Pasta- & köttfärssoppa

 

God soppa med köttfärs & pasta och krispiga grönsaker.

IMG_9613

Det här behöver du till en stor gryta med soppa:
smör
1 finhackad gul lök
3 stora morötter
10 champinjoner
1 kg nötfärs
4 msk tomatpure
13 dl vatten
2 tärningar med köttbuljong
3 dl okokt pasta
3 msk chilisås ( smaka av hur mycket)
1 näve med haricovert
1/2 tsk timjan
1/2 tsk oregano
paprikapulver + cayennepulver
salt & peppar

Toppa gärna med Färskoströra

Gör så här:
Färskoströran är hälften färskost / hälften crème fraîche
Hetta upp en djup kastrull med smör, fräs löken mjuk. Skala och slanta upp morötterna och fräs dem. Vänd ner färsen och fräs den klar.Vänd ner tomatpure under omrörning och häll i vatten, låt sjuda upp tillsammans med köttbuljongerna. Vänd i pastan ( tillsätt med vatten om mycket kokar bort ) och koka den al dente. Sist vände jag i haricovert:en för att de skulle ha lite tuggmotstånd. Smak av med chilisås, timjan, paprikapulver & salt & peppar.

Smaklig måltid

1
3 kommentarer

Middagstips till Januari

Januari är årets ”fattigaste” månad, det har kanske blivit lite dyrare än vad man räknat med. Kanske lite för mycket julmat, presenter eller så har man överstigit budgeten på nyårsraketer eller förköpt sig på mellandagsrean.

Då kanske jag kan komma som en liten räddare i nöden, med tips på billig mat för att hålla nere matkonto resten av månaden. Grytor, soppor eller storkok över huvudtaget är det bästa för att hålla nere matkostnaden. Kolla igenom kyl & frys och ta till vara på alla ingredienser som finns.
Vi kastar alldeles för mycket bra mat, både dåligt för miljön och plånboken.

Grönsaks- & köttfärssås

gröns
Krämig pastasallad

psatasallad

Allt-i-ett-panna
Allt-i-ett

Ajvar- & korvgryta

ajvarkorv

Spagettisoppa

spagetti

Pizzaomelett ( Går att variera med massa fyllningar)
billig mat

Kål- & Köttfärssoppa

soppa2

Havets Wallenbergare

havets

Baconsås med svamp
bacon

Korv- & pastasoppa
korvsoppa

Vegetarisk pastapannapasta
 Torskgryta med dill
dill
Kassler & potatisgratängbillig mat
Ostfyllda köttbullar med potatis & sås

ostfyllda

 


0
Kommentera

Chokladtårta med After eight

 Godkväll,

Det blir en blandad kompott nu när vi är bortresta, dvs både resor och bakverk & maträtter. De flesta av er gillar variationen, men för er andra så är det bara att bläddra förbi reseinläggen. Bloggen är trots allt en del av min vardag inte mycket jag kan ändra på där. Och sedan har jag insett efter alla år här på bloggen att jag kan inte vara alla till lags, utan jag skriver det jag gör om dagarna. Och läs det ni gillar, strunta i det som ni inte vill läsa. Hoppas det känns okej !

Här kommer världens godaste minttårta

IMG_8893IMG_8901

Det här behöver du för att baka denna kladdis: 
4 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
1 nypa med flingsalt
10- 15 after eight-bitar
Topping: 
300 gram mjölkchoklad
3/4 dl vispgrädde
after eight-bitar till dekorering
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr. Smöra och bröa en rund form på cirka 24 cm med avtagbara kanter. Och häll upp smeten i den smorda formen, tryck ner 10- 15 after eight-bitar och ställ in i mitten på ugnen i cirka 20- 25 minuter. Den ska fortfarande vara lös i mitten ( den stannar till sig efter ett 3-4 timmar sen i kylen).
Innan du ställer in den i kylen så gör du tryffeltoppingen, genom att mäta upp grädden i en kastrull och bryta ner chokladen. Låt smälta under omrörning och rör chokladen blank. Häll tryffeltoppingen över kladdkakan och ställ svalt i kylskåp. När toppingen svalnat något så trycker du ner after eighten i ett snyggt mönster över kakan.
Serveras med lättvispad grädde

klass (1)

1
6 kommentarer

Koh Lipe

Hej hej,

Jag kikar in från ett varmt Thailand & nu befinner vi oss alltså på Koh Lipe. Paradiset på jorden typ, fast jag har fortfarande tillochmed större förhoppningar på vårt nästa stopp ( berättar mer om det senare) Vi anlände till Koh Lipe idag vid halv två, efter tre timmars speedboat. Det går att komma hit med färja också, men det tar någon timme länge. Jag har träffat flera av er läsare här också, kul att ni kommer fram och hejar!

IMG_2932 (1)

Det första vi gjorde när vi kom i land var att käka lunch på en av restaurangerna längst stranden, jag vet att många av er önskar mattips…. Men det är verkligen bara att ta första bästa ställe, man blir liksom sällan besviken på maten här. Och vi äter på olika varje kväll, varför nöja sig med en restaurang när det finns hundra. Och så är det ofta här att : ju enklare utemöbler, ju godare mat.

Och efter vår lunch kastade vi oss bokstavligen i havet, det är så varmt så man behöver svalka sig.

IMG_2942 (1)

Vi badade en stund och gick sedan bort & checkade in på hotellet, sen begav vi oss lite länge bort på stranden, förbi alla longtailbåtar och hängde där resten av dagen. Helt underbart! Sanden är så vit så att man blir bländad här, och havet så klart att inte ens barnen vill åka ”hem” till poolen. Så imorgon ger vi oss av och snorklar några timmar,  innan vi hänger resten av dagen på någon av stränderna.

IMG_2946

Roligt att ni gillar att läsa om vår resa, och snart dyker det upp massor av fler recept på bloggen.
Håll utkik och på återseende

0
9 kommentarer

Världens godaste linssoppa

Godmorgon,

Det är ju måndag idag, och jag vill då tipsa er om världens ( kanske ) goooodaste linssoppa.
Det enda felet jag gjorde med denna var att jag inte kokade dubbelt så mycket. För denna är ursmidigt att frysa in, och lätt att variera med kryddor.

För en helt vegansk rätt väljer du bara bort crème fraîche & frallorna
IMG_2116 IMG_2122Det här behöver du till 4 portioner :
smör
1 finhackad gul lök
1 finriven morot
2 hackade vitlöksklyftor
1 msk tomatpure
1 burk krossade tomater
1 nypa strösocker
2 1/2 dl röda linser ( torra )
8 dl- 1 liter vatten
1 tsk sambal oelek
1 msk chilisås
1/2 – 1 msk rödvinsvinäger
1 tsk salt
peppar

Gör så här:
Skala & hacka löken, finriv moroten, och hacka vitlöken.
Fräs detta i smör tills löken blivit mjuk. Tillsätt tomatpure & fräs runt under omrörning.
Vänd ner krossade tomater, 1 liter vatten, socker, sköljda linser, sambal oelek, chilisås. Låt sjuda upp i 10- 15 minuter.
Vill du ha den mindre fyllig spä på med ytterligare lite vatten,
Smaka sedan av med vinäger, salt & peppar

Serveras med en klick creme fraiche
och ostsmörgåsar.

14
11 kommentarer

Vår sista dag på Lanta

Godmorgon och välkommen måndag.

Idag flyttar vi vidare från vackra Koh Lanta till Koh Lipe där vi aldrig varit. Det är 5:e eller 6:e gången vi åker till lanta, vilket är ett bra betyg. Ska ni bara åka en enda gång till Thailand åk hit till Lanta! Vackra stränder, fina solnedgångar & mängder av fina restauranger. Det är med en liten sorg i hjärtat jag tittar ut över de vackra stränderna, för nu har vi sagt att det är sista gången. Nästa år vill vi se något nytt, kanske Maldiverna, Mauritius, Sri Lanka eller Mexico.

IMG_2844

Jag vill inte bli den som fastnar för bara ett resmål …. Livet är för kort, och det finns massa ställen att besöka. Men på Lanta finner du massor av trevliga restauranger längst stranden, och långgrunt för att barnen. Underbart!

IMG_2860

Idag stannade vi till på glasspaus efter lunch, det var så varmt att skuggan funkade bäst.
Vi passade på att boka transfer via en ”resebyrå”, det finns 100 tals av dessa i Thailand. Glöm inte att pruta även där.

IMG_2868

Senare på kvällen blev det middag med ”red curry”grytor och heta wokrätter.
Så gott, och jag borde bokat in en matlagningskurs nu när jag ändå var här. Vill så gärna lära mig att koka dessa godingar.

IMG_2880

Andra middagsrätten för mig. Beställer nästan alltid in två, det kostar inte mycket och så hoppar jag riset.
Är inte jätteglad i kokt ris.

IMG_2882

Underbara solnedgångar. Nästan magiskt vackra.
Även om jag saknar familj & vänner hemma så längtar jag inte hem än.

IMG_2903
Jonathan lyckades fånga mig på bild när jag instagrammade till er där hemma. @jennysmatblogg
Rummen med poolacess är toppen när man ska kvällsbada lite efter middagen, det är egentligen på eftermiddagen efter maten man behöver simma mest 🙂

IMG_2911

Nu är vi inne på vår tredje vecka här i Thailand, Hoppas internet fungerar från Koh Lipe.
Ska försöka uppdatera därifrån också.

Annars kommer det massa nya middagstips.

0
12 kommentarer

Vit kladdkaka med hallon

Vit kladdkaka är bland det godaste som finns! Här med lite söt/syrliga hallon som är den bästa kombon.

IMG_9005

Det här behöver du: 

200 gram smör

250 gram vit choklad ( t.ex Marabous)
4 ägg
2 1/2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
125 gram färska hallon
Hallongräddde: 
2 1/2 dl vispgrädde
2 msk florsocker
125 gram färska hallon
Gör så här: 
Ställ ugnen på 175 grader.
Smält smör och choklad i en kastrull på spisen, på svag värme.
Rör ner resten av ingredienserna med slev, och vänd ner smeten i en smord och bröad rund form på cirka 24 cm. Tryck ner hallonen i smeten och ställ in i mitten av ugnen i cirka 20- 25 minuter. Kladdkakan ska dallra i mitten, den stannar till sig efter ett 3-4 timmar i kylskåp. Hallongrädden gör du så att du mosar bären i en skål, vispar grädden fluffig i en annan och rör ihop med florsocker.
vit (1)
1
9 kommentarer

Veckomatsedel

Hej och godmorgon,

Här kommer årets första veckomatsedel.
Hoppas ni hittar lite ni gillar. Håll utkik på Facebook, där kommer jag tipsa om massor av veckomatsedlar hela dagen.

Måndag:
Filodegspaj med spenat & fetaost
Tisdag: Lax med krämig risoni
Onsdag Baconsås med pasta & krispiga grönsaker
Torsdag: Kyckling i ugn med citron & soltorkade tomater
Fredag: Jacobs hemlagade kebab

kebavb (1)

At t göra hemlagad kebab var inte särskilt svårt – utan tvärtom väldigt enkelt, och blev i smaken förvånadsvärt lik den som pizzerian lagar. Jacob hittade receptet på tasteline, men ändrade om lite i receptet. Såsen har jag blivit inspirerad av från bloggvännen Linda, dock gjort några ändringar.

Det här behöver du :
1 kg nötfärs ( eller blandfärs )
1 1/2 msk malen spiskummin
3 pressade vitlöksklyftor
1 ägg
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar malen
2 msk lökpulver

Godaste kebabsåsen :
2 dl gräddfil
1 dl creme fraiche
3 msk majonäs
1/2 dl Fanta apelsin
1/2 msk chilisås
1 vitlöksklyfta
salt & peppar
1 tsk sambal oelek för mer hetta
cayennepeppar

Så här ser kebaben ut efter du hyvlat den med osthyvlen. 
IMG_8647

Gör så här :
Ställ ugnen på 100 grader. Rör ihop alla ingredienser ordentligt så att alla kryddor blandas om, baka ihop till en jämn rulle något mindre i storlek än en köttfärslimpa, utan håligheter. Rulla in i grillfolie, med ändarna böjda neråt ( för att vätskan ska rinna ut. Tänk på att lägga en form i botten av ugnen dom fångar upp vätskan. Lägg in rullen i ugnen på 100 grader i cirka tre timmar, låt svalna och förvara sedan i kylen över natten. Precis innan du ska äta , så hyvlar du med hjälp av en osthyvel – ta och tryck ner den  ordentligt när du skär så att du får snygga remsor. Stek den i olja/ smör  och servera genast.

( Såsen kan du med fördel rör ihop kvällen innan servering också )

Servera sedan med pommes, sås, grönsaker & feffaroni.

* * * * * * * * * * * * * * * *

Och så något gott till kaffet : Vaniljdrömmar

drömm

0
3 kommentarer

Lax i hummersås med pasta

Hejsan,

Kikar igenom alla bilder och inlägg, och ser att jag har massor av nya maträtter jag provat som kommer matas ut här nu den närmaste tiden. Vissa gånger blir det mycket kakor / godis. Men nu blir det mycket middagsmat & en hel del billiga middagar eftersom det är Januari. Men nu lördag it is, och jag tittar förbi med ett gott laxtips.  Detta är en ljuvlig pastarätt med lax & hummersås. En utmärkt lördagsmiddag med få ingredienser & ytterst lite ansträngning. Barnen gav det 9 av 10 stjärnor, mycket väl godkänt med andra ord.

IMG_1120

Det här behöver du till 4 personer:
Pasta till 4 personer
smör
1 finhackad gul lök
4 portioner lax
3 dl creme fraiche
1 1/2 dl grädde
1 kruka finhackad dill
2 msk hummerfond
2 msk pressad citronsaft
salt + citronpeppar

Gör så här:
Koka pastan enligt anvisningar på förpackning. Dela / skiva laxen smått. Hetta upp en stekpanna med smör och fräs löken mjuk. Vänd ner laxen och fräs runt några minuter tills den är nästan helt klar. Vänd ner crème fraîche, grädde, dill, fond, citron och låt sjuda upp. Smaka av med salt och citronpeppar.

Vänd ner såsen med pastan och servera.


lax pastqa

1
3 kommentarer

Ryssröra i mjukt bröd

 

Många av er letar efter billigare mat så här efter jul- & nyårstiden som passerat. Och ryssröra hör till en sådan rätt och den är god dessutom. Den kan serveras i pitabröd, mjuka tortillabröd eller som här i ett gott luftigt frukostbröd. I en ryssröra kan du egentligen blanda i lite av det som du har hemma i kylskåpet. I skolan vet jag att de brukade blanda ner både majs & gröna ärter.

Så här gjorde jag min ryssröra.

Köttfärs receptDet här behöver du till 4 personer: 
smör
1 finhackad gullök
1 pressad vitlöksklyfta
2 dl finriven vitkål
1 stor riven morot
500 gram nötfärs
1 hackad tomat
1 msk med tomatpure
1 msk chilisås
1 tsk kinesisk soja
1 msk oxfond
1/2 tsk oregano
1/2 tsk timjan
salt & peppar
4-5 dl färdig kokt ris

Den kalla såsen:
1 dl creme fraiche
1 msk chilisås
1 kryddmått salt

Gör så här :
Hetta upp en stekpanna med smör, fräs den hackade löken mjuk. Vänd ner den rivan moroten och kålen & vänd ner färsen & stek den klar. Hacka tomaten och häll ner. Mät i tomatpure, chilisås, soja, fond och rör om tills allt har blandat sig. Sist smakar du av med kryddorna + salt & peppar. När du är nöjd med kryddningen vänder du ner riset så allt blir genom varmt.

Serveras sedan med grönsaker & gott bröd.

0
1 kommentar