helgen. Söt, seg och frisk i smaken = superbra kombo. Receptet hittade jag från Ica.se men ändrade om det något.

Gillar man röda vinbär bättre så kan man byta ut lingonen mot det.IMG_1768 (1)

IMG_1694
Det här behöver du till botten:
125 gram smör
2 1/2 dl vetemjöl
3 msk strösocker
1 ägg
2 msk vatten

Kolafyllning:
3 dl vispgrädde
1 dl socker
1 1/2 dl ljus sirap

Garnering: 
1 1/2 dl lingon

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Mät upp ingredienser till botten och nyp ihop till en deg. Tryck ut i en rund form, cirka 22-24 cm.
Nagga med en gaffel och grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter, eller tills den fått lite färg.
Under tiden mäter du upp ingredienserna till kolafyllningen, och låter den sjuda upp till 118-120 grader,
det tar cirka 20 minuter. Ta ut formen och häll i kolafyllningen , toppa med lingon och låt svalna innan servering.

Gott att ha lite lättvispad grädde till.

0
10 kommentarer

Kladdkaka med kinapuffar & kolakräm

Hej hej,
Ursäkta frånvaron på bloggen igår, jag som alltid uppdaterar minst en eller ett par gånger om dagen. Men annat jobb & möten kom emellan som intervjuer till två olika tidningar. Idag bär det av mot huvudstaden för ett par stycken möte, bl.a träffa jobbarkompisarna på tailsweep och diskutera nya roliga samarbeten.

IMG_8262 IMG_8267

Detta behöver du till en form cirka 22-24 cm :
4 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
1 nypa med flingsalt
1/ 2 burk med karamelliserad mjölk

Garnering : 200 gram mjölkchoklad
1/2 dl vispgrädde
150 gram puffar ( Polly Puffar eller Kina snack )

Gör din chokladiga kladdkaka så här:

Ställ ugnen på 175 grader.  Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr. Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter. Fördela ut smeten i formen, och klicka ner den karamelliserade krämen. Ställ in i ugnen i cirka 25-30 minuter . Den ska fortfarande vara lite lös i mitten. Ta ut den från ugnen och ställ svalt i  minst 4 timmar eller gärna över natten.

Toppingen gör du innan servering: Värm upp grädden i en kastrull och bryt ner chokladen och rör tills du fått en len tryffel.
Ta bort från plattan och låt svalna något innan du snabbt vänder ner puffarna och breder pufflagret över kladdkakan. Låt svalna en kvart i kylskåp.

Servera med lättvispad grädde & färska bär.

IMG_8341 IMG_8361 IMG_8362

0
15 kommentarer

Vegetarisk tacos

Godmorgon Måndag,

Barnen har precis kommit iväg till skolan och Jonathan på väg till jobbet som sig bör. Jag sitter i soffan, halvkikar på nyhetsmorgon & schemalägger den kommande jobbveckan över en kopp kaffe. Veckan som gick hade jag ju en praoelev hos mig, nämligen min lillasyster. Jätterolig vecka, och vi bakade julgodis så det kommer räcka fram till påska. Mer av de recepten kommer dyka upp efter hand. 

Idag var det iallafall måndag som sagt och då är det vegetariskt som gäller. Här hemma märker barnen ingen skillnad på denna vegetariska färs & köttfärs. Och vilka barn vill inte äta taco en helt vanlig måndag?  Win-Win.

IMG_0891

IMG_0887
Vegetariska tacos 

Vegetarisk färs + tacokrydda
massa olika grönsaker såsom:
gurka
bland sallad
majs
röd paprika
gul paprika
röd paprika
rödlök

Serveras med kallsås:
2 1/2 dl gräddfil
2 msk chilisås
salt + salladskrydda
1 riven vitlök

Blanda ihop och ställ kallt innan servering

0
5 kommentarer

Face Gel

Hej där ute,

Hoppas att ni har en härlig andra advent!
Jag har i samarbete med Maybeauty provat deras nyhet ”Face Gel”. Detta är en gel som skonsamt tar bort döda hudceller och rengör porerna. Resultatet är att huden känns lenare & fräschare, det är en rengöring på djupet.

IMG_1566

Det är en liten behändig förpackning, som är smidig att förvara i necessären.
Och själva gelén är lite ljusrosa i färgen, och doftar väldigt gott.

IMG_1599

Hur gör man?
Jo, man masserar in gelen i ansiktet, och man märker faktiskt med en gång hur de döda hudcellerna & orenheterna lossnar.
När man masserat in gelen i hela ansikten så sköljer man bort den med ljummet vatten. Och huden känns fräsch som en nyponros efter behandlingen. Jag gillade att behandlingen gick snabbt, och man märker skillnad med en gång.
Jag har ordnat fram ett riktigt bra erbjudande till er där ni får 30 % rabatt på produkten om ni anger koden: jennyfacegel
För 8 stycken behandlingar är ordpris: 249 :- med rabatten blir det 174 : –

Ni hittar den HÄR ( rabatten dras automatiskt om ni klickar er in via länken)

IMG_1643

* * * * * * * * I samarbete med Maybeauty * * * * * * * * * *

0
6 kommentarer

Veckomatsedel

Måndag: Vegetarisk morotssoppa
Tisdag  Torsk i citronsås
Onsdag Krämig pastasallad med extra allt
Torsdag Kyckling- & currygratäng
Fredag Oxfile Wellington

En smördegsinbakad oxfile wellington med krämig potatisgratäng & smörstekta kantareller.

 

oxfilDet här behöver du till 4 personer:
800 gram oxfile
smör
salt & peppar
smördeg
1 uppvispat ägg

Potatisgratäng recept här
Rödvinsåsen recept här
Beasåsen var en köpevariant,
vill du göra egen finns recept här

Gör så här:
Ta fram oxfilen i god tid innan du börjar med maten, jag valde en smalare bit för att den skulle gå snabbt att tillaga. Ställ ugnen på 200 grader, potatisgratängen ställde jag in cirka 20 minuter innan jag började med oxfilen. Lägg över grillfolie över gratängen om den får för mycket färg. Smörstek oxfilen med salt & peppar så att de får vacker färg. Baka in filen i smördegen, skär bort överflödig deg och pensla oxfilepaketet med uppvispat ägg. Sätt in en köttermometer i den tjockaste delen av filen, och ställ in i ugnen. När köttet nått 50 grader tar du ut den om du vill ha ”blodig” vill du ha medium vänta till 60 grader. Låt köttet vila i 10 minuter innan du skär upp. Svampen fräser jag i torr panna tills all vätska är borta, sen vänder jag ner en klick smör och fräser den glansig.

När jag serverar häller jag gärna såsen över köttet för att jag tycker det är snyggare,

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet : Vaniljhorn

vaniljhorn
Inget socker i mördegen utan det söta blir av garneringen.

Det här behöver du till 40 vaniljhorn: 
200 gram rumsvarmt smör
2 msk vaniljsocker
5 dl vetemjöl

Garnering strösocker

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Vispa ihop smör, vaniljsocker och mjöl tills du har en smulig deg smet. Arbeta ihop den och rulla ihop till 2 längder. Låt dem vila i kylskåpet i cirka 30 minuter. Skär sedan upp dem i 20 bitar per rulle, och rulla dem till pinnar, böj dem sedan så att de ser ut som ett horn. Grädda i mitten av ugnen i cirka 12 minuter, de ska inte få färg.

Strö över strösocker och låt dem svalna något innan du vänder runt dem i socker.
Låt svalna helt på galler.

 

0
5 kommentarer

Hallon- & Lakritsfudge

Godkväll i stugorna.

 .

Både svart- & röd karamellfärg finner ni i det lite större matbutikerna.

IMG_1517 IMG_1499

Jag hade en form som var lite större än 20*30 cm, detta blir rätt många fudgebitar.

Det här behöver du till Lakritslagret:
3 dl vispgrädde
4 dl strösocker
50 gram smör
4 msk ljus sirap
1 påse krossade turkisk peppar
200 gram mjölkchoklad
svart karamellfärg

Gör så här:
Krossa karamellerna i mortel.
Lägg alla ingredienser utom choklad och karamellfärg i en kastrull.
låt sjuda upp under omrörning, till 120 grader.
Ta bort från värmen och bryt ner chokladen under omrörning.
Droppa ner valfri mängd karamellfärg och häll upp smeten i en bakplåtsklädd form.

Börja sedan med lager nummer två och ställ lakritsfudgen kallt.

Det här behöver du:
3 dl vispgrädde
4 dl strösocker
50 gram smör
4 msk ljus sirap
125 gram färska hallon
100 gram vit choklad
röd karamellfärg

Gör så här: 
Lägg alla ingredienser utom choklad och karamellfärg i en kastrull.
låt sjuda upp under omrörning, till 120 grader. Mosa till de hallon som behövs, det mesta kokas upp.
Ta bort från värmen och bryt ner chokladen under omrörning. Droppa ner valfri mängd karamellfärg och häll detta på lakritslagret. Ställ svalt , gärna över natten innan du skär fina bitar.

9
47 kommentarer

Oreotryfflar

 God kväll,

Sista November idag det innebär ju att vi börjar en ny månad imorgon minsann. December är väl nästan bästa tiden, då det ska julbakas, adventspyssla och man kan med gott samvete sträcktitta på tv-serier. Fast framförallt är det nog julbakandet som är roligast, och min lillasyster som är här på prao denna vecka verkar också tycka det. Vi har suttit och planerat veckan idag, skrivit recept och handlat. Och så hann vi baka lite, ja mycket av det som hon ska bjuda på denna veckan är just julgodis.

Idag bakade hon supergoda oreotryfflar. Jag har ordnat fram receptet till er.
IMG_0744 (1)

Det här behöver du:
154 gram oreokex ( 1 förpackning )
100 gram färskost

Garnering :
200 gram mjölkchoklad

Gör så här: 

Mixa kexen till smulor. Antingen med en mixer eller genom att lägga kakorna i en påse och gå loss med en brökavel.
Rör ihop smulorna med knappt 100 gram och forma 10-12 bollar av smeten. ( Det är kladdigt och ska va kladdigt )
Ställ i frys i 20 minuter.IMG_0735

Smält chokladen i micro eller över vattenbad.
Ta ut kulorna och doppa dem i choklad, låt dem rinna av innan du lägger tillbaka dem på bakplåtspappret.

Ställ svalt. ( Funkar utmärkt att frysa)

IMG_0749

2
11 kommentarer

Saffranspannacotta

 

Godmorgon,

Här öser regnet ner, typiskt jag som vill ha lite snö istället. En lugn & stilla morgon nu när hantverkarna är klara med braskaminerna. Jag har ju haft dem här hela veckan, plus halva förra veckan. Och eftersom jag jobbar hemifrån mesta delen av tiden så är ingen gladare än jag när de vart klara. Fast de har haft det rätt bra här denna veckan eftersom jag och Johanna har julbakat så mycket så har de fått prova allt julgodis till deras kaffepaus. Och de var inte kräsna utan alla sorter verkade gå hem hos dem. Haha…

Dessa ljuvligt gula saffransdoftande pannacottor hade vi igår efter maten. Gör man den med färskost så blir den ännu godare. Ett tips jag fått av Anna-Lena här bland kommentarerna.

En julig efterrätt som är så krämigt god att den bara smälter i munnen.

IMG_1051
Det här behöver du till 4-6 pers:
1 1/2 gelantinblad
1 vaniljstång
1 kuvert saffran
3 dl vispgrädde
1/2 dl socker
200 g Philadelphiaost

Lägg gelantinbladen i blöt. Dela vanilstången och skrapa ut fröna, vänd ner saffran lägg i en kastrull tillsammans med grädden och sockret. Jag brukar lägga i stången med och fiska upp den sen. Låt sjuda upp under omrörning. Ta bort stången. Tillsätt det utkramade gelantinbladen och rör så att allt blandar sig. Tillätt philadephiaosten och rör slät.

Häll upp i portionsformar och ställ kallt tills dom stelnat.

IMG_1054

0
2 kommentarer

Saltlakritsfudge

Gillar ni också saltlakrits? Då ska ni baka dessa godingar till jul.

IMG_1464IMG_1428

Det här behöver du:
3 dl vispgrädde
4 dl strösocker
50 gram smör
4 msk ljus sirap
1 påse krossade turkisk peppar
200 gram mjölkchoklad
svart karamellfärg

Garnering: Lakritsströssel

Gör så här:
Krossa karamellerna i mortel.
Lägg alla ingredienser utom choklad och karamellfärg i en kastrull.
låt sjuda upp under omrörning, till 120 grader.
Ta bort från värmen och bryt ner choken under omrörning.
Droppa ner valfri mängd karamellfärg och häll upp smeten i en bakplåtsklädd ugnsform.
Strössla över lakritsströssel och ställ kallt tills den kylts ner, gärna över natten
Skär sedan lagom stora bitar och servera.

Förvaras svalt.

28
44 kommentarer