Nyårstips!
Bjud på en smördegsinbakad oxfile & pepparkryddad fläskfile med olika sorters såser och en krämig gratäng.
För 6 personer:
800 gram oxfile
smör
salt & peppar
2 putsade fläskfileer
smördeg på rulle
1 uppvispat ägg
Potatisgratäng recept här
Rödvinsås recept här
Gör så här:
Ta fram oxköttet minst 2 timmar innan det ska tillagas, värm upp ugnen till 200 grader. Gratängen stoppade jag in cirka en halvtimme innan jag började med oxfilen. Lägg över grillfolie om den börjar få för mycket färg.
Jag fick tag i en fin bit oxfile som inte var så tjock ( lika med kortare tillagningstid ) Smörstek den i en stekpanna, så att den får vacker färg, med lite salt & peppar. Lägg den på en smördegen och baka in den, skär bort överflödig smördeg. Pensla smördegen med det uppvispade ägget. Sätt in en köttermometer i den tjockaste delen av oxfilen och ställ in i ugnen. Köttet ska ha minst 50 grader då får du en blodig bit. Vill du ha medium rekommenderas 60 grader. Jag tog ut min på 50 grader, sen ska man låta köttet vila i minst 10 minuter, då gick graderna upp till cirka 55. Perfekt enligt mig.
Under tiden oxfilen vilar så skär du upp fläskfilen och steker den med salt & peppar. Servera sedan med potatisgratängen, såserna och med kokt grön sparris. Perfekt nyårsmat.
Bearneisåsen hade jag en köpklar variant men vill ni lyxa till det och göra egen så är mitt godaste recept här