Ett litet tidsinställt inlägg medan vi är på resande fot. Idag lämnade vi vackra Koh Lipe för att åka vidare till Koh Mook. En ö vi bara varit förbi som hastigast, sist vi var i Thailand. Och då hittade vi ett vad vi tyckte var ett drömställe, nämligen Sivalai Resort. Och vad glada vi var att vi lyckades få tag i en bungalow där, trots högsäsongen precis vid stranden dessutom.
Bilden lånad av booking.com
För er som vill följa med av vår resa finns jag även på instagram @jennysmatblogg
där uppdaterar jag något flitigare med våra semesterbilder.
* * * * Inlägget kom inte riktigt iväg som det skulle, utan vi är framme nu. Stranden är magisk och resorten är väldigt trevlig. Och det bästa av allt internet fungerar ganska bra ( hihi ) Så vi hörs lite senare igen * * * * * * *
Kikar förbi och önskar er en god kväll från ett varmt Thailand.
Dagarna susar förbi och vi upptäcker nya stränder mest varje dag tycker jag. Idag har vi varit på ett ställe som heter Billa Beach, hade mitt internet inte varit så kasst så hade jag laddat upp fler bilder. Men ni får kika in på instagram om ni är nyfikna, där finns det fler. Bilia Beach är ett litet strandhäng dit inte så många turister hittat till än. Vi snorklade, solade och åt goda soppor ( pommes till barnen ) för en liten enkel restaurang hade de där också. Utsikten var magiskt
Funkar internet bättre imorgon kikar jag förbi med mera bilder då.
Egentligen är inte salladen ljummen såklart, utan det är ju bara kycklingen och halloumi:n. Nu efter all julmat & nyårsmat så kan jag se att många söker just på olika sorters sallader här på sajten. För att komma till alla mina salladsrecept klicka här
Här kommer en av mina favvosallader:
I min sallad hade jag:
Blandad sallad ( köpt på påse)
gurka
rödlök
paprika röd & orange
stekt kyckling kryddad med grillkrydda
stekt halloumi
Såsen
2 msk creme fraiche
1 liten klick med chilisås
1 tsk vatten
Hej hej Jag har suttit och försökt ladda upp bilder i nästan tre timmar nu, men nu börjar det fungera. Idag gick vi efter tips vi fått från er läsare. Vi promenerade bort till slutet av Sunset beach, och fortsatte där vägen tog slut. Där vi kom till den gulligaste stranden av dem alla.
Vi gick förbi denna lilla steniga strand där vi badade & snorklade. Landkrabbor stora som tennisbollar, och barnen jagade dem utan att hinna ikapp dem.Sen hittade vi detta hänget nedan, med potatismjölssand och turkost vatten & så söta hundar att man bara vill adoptera dem allihopa. Vi hängde med en hund som vi döpte till Bosse idag. Så snäll och busig, och han jagade bollar som aldrig förr. Vi hade gärna adopterat honom, och det var med en tår i ögat vi lämnade honom, iochför sig nymatad och med rent vatten men hur går det sen? På Koh Lipe finns det mycket herrelösa hundar , medan koh phi phi har mängder av hemlösa katter.
Barnen har köpt hundmat och vatten och matat hundar. Som djurvän gör det ont hjärtat att se dem gå hungriga. Och för den hundrädda kanske det inte är rätt ställe att åka. Även om alla hundar vi mött har varit väldigt snälla, och tillgivna.
Över badplatsen hittade vi trevligaste middagshänget, Serendipity. har ni vägarna förbi så kom hit. God mat, mysig liten strand och trevlig personal. Finns några fåtal rum att hyra här, men de är rätt så dyra tror jag.
Vi beställde in Red Curry gryta med kyckling, fräscht och gott!
Innan vi promenerade hemåt längst stranden! Koh Lipe är så vackert, att jag rekommenderar det till alla.
Turkost hav, vita ständer och mysiga restauranger. Paradiset.
Imorgon blir det en ny strand, som vi blivit rekommenderade av några på stranden, ni kan läsa mer om det imorgon.
Ville tipsa om en god thaimiddag där hemma till er i sverige! ( Eller vart i världen ni nu bor)
Detta behöver du till 4 personer rapsolja 500 gram finstrimlad kycklingfile
1/2 strimlad röd paprika
1/2 strimlad gulpaprika
4 klyftade gula steklökar
1 ask med böngroddar
1 burk med vattenkastanjer
1 näve sockerärter
Till woksåsen
2 1/2 msk japansk soja
1 tsk fisksås
saften av 1 lime
1-2 cm riven ingefära
2 stycken finhackade vitlöksklyftor
2 msk sweet chilisås
3/4 dl vatten
chiliflakes
Toppa med cashewnötter
Serveras med ris
Gör så här: Fräs kycklingen & löken klar i olja. Vänd ner grönsakerna och vänd om tills allt har fått vacker färg men ändå behåller sin krispighet. Vänd över woksåsen och rör om, stäng av plattan och strö över cashewnötter servera sedan med ris.
Ni ska veta att jag tappert kämpar med att få upp alla inlägg & bilder här ifrån Koh Lipe. Tyvärr är Wi-fi:t väderlöst på denna vackra ö, och bilderna står och tuggar utan att ladda upp. Men nu verkar det fungera *håller tummarna*
Idag blev det ett besökt till Pattayabeach, där vi tänkte hyra en bananbåt för snorkling.
Men sen insåg vi att korallreven & alla fiskarna fanns direkt från stranden så vi struntade i att boka något. Vi traskade bort till affären och köpte bröd istället, tänkte att alla gillar väl bröd. Och om fiskarna gjorde, vi såg hur många som helst!
De häftigaste var alla ”Nemofiskar” som simmade runt anemonerna, precis som på filmen.
Nomi & Melvin var helt lyriska 🙂
Efter att ha snorklat, solat & badat så blev det lunch och sedan badade vi solade och snorklade lite till.
koh Lipe är verkligen magiskt vackert, kanske mycket longtailbåtar på sina platser – men vi undvek dessa ställen. Jag hade hört att det blivit rätt mycket turister nu på Koh Lipe, men jag förstår det – det är ett Paradis här. Åk hit om ni har möjlighet.
Det är en hel del turister, men inte alls lika mycket som på de andra ställena i Thailand. Och stränderna de är kritvita och de bländar nästan.
Efter en heldag på stranden promenerade vi walking street hem, men stannade till för lite shopping, mat & bara kolla folket.
Man blir alltid hungrig när man går här, det doftar grillad kyckling, majs & barbecue, och alla dessa mumsiga bananpannkakor.
Sedan har vi hittat en liten mysig ”bio-salong” Här sänder de filmer varje kväll, både barnfilmer & senare på kvällen lite actionfilmer. Jättemysigt häng med trevlig personal, tycker jag. Man saknar lite att kolla på film när man är utomlands så här länge, det finns ju inga filmer alls på tv:n och datorn fungerar inte att titta på då wi-fi:t inte fungerar.
Så detta stället var toppen, och mysigt att sitta på golvet.
De säljer både popcorn, dryck & andra snacks. Men ta plats i tid, det blir nästan alltid fullsatt.
Bilden är tagen på dagen, bara för att ni ska se hur det ser ut 🙂
Imorgon har vi inga jättestora planer, men det blir en ny strand och förhoppningsvis lika vackert väder då.
Hoppas allt är bra med er där hemma! Roligt att läsa några rader ifrån er, även om jag inte alltid hinner svara.
God soppa med köttfärs & pasta och krispiga grönsaker.
Det här behöver du till en stor gryta med soppa:
smör
1 finhackad gul lök
3 stora morötter
10 champinjoner
1 kg nötfärs
4 msk tomatpure
13 dl vatten
2 tärningar med köttbuljong
3 dl okokt pasta
3 msk chilisås ( smaka av hur mycket)
1 näve med haricovert
1/2 tsk timjan
1/2 tsk oregano
paprikapulver + cayennepulver
salt & peppar
Toppa gärna med Färskoströra
Gör så här:
Färskoströran är hälften färskost / hälften crème fraîche
Hetta upp en djup kastrull med smör, fräs löken mjuk. Skala och slanta upp morötterna och fräs dem. Vänd ner färsen och fräs den klar.Vänd ner tomatpure under omrörning och häll i vatten, låt sjuda upp tillsammans med köttbuljongerna. Vänd i pastan ( tillsätt med vatten om mycket kokar bort ) och koka den al dente. Sist vände jag i haricovert:en för att de skulle ha lite tuggmotstånd. Smak av med chilisås, timjan, paprikapulver & salt & peppar.
Januari är årets ”fattigaste” månad, det har kanske blivit lite dyrare än vad man räknat med. Kanske lite för mycket julmat, presenter eller så har man överstigit budgeten på nyårsraketer eller förköpt sig på mellandagsrean.
Då kanske jag kan komma som en liten räddare i nöden, med tips på billig mat för att hålla nere matkonto resten av månaden. Grytor, soppor eller storkok över huvudtaget är det bästa för att hålla nere matkostnaden. Kolla igenom kyl & frys och ta till vara på alla ingredienser som finns.
Vi kastar alldeles för mycket bra mat, både dåligt för miljön och plånboken.
Det blir en blandad kompott nu när vi är bortresta, dvs både resor och bakverk & maträtter. De flesta av er gillar variationen, men för er andra så är det bara att bläddra förbi reseinläggen. Bloggen är trots allt en del av min vardag inte mycket jag kan ändra på där. Och sedan har jag insett efter alla år här på bloggen att jag kan inte vara alla till lags, utan jag skriver det jag gör om dagarna. Och läs det ni gillar, strunta i det som ni inte vill läsa. Hoppas det känns okej !
Här kommer världens godaste minttårta
Det här behöver du för att baka denna kladdis:
4 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
1 nypa med flingsalt
10- 15 after eight-bitar
Topping:
300 gram mjölkchoklad
3/4 dl vispgrädde
after eight-bitar till dekorering
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr. Smöra och bröa en rund form på cirka 24 cm med avtagbara kanter. Och häll upp smeten i den smorda formen, tryck ner 10- 15 after eight-bitar och ställ in i mitten på ugnen i cirka 20- 25 minuter. Den ska fortfarande vara lös i mitten ( den stannar till sig efter ett 3-4 timmar sen i kylen).
Innan du ställer in den i kylen så gör du tryffeltoppingen, genom att mäta upp grädden i en kastrull och bryta ner chokladen. Låt smälta under omrörning och rör chokladen blank. Häll tryffeltoppingen över kladdkakan och ställ svalt i kylskåp. När toppingen svalnat något så trycker du ner after eighten i ett snyggt mönster över kakan.
Jag kikar in från ett varmt Thailand & nu befinner vi oss alltså på Koh Lipe. Paradiset på jorden typ, fast jag har fortfarande tillochmed större förhoppningar på vårt nästa stopp ( berättar mer om det senare) Vi anlände till Koh Lipe idag vid halv två, efter tre timmars speedboat. Det går att komma hit med färja också, men det tar någon timme länge. Jag har träffat flera av er läsare här också, kul att ni kommer fram och hejar!
Det första vi gjorde när vi kom i land var att käka lunch på en av restaurangerna längst stranden, jag vet att många av er önskar mattips…. Men det är verkligen bara att ta första bästa ställe, man blir liksom sällan besviken på maten här. Och vi äter på olika varje kväll, varför nöja sig med en restaurang när det finns hundra. Och så är det ofta här att : ju enklare utemöbler, ju godare mat.
Och efter vår lunch kastade vi oss bokstavligen i havet, det är så varmt så man behöver svalka sig.
Vi badade en stund och gick sedan bort & checkade in på hotellet, sen begav vi oss lite länge bort på stranden, förbi alla longtailbåtar och hängde där resten av dagen. Helt underbart! Sanden är så vit så att man blir bländad här, och havet så klart att inte ens barnen vill åka ”hem” till poolen. Så imorgon ger vi oss av och snorklar några timmar, innan vi hänger resten av dagen på någon av stränderna.
Roligt att ni gillar att läsa om vår resa, och snart dyker det upp massor av fler recept på bloggen.
Håll utkik och på återseende