Hallon- & Lakritsfudge

Godkväll i stugorna.

 .

Både svart- & röd karamellfärg finner ni i det lite större matbutikerna.

IMG_1517 IMG_1499

Jag hade en form som var lite större än 20*30 cm, detta blir rätt många fudgebitar.

Det här behöver du till Lakritslagret:
3 dl vispgrädde
4 dl strösocker
50 gram smör
4 msk ljus sirap
1 påse krossade turkisk peppar
200 gram mjölkchoklad
svart karamellfärg

Gör så här:
Krossa karamellerna i mortel.
Lägg alla ingredienser utom choklad och karamellfärg i en kastrull.
låt sjuda upp under omrörning, till 120 grader.
Ta bort från värmen och bryt ner chokladen under omrörning.
Droppa ner valfri mängd karamellfärg och häll upp smeten i en bakplåtsklädd form.

Börja sedan med lager nummer två och ställ lakritsfudgen kallt.

Det här behöver du:
3 dl vispgrädde
4 dl strösocker
50 gram smör
4 msk ljus sirap
125 gram färska hallon
100 gram vit choklad
röd karamellfärg

Gör så här: 
Lägg alla ingredienser utom choklad och karamellfärg i en kastrull.
låt sjuda upp under omrörning, till 120 grader. Mosa till de hallon som behövs, det mesta kokas upp.
Ta bort från värmen och bryt ner chokladen under omrörning. Droppa ner valfri mängd karamellfärg och häll detta på lakritslagret. Ställ svalt , gärna över natten innan du skär fina bitar.

9
47 kommentarer

Oreotryfflar

 God kväll,

Sista November idag det innebär ju att vi börjar en ny månad imorgon minsann. December är väl nästan bästa tiden, då det ska julbakas, adventspyssla och man kan med gott samvete sträcktitta på tv-serier. Fast framförallt är det nog julbakandet som är roligast, och min lillasyster som är här på prao denna vecka verkar också tycka det. Vi har suttit och planerat veckan idag, skrivit recept och handlat. Och så hann vi baka lite, ja mycket av det som hon ska bjuda på denna veckan är just julgodis.

Idag bakade hon supergoda oreotryfflar. Jag har ordnat fram receptet till er.
IMG_0744 (1)

Det här behöver du:
154 gram oreokex ( 1 förpackning )
100 gram färskost

Garnering :
200 gram mjölkchoklad

Gör så här: 

Mixa kexen till smulor. Antingen med en mixer eller genom att lägga kakorna i en påse och gå loss med en brökavel.
Rör ihop smulorna med knappt 100 gram och forma 10-12 bollar av smeten. ( Det är kladdigt och ska va kladdigt )
Ställ i frys i 20 minuter.IMG_0735

Smält chokladen i micro eller över vattenbad.
Ta ut kulorna och doppa dem i choklad, låt dem rinna av innan du lägger tillbaka dem på bakplåtspappret.

Ställ svalt. ( Funkar utmärkt att frysa)

IMG_0749

2
11 kommentarer

Saffranspannacotta

 

Godmorgon,

Här öser regnet ner, typiskt jag som vill ha lite snö istället. En lugn & stilla morgon nu när hantverkarna är klara med braskaminerna. Jag har ju haft dem här hela veckan, plus halva förra veckan. Och eftersom jag jobbar hemifrån mesta delen av tiden så är ingen gladare än jag när de vart klara. Fast de har haft det rätt bra här denna veckan eftersom jag och Johanna har julbakat så mycket så har de fått prova allt julgodis till deras kaffepaus. Och de var inte kräsna utan alla sorter verkade gå hem hos dem. Haha…

Dessa ljuvligt gula saffransdoftande pannacottor hade vi igår efter maten. Gör man den med färskost så blir den ännu godare. Ett tips jag fått av Anna-Lena här bland kommentarerna.

En julig efterrätt som är så krämigt god att den bara smälter i munnen.

IMG_1051
Det här behöver du till 4-6 pers:
1 1/2 gelantinblad
1 vaniljstång
1 kuvert saffran
3 dl vispgrädde
1/2 dl socker
200 g Philadelphiaost

Lägg gelantinbladen i blöt. Dela vanilstången och skrapa ut fröna, vänd ner saffran lägg i en kastrull tillsammans med grädden och sockret. Jag brukar lägga i stången med och fiska upp den sen. Låt sjuda upp under omrörning. Ta bort stången. Tillsätt det utkramade gelantinbladen och rör så att allt blandar sig. Tillätt philadephiaosten och rör slät.

Häll upp i portionsformar och ställ kallt tills dom stelnat.

IMG_1054

0
2 kommentarer

Saltlakritsfudge

Gillar ni också saltlakrits? Då ska ni baka dessa godingar till jul.

IMG_1464IMG_1428

Det här behöver du:
3 dl vispgrädde
4 dl strösocker
50 gram smör
4 msk ljus sirap
1 påse krossade turkisk peppar
200 gram mjölkchoklad
svart karamellfärg

Garnering: Lakritsströssel

Gör så här:
Krossa karamellerna i mortel.
Lägg alla ingredienser utom choklad och karamellfärg i en kastrull.
låt sjuda upp under omrörning, till 120 grader.
Ta bort från värmen och bryt ner choken under omrörning.
Droppa ner valfri mängd karamellfärg och häll upp smeten i en bakplåtsklädd ugnsform.
Strössla över lakritsströssel och ställ kallt tills den kylts ner, gärna över natten
Skär sedan lagom stora bitar och servera.

Förvaras svalt.

28
44 kommentarer

Recept på julgodis

Godmorgon härliga fredag och snart säger vi välkommen helg!

I helgen är det ju andra advent – och hur många av er kommer baka julgodis ? Rätt många gissar jag, Johanna & jag har bakat så mycket julgodis den här veckan att jag har tappat räkningen på hur många sorter. Alla kommer dyka upp här på bloggen i kategorin julgodis, som du hittar HÄR

IMG_1179

Hoppas du får en härlig start på dagen,
Vi hörs av lite senare.

0
8 kommentarer

Den godaste Chokladkolan

Detta är den godaste chokladkolan jag kokat. Denna tycker att ni ska ta er tid att prova. Lätt som en plätt också, och ingredienser som man oftast har hemma. Och använd gärna en termometer, de finns att köpa i nästan alla matvarubutiker. Det är så mycket smidigare än att förlita sig på kulprovet.

chokladkolachokladkola

Det här behöver du:
50 gram smör
2 1/2 dl strösocker
1/2 dl kakao
2 msk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
1 1/2 dl ljus sirap

Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en stor tjockbottnad kastrull och rör om.
Låt allt sjuda på medelsvag värme upp till 120 grader, rör om då & då. Klä en mindre form med bakplåtspapper och häll försiktigt upp chokladkolasmeten i den. Låt svalna innan du skär upp den i lagom bitar.
Förvaras i kylen fram till servering

34
52 kommentarer

Saffranskola med rostat kokos

Vi kokade en grym ( riktigt grym)  julkola igår, receptet hittade vi på Ica.
För att inte missa bloggens bak- & matuppdateringar så följer ni den lätt via:
Facebook HÄR eller instagram: @jennysmatblogg

IMG_1079 IMG_1090 (1)

Det här behöver du:
3 dl vispgrädde
50 gram smör
3 dl strösocker
1 1/2 dl ljus sirap
2 kuvert med saffran ( = 1 gram )
1 1/2 dl kokos

Gör så här
Blanda grädde, smör, socker & sirap i en stor tjockbottnad kastrull. Låt detta sjua upp till 120 grader, eller tills kolan klarar kulprovet.* Under tiden rostar du kokosen i en torr stekpanna, så att den får lite lätt gul ton. När smeten är klar tar du bort den från värmen, vänd ner saffran och kokos och blanda väl. Häll upp smeten i en form med bakplåtspapper och ställ svalt. Skär upp lagom stora bitar när den svalnat.

* Kulprovet gör du genom att droppa ner några droppar av smeten i ett glas med iskallt vatten. Kan du sen forma kolasmeten till en kula är den klar.

1
9 kommentarer

Saffransrutor i långpanna

Istället för att stå och baka ut massa lussebullar så kan man baka i långpanna. Mindre kladdigt och doftar lika ljuvligt.
En saftig långpannekaka med dubbelglasyr, blir till och med ännu godare efter att ha stått till sig en dag. Mums.

 

För att söka på sajten så klickar du på de 3 strecken uppe till höger och väljer kategori.
Och du kan följa alla nya uppdateringar på Facebook eller instagram: @jennysmatblogg

IMG_0982

IMG_0969

Detta en en långform/ samma djupa som man har till spisen. Innermåttet i min är cirka 40 * 35 cm. Tycker du att det är mycket glasyr kan man minska- men jag vill ha mycket på mina långpannekakor

Det här behöver du :
6 st ägg
6 dl strösocker
6 dl vetemjöl
6 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 kuvert med saffran
3 dl vatten

Glasyr:
200 gram smör
8- 9 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 äggulor
1 tsk pressad citron

 

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader, och ta fram en plåt / form och klä den i bakpapper eller smörj och bröa.
Vispa ägg och socker poröst, blanda sedan de torra ingredienserna till kakan, och vänd ner i smeten. Vänd ner saffran och vänd ner vattnet och rör tills du fått en en klumpfri smet. Häll ut i formen och ställ in i ugnen i cirka 20- 35 minuter, provkänn med sticka. Under tiden gör du glasyren, smält smöret och rör ner alla ingredienser till glasyren och vispa den slät. Låt svalna något och  låt kakan svalna helt innan du breder på glasyren. Strö över kokosflingor eller strössel och ställ svalt yttrligare en liten stund innan du skär upp kakan i bitar.
19
25 kommentarer

WELCOME TO MY FOOD BLOG

Hello and good continuation of the new year. 

Last year my ”little” blog became Scandinavia’s largest food blog. And to celebrate that, we have chosen to translate all recipes into seven different languages. You do so by clicking the ”translate” – button. To search among nearly 3500 different recipes, just hit the search (magnifying glass) on the top right. Or, you can scroll through the categories by clicking the three bars on the top right of the page. The blog is also available on Facebook HERE  and on instagram:  @jennysmatblogg

You are welcome to follow there too.

There are plenty of mud cakes, dinner tip, LCHF, vegetarian, soups, homemade pizzas, cheesecakes, cakes and chocolate cakes.  All easy to do, so that anyone will manage it. Easy & plenty is my melody.

A hint of what you’ll find here, just click the link to get to the recipes:

Mugcake med nutella

mugcake (1)

Godaste Kladdkaka
kladdkaka

Min goda fisk- & skaldjurssoppa

fisk

Hembakade Langos

langos

Vanilj- & nutellapannacotta

vanilj

Värmande gulaschsoppa
gulasch

Nutellacookies

nute
 Ostfyllda kycklingköttbullar med potatismos
kött

Hope you enjoy your stay here.

// Jenny

0
Kommentera

Tobleronetryffel

Idag bakades det julgodis för fullt här hemma i växjö. Bl.a dessa godingar

IMG_0902

Till 20 tryfflar
1/2 dl vispgrädde
200 gram toblerone
1 msk smör

Garnering: Kakao

Gör så här:
Mät upp grädden i en kastrull , bryt ner chokladen och smält på svag värme.
Vänd ner smör och rör smeten blank. Ställ sedan svalt ett par timmar innan du formar dem till tryfflar / bollar.
Rulla dem i kakao och servera.

6
13 kommentarer