Smördegsinbakad oxfile & pepparkryddad fläskfile

 

Nyårstips!
Bjud på en smördegsinbakad oxfile & pepparkryddad fläskfile med olika sorters såser och en krämig gratäng.

ox (1)

För 6 personer:
800 gram oxfile
smör
salt & peppar
2 putsade fläskfileer
smördeg på rulle
1 uppvispat ägg

Potatisgratäng recept här
Rödvinsås recept här

Gör så här:
Ta fram oxköttet minst 2 timmar innan det ska tillagas, värm upp ugnen till 200 grader. Gratängen stoppade jag in cirka en halvtimme innan jag började med oxfilen. Lägg över grillfolie om den börjar få för mycket färg.
Jag fick tag i en fin bit oxfile som inte var så tjock ( lika med kortare tillagningstid ) Smörstek den i en stekpanna, så att den får vacker färg, med lite salt & peppar. Lägg den på en smördegen och baka in den, skär bort överflödig smördeg. Pensla smördegen med det uppvispade ägget. Sätt in en köttermometer i den tjockaste delen av oxfilen och ställ in i ugnen. Köttet ska ha minst 50 grader då får du en blodig bit. Vill du ha medium rekommenderas  60 grader. Jag tog ut min på 50 grader, sen ska man låta köttet vila i minst 10 minuter, då gick graderna upp till cirka 55. Perfekt enligt mig.

Under tiden oxfilen vilar så skär du upp fläskfilen och steker den med salt & peppar.  Servera sedan med potatisgratängen, såserna och med kokt grön sparris. Perfekt nyårsmat.
IMG_6101Bearneisåsen hade jag en köpklar variant men vill ni lyxa till det och göra egen så är mitt godaste recept här

0
7 kommentarer

Ridderheims goda nyheter

Hej där,

Tiden flyger förbi, nu är julen avklarad och nyårshelgen står snart på glänt. Har ni hunnit bestämma er vad ni ska servera än? Om inte så har jag lite festliga tips här idag. För något som jag tycker är gott till nyår är plockmat i alla dess former, och jag har i samarbete med Ridderheims provat några av deras goda nyheter. Dessutom gillar jag när man kan göra det enkelt, så att man hinner umgås med sina gäster.

Så mycket gott på en och samma bild ♡
chark (3 of 7) (1)

Prosciutto crudo, coppa, salami Milano, Salsiccia Napoli och Salami Milano
Ni hittar mer info om dem genom att klicka på respektive produkt här ovan.

chark (6 of 7) (1)

Festliga kryddstarka korvar är jättegott att duka fram med oliver, och färska fikon. Salsiccia Napoli har extra sting, och den gillade jag extra mycket, precis som parman som bara smälte i munnen. Så gott!

chark (7 of 7) (1)

Lyxigt , enkelt & gott blir mitt nyårstips till er idag

Negroni.jpg

* * * * * * * * * I samarbete med Ridderheims * * * * * * * *

0
4 kommentarer

Takpoolen på Rawi Warin Resort & Spa

Hej där, 
En lugn och fin dag här på Koh Lanta, vi har solat, badat och ätit gott. Vi åkte in en sväng till Saladan idag och åt, och shoppade lite nya sommarklänningar. Annars har vi inte gjort mycket annat alls mer än att lata oss.

IMG_2780

Vi hittade takpoolen högst upp på hotellområdet, än så länge är vi ensamma här, det verkar inte vara någon annan som hittat hit än. Så vi bokar nog en av hotellets taxi hit imorgon igen, det är mycket uppförsbackar här så det åker små taxibilar/ golfbilar här emellan hela tiden.

IMG_2778

Utsikten härifrån är galet vacker, vi kommer passa på att kolla vyerna hela dagen imorgon.
Sen åker vi vidare den 29:e, barnen verkar också tycka att det är lagom med en 4-5 nätter på varje ställe.
Sen åker vi vidare till Railey Beach, superfint är det där. Tyvärr är internet jättekasst här på Koh Lanta, jag har försökt ladda upp detta inlägget i över 4 timmar nu ´….. Håller tummarna för att det kommer upp

IMG_2769 Fortsatt trevlig kväll till er där hemma!!
Hoppas vi inte tröttar ut er med alla semesterbilder 🙂

Kram

0
6 kommentarer

Nyårsmeny

Här kommer fler förslag på vad ni kan bjuda på:

Förrätt: Sparrissoppa- klicka HÄR

sparris1 (1)
Varmrätt:
Oxfile med fraisga potatisbakelser- klicka HÄR

IMG_3662

Efterrätt: Nutellasemifreddo- klicka HÄR

nutella

0
1 kommentar

Nyårsmeny

Mitt tredje förslag på en trerättersmeny till nyårsafton är följande:

Förrätt: Hummersoppa- klicka HÄR

hummer

Surf and Turf med kyckling- klicka HÄR

surf

Efterrätt: Krämig pannacotta med passionsfrukt & nutellabotten- klicka HÄR

nutella

0
Kommentera

Tips på nyårsmenyn

Hej igen,

Här kommer mitt andra förslag på en trevlig 3-rättersmeny. Och fler kommer dyka upp under dagen / eftermiddagen.

Förrätt: Toast med creme fraiche, stenbitsrom- klicka HÄR
img_3700-001

Varmrätt: Oxfile med jordärtskockspure- klicka HÄR

oxfile

Efterrätt : Chokladfondant med kola- klicka HÄR

chokald

0
1 kommentar

Trerätters till nyår

Hej och godmorgon.

Nu närmar det sig nyårsafton, bara några dagar kvar ju. Och jag ser att ni söker inspiration tills dess här på sajten. Så jag tänkte att jag skulle uppdaterad med massa olika 3-rätters menyer här under dagen. Jag börjar med denna goda  3-rättersmeny till nyår.

Förrätt: Skagensnittar- recept HÄR
ost (1)

Varmrätt: Smördegsinbakad oxfile wellington- recept HÄR

IMG_6084

Efterrätt: En jordgubbsdröm- recept HÄR

efterrätt

Håll utkik, fler menyer dyker upp under dagen!

1
Kommentera

Veckomatsedel

Godmorgon,
Vi startar med en lite veckomatsedel, och tips på trerätters till nyårsafton.
Smaklig spis

Måndag: Kikärtsbiffar med gurkdressing
Tisdag Omelett med julskinka
Onsdag Smörstekt torsk med dillsås

Tordag/ Nyårsafton:
 Våfflor med stenbitsrom
IMG_3832-001

Det här behöver du:
2 smörgräddade våfflor
2 dl vispad creme fraiche 34 %
1 finhackad rödlök
färsk dill
1 burk med röd stenbits rom.

Gör så här:
Dela upp de frasiga ( kalla ) våfflorna i hjärtan.
Lägg en msk med vispad  creme fraiche på varje bit,
toppa med finhackad lök , stenbits rom och en dillkvist.

Klara att servera!

* * * * * * * * * * *
Varmrätt : Oxfile Tournedos

IMG_7206

Till 4 personer: 
800 gram oxfile ( mittdelen av filen)
smör
salt & peppar

Potatisgratäng HÄR
Rödvinssås HÄR
smörslungade sockerärter

Gör så här:
Ta fram oxfilen ett par timmar innan den ska tillagas. Dela den i 4 delar och knyt med ett koksnöre runt varje köttbit.
Det är för att den ska behålla formen under stektiden. Hetta upp en panna med smör, och när smöret tystat och doftar nötigt lägger du ner det i panna. Stek den ett par minuter på varje sida och runt om, köttet ska upp i cirka 60 grader ( mer eller mindre beroende på hur rosa du vill ha köttet )

Serveras med potatisgratäng och smörslungade sockerärtor

Efterrätt: Busenkel Snickersglass

IMG_9036

Den karamelliserade mjölken är alltså färdigkokt sötad kondenserad mjölk.

Det här hade jag i min glass:
5 dl vispgrädde
1 burk med kondenserad sötad mjölk
300 gram med jordnötssmör
2 nävar salta jordnötter
1 burk med karamelliserad mjölk + ett par msk ovispad grädde
chokladströssel

Gör så här:
Vispa grädden så att den bildar toppar, vänd ner jordnötssmöret och vispa till jämn smet, vänd ner den sötade kondenserade mjölken och vänd om tills du har en klumpfri smet. Blanda upp den karamelliserade mjölken med lite ovispad grädde, för att få den lite lösare i konsistens. Ta fram en form och varva smet med jordnötter och karamelliserad mjölk ( kolasås), smeten  och toppa sedan ytan med jordnötter, strössel och ringla över kolasås. Plasta och ställ in i frysen i minst 4-5 timmar innan servering.

Ta fram en stund innan servering

Fredag : Hembakad PIZZA

 

0
1 kommentar

Oxfile till buffé med baconströssel

 

Ett tips på grymt god festmåltid, som är lätt att laga till många.
Kanske något till nyårsbuffeen?

IMG_8561

Till 4 personer: 
800 gram oxfile
smör
salt och peppar
olivolja
10 -12 små kokpotatisar
250 gram sockerärter
1 ask med körsbärstomater
1 röd lök

Toppa med knaperstekt bacon & klippt färsk gräslök

Fetaostkräm
2 1/2 dl creme fraiche
1 /2 pressad vitlöksklyfta
1 förpackning med fetaost
lite salt
lite italeinska salladskrydda

Gör så här:
Ta fram oxfilen minst 2 timmar innan. Ställ ugnen på 180 grader.
Mosa ihop alla ingredienser till fetaostkrämen och ställ kallt fram till servering. Stek oxfilen i smör med salt & peppar. Bryn den runt om tills den får vacker färg. Ställ sedan in den i ugnen med en köttermometer i den tjockaste delen av filen. Koka potatisen under tiden, och när köttet är klart ( för medium cirka 58-60 grader ) ta ut och rulla in filen i folie.

IMG_8526

Köttet ska vila i 10 minuter, så under tiden fräser du på tomater, sockerärter och rödlök med lite olivolja, de ska bara få lite färg och bli varma. Klyfta ner potatisen och skär upp köttet och fördela ut på ett stort fat.
Sist strö över knaperstekt bacon.

Servera genast.

0
3 kommentarer

Rawi Warin Resort & Spa

Hej där bloggisar
Juldagen har snart passerat här i Thailand, och vi har solat & badat och jagat krabbor på stranden. Vi kom fram till Koh Lanta idag vid ett-tiden, så här tog vi farväl av PhiPhiöarna och tuffade vidare på nya äventyr.

IMG_2689

Vi  checkade in på gigantiska Rawi Warin Resort & Spa.
Hotellrummet är verkligen jättefina, och vi fick två hus bredvid varandra.

IMG_2695Poolen är stor och barnen är jättenöjda, dock inte så mycket restauranger i närheten som jag hoppats på. Jag gillar inte att behöva äta på hotellet varje dag, då känns det som om man lika gärna kan åka till Gran Canaria på all inclusive. Men vi kan enkelt boka en tuc-tuc, och åka vidare när vi vill. Söta huset från andra sidan när det börjat skymma lite .

IMG_2740

Men en liten restaurang finns här jämte, god mat och trevlig underhållning.  Fast imorgon åker vi in till Saladan och kollar shoppingen och äter där istället. Jag har stora förhoppningar på frukosten imorgon, för förra hotellet på Phi Phi hade ingen vidare frukost. ( Fast utsikten från rummen vägde upp detta )

IMG_2743

Maten ikväll blev vårrullar till förrätt & en kryddig soppa samt en kycklingwok till varmrätt.
Restaurangmaten är fantastisk nästan överallt här, blir väldigt sällan besviken på maten.

IMG_2745På väg hem från restaurangen fångade vi både eremitkräftor & krabbor. Detta är så mysigt och något barnen pratar om i månader efteråt. Jag har fått flera frågor av er om det är lätt att åka med barn hit, och om det är något jag skulle rekommendera. Och jag säger: åk bara! Har ni möjlighet så gör det, vi har rest massor sedan barnen var bebisar. Och det är det roligaste man kan göra! Man upplever så mycket, och lär sig massor om andra kulturer. Thailand är kanske inte var det var för 10- 20 år sedan men det är ett land som är lätt att resa till och det finns fortfarande massa vackert att se & uppleva.

Stor Kram och en fortsatt fin Juldag där hemma!

0
3 kommentarer