Sätt ugnen på 200 grader, skala och kärna ur päronen.
Smörj formen med smör, och skär päronbitarna i skivor. Riv över ingefära och börja sedan med knäck-täcketSmält smöret i en kastrull , och dra bort frän värmen när den har smält -rör ner mjölk och sirap. Blanda de torra ingredienserna i en skål och rör sedan ner i smör blandningen,
Lägg päronbitarna i den smorda formen och klicka / bred ut smeten över frukten.
Ställ in i mitten på ugnen i ca 20 minuter, eller tills pajen är knäckigt / gyllenen.
Hej där,
Välkommen nya vecka. Här är barnen i skolan och Jonathan på jobbet & själv sitter jag och försöker jobbar ikapp med en kopp kaffe. Dock har inget av vårt bagage kommit oss till rätta än, alla våra väskor lämnades kvar i Krabi av flygbolaget. Så jag tror att det blir att ringa Fritidsresor och gnälla lite nu om en stund. Hur länge kan det ta liksom?
Vegetariska måndagar, jag provade en ny rätt som tar max tjugo minuter att laga. En god krämig pastasås till färska italienska fyllda tortelloni. Jag valde en tortelloni som var fylld med spenat & ost ( ricotta)
Det här behöver du till 4 personer:
Färsk pasta ( gärna fylld )
Gör så här:
Koka pastan enligt anvisningar på förpackning.
smält smöret, och pudra över mjölet under omrörning med handvisp. Tillsätt lite av grädden i taget och vispa så att det blir klumpfritt, tillsätt resten av vätskan,chilisåsen och låt sjuda upp. Klyfta ner körsbärstomaterna & 1 näve eller 2 av babyspenaten. Låt sjuda tills tomaterna är mjuka & babyspenaten blivit mjuk. Vänd sedan ner osten under omkörning. Smaka av med salt och peppar.
Det här behöver du till 4 personer:
500 gram putsad oxfile
smör
salt & peppar
4 bröd / ciabatta
smör
4-6 tsk dijonsenap
1 kruka krussallad
3 tomater
finhackad rödlök
1 pkt bacon
bearnaisesås
riven pepparrot
Gör så här:
Ställ ugnen på 180 grader.
Helstek oxfilen, i smör i stekpannan med salt & peppar tills den får vacker färg. Lägg sedan in i ugnen med köttermometer.
Under tiden förbereder du bröden, smöra bägge sidor och med ett lager dijonsenap. Sallad, lök, och riv över valfri mängd pepparrot och tomat lägger du på när oxfilen är klar. Jag brukar låta köttet gå upp till 58 grader, sen tar jag ut köttet och rullar in i grillfolie och låter vilar i 10 minuter. Stek under tiden baconet kanaperstekt. Skär upp köttet och lägg på mackorna, och bred ut bearnaisesås och lägg på brödlocket.
Servera genast
* * * * * * * * * * *
Något gott till kaffet: Snickersglass
Den karamelliserade mjölken är alltså färdigkokt sötad kondenserad mjölk.
Det här hade jag i min glass:
5 dl vispgrädde
1 burk med kondenserad sötad mjölk
300 gram med jordnötssmör
2 nävar salta jordnötter
1 burk med karamelliserad mjölk + ett par msk ovispad grädde
chokladströssel
Gör så här:
Vispa grädden så att den bildar toppar, vänd ner jordnötssmöret och vispa till jämn smet, vänd ner den sötade kondenserade mjölken och vänd om tills du har en klumpfri smet. Blanda upp den karamelliserade mjölken med lite ovispad grädde, för att få den lite lösare i konsistens. Ta fram en form och varva smet med jordnötter och karamelliserad mjölk ( kolasås), smeten och toppa sedan ytan med jordnötter, strössel och ringla över kolasås. Plasta och ställ in i frysen i minst 4-5 timmar innan servering.
Ett litet middagstips till morgondagen för er som inte bestämt er. En gryta som alla gillade hemma hos oss.
Inspirationen hittade jag på arla.se men jag ändrade om och la till lite champinjoner, och crème fraîche.
Det här behöver du: 1 stor putsad fläskfile
smör
1 gul lök
10-15 små champinjoner
2 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl creme fraiche
1/2 dl vatten
3 msk kalvfond
1 msk dijonsenap
salt & peppar
1 dl riven smakrik ost
( tex, präst eller västerbotten)
Toppa med färska örter & knaper stekt bacon
Serveras med ris, potatis eller pasta
Gör så här: Klipp baconet smått och fräs knaperstekt. Lägg dem på hushållspapper & låt rinna av. Putsa filen och skär i medaljonger. Finhacka löken och klyfta champinjonerna. Hetta upp en panna med smör och fräs lök & svamp gyllene. Stek sedan fläskfilen klar, krydda med lite salt & peppar. Vispa ihop grädde, crème fraîche, vatten, fond, senap i en kastrull och låt sjuda upp.
Häll sedan detta över fläskfilen och låt sjuda några minuter. Riv över osten och vänd om tills den smält,
strössla över bacon och så är det klart att servera.
Jonathan som är grym på sallader ( och disken 😉 ) fixade en sallad med blandad grönsallad, tomater, soltorkade tomater, gurka och fetaost. Gott att ringla över lite av olivoljan från fetaosten över salladen.
Vackra färger också.
Hoppas ni har en riktigt bra lördag. Här har dagen gått i ett, så det var nog tur att vi var uppe tidigt idag. Eftersom vårt bagage fortfarande inte hittat rätt så var vi tvungna att åka och handla baskläder & annat som vi inte fått med oss hem. Sen behövde kyl och frys fyllas på, så det tog sin lilla tid att storhandla. Och så provade vi en ny gryta med fläskfile till middag, receptet kommer här senare under kvällen.
Jag har även en ny trevlig jobbarkompis från idag, en canon 6D. Eftersom jag inte har någon aning om när mitt bagage kommer tillbaka och jag har massor med fotojobb som ska bli klart så var jag tvungen att inhandla ny kamera. Jag hade väl ändå räknat med att köpa en ny under året, men nu blev det lite tidigare än tänkt. Det lilla jag hunnit provafota så är jag supernöjd, vi får väl se om ni märker någon skillnad på bilderna sen 🙂
Nu tänkte jag dyka ner i bruksanvisningen och se till att lära mig mer om denna.
Hej hej, Ursäkta långa frånvaron. Men vi är lite trötta idag efter dryga flygplansförseningar och förlorat bagage *grrrr*. Men det är inte mycket att göra, utan håller tummarna att vi får hem det så fort som möjligt . Jag har ju liiiite svårt att arbeta utan min kamera. Men nu nog gnällt om det, jag ser att det har kommit in massa frågor i Thailandsresor i det tidigare inlägget. Vilken resa vi gjorde, önskar att ni alla som funderar och har möjlighet att resa gör det. Man lär sig så mycket på vägen, och får uppleva så mycket. Jag tänkte sätta mig och sammanfatta om några dagar, så att ni hinner fråga det ni vill veta. Nu tänkte jag kika förbi med tips på helgmat för er som kanske är inne och söker efter det just nu.
Duschesspotatis är riktigt gott, och detta ska vi laga ikväll igen.
Det här behöver du till en mindre form ( 20 * 30 ): 1/2 kilo potatis
1/2 dl vispgrädde
2 äggulor
salt & peppar
1/2 finhackad lök
2 stora kycklingfileer
2 dl creme fraiche
1/2 dl vispgrädde
2 msk kycklingfond
1 msk kinesisk soja
1 msk med rödvinbärsgele
salt & peppar
Gör så här:
Ställ ugnen på 250 grader. Koka potatisen mjuk, och gör mos av den med potatiskross & blandar ner äggulor & grädde. Smaka av med salt & peppar. Spritsa sedan / eller klicka runt en form och gratinera i mitten av ugnen.
Under tiden hetta upp en stekpanna med smör, fräs löken mjuk. Strimla kycklingen smått och fräs den så att den får fin färg. Vänd ner grädde, crème fraîche, soja, fond och låt sjuda upp. Smaka av med gelé salt & peppar.
När potatisen fått vacker färg tar du ut den och lägger kycklingen + sås i mitten.
Gillar ni bacon, och ändå vill ha variation så tycker jag att Prosciuttoskinka är snäppet godare att använda i matlagning. Här tillsammans med kycklingrullar och en fräsch couscous-sallad. Mina favvocouscous är just denna stora varianten även kallad pärlcousocus. Den blir inte torr & klibbig som den vanliga varianten blir.
Det här behöver du till 5 personer: 800 gram kycklingfärs
1/2 tsk salt
Peppar
Prosciuttoskinka
Couscoussallad
2 dl okokt pärlcouscous ( stor couscous)
1 finhackad tomat
1 bit finhackad gurka
1/2 finhackad rödlök
12 finhackade oliver
1 bit röd finhackad paprika
1 bit gul finhackad paprika
god olivolja
flingsalt
Serveringstips: turkisk yougurt
Gör så här: Koka couscousen enligt anvisningar på förpackning, skölj av och rör sedan ihop med resten av ingredienserna. Avsluta med olivolja & flingsalt. Ställ kallt till servering, eller inte om du föredrar ljummen couscoussallad.
Gör järparna så här: Ställ ugnen på 200 grader. Vänd ihop salt och peppar i kycklingfärsen- och forma dem till avlånga köttbullar. Linda in dem i prosciuttoskinka och lägg dem i en ugnssäker form. Ställ in dem i mitten av ugnen i cirka 30 minuter, eller tills de är genomstekta. Serveras sedan med couscous sallad och en klick med turkisk yougurt.
Idag är dagen då vi flyger hemåt igen. Vi har haft helt underbara veckor, med vackert väder, god mat & inga tider att passa. Men nu längtar jag faktiskt hem lite, efter vardagen och alla barnen. ( Jacob & Thelma flög ju hem efter halva tiden då de inte skulle missa skola) Och det ska bli så roligt att komma tillbaka till jobbet, jag har redan massor av idéer på nya recept jag vill prova.Under resans gång har det kommit in tusentals med kommentarer frågor om vår resa. Många önskar en liten resesammanfatting. Nu är jag ingen expert, men vi har ändå besökt thailand många gånger. Och sammanlagt blir det kanske 4 månader vi varit här på resande fot i detta vackra land. Och ni önskar tips, men jag vet inte riktigt vad ni vill veta…..
Så kommentar gärna / fråga på så ska jag när jag kommer hem sätta mig och göra en liten sammanfattning.
Lite blandade bilder från veckorna som gått.
Största krabban vi lyckades fånga. Hur söt?!
Fråga på så ska jag svara så gott jag kan i ett eget inlägg.
Jättekul att så många har uppskattat att följa med oss dessa veckor.
( Börjar redan planera nästa resa 😉 som denna gången inte går till Thailand)
Godkväll från ett varmt Thailand.
Vi befinner oss tillbaka i Ao Nang på det trevliga lägenhetshotellet Nadivana. Måste säga att hotellet är över förväntan, stora fräscha ytor. Vi bor i en tre rummare på nästan 150 kvadrat med gigantiskt terrass. Till samma pris som ett vanligt hotell nere i ao nang. Hotellet ligger tre km från ”centrum” men det går gratis taxi flera gånger om dagen för dem som vill åka ner till restaurangerna eller beachen. Så jag tycker väldigt prisvärt, lugnt & trevligt. Konstigt att inte fler hittat hit än ( hälften av rummen var inte bokade ) Så det blir hotelltips för er som kanske ska stanna ett par- tre dagar i ao nang. Vi bor här bara tills imorgon, men nu i efterhand hade vi kunnat stanna ett par dagar till. Det finns bara 12 lägenheter här, så det är inte så att man behöver inte direkt trängas vid poolen.
Bilder lånade från hotels.com
Nu ska vi börja packa om och packa ner. Imorgon går flyget hemåt igen.
Trevlig kväll alla där hemma.
Godmorgon där hemma,
Nu när ni läser detta så är vi redan på väg till vårt nästa hotell. Vi har haft många fina dagar här på Koh Mook med utflykter till ”grannöarna”. Igår blev det en tur till Koh Ngai, med lite snorklingstopp på vägen. Detta är en till liten paradsiö och jag är så glad att vi åkte hit en dag. Har ni tid när ni har vägarna förbi så gör det.
Här kommer en massa bilder från vår gårdag.
Här är så folktomt och man hittar snabbt en egen strand bara man promenerar en bit. Så lyxigt. Wi-fi:t funkar så där från öarna, men å andra sidan kan man faktiskt försöka vara lite ledig också när man reser 🙂
Stannade till och åt lite längst vägen, goda soppor och kycklingwoker.
Tog en bild på menyn då jag vet att många av er undrar över priserna och maträtterna. Det finns mycket ”vanlig mat” också som passar barnen bättre. Såsom pizza, pasta och pommes.
Och så här ett ställe för reseförsäljare se ut. Det är bra mycket billigare att handla resor / transfer av dem än via hotellet. Samt roligare att gynna dem än de stora hotellen som oftast lägger på dubbla avgifter. Finns inte resmålet här som du vill boka så löser de det, de ringer runt lite och kikar på nya möjlighet med taxi / båtar/ färjor. Så mitt råd till alla som reser, res runt lite istället för att bara sitta på ett och samma hotell hela resan.
De sista timmarna var vi här och snorklade, väldigt vackra stränder här på Koh Ngai och kritvit sand.
Värt ett besök, precis som Koh Lipe, Koh Mook & Koh Kradan.
Vi hörs säkert lite senare igen,
hoppas på bättre internet på nästa hotell.