INLÄGGET INNEHÅLLER ANNONSLÄNK

Galet god laxgratäng

Jag gillar att laga gratänger, och allt blir godare då det får stå och puttra med en skvätt grädde eller crème fracihe ( eller bägge delar för den delen hehe…) Ni som har hängt här ett tag vet nog redan att detta inte är bantningsblogg. Man ska bli glad av att hänga här, det är roligt & gott att laga mat. Och jag tror inte på lättprodukter alls, utan det ska vara vispgrädde, vanlig crème fraîche & smör i maten.

Igår kom Jonathan hem på lunchen, och då åt vi denna laxgratängen. Vi hade kokt potatis till, och funkar lika bra även med ris.
IMG_1015 (3)

Det här behöver du till 3 personer:

3 portionsbitar lax
2 dl creme fraiche
1  dl vispgrädde
rivet skal av en citron
1-2 msk pressad citronsaft
1 msk hackad dill
1 msk hummerfond
1 nypa salt
1 dl finriven lagrad ost

Garnering: räkor, citron & hackad dill

Gör så här:
Ställ ugnen på 220 grader. Lägg de tinade filéerna i en ugnsfast form. Vispa ihop crème fraîche, grädde, citron, dill, fond & salt. Vispa klumpfritt och häll över fisken. Riv över ost och gratinera i 20-25 minuter eller tills osten har fin färg och fisken är klar.
Strö över räkor, citron och dill och servera genast.

IMG_1007

❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️

Här kommer söndagstipset i samarbete med Bubbleroom. För just nu är det massa nyinkomna höstnyheter.  Klicka här

4
21 kommentarer

Kycklingtacos

Hej igen, 

Nyårsdagen! Dagen då nästan alla äter Pizza. Här blir det en kryddstark gryta eller två, tröttnar aldrig.
Och något vi lagar mycket hemma är kyckling, och vi köper allt oftare kycklingfärs. ( Finns på tex Ica MAXI )  Det går göra allt med kycklingfärs som med vanlig färs. Något som är poppis hos oss just nu är kycklingtacos.

IMG_0856

Färsen steks & kryddas som vanligt och serveras med de vanliga tillbehören. Sist provade vi några nya små ministrutar, hårda tortillarullar. De är väldigt söta att servera i men kanske lite opraktiska, då de inte gick att fylla med så mycket.

Lime eller citron är gott att pressa över några droppar innan de ska ätas.

Såsen gjorde jag med
2 1/2 dl crème fraîche
1- 2 msk chilisås
salt & peppar
salladskrydda
1 skvätt lime / citron

IMG_0868
Möms!

Nå vad äter ni idag?
Blir det den klassiska hämtpizzan 😉

0
9 kommentarer

Crown Lanta 2016

God morgon och välkommen 2016,

Hade ni en fin nyårsafton med god mat & trevligt sällskap? Vi hade en lugn och jättetrevlig kväll, vi promenerade längst ”Long beach” igår och valde en restaurang mest på måfå. Vi fick in goda soppor, grytor, pizzor och mätta promenerade vi sedan ner för krabbjakt på stranden. Här på koh lanta finns det hur-mycket-krabbor-som-helst, barnen är lyriska. Innan tolvslaget så köpte vi rislyktor som vi tände och skickade iväg. Mysigt.

Idag har vi inte gjort många knop, jag vaknade först. har haft lite svårt att sova inatt, har väntat på att Jacob & Thelma skulle ringa och bekräfta att de var framme. Och de gjorde de, och resan hade gått bra. Sen gick jag ut & satte mig och jobbade några timmar med en kopp kaffe. Internet fungerar bäst tidig morgon innan alla andra har loggat sig in på det.

IMG_2820

Sen vaknade dessa små, och ville bada innan frukost.
Det har varit så uppskattat med poolaccess, vi brukar inte boka det. Men faktiskt så värt det.

IMG_2823

Det lilla vi har sett av hotellet är bra än så länge, frukosten var mycket att välja på. Litet minus för långa köer till omeletterna & pannkakorna. Men vem har bråttom när det är semester?

IMG_2826

Snart är det lunchdags och sen har vi tänkt gå ner och kolla in hotellets strand.

IMG_2828För er som vill följa med oss både på resan & mera uppdateringar kring mat & bakning så finns jag på instagram
@jennysmatblogg

Skärmavbild 2016-01-01 kl. 12.59.48

0
3 kommentarer

Mot flygplatsen

Hej hej,

Kikar in med ett tidsinställt inlägg här från ett varmt & soligt Thailand. 16 dagar har vi varit här nu, och vi känner oss inte riktigt trött på Thailand än. Tonåringarna var rätt nöjda iallafall, och idag lämnade vi av Jacob & Thelma på flygplatsen. De åker hemåt för att inte missa mer i skolan. De har flygit så mycket med oss kors och tvärs över halva jorden att de inte tyckte det var några problem alls att resa hem själva ( men som den hönsföräldrar vi är så såg vi till att de blir incheckade innan vi reste vidare )

lanta2

Och sen efter flygplatsen bar det av tillbaka mot Koh Lanta ( igen ), här stannar vi till den 4:e innan vi reser vidare… Hotellet heter Crown Lanta, och bilderna är lånade av hotels.com

Lanta4

Barnen tyckte poolen var det bästa,
och som vanligt var jag nöjd med att det var nära till stranden.

Lanta6

Detta hotellet ligger närmare Saladan, och ska ha lite fler närliggande restauranger än vårt tidigare hotell här. Jag uppskattar att kunna gå ut och äta thaimat på smårestaurangerna istället för att bara vara på hotellet.

Lanta5

Hoppas på fint snorklingvatten också 🙂

lanta3

Höll på att glömma att det var nyårsafton idag….
Så Gott nytt år alla fina läsare och god fortsättning.

Kram

0
3 kommentarer

Årsresume 2015

Godmorgon,

Jag bestämde mig nyss för att avslutar det gamla året med en årsresume. Har sett att fler och fler av alla bloggar skriver sådana, och det kan vara rätt roligt att bläddra tillbaka till. Så jag tänkte att jag härmar efter, denna listan lånade jag av underbaraclara.se eller var den blondinbellas?

mitt (1)

Gjorde du något 2015 som du aldrig gjort förut?
Ja vi reste till Grekland för första gången. Grekland är fantastiskt. Och jag insåg att vi helt plötsligt har alla våra barn i skola, vi har alltid haft ”dagis”-barn känns det som. Lite småsorgligt, och samtidigt stort-  nu börjar en ny fas i våra liv.

Genomdrev du någon stor förändring?
Ja, jobbmässig så fördubblades matsajten detta året, och är nu Nordens största matblogg / matsajt. Det har inneburit väldigt mycket mer jobb, och jag älskar mitt jobb även om jag borde bli bättre på att jobba mindre. Eller övertala mig själv att faktiskt anställa något assistent.

Blev någon av din vänner föräldrar i år?
Ja flera stycken, både nära vänner, & massor av mina bekanta.
Susanne min äldsta barndomsvän blev mamma till en liten Elina.

Vilket datum från år 2015 kommer du att minnas bäst?
24 december, tror jag att jag kommer minnas bäst eftersom vi firade julafton i Thailand. Att ha hela familjen samlad både på min födelsedag & julafton för att  bara umgås, spela spel & prata har känts extra lyxigt. Bästa veckorna på hela året!

Grekland (1)

Vilka länder besökte du?
Grekland ( Lesbos) , Tyskland då vi besökte nöjesparkerna Phantasia Land, och Movie Park, Danmark, och Thailand ( där vi är just nu)

Bästa köpet?
Kanske inget ”köp” men renoveringarna i huset hemma i stan & sommarstugan har varit de bäst investerade pengarna tror jag. Och något vi kommer ha glädje över alltid eller åtminstone länge.

sommar sommar1

Vad gjorde dig riktigt glad?
När jag ser hur fina & snälla barnen är mot varandra och hjälps åt. ( Även om de också kivas såklart, men det är väl det som är syskonkärlek) Allra gladast är jag över att vi får vara friska.

Saknar du något under 2015 som du vill ha 2016?
Mer tid över till mig själv 🙂 Jag har varit extremt dålig på att ge mig själv egentid, något som jag saknat detta året. Och så mer tid med Jonathan, nästa år ska vi dejta mycket mer. Och åka iväg på en liten resa bara han & jag. Och så vill jag komma igång med någon träning, jag är i grund & botten en soffpotatis men önskar att jag tyckte det var roligt att träna.

Vad önskar du att du gjort mer ?
Tackat nej till jobb som jag egentligen inte hinner med. Dv.s försökt att jobba mindre. För jag har svårt att lämna ifrån mig jobb jag inte är 100 % nöjd med.

Vad önskar du att du gjort mindre?
Slösurfat eller kollat på dåliga tv-serier. ( Fast mest har jag kollat på bra såklart ) Suttit i bilen onödigt mycket….. det blir mycket skjutsa, hämta & lämna när man har fyra barn.

Bästa boken jag läst i år ?
Hmmm… Detta året har jag inte hunnit läsa så mycket som jag velat.
Men ”Stalker” var en riktigt spännande & otäck bok. Läs den om ni gillar Thriller

Vad är din största framgång på jobbet?
Att sajten fördubblade sig, att jag kan välja mina samarbeten istället för att jaga.
Och att jag har skrivit samarbetes-avtal med flera stora företag inför nästa år.

Största framgången på det privata planet?
Det är att vi renoverat sommarstugan alla gånger. Det är mitt paradis på jorden. Dock vill jag bygga en söt gäststuga där också….. Men får se när det blir av.

Största misstaget ?
Att jag kanske är lite för godtrogen/snäll och att jag vill tro gott om alla. Fast samtidigt vill jag inte känna att det är mitt fel, utan det är väl så att det är deras misstag, mer än mitt.

Var du gladare eller ledsnare i år?
Jag var gladare, även om jag inte var direkt ledsen året innan heller.

Vad spenderade du mest pengar på år 2015?
Resor (Thailand) och renoveringarna i hus & stuga. Detta med renoveringar blir ju alltid dyrare än man från första stund räknat på. Men efter många år som husägare, så hade vi även räknat med det 😉 I företaget var det bilen som kostade mest, men ack så nödvändigt.

Något du önskade dig och fick ?
Jag önskar mig sällan materiella saker, men om jag vill ha något så sparar jag tills jag har råd att köpa det. Men något jag hoppades på under året var mer tid med familjen ( det är ju inte alltid tonåringarna tycker det är så coolt att hänga med oss) Och den önskan gick i uppfyllelse.

Något du önskade och inte fick ?
Ja, fred på jorden och slut på orättvisor.

Vad gjorde du på din födelsedag 2014?
Då var vi på öland i sommarstugan och förberedde inför julafton, vi griljerade julskina och rullade köttbullar.
Sen spelade vi bingolotto och eldade för fullt i braskaminen. Mysig födelsedag.

Finns det något som skulle gjort ditt år ännu bättre?
Mera sömn ( sova är bland det bästa jag vet)  kanske ännu en resa
och mer tid med mina vänner.

Vad fick dig att må bra?
Mycket, jag försöker se det fina så mycket jag kan.
Fast jag mår alltid extra bra när jag har en bokad resa att se fram emot. Bokning och förberedelserna inför en resa är halva grejen.

Vem saknade du?
Jag saknade min storasyster Linda,  precis lika mycket som de senaste 14 åren.
Hon fattas mig alltid. Hon var en av mina bästa vänner.

Mest stolt över?
Mycket. 
Mina barn och min familj. Och att jag har gett mitt företag en stabil grund att stå på. Och att företaget precis har blivit faddrar till en pojke & en by i Vietnam. Hoppas på att kunna bidra till mer välgörenhet nästa år.

Högsta önskan just nu ?
Att år 2016 blir lika bra eller ännu bättre.

Thai

Vad tänker du göra annorlunda nästa år?
Summa summarum så har jag haft ett bra år. Men om jag ska ändra något  så blir det att jobba mindre och mer effektivt under min arbetsdag. ( Inte fastna i slösurfandet ) Och att boka en vintersemester, som inte går till Thailand. Vi har varit där 5 gånger nu och det hade varit kul att se något annat även om Thailand är supervackert. Det finns så mycket mer jag vill se….. Har ni några tips kanske …. Maldiverna, Miami , Sri lanka, Jamaica, Mauritius eller något helt annat  ?


0
11 kommentarer

Railaybeach

Hej där hemma,

Har hört att vissa av er fått snö ( lyllo er) även om det hade varit ännu roligare att ha snö även över julen. Vi har spenderat våran andra dag här på Railaybeach. Det är fint här men inte så mycket mer att göra än att sola, bada och äta. Och det visste vi redan när vi bokade, så vår sista dag blir här imorgon innan vi pyser vidare mot nu destination. Uppdaterar mer om den imorgon.

Mina bilder från hotellet,
IMG_2796

Poolen var bra och rummen var fina och frukosten var ok. Tyvärr försvann Nomis Ipad någonstans mellan Taxin från Koh lanta och båten hit till hotellet. Hon som alltid varit så rädd om den blev ju såklart superledsen. Så frågar ni henne får nog denna vistelsen på detta hotellet inte höga poäng. Vi har ringt både taxi / båtföretag men tyvärr var den inte upphittad någonstans.

IMG_2798

Stranden ser ut som vi minns den från förr, väldigt vacker. Kanske lite för mycket turister & båtar för vår smak.
Men vi brukar också försöka åka under lågsäsong, då är allt lite lugnare. Så tips till er som vill åka, sikta på höstlovet. Både billigare och mindre turister 🙂

IMG_2800

Matvagnar och ställen finns det gott om.
Här en söt skylt på thailändsk ”Take Away” på walking street. Gillar att de använder så mycket färger.

IMG_2806

Jag sitter nere i receptionen och jobbar lite, men nu börjar resten av familjen att droppa ner. Så nu är det dags att ge oss iväg för att äta. Valet idag tror jag står mellan gröncurrygryta och en nudelsallad. Gott!

Trevlig kväll eller trevlig dag till er!
( Här närmar sig klockan 17.30 )

0
3 kommentarer

Värmande fisksoppa med kräftor & citronaioli

Hej där hemma,
Hoppas allt är bra, och att julhelgen varit härlig. Och nu efter all god julmat så längtar ni säkert efter lite nyttigare mat.
Denna urgoda fisksoppa måste ni då prova! Mumma.

IMG_3270

Det här behöver du :

1 gul lök
1 msk olivolja
4 msk hummerfond
1 msk tomatpure
4 st morötter
4 st potatisar
8-9 dl vatten
300 gram torsk & lax
1 kruka dill
salt  +lite cayenne
140 gram kräftstjärtar

Citronailoi:
2 äggulor
1 3/4 dl rapsolja
2 tsk citronsaft + skal
1/2 pressad vitlöksklyfta
salt

Gör aiolin så här:
Detta är verkligen jätteenkelt att göra hemma. Det enda som kan gå fel är om ägg och olja har olika temperatur.
Så ta gärna fram äggen en timme innan, lägg äggulorna i en skål, och ta fram en elvisp. Börja att vispa i skålen och droppa ner rapsoljan sakta under vispning, för att sedan övergå till att hälla en jämn stråle ner i bunken medan du vispar. Aiolin kommer bli fluffig och fin, pressa sedan ner citonsaften, ( mer eller mindre beror på hur syrlig du vill ha den.) Riv ner cirka halva av det gula skalet på citonen, ner i aiolin. Pressa ner en halv vitlök och smaka av med salt. Ställ kallt fram till servering.

Gör så här : 
Skala och hacka lök, potatis och morötter i småbitar.
Hetta upp en kastrull och fräs rotfrukter + purjolök en liten stund , häll ner tomatpure, dill, fond och vatten. Låt sjuda upp till potatisen är mjuk. Skär lagom små bitar av torsken och vänd ner, låt sjuda i 5- 7 minunter eller tills fisken är genomkokt. Och smaka av med lite salt, fiskkrydda och lite cayenne. Ta bort från spisen och vänd i kräftstjärtarna.

Serveras genast.

IMG_3256

0
1 kommentar

Julskinka & korvbröd

Är det något som alltid blir över eller finns i frysen hemma hos oss så är det korvbröd & mjuka tortilla bröd. Båda dessa två kan man med fördel fylla och grädda snabbt i våffeljärnet. Här fyllde jag korvbröden med ost & julskinka. Ringla över lite olivolja och lägg ner dem i järnet för att bli frasiga och varma. Mumsigt värre.

img_0210

Det går att fylla dessa med lite vad man har hemma. Lite brie & salami.
Lite tacofärs & en klick crème fracihe. Eller kanske lite tomater & mozzarella toppa med lite klippt basilika över. Det finns många alternativ, använd fantasin och det som finns hemma i kylskåpet.
Jag gillar att tänka matsmart, vilket går ut på att undvika att kasta bra mat.

0
Kommentera

Chokladdoppad kola

Såg nu att denna underbara kolan doppad i mjölkchoklad inte blivit uppdaterad, men då kan ni ju passa på att bjuda på den till nyår. Den är farligt god, och kan bara inte sluta att äta den.

IMG_1202

Det här behöver du:
50 gram smör
2 1/2 dl strösocker
1/2 dl kakao
2 msk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
1 1/2 dl ljus sirap
200 gram mjölkchoklad
lite smält mörkchoklad för garnering

Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en stor tjockbottnad kastrull och rör om.
Låt allt sjuda på medelsvag värme upp till 120 grader, rör om då & då. Klä en mindre form med bakplåtspapper och häll försiktigt upp chokladkolasmeten i den. Låt svalna innan du skär upp den i lagom bitar.
Förvaras i kylen medan du smälter chokladen, se till att chokladen smälter på låg värme, så att den inte är för varm när du chokladdoppar. Låt överflödig choklad rinna bort, och förvara kolan i kylen fram till servering

IMG_1219

1
3 kommentarer

Tre tips på festliga efterrätter till nyår


IMG_3112

Receptet är för 4 personer

Det här behöver du till nutellapannacottan:
2 dl vispgrädde
1 1/2 blad gelatin
1 1/2 dl nutella
1 nypa salt

Vaniljpannacottan:
2 dl vispgrädde
1 1/2 blad gelatin
1 vaniljstång
1/2 dl strösocker
200 gram philadelphiaost

Ställ glasen lutande i andra glas, innan du häller itu de olika lagrerna.

Gör så här:
Börja med nutellapannacottan. Lägg gelatinbladen i kallt vatten cirka 5 minuter i förväg.
Mät upp grädden och låt sjuda upp på svag värme. Ta bort från plattan och krar ur vatten ur gelatinbladen & vänd ner gelatinblad och rör om tills allt blandat sig. Sedan vänder du ner nutella med en nypa salt, rör om tills du har en fin och blank smet. Häll upp i glasen. Ställ in i kylen i minst 4 timmar innan du gör nästa lager.

Lager nummer 2 gör du likadant med. Lägg gelatinbladet i kallt vatten 5 minuter innan.
Värm upp grädde & socker & vaniljstången ( skär dem på längden och kärna ur den ) låt både frön och stång koka med på svag värme tills de börjar sjuda, ta bort från plattan. Fiska upp vaniljstången och krama ur vattnet ur bladen och rör ut gelatinbladen i gräddblandningen. Vänd sist ner philadelphian, rör tills du har en slät smet och häll ovan på det första lagret.

Låt vila i 4 timmar i kylskåp innan det är dags att servera.

Gärna friska lite syrliga bär.

* * * * * * * * * * * * * * * * * 


Kladdkakssymfoni med lättvispad grädde & jordgubbar

IMG_2776
Perfekt om du har en bit kladdkaka / brownies över sedan dagen innan.

Det här behöver du: 
1 bit kladdkaka
jordgubbar
lättvispad grädde

Så här gör du:
Tärna kladdkakan i lagom stora bitar, skiva över rikligt med jordgubbar
och servera med en klick lättvispad grädde.

Så enkelt & så gott

* * * * * * * * * * * * * * * * * * *  

Chokladpaj med kolakräm

IMG_5284

Karamelliserad mjölk är färdig kokat ( kondenserad sötad mjölk)

Det här behöver du:
1/2 pkt digestiv
60-75  gram smält smör
1 burk karamelliserad mjölk
400 gram mjölkchoklad eller mörk choklad
1 1/2 dl vispgrädde
2 nypor flingsalt

Serveras med lättvispad grädde

Gör så här : 
Krossa kexen till smulor och rör ihop med smält smör. Och fördela ut i en rund form på 24 cm. Ställ kallt i 20 minuter, och bred ut burken med karamelliserad mjölk över digestivbotten. och ställ svalt medan du gör tryffeltäcket. Mät upp grädden i en kastrull och låt sjuda upp. Ta bort från plattan och bryt ner chokladen och låt smälta under omrörning. Rör tills allt har smält och chokladen blir slät. Fördela ut det sista lagret över chokadpajen och strö över ett par nypor flingsalt.
Ställ kallt så chokladen hinner stelna.

 

0
8 kommentarer