Alta Alella Privat Cava

Hej där,

Roligt att ni lämnar så mycket avtryck efter er både här på bloggen och instagram nu under semestern. Och skulle jag missa att svara på någon fråga, fråga gärna igen. Nu kikar jag förbi med ett litet nyårstips till er som söker dryckestips till nyår. För i samarbete med Alta Alella har jag provat deras omtalade ekologiska Cava, som precis som utlovat var ett riktigt gott bubbel. Detta är ett mycket prisvärt alternativ till champagne, som passar utmärkt till nyår med dess smak av gröna äpplen, mineraler, citrus och örter.  Och Alta Alella är hyllad för sin goda kvalitet i förhållande till pris.

Alta Aella Privat Cava är bubbligt, festligt & fruktigt med inslag av citrus.  Ni hittar den HÄR 

privat (2 of 8) (1) privat (5 of 8) (1)

Kan med fördelas serveras till mingel & plockmat eller lättare skaldjursrätter som toastskagen eller varför inte en lätt räkcooktail.

Alta Aella Privat Cava är som sagt en högt rekommenderad ekologisk Cava som har fått fina recensioner från bl.a

Allt om mat , som skriver  ”Mer än Prisvärt”

Vinbanken, som skriver ”Bästa mousserande vinet 2015”

privat (8 of 8) (1)

* * * * * * I samarbete med Alta Alella * * * * * * *


0
Kommentera

Efterrätter med nutella

Detta är ett litet & smarrigt tips på efterrätt till nyår ♥

IMG_9451 IMG_9452

Det här behöver du till 6 bitar:
4 dl vispgrädde
1 burk sötad kondenserad mjölk
200 gram nutella

Topping: 
nutella
hackade hasselnötter

Gör så här:
Vispa grädde fluffig så att den bildar toppar, öppna mjölken och vänd ner i grädden, rör om och ringla sist ner nutellan,
Häll upp i en muffinsform och ställ in i frysen över natten. När du vänder upp glasstårtan så tar du fram dem fem minuter innan och vänder dem upp och ner och lossar lite med hjälp av en kniv. För att få dem att lossa lite lättare kan du lägga muffinsformar i botten.

Garnera med nutella & nötter och servera genast.

IMG_9474

0
5 kommentarer

Ao Nang – Dag 2

Godkväll.
Här i Thailand är klockan strax halvtolv på kvällen, och barnen sover….. Ja Jonathan också. Jag tänkte sätta mig och skriva ett par rader till er innan det är dags att sova. Våran andra dag här i Ao Nang / Phu Pi Maan Resort & Spa börjar närma sig sitt slut.En dag som startade tidigt, vi inväntade en god frukost som dukades upp klockan sju. Det hör inte till vanligheten att vi är uppe innan frukosten öppnat, men är man kvar i svensk tid så är man. Och å andra sidan har vi verkligen tagit till vara på dagen, och hunnit med massor.

Vi har solat, badat, shoppat, spelat spel, kollat runt på hotellet och strosat runt i ao nang.

IMG_2197

Så vi var först till frukosten idag, och vi bor på ett litet ställe men det fanns allt och lite till här. Det serverades nystekta omeletter, och stekta / kokta ägg. Frukostflingor, musli & olika sorters yougurt, bröd med massa pålägg , färska frukter, nybryggt kaffe och nypressade juicer. Ja och soppor, stekta nudlar och woker också som vi inte hann smaka, och vi var mer än mätta och belåtna när vi kom därifrån.

IMG_2209

Vi gick bort till poolen där vi varit nästan ensamma idag. Poolområdet är himla fint här på hotellet, men eftersom det är så få rum så åker många av gästerna till stränderna eller på utflykter. Vi behövde iallafall inte trängas vid poolområdet 🙂

IMG_2255

Till lunch stannade vi till på en restaurang längst vägen, det finns gott om små trevliga ställen här. God mat och toppenservice fick vi till lunch. Thaimat är det godaste som finns ( näst efter husmanskost … hi hi )

IMG_2224

IMG_2227

Dock var det problem med strömavbrott här i Ao Nang nu  i kväll, så vår middagen fick vi vänta på i två timmar.  Ingen höjdare alls när man var hungrig , men vad gör man. Det blir ofta strömavbrott här, så det är bara att gilla läget. Hoppas allt är bra med er hemma, och det är alltid roligt att läsa en rad från er eller två !

Jag kikar in här på bloggen i morgon igen, hoppas vi ses då! 

0
13 kommentarer

Fläskfilegryta med rostad potatis

 

Planerat för fläskfile ikväll ?
Prova denna goda…..

fläsk (1)

Det här behöver du till 5-6 personer:
smör
2 putsade fläskfileer
2 1/2 dl grädde
2 1/2 dl vatten
2 msk kinesisk soya
2 msk med ox eller kalv-fond
2 msk med lingonsylt
maizena ( eller mjölredning* )
salt & peppar

Serveras med rostad potatis och ugnsbakade tomater.

Gör så här:
Hetta upp en stekpanna och under tiden skär du köttet i medaljonger. Lägg ner köttet och fräs det så att det får fin yta, och nästan är genomstekt. Tillsätt grädden, vatten soyan och fonden och låt sjuda upp. Smaka av med lingonsylt och lite salt och peppar.

Sjud ihop en kvart innan servering, dekorera med lite färska lingon och några gröna örter.

Klar att servera !

fläsk1 (1)

0
1 kommentar

Godmorgon från oss

Godmorgon ( godkväll för er)

Här är klockan snart fyra på morgonen, bara Jonathan och jag vakna. Tidsomställningen är ju lite si och så med i början. Vi var så trötta igår efter flygresan. Landade i Krabi / Ao nang vid elva thailändsk tid ( 6 timmar före sverige ) och hade inte sovit många minuter på flyget. Vi lyckades hålla oss vakna fram till halvåtta igårkväll och sen sov vi i åtta timmar, så för oss kan dagen börja. Men frukosten börjar inte förrän om 3 timmar, gissa om vi kommer vara först att hänga ut handduken vid poolen idag hehe…

Näe då, här är faktiskt ingen rusch så alls vid poolen,
hotellet är ett litet sådant med bara 24 rum eller något.

IMG_2143

Våra rum är rätt stora, och med dörr i anslutning mellan rummen.
Badrummen hann jag inte fota innan. Men de var stora med både dusch & badkar.

IMG_2150

Poolområdet går i två etapper, här är den nedre delen.

IMG_2153 IMG_2158

Och sen har vi den övre delen av poolen. Vi hann bara fram till hotellet, ställa in väskorna sen tog vi några slöa timmar vid poolen.

IMG_2159

Sen traskade vi ner till stranden och tog strandpromenaden för att äta på en av våra gamla favoritrestauranger.
Denna soppa är så god Tom Jum.

IMG_2179

Sen kikade vi lite efter aporna som brukade hålla till här nere vid stranden, men nu fick vi inte syn på dem.

IMG_2184

IMG_2188

Helt okej stränder, även om det inte är den kritvita stranden här som ute på öarna. Vi valde att stanna här i Ao nang fyra dagar för att ställa om oss från tidsskillnaden, vila och shoppa. Om tre nätter bär det av mot Phi-phi öarna.
Men fram tills dess ska vi bara ta det lugnt, med god mat & mycket sol och bad.

Jag kikar nog in senare med nya bilder från dagen som gått.

Ses kanske då… På återseende

0
7 kommentarer

Daimbräck, polkabräck & jordnötsbräck

Busenkelt & jättegott julgodis.
Tar inte många minuter att slänga ihop.

IMG_9759

Det här behöver du: 
200 gram mjölkchoklad
+ valfri topping.
(t.ex. Hackade jordnötter, dumle eller daim )

Gör så här:
Smält chokladen över ett vattenbad och bred ut över ett bakplåtspapper.
Strö över hackade nötter eller valfri topping.
Ställ svalt och bryt sedan lagom stora bräck.

IMG_9764

1
3 kommentarer

Lättbakat Julgodis

Mina bästa tips på goda & lättbakade julgodisbitar

Wienernougat
wienernougat

Det här behöver du :
100 gram mjölkchoklad (eller om man hellre vill mörkchoklad 70 % )
250 gram nougat
100 gram flagad mandel

Gör så här:
Rosta mandelns i en torr panna, se upp så den inte blir bränd.Ställ åt sidan och låt svalna.
Börja med att smälta nougaten över ett vattenbad, och när den har smält så bruter du ner chokladen och rör tills allt har smält och blandatssamman.Vänd då ner den rostade mandeln. Häll upp i en form klädd i bakplåtspapper , ju mindre form- ju tjockare blir chokladbitarna. Ställ sedan svalt. Skär i bitar när wienernougaten är kall med en skarp kniv så att du får fina jämna bitar.

Daimrocks

IMG_6177

Det du behöver är :
200 gram mjölkchoklad med Daim
1 1/2 – 2 dl cornflakes ( ta lite i taget )
Gör så här :
Smält mjölkchokladen över ett vattenbad, smula ner cornflakes lite i taget, tills  du får en ”lagom fast choklad smet.
Klicka ut  små högar på ett bakplåtspapper, ställ svalt  så att de stelnar. Ha dem i  rumstemperatur tio minuter innan de ska ätas.
( Går alldeles utmärkt att frysa )
Söta snöbollar
snobollar1

Det här behöver du:
200 gram vit choklad
2 1/2 dl kokos
skal av 1 citron

Garnering : Kokos eller florsocker

Gör så här :
Smält chokladen över ett vattenbad. Blanda den smälta chokladen med kokosen och citronskalet.
Ställ dem svalt en stund- men de ska inte bli för kallt. Utan bara så att det går att forma till bollar.
Forma till kulor och rulla i kokos eller florsocker.

Lakritskola
lakritskola

Det här behöver du :
3 dl grädde
3 dl strösocker
1 msk siktad kakao
80 – 90 gram turkisk peppar ( halva påsen – eller mer om så önskas)
1 dl ljus sirap
1 msk smör

Garnering : Doppas i 150 gram mörkchoklad

Gör så här:
Mät upp samtliga ingredienser i en bredbottnad gryta, och låt koka upp under omrörning.
låt koka tills temperaturen nått upp till 120 grader ( ca 12- 15 minuter brukar det ta)
Har du ingen termometer så ska kolan klarar av  * ”kulprovet” innan den är färdig.
När kolan är klar så rör ner smöret, och häll ner i en lagom stor form – klädd av bakplåtspapper.
Låt kolan stelna / och svalna innan du skär lagom stora godisbitar av kolan.
Sedan smälter du chokladen över vattenbad – och doppar dessa i chokladen.
Låt svalna på galler.

* Kulprovet =doppa ner en tsk av kolan i ett glas med iskallt vatten- går kolakrämen att forma till en kula så har den klarat kulprovet, och är då färdigt.

2
6 kommentarer

Saffranstryffel

Ljuvliga saffranstryfflar. Jag utgick från samma recept som detta, men gjorde dem runda & rullade dem i florsocker.
En favorit på julgottebordet.

julgodis

Det här behöver du till 25- 28 bitar : 
2 1/2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
3 msk sirap
150 gram vit choklad
1 kuvert med saffran

Gör så här:
Mät upp grädde, socker & sirap i en kastrull och låt sjuda upp. Koka tills det kommer upp till en 120 grader, eller tills den klarar kulprovet. *Kulprovet är när du  fyller ett glas med kallt vatten, droppar ner lite av smeten i vattnet och kan forma en kula.
Mortla saffran med lite av sockret. Ta bort smeten från värmen  när den nått upp till rätt gradantal, och bryt ner chokladen & rör ner saffranet. Ställ in kastrullen i kylskåp och låt svalna över natten. Forma sedan kulor av smeten och rulla dem i florsocker.
Klara att servera.

IMG_9980

2
5 kommentarer

Recept på Mintkyssar

Detta är en riktig gammal klassiker som jag faktiskt aldrig bakat tidigare. Receptet lånade jag från Ica.se. Det vart busenkel att baka & smakar sådär mintigt fräscht.

IMG_1560

Det här behöver du till 25-30 st:
1 äggvita
6 droppar pepparmintolja
3 1/2 dl florsocker
50 gram mörkchoklad

Gör så här:
Vispa äggvitan fast & fluffig. Och rör sedan ner pepparmintoljan. Häll ner florsockret och vispa till en smidig smet. Spritsa eller klicka ut till tunna kakor på ett bakplåtspapper. Låt torka över natten i rumstemperatur. Smält chokladen i micro eller över vattenbad och klicka / spritsa ut en droppe på varje kaka. 

1
5 kommentarer

Ni hänger väl med?

Hej där, 

Här sitter jag vid köksbordet och skriver till er medan Jonathan packar in väskorna i bilen. Vi inväntar hus- & hundvakten som meddelat att hon snart är här. För då var dagen här…. Vi bokade ju denna resa för evigheters evigheter sedan. Och nu drar vi alltså snart mot varmare breddgrader, ni hänger väl med?  Vi flyger från Köpenhamn till Krabi och Ao nang blir första stoppet för att vila oss efter flygresan, shoppa lite julklappar och sola & bada så klart.

Bild lånad från hotels.com
thai  thai2

thai 3

Bloggen är uppdatera med massa nya recept, och även lite favoriter i repriser. Sedan kommer jag uppdatera så mycket jag hinner från resan, fast vet att det kan vara si & så med internetuppkopplingen på de mindre öarna.
Facebook ( HÄR ) är uppdaterad med ännu mera recept.

Och vill ni följa med oss dagligen med massa bilder från vår resa hittar ni mig på : @jennysmatblogg

Kram på er! 

0
9 kommentarer