Till 6 personer: 1 kilo kycklingfileer
2 pkt bacon
5 dl creme fraiche
1 msk kycklingfond
2 msk chilisås
salt & peppar
Serveras med pasta + grönsaker
Gör så här Koka pastan i saltat vatten.
Strimla kycklingen i lagom tjocka bitar, klipp baconen.
Hetta upp en stekpanna med smör och fräs kycklingen klar, stek lite i taget så att inte kycklings kokar utan får en fin stekyta.
Ta bort kycklingen och fräs baconet snabbt. Vänd ner crème fraîche, chilisås & fond och låt sjuda upp. Smaka av med salt & peppar.
Billig & god mat uppskattas väl så här efter julen.
Det här behöver du: smör 1 finhackad gul lök
2 stora morötter
4-5 potatisar 1/2 ring falukorv
4 msk tomatpure
11 dl vatten
2 tärningar med köttbuljong
1/2 gul paprika
3-4 msk chilisås ( smaka av hur mycket)
2 dl grädde
1/2 tsk timjan
1/2 tsk oregano
paprikapulver
salt & peppar
Gör så här: Hetta upp en djup kastrull med smör, fräs löken mjuk. Skala och slanta upp morötterna, potatis & korv och fräs dem.
Vänd ner tomatpure under omrörning och häll i vatten, låt sjuda upp tillsammans med köttbuljongerna. Tillsätt med vatten om mycket kokar bort, och koka grönsaker mjuka. Smak av med chilisås, grädde timjan, paprikapulver & salt & peppar.
Vår utflykt idag var toppen. Först snorklade vi på två olika ställen, hur mycket färgglada fiskar som helst. Och barnen tyckte det var sååå spännande, trots att vi redan snorklat femtioelva gånger tidigare. Fast jag håller med dem, de är jätteroligt och häftigt att se alla fiskar. Sen åkte vi vidare till Koh Kradan, galet vackert! Har ni vägarna förbi åk hit, finns även några mindre hotell här för de som vill bo på denna lilla ö.
Vi stannade till och åt lunch på ett ställe längst stranden. God mat & fin utsikt.
Här kommer ett gäng bilder från dagen som gått….
Vattnet är så varmt så det är knappt att det svalkar.
Ikväll blir det middag här på hotellet och sedan tänkte vi ge oss ner till byn för att boka morgondagens utflykt.
Vi har inte riktigt bestämt vart vi ska, men barnen vill snorkla och vi vill gärna stanna till på ännu en ö.
Nu ropar resten av familjen på mig, dags att gå och käka.
Det här behöver du till 4 portioner : 1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 stor potatis
250 gram jordärtskockor
1 huvud med blomkål
olivolja
1 liter vatten
2 tärningar med grönsaksbuljong
2 1/2 dl creme fraiche
salt & peppar
Toppa med knaperstekt bacon och timjan
Gör så här: Finhacka lök & vitlök. Skala och skiva grönsakerna tunt som ska i soppan. Dela blomkålen i buketter. Hetta upp en stor kastrull med olivolja, tillsätt lök, vitlök, och blomkålen. Fräs i några minuter. Tillsätt vatten, och buljongtärningarna och låt sjuda upp i 15- 20 minuter tills grönsakerna är mjuka. När grönsakerna är mjuka i soppan så vänder du ner crème fraîche och mixar den slät.
Smaka av med salt & peppar och häll upp på tallrikar.
Idag är det vår fjärde dag på Koh Mook, det är en liten ö. Och vill man förflytta sig så går det ta en tuc-tuc ( taxi )eller har en cykel. Igår var vi här på stranden hela dagen, solade och badade och kollade på alla sjöstjärnor. Finns mängder av dem här så fort lågvattnet kommer.
Restaurangen här på hotellet, där även frukosten serveras. Vi har bara lunchat här än så länge men tänkte prova middagen ikväll. De dukar upp på stranden med alla borden då.
Igår åkte vi tuc-tuc till Charlies Beach och åt middag, vi tycker det är roligt att prova lite olika matställen när vi är iväg. Charlies är ett trevligt hotell här på ön men om jag ska rekommendera ett boende här så är det vårat ställe. ( Sivalai )
Nu sitter vi här i receptionen och har precis ätit frukost, ska alldeles snart åka över till Koh Kardan för snorkling.
Man hyr en båt / chaufför här för en heldag kostar cirka 1500 – 1800 bath för en familj på 2 vuxna & 2 barn. Vi tycker det är mycket smidigare än att boka in oss på större båtutflykter, för då kan vi själva bestämma hur länge vi ska stanna på varje ställe plus när vi vill åka hem. För att få bästa pris så bokar man inte via hotellet utan gå ner till de lokala resebyråerna ( finns överallt, blandannat i samband med de små mataffärerna här i byn )
Good morning Sunshines, Tittar förbi med ett tidigt inlägg då jag vet att många av er gillar att handla just idag.
Veckans tips på goda & lättlagade middagar kommer här.
Det här behöver du till 5-6 förrätter ( 2 portioner ):
1 ask med räkost (mjukost med räksmak )
2 1/2 dl grädde
2 1/2 dl vatten
2 msk hummerfond
1 kruka hackad dill
1 kryddmått salt
ev dofta över cayannepeppar
500 gram XL räkor
Gör så här:
Börja med att skala räkorna.
Ta fram en kastrull, vänd ner räkost, grädde, vatten & fond och låt sjuda upp under omrörning.
Hacka ner dillen och smaka av med salt & cayennepeppar. Lägg de handskalade räkorna i tallrikarna/ skålarna & häll över soppan. Ju mindre räkor kokar , ju godare. De blir lätt sega annars.
Smaklig spis
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Gott till kaffet : Kärleksmums
Det här behöver du till 30 stora bitar :
200 gram smör
5 ägg
4 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. Ta fram en ugnslångpanna och klä med bakplåtspapper.
Smält smöret och ställ åt sidan. Vispa ägg och socker så att det blir vitt & luftigt, blanda resten av de torra ingredienserna till kakan och sikta ner i smeten. Tillsätt smör & mjölk under omrörning och rör till en jämn smet. Häll smeten i långpanna och grädda i 20 – 25 minuter. Under tiden gör du glasyren.
Smält smöret och blanda i resten av ingredienserna tills du har en jämn smet. Bred ut glasyren över kakan när den svalnat något.
Strö över kokos eller strössel och skär kakan i bitar.
Sa jag att internet funkade bra här? Då tar jag tillbaka det hehe… Det fungerar ok vissa stunder men vill man jobba får man snällt förflytta sig ner till receptionen. Så här sitter jag nu en stund innan frukosten och skriver till er. De flesta av er är så positiva & vill läsa om vår resan här på bloggen, resten har förstått läget och rullar förbi de inläggen de inte vill läsa om. Sen har vi några mindre positiva människor som vräker ut sig ett och annat otrevligt i kommentarsfältet utan att tänka sig för, syftade då på instagram. Suck! Kanske inte så konstigt att jag tappade lite motivation till att uppdatera. Så för att förtydliga så skriver jag det även här : att resan har vi betalat helt själva, varenda krona av den. Och hela resrutten har vi planerat & bokat sedan mars förra året.
Här kommer ett gäng bilder från vår tid på Sivalai Resort på Koh Mook
Kritvit sand, turkost hav och jättevacker utsikt. Här på Koh Mook är det lugnet som gäller, så vill du ha mer liv & rörelser är detta kanske fel ställe. Det finns en del utflykter att göra, man kan t.ex åka till Kardan en ö i närheten med magiskt vacker strand. Bläddrar du i mitt semesterarkiv eller söker här på sajten så hittar du bilder från förra året vi var där. Även när vi simmade igenom grottan som finns här på Koh Mook, då kommer man in i en jättevacker lagun.
Hotellet ligger på en udde här på Koh Mook och det är ingen stress över solstolarna på stranden, för det finns gott om dem. Jag har inte hunnit fota så mycket än. Så det kommer fler bilder senare för er som är nyfikna.
En kvällsbild från vår bungalow, denna utsikten gör inte ont att vakna upp till på morgonen.
Hängmattor är ju ett måste på semestern. Förresten, någon som vet vart man köper liknade ”virkade” hängstolar? Är på jakt efter en till stugan, men inte hittat någon än. Tar gärna emot tips på det.
Om några timmar kommer veckomatsedeln på bloggen som vanligt.
Detta är en grymt tacksam rätt, både god, enkel & billig att laga. Kanske extra smidigt om du har fått över en del tacofärs dagen innan.
Det här behöver du till ugnspannkakan:
5 ägg
7 dl mjölk
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk salt
rapsolja/ smör till formen
Köttfärsfyllningen:
600 gram köttfärs
1/2 fin hackad lök
1 pressad vitlöksklyfta
lite paprikapulver/ cayennepeppar
100 gram philadelphiaost ( eller creme fraiche)
1 msk chilisås
1/2 msk kinesisk soja
salt & peppar
3 dl riven ost
Gör så här
Ställ ugnen på 225 grader. Ta fram en djup ugnsplåt.
Vispa ihop ingredienserna till pannkakan i en skål. Vispa tills smeten är slät. Lägg ett bakplåtspapper i ugnplåten och smörj med smör / olja på pappret och kanterna. Häll över pannkakssmeten i formen och ställ in i ugnen i cirka 20 minuter, eller tills den får lite färg och har stannat till. Fräs upp löken, vitlöken i en stekpanna och vänd ner färsen och bryn tills allt är genomstekt. Krydda upp färsen med paprikapulver , salt & peppar. Vänd ner philadelphiaosten & chilisåsen, kinesisk soja och låt sjuda upp.
Bred sedan över färsen och lite av osten på pannkakan.
Rulla ihop pannkakan från kortsida till kortsida. Toppa med den sista osten och ställ in i mitten av ugnen i 10 minuter eller tills tacorullen är gratinerad.
Detta har blivit en favorit, har hunnit bakade den flera gånger i år. Paj med italienska smaker.
Det här behöver du :
3 dl vetemjöl
2msk kallt vatten
125 gram smör
Fyllning: 400- 500 gram blandfärs
1 liten finhackad gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
2 1/2 dl creme fraiche ( paprika & chili hade jag)
1/2 burk med strimlade soltorkade tomater
1/2 burk gröna oliver
1 msk oxfond / köttfond
1 msk chilisås
1/2 msk kinesisk soja
salt & peppar
Topping:
1 stor boll mozzarella
körsbärstomater
1/2 burk stora oliver
1/2 burk soltorkade tomater
Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader. Tärna ner kallt smör i vetemjölet och rör ner vatten. Arbeta ihop till en smidig deg.
Ställ kylskåpskallt i 15 minuter.Tryck ut degen i formen och picka den med en gaffel och förgrädda den i ca 10 -13 minuter.
Gör under tiden fyllningen. Hetta upp en stekpanna med smör fräs löken glansig, vänd ner färsen och stek den klar. Vänd i crème fraîche, soja, fond. Låt sjuda upp och sist vänder du ner oliver och strimlade soltorkade tomater. Fyll upp pajskalet med fyllningen ( blir det mycket vätska i botten av stekpannan kan du skippa just det) Skiva mozzarellan och strö över toppingen och ställ in i ugnen i cirka 30 – 35 minuter tills pajen fått vacker färg.
Tittar förbi med en riktigt smarrig efterrätt som jag tycker ni ska baka till helgen. Denna bakade jag för Ica för några månader sedan, och den är försvinnande god. Kladdkaka med extra allt.
Glöm inte följa på Facebook HÄR och på instagram för fler uppdateringar: @jennysmatblogg
Det här behöver du för att baka denna kladdis:
4 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
1 nypa med flingsalt
1 burk med karamelliserad mjölk
Garnering :
2 rullar med center
200 gram mjölkchoklad
1/2 dl vispgrädde
2 dl salta jordnötter
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr. Smöra och bröa en rund form på cirka 24 cm med avtagbara kanter. Och häll upp smeten i den smorda formen, den karamelliserade kolan klickar du ut jämnt i smeten. Ställ in i ugnen i cirka 20-25 minuter, den ska fortfarande vara lös i mitten ( den stannar till sig efter ett 3-4 timmar sen i kylen). Medan kladdkakan är varm så placerar du ut dina två rullar med center. Och ställ sedan kallt.
Gör tryffeltoppingen genom att värma upp grädden på spisen, bryt ner chokladen och rör den glansig. Ta bort från plattan och rör ner jordnötterna. Klicka ut snickerstryfflen över den (kalla) kladdkakan och bred ut till ett jämnt lager.