”Sistaminuten”-julgodis.
Gillar du att baka med kokos och vill göra ett enkelt & gott godis gör då dessa bounty.
Det här behöver du till 14-15 bitar
3- 3 1/2 dl kokos
2 dl kondenserad sötad mjölk
3 msk florsocker
Garnering :
200 gram mjölkchoklad
kokosflingor
Gör så här:
Mät upp kokosflingor, kondenserad mjölk och florsocker och rör ihop till en smet. Rulla cirka 14-15 stycken bollar av smeten ( smeten är kladdig ) och lägg på en bakplåtsklädd bricka. Ställ in frysen i 30 minuter, och under tiden smälter du chokladen över vattenbad eller i micron. Chokladdoppa bollarna med hjälp av en gaffel, låt överskottet av choklad rinna av innan du lägger tillbaka dem.
Strö över lite kokos och ställ in i kylen tills chokladen svalnat.
Nu närmar det sig det sig förberedelserna inför julmaten, och en klassiks janssons hör ju julen till. Här kommer mitt bästa recept på Janssons frestelse.
Det här behöver du:
1 gul lök
700 gram potatis
2 burka med ansjovis ( mindre om ni vill minska smaken)
4 dl vispgrädde
(salt) + peppar
skivad smör
ströbröd
Gör så här: ställ ugnen på 200-225 grader.
Hacka löken och skär potatisen i mindre strimlor, dela anjovisbitarna. Smöra en ugnssäker form och varva potatis, ansjovis, lök , grädde & lite ansjovisspad. Det ska knappt/ precis täcka med grädde över potatisen. Salt inte för mycket, ansjovisen i sig är redan salt. Hyvla över smör och strö över ströbröd och ställ in i mitten på ugnen i cirka 1 timme
Vill ni prova en rolig och faktiskt riktigt god ”snabbvarianten” av janssons, så kan jag rekommendera denna. ( Som är gjord på färdiga strips.) Klicka här
3 dagar kvar till jul, har ni läget under kontroll med julklappar & julmat? På Facebook uppdaterar jag nu massor med just julrecept, så håll utkik där. Här har vi inga direkta julplaner alls, vi tänkte bara fortsätta som vi gör. Äta, sola & bada, snorklade lite bland färgglada fiskar och äta lite till, vi har det så bra så det är inte klokt.
Så här har våran utsikt sett ut hela dagen, Long Beach på PhiPhi.
Vill ni följa med oss ännu mera så finns jag på instagram @jennysmatblogg
Gör så här:
Mät upp grädden i en kastrull , bryt ner chokladen och smält på svag värme.
Vänd ner smör och rör smeten blank. Ställ sedan svalt 6-8 timmar innan du formar dem till tryfflar / bollar.
Rulla dem i florsocker och servera.
Här kommer smidigaste tipset på gulligt och lättbakat julgodis
Detta behöver du:
Polkagriskäppar
Marshmallows
Choklad
Polkaströssel Polkakross
Gör så här: Gör ett hål med en tandpetare / grillspettspinne. Trä igenom polkakäppen.
Smält chokladen och doppa marshmallowsen i. Tryck sedan ner den i polkakrosset.
Låt torka på bakplåtspapper.
Gör så här: Mät upp grädden i en kastrull , bryt ner chokladen och smält på svag värme.
Vänd ner smör och rör smeten blank. Ställ sedan svalt ett 6-8 timmar innan du formar dem till tryfflar / bollar.
Rulla dem i florsocker och servera.
Godkväll i stugorna, ( här är klockan halvtio ) Nu är vi tillbaka från restaurangen och jag tänkte passa på att sätta mig och skriva en rad till dig.
Här är vi framme på Phi Phi öarna och fick två bungalows bredvid varandra med ljuvlig utsikt över vattnet.
Vi har något mindre rum än på förra hotellet, men helt Ok. Utsikten väger upp det.
Hotellet vi bor på nu heter Arayaburi Resort
De ser ut så här på utsidan, finns ett gäng med sådana här småhus på området.
Och vägen hit idag tänkte vi boka vi speedboat, men fick inte tag i någon ledig. Och färjan tog för lång tid kände vi,
så vi bokade en longtail-båt och var här på en timme istället för två och en halv.
Fördelen var att det gick snabbt och var smidigt.
Minus var att vi vart aningen dyngsura när vi kom fram 🙂 Haha… men det gick bra. Till er som reser hit för första gången kan jag tipsa om att inte boka via hotell utan förhandla direkt med båtkillarna nere vid stranden för bästa pris.
Lunchen och middagen åt vi här på ön, god mat so far. jag skulle kunna leva bara på soppor och goda wokrätter.
Gärna väldigt kryddstarka sådana. Mums
Vi har inte hunnit att se oss omkring så mycket än. Men det vi har sett är kritvita stränder & turkost vatten.
Även om det är mycket mer turister nu än för 10 år sedan så tycker jag att Phi Phi öarna fortfarande är värt ett besök när man är i Thailand.
Utsikten över vår vik från hotellet, när vi är på väg ut för middag. Det har varit lite disigt idag,
perfekt transfer-väder. Men imorgon hoppas vi på massor av sol.
Vi hade en eldshow på hotellet nu i kväll, ni ser hur barnen rusar här för att inte missa den.
10 av 10 möjliga poäng fick den. Riktigt bra och underhållande show.
Hoppas ni har haft en riktigt fin söndag & fjärde advent idag!
På återseende imorgon igen.
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader, vispa smör, socker och vaniljsocker poröst. Tillsätt den ner i oljan, pepparkakskryddor ner i degen. Och så rör ihop mjöl och hjorthornsaltet innan du rör ner det i smeten. Rör samman till en smidig deg. Dela sedan i två olika högar och rulla cirka 20-22 bitar, och rulla sedan dessa till små bollar som du lägger på en ett ugnspapper på en plåt.
Och lägg inte kakorna för tätt, eftersom de flyter ut lite. Grädda sedan kakorna i ca 18-20 minuter.
( Under gräddtiden , och då du öppnar ugnen kan det lukta lite starkt. Detta beror på Hjorthornsaltet
Låt drömmarna svalna innan du serverar dem, annars finns risk för att de smular sönder.
Till efterrätt i jul skulle jag vilja ha pepparkakspannacotta
Det här behöver du till 2 stora / eller 4 små:
1 1/2 gelatinblad
3 dl vispgrädde
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk pepparkakskryddor ( en knapp tesked)
Serveras med grovhackad choklad eller pepparkakekross
Gör så här:
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i 5 minuter innan. Koka upp grädde, socker & kryddor. Låt sjuda ett par minuter och ta sedan bort från plattan, Krama ur vattnet ur gelatinet och vispa ner i gräddblandningen. Vispa ordentligt så att allt blandas.
Häll upp i fina glas och ställ in kallt minst 4 timmar innan servering.
Jag har fått flera frågor om restauranger här i Ao Nang, och en av våra favoriter här är ett ställe som heter Golden Beach Resort. Ett mysigt ställe som finns precis vid strandpromenaden. Alltid god service, trevlig personal och GOD mat.Kanske inte ser mycket ut för världen på håll, men oj så trevligt det är när solen börjar gå ner och det lyser vackra lampor i alla träden och brinner ljus på alla borden. Jättemysigt!
Vi beställde som vanligt in vårrullar till förrätt, med sweet chilisås.
Jag var jättehungrig och åt både soppa och en god chili- & kycklingwook.
Rätt duktigt mätt när vi gick därifrån för att shoppa 🙂
Jacob provade deras pizza, som tillagades i någon gjutgärnspanna.
Den fick klart mycket väl godkänt.
Nomi & Melvins mat lyckades jag inte fota innan de kastade i sig maten ( spagetti med köttfärssås )
Och Jonathan åt en greencurry gryta med & Thelma något med Chicken & Garlic.
Blir alltid nöjda med maten här, så det är ett säkert kort för er som ska hit till Ao nang Och för er som provat denna så finns det en till trevlig restaurang ännu längre ner, gå förbi ”Last Fisherman” och fortsätt längst stranden. Kanske inte jättestort utbud av mat, men allt är jättegott & bra tillagat, och utsikten är fantastisk!
Nu är vi tillbaka på hotellet och ska packa ihop, för imorgon bär det av mot nästa ställe.
Och då blir stoppet Phi Phi öarna, det var ju nästan 10 år sedan vi var där sist,
Så det ser vi fram emot.
Jag kikar förbi imorgon med mera bilder, om internet fungerar lika bra där det vill säga.
Hoppas vi ”hörs” då 😀