Världens godaste linssoppa

Godmorgon,

Det är ju måndag idag, och jag vill då tipsa er om världens ( kanske ) goooodaste linssoppa.
Det enda felet jag gjorde med denna var att jag inte kokade dubbelt så mycket. För denna är ursmidigt att frysa in, och lätt att variera med kryddor.

För en helt vegansk rätt väljer du bara bort crème fraîche & frallorna
IMG_2116 IMG_2122Det här behöver du till 4 portioner :
smör
1 finhackad gul lök
1 finriven morot
2 hackade vitlöksklyftor
1 msk tomatpure
1 burk krossade tomater
1 nypa strösocker
2 1/2 dl röda linser ( torra )
8 dl- 1 liter vatten
1 tsk sambal oelek
1 msk chilisås
1/2 – 1 msk rödvinsvinäger
1 tsk salt
peppar

Gör så här:
Skala & hacka löken, finriv moroten, och hacka vitlöken.
Fräs detta i smör tills löken blivit mjuk. Tillsätt tomatpure & fräs runt under omrörning.
Vänd ner krossade tomater, 1 liter vatten, socker, sköljda linser, sambal oelek, chilisås. Låt sjuda upp i 10- 15 minuter.
Vill du ha den mindre fyllig spä på med ytterligare lite vatten,
Smaka sedan av med vinäger, salt & peppar

Serveras med en klick creme fraiche
och ostsmörgåsar.

14
11 kommentarer

Vår sista dag på Lanta

Godmorgon och välkommen måndag.

Idag flyttar vi vidare från vackra Koh Lanta till Koh Lipe där vi aldrig varit. Det är 5:e eller 6:e gången vi åker till lanta, vilket är ett bra betyg. Ska ni bara åka en enda gång till Thailand åk hit till Lanta! Vackra stränder, fina solnedgångar & mängder av fina restauranger. Det är med en liten sorg i hjärtat jag tittar ut över de vackra stränderna, för nu har vi sagt att det är sista gången. Nästa år vill vi se något nytt, kanske Maldiverna, Mauritius, Sri Lanka eller Mexico.

IMG_2844

Jag vill inte bli den som fastnar för bara ett resmål …. Livet är för kort, och det finns massa ställen att besöka. Men på Lanta finner du massor av trevliga restauranger längst stranden, och långgrunt för att barnen. Underbart!

IMG_2860

Idag stannade vi till på glasspaus efter lunch, det var så varmt att skuggan funkade bäst.
Vi passade på att boka transfer via en ”resebyrå”, det finns 100 tals av dessa i Thailand. Glöm inte att pruta även där.

IMG_2868

Senare på kvällen blev det middag med ”red curry”grytor och heta wokrätter.
Så gott, och jag borde bokat in en matlagningskurs nu när jag ändå var här. Vill så gärna lära mig att koka dessa godingar.

IMG_2880

Andra middagsrätten för mig. Beställer nästan alltid in två, det kostar inte mycket och så hoppar jag riset.
Är inte jätteglad i kokt ris.

IMG_2882

Underbara solnedgångar. Nästan magiskt vackra.
Även om jag saknar familj & vänner hemma så längtar jag inte hem än.

IMG_2903
Jonathan lyckades fånga mig på bild när jag instagrammade till er där hemma. @jennysmatblogg
Rummen med poolacess är toppen när man ska kvällsbada lite efter middagen, det är egentligen på eftermiddagen efter maten man behöver simma mest 🙂

IMG_2911

Nu är vi inne på vår tredje vecka här i Thailand, Hoppas internet fungerar från Koh Lipe.
Ska försöka uppdatera därifrån också.

Annars kommer det massa nya middagstips.

0
12 kommentarer

Vit kladdkaka med hallon

Vit kladdkaka är bland det godaste som finns! Här med lite söt/syrliga hallon som är den bästa kombon.

IMG_9005

Det här behöver du: 

200 gram smör

250 gram vit choklad ( t.ex Marabous)
4 ägg
2 1/2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
125 gram färska hallon
Hallongräddde: 
2 1/2 dl vispgrädde
2 msk florsocker
125 gram färska hallon
Gör så här: 
Ställ ugnen på 175 grader.
Smält smör och choklad i en kastrull på spisen, på svag värme.
Rör ner resten av ingredienserna med slev, och vänd ner smeten i en smord och bröad rund form på cirka 24 cm. Tryck ner hallonen i smeten och ställ in i mitten av ugnen i cirka 20- 25 minuter. Kladdkakan ska dallra i mitten, den stannar till sig efter ett 3-4 timmar i kylskåp. Hallongrädden gör du så att du mosar bären i en skål, vispar grädden fluffig i en annan och rör ihop med florsocker.
vit (1)
1
9 kommentarer

Veckomatsedel

Hej och godmorgon,

Här kommer årets första veckomatsedel.
Hoppas ni hittar lite ni gillar. Håll utkik på Facebook, där kommer jag tipsa om massor av veckomatsedlar hela dagen.

Måndag:
Filodegspaj med spenat & fetaost
Tisdag: Lax med krämig risoni
Onsdag Baconsås med pasta & krispiga grönsaker
Torsdag: Kyckling i ugn med citron & soltorkade tomater
Fredag: Jacobs hemlagade kebab

kebavb (1)

At t göra hemlagad kebab var inte särskilt svårt – utan tvärtom väldigt enkelt, och blev i smaken förvånadsvärt lik den som pizzerian lagar. Jacob hittade receptet på tasteline, men ändrade om lite i receptet. Såsen har jag blivit inspirerad av från bloggvännen Linda, dock gjort några ändringar.

Det här behöver du :
1 kg nötfärs ( eller blandfärs )
1 1/2 msk malen spiskummin
3 pressade vitlöksklyftor
1 ägg
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar malen
2 msk lökpulver

Godaste kebabsåsen :
2 dl gräddfil
1 dl creme fraiche
3 msk majonäs
1/2 dl Fanta apelsin
1/2 msk chilisås
1 vitlöksklyfta
salt & peppar
1 tsk sambal oelek för mer hetta
cayennepeppar

Så här ser kebaben ut efter du hyvlat den med osthyvlen. 
IMG_8647

Gör så här :
Ställ ugnen på 100 grader. Rör ihop alla ingredienser ordentligt så att alla kryddor blandas om, baka ihop till en jämn rulle något mindre i storlek än en köttfärslimpa, utan håligheter. Rulla in i grillfolie, med ändarna böjda neråt ( för att vätskan ska rinna ut. Tänk på att lägga en form i botten av ugnen dom fångar upp vätskan. Lägg in rullen i ugnen på 100 grader i cirka tre timmar, låt svalna och förvara sedan i kylen över natten. Precis innan du ska äta , så hyvlar du med hjälp av en osthyvel – ta och tryck ner den  ordentligt när du skär så att du får snygga remsor. Stek den i olja/ smör  och servera genast.

( Såsen kan du med fördel rör ihop kvällen innan servering också )

Servera sedan med pommes, sås, grönsaker & feffaroni.

* * * * * * * * * * * * * * * *

Och så något gott till kaffet : Vaniljdrömmar

drömm

0
3 kommentarer

Lax i hummersås med pasta

Hejsan,

Kikar igenom alla bilder och inlägg, och ser att jag har massor av nya maträtter jag provat som kommer matas ut här nu den närmaste tiden. Vissa gånger blir det mycket kakor / godis. Men nu blir det mycket middagsmat & en hel del billiga middagar eftersom det är Januari. Men nu lördag it is, och jag tittar förbi med ett gott laxtips.  Detta är en ljuvlig pastarätt med lax & hummersås. En utmärkt lördagsmiddag med få ingredienser & ytterst lite ansträngning. Barnen gav det 9 av 10 stjärnor, mycket väl godkänt med andra ord.

IMG_1120

Det här behöver du till 4 personer:
Pasta till 4 personer
smör
1 finhackad gul lök
4 portioner lax
3 dl creme fraiche
1 1/2 dl grädde
1 kruka finhackad dill
2 msk hummerfond
2 msk pressad citronsaft
salt + citronpeppar

Gör så här:
Koka pastan enligt anvisningar på förpackning. Dela / skiva laxen smått. Hetta upp en stekpanna med smör och fräs löken mjuk. Vänd ner laxen och fräs runt några minuter tills den är nästan helt klar. Vänd ner crème fraîche, grädde, dill, fond, citron och låt sjuda upp. Smaka av med salt och citronpeppar.

Vänd ner såsen med pastan och servera.


lax pastqa

1
3 kommentarer

Ryssröra i mjukt bröd

 

Många av er letar efter billigare mat så här efter jul- & nyårstiden som passerat. Och ryssröra hör till en sådan rätt och den är god dessutom. Den kan serveras i pitabröd, mjuka tortillabröd eller som här i ett gott luftigt frukostbröd. I en ryssröra kan du egentligen blanda i lite av det som du har hemma i kylskåpet. I skolan vet jag att de brukade blanda ner både majs & gröna ärter.

Så här gjorde jag min ryssröra.

Köttfärs receptDet här behöver du till 4 personer: 
smör
1 finhackad gullök
1 pressad vitlöksklyfta
2 dl finriven vitkål
1 stor riven morot
500 gram nötfärs
1 hackad tomat
1 msk med tomatpure
1 msk chilisås
1 tsk kinesisk soja
1 msk oxfond
1/2 tsk oregano
1/2 tsk timjan
salt & peppar
4-5 dl färdig kokt ris

Den kalla såsen:
1 dl creme fraiche
1 msk chilisås
1 kryddmått salt

Gör så här :
Hetta upp en stekpanna med smör, fräs den hackade löken mjuk. Vänd ner den rivan moroten och kålen & vänd ner färsen & stek den klar. Hacka tomaten och häll ner. Mät i tomatpure, chilisås, soja, fond och rör om tills allt har blandat sig. Sist smakar du av med kryddorna + salt & peppar. När du är nöjd med kryddningen vänder du ner riset så allt blir genom varmt.

Serveras sedan med grönsaker & gott bröd.

0
1 kommentar
INLÄGGET INNEHÅLLER ANNONSLÄNK

Galet god laxgratäng

Jag gillar att laga gratänger, och allt blir godare då det får stå och puttra med en skvätt grädde eller crème fracihe ( eller bägge delar för den delen hehe…) Ni som har hängt här ett tag vet nog redan att detta inte är bantningsblogg. Man ska bli glad av att hänga här, det är roligt & gott att laga mat. Och jag tror inte på lättprodukter alls, utan det ska vara vispgrädde, vanlig crème fraîche & smör i maten.

Igår kom Jonathan hem på lunchen, och då åt vi denna laxgratängen. Vi hade kokt potatis till, och funkar lika bra även med ris.
IMG_1015 (3)

Det här behöver du till 3 personer:

3 portionsbitar lax
2 dl creme fraiche
1  dl vispgrädde
rivet skal av en citron
1-2 msk pressad citronsaft
1 msk hackad dill
1 msk hummerfond
1 nypa salt
1 dl finriven lagrad ost

Garnering: räkor, citron & hackad dill

Gör så här:
Ställ ugnen på 220 grader. Lägg de tinade filéerna i en ugnsfast form. Vispa ihop crème fraîche, grädde, citron, dill, fond & salt. Vispa klumpfritt och häll över fisken. Riv över ost och gratinera i 20-25 minuter eller tills osten har fin färg och fisken är klar.
Strö över räkor, citron och dill och servera genast.

IMG_1007

❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️

Här kommer söndagstipset i samarbete med Bubbleroom. För just nu är det massa nyinkomna höstnyheter.  Klicka här

4
21 kommentarer

Kycklingtacos

Hej igen, 

Nyårsdagen! Dagen då nästan alla äter Pizza. Här blir det en kryddstark gryta eller två, tröttnar aldrig.
Och något vi lagar mycket hemma är kyckling, och vi köper allt oftare kycklingfärs. ( Finns på tex Ica MAXI )  Det går göra allt med kycklingfärs som med vanlig färs. Något som är poppis hos oss just nu är kycklingtacos.

IMG_0856

Färsen steks & kryddas som vanligt och serveras med de vanliga tillbehören. Sist provade vi några nya små ministrutar, hårda tortillarullar. De är väldigt söta att servera i men kanske lite opraktiska, då de inte gick att fylla med så mycket.

Lime eller citron är gott att pressa över några droppar innan de ska ätas.

Såsen gjorde jag med
2 1/2 dl crème fraîche
1- 2 msk chilisås
salt & peppar
salladskrydda
1 skvätt lime / citron

IMG_0868
Möms!

Nå vad äter ni idag?
Blir det den klassiska hämtpizzan 😉

0
9 kommentarer

Crown Lanta 2016

God morgon och välkommen 2016,

Hade ni en fin nyårsafton med god mat & trevligt sällskap? Vi hade en lugn och jättetrevlig kväll, vi promenerade längst ”Long beach” igår och valde en restaurang mest på måfå. Vi fick in goda soppor, grytor, pizzor och mätta promenerade vi sedan ner för krabbjakt på stranden. Här på koh lanta finns det hur-mycket-krabbor-som-helst, barnen är lyriska. Innan tolvslaget så köpte vi rislyktor som vi tände och skickade iväg. Mysigt.

Idag har vi inte gjort många knop, jag vaknade först. har haft lite svårt att sova inatt, har väntat på att Jacob & Thelma skulle ringa och bekräfta att de var framme. Och de gjorde de, och resan hade gått bra. Sen gick jag ut & satte mig och jobbade några timmar med en kopp kaffe. Internet fungerar bäst tidig morgon innan alla andra har loggat sig in på det.

IMG_2820

Sen vaknade dessa små, och ville bada innan frukost.
Det har varit så uppskattat med poolaccess, vi brukar inte boka det. Men faktiskt så värt det.

IMG_2823

Det lilla vi har sett av hotellet är bra än så länge, frukosten var mycket att välja på. Litet minus för långa köer till omeletterna & pannkakorna. Men vem har bråttom när det är semester?

IMG_2826

Snart är det lunchdags och sen har vi tänkt gå ner och kolla in hotellets strand.

IMG_2828För er som vill följa med oss både på resan & mera uppdateringar kring mat & bakning så finns jag på instagram
@jennysmatblogg

Skärmavbild 2016-01-01 kl. 12.59.48

0
3 kommentarer

Mot flygplatsen

Hej hej,

Kikar in med ett tidsinställt inlägg här från ett varmt & soligt Thailand. 16 dagar har vi varit här nu, och vi känner oss inte riktigt trött på Thailand än. Tonåringarna var rätt nöjda iallafall, och idag lämnade vi av Jacob & Thelma på flygplatsen. De åker hemåt för att inte missa mer i skolan. De har flygit så mycket med oss kors och tvärs över halva jorden att de inte tyckte det var några problem alls att resa hem själva ( men som den hönsföräldrar vi är så såg vi till att de blir incheckade innan vi reste vidare )

lanta2

Och sen efter flygplatsen bar det av tillbaka mot Koh Lanta ( igen ), här stannar vi till den 4:e innan vi reser vidare… Hotellet heter Crown Lanta, och bilderna är lånade av hotels.com

Lanta4

Barnen tyckte poolen var det bästa,
och som vanligt var jag nöjd med att det var nära till stranden.

Lanta6

Detta hotellet ligger närmare Saladan, och ska ha lite fler närliggande restauranger än vårt tidigare hotell här. Jag uppskattar att kunna gå ut och äta thaimat på smårestaurangerna istället för att bara vara på hotellet.

Lanta5

Hoppas på fint snorklingvatten också 🙂

lanta3

Höll på att glömma att det var nyårsafton idag….
Så Gott nytt år alla fina läsare och god fortsättning.

Kram

0
3 kommentarer