Prosciuttoinlindade kycklingrullar med couscoussallad

 

Gillar ni bacon, och ändå vill ha variation så tycker jag att Prosciuttoskinka är snäppet godare att använda i matlagning. Här tillsammans med kycklingrullar och en fräsch couscous-sallad. Mina favvocouscous är just denna stora varianten även kallad pärlcousocus. Den blir inte torr & klibbig som den vanliga varianten blir.

IMG_6159 (1)

Det här behöver du till 5 personer:
800 gram kycklingfärs
1/2 tsk salt
Peppar
Prosciuttoskinka

Couscoussallad
2 dl okokt pärlcouscous ( stor couscous)
1 finhackad tomat
1 bit finhackad gurka
1/2 finhackad rödlök
12 finhackade oliver
1 bit röd finhackad paprika
1 bit gul finhackad paprika
god olivolja
flingsalt

Serveringstips: turkisk yougurt

Gör så här:
Koka couscousen enligt anvisningar på förpackning, skölj av och rör sedan ihop med resten av ingredienserna. Avsluta med olivolja & flingsalt. Ställ kallt till servering, eller inte om du föredrar ljummen couscoussallad.

IMG_6152

Gör järparna så här:
Ställ ugnen på 200 grader. Vänd ihop salt och peppar i kycklingfärsen- och forma dem till avlånga köttbullar. Linda in dem i prosciuttoskinka och lägg dem i en ugnssäker form. Ställ in dem i mitten av ugnen i cirka 30 minuter, eller tills de är genomstekta. Serveras sedan med couscous sallad och en klick med turkisk yougurt. 

0
4 kommentarer

Thailandstips – fråga på!

Hej där, 


Idag är dagen då vi flyger hemåt igen. Vi har haft helt underbara veckor, med vackert väder, god mat & inga tider att passa. Men nu längtar jag faktiskt hem lite, efter vardagen och alla barnen. ( Jacob & Thelma flög ju hem efter halva tiden då de inte skulle missa skola) Och det ska bli så roligt att komma tillbaka till jobbet, jag har redan massor av idéer på nya recept jag vill prova. Under resans gång har det kommit in tusentals med kommentarer frågor om vår resa. Många önskar en liten resesammanfatting. Nu är jag ingen expert, men vi har ändå besökt thailand många gånger. Och sammanlagt blir det kanske 4 månader vi varit här på resande fot i detta vackra land. Och ni önskar tips, men jag vet inte riktigt vad ni vill veta…..
Så kommentar gärna / fråga på så ska jag när jag kommer hem sätta mig och göra en liten sammanfattning. 

Lite blandade bilder från veckorna som gått.
IMG_3381


Största krabban vi lyckades fånga. Hur söt?!

IMG_3116 (1)

IMG_3338

IMG_2945 (1)IMG_3108

IMG_3038

IMG_3364

Fråga på så ska jag svara så gott jag kan i ett eget inlägg.

Jättekul att så många har uppskattat att följa med oss dessa veckor.
( Börjar redan planera nästa resa 😉 som denna gången inte går till Thailand) 

0
65 kommentarer

Ao Nang – Nadivana

Godkväll från ett varmt Thailand. 
Vi befinner oss tillbaka i Ao Nang på det trevliga lägenhetshotellet Nadivana. Måste säga att hotellet är över förväntan, stora fräscha ytor. Vi bor i en tre rummare på nästan 150 kvadrat med gigantiskt terrass. Till samma pris som ett vanligt hotell nere i ao nang. Hotellet ligger tre km från ”centrum” men det går gratis taxi flera gånger om dagen för dem som vill åka ner till restaurangerna eller beachen. Så jag tycker väldigt prisvärt, lugnt & trevligt. Konstigt att inte fler hittat hit än ( hälften av rummen var inte bokade ) Så det blir hotelltips för er som kanske ska stanna ett par- tre dagar i ao nang. Vi bor här bara tills imorgon, men nu i efterhand hade vi kunnat stanna ett par dagar till.  Det finns bara 12 lägenheter här, så det är inte så att man behöver inte direkt trängas vid poolen.

Bilder lånade från hotels.com

HOTELLET hotellet1 hotellet3 hotellet4Nu ska vi börja packa om och packa ner. Imorgon går flyget hemåt igen.
Trevlig kväll alla där hemma.

Kram

0
3 kommentarer

Koh Ngai

Godmorgon där hemma, 
Nu när ni läser detta så är vi redan på väg till vårt nästa hotell. Vi har haft många fina dagar här på Koh Mook med utflykter till ”grannöarna”. Igår blev det en tur till Koh Ngai, med lite snorklingstopp på vägen. Detta är en till liten paradsiö och jag är så glad att vi åkte hit en dag. Har ni tid när ni har vägarna förbi så gör det.

Här kommer en massa bilder från vår gårdag.

IMG_3348

IMG_3370
Här är så folktomt och man hittar snabbt en egen strand bara man promenerar en bit. Så lyxigt.  Wi-fi:t funkar så där från öarna, men å andra sidan kan man faktiskt försöka vara lite ledig också när man reser 🙂

IMG_3356

Stannade till och åt lite längst vägen, goda soppor och kycklingwoker.

IMG_3350
Tog en bild på menyn då jag vet att många av er undrar över priserna och maträtterna. Det finns mycket ”vanlig mat” också som passar barnen bättre. Såsom pizza, pasta och pommes.

IMG_3354 IMG_3358 IMG_3359

Och så här ett ställe för reseförsäljare se ut. Det är bra mycket billigare att handla resor / transfer av dem än via hotellet. Samt roligare att gynna dem än de stora hotellen som oftast lägger på dubbla avgifter.  Finns inte resmålet här som du vill boka så löser de det, de ringer runt lite och kikar på nya möjlighet med taxi / båtar/ färjor. Så mitt råd till alla som reser, res runt lite istället för att bara sitta på ett och samma hotell hela resan.

IMG_3362
De sista timmarna var vi här och snorklade, väldigt vackra stränder här på Koh Ngai och kritvit sand.
Värt ett besök, precis som Koh Lipe, Koh Mook & Koh Kradan.

IMG_3375

Vi hörs säkert lite senare igen,
hoppas på bättre internet på nästa hotell.

 

0
6 kommentarer

Bacon- & kycklingsås med pasta

 

IMG_7562 (1)

Till 6 personer:
1 kilo kycklingfileer
2 pkt bacon
5 dl creme fraiche
1 msk kycklingfond
2 msk chilisås
salt & peppar

Serveras med pasta + grönsaker

Gör så här
Koka pastan i saltat vatten.
Strimla kycklingen i lagom tjocka bitar, klipp baconen.
Hetta upp en stekpanna med smör och fräs kycklingen klar, stek lite i taget så att inte kycklings kokar utan får en fin stekyta.
Ta bort kycklingen och fräs baconet snabbt. Vänd ner crème fraîche, chilisås & fond och låt sjuda upp. Smaka av med salt & peppar.

IMG_7563 (1)

0
5 kommentarer

Urgod soppa med falukorv & potatis

 

Billig & god mat uppskattas väl så här efter julen.
Billig mat

Det här behöver du:
smör
1 finhackad gul lök
2 stora morötter
4-5 potatisar
1/2 ring falukorv
4 msk tomatpure
11 dl vatten
2 tärningar med köttbuljong
1/2 gul paprika
3-4 msk chilisås ( smaka av hur mycket)
2 dl grädde
1/2 tsk timjan
1/2 tsk oregano
paprikapulver
salt & peppar

Gör så här:
Hetta upp en djup kastrull med smör, fräs löken mjuk. Skala och slanta upp morötterna, potatis & korv och fräs dem.
Vänd ner tomatpure under omrörning och häll i vatten, låt sjuda upp tillsammans med köttbuljongerna. Tillsätt med vatten om mycket kokar bort, och koka grönsaker mjuka. Smak av med chilisås, grädde timjan, paprikapulver & salt & peppar.

10
26 kommentarer

Koh Kradan

Hej där,

Vår utflykt idag var toppen. Först snorklade vi på två olika ställen, hur mycket färgglada fiskar som helst. Och barnen tyckte det var sååå spännande, trots att vi redan snorklat femtioelva gånger tidigare. Fast jag håller med dem, de är jätteroligt och häftigt att se alla fiskar. Sen åkte vi vidare till Koh Kradan, galet vackert!  Har ni vägarna förbi åk hit, finns även några mindre hotell här för de som vill bo på denna lilla ö.

IMG_3296
Vi stannade till och åt lunch på ett ställe längst stranden. God mat & fin utsikt.
Här kommer ett gäng bilder från dagen som gått….

IMG_3228
Vattnet är så varmt så det är knappt att det svalkar.

IMG_3265
IMG_3231 IMG_3236 IMG_3298 IMG_3342

Ikväll blir det middag här på hotellet och sedan tänkte vi ge oss ner till byn för att boka morgondagens utflykt.
Vi har inte  riktigt bestämt vart vi ska, men barnen vill snorkla och vi vill gärna stanna till på ännu en ö.

Nu ropar resten av familjen på mig, dags att gå och käka.

På återseende.

0
7 kommentarer

Blomkåls- och jordärtskockssoppa

IMG_4434

Det här behöver du till 4 portioner :
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 stor potatis
250 gram jordärtskockor
1 huvud med blomkål
olivolja
1 liter vatten
2 tärningar med grönsaksbuljong
2 1/2 dl creme fraiche
salt & peppar

Toppa med knaperstekt bacon och timjan

Gör så här:
Finhacka lök & vitlök. Skala och skiva grönsakerna tunt som ska i soppan. Dela blomkålen i buketter. Hetta upp en stor kastrull med olivolja, tillsätt lök, vitlök, och blomkålen. Fräs i några minuter. Tillsätt vatten, och buljongtärningarna och låt sjuda upp i 15- 20 minuter tills grönsakerna är mjuka. När grönsakerna är mjuka i soppan så vänder du ner crème fraîche och mixar den slät.
Smaka av med salt & peppar och häll upp på tallrikar.

Toppa med knaperstekt bacon

0
Kommentera

Koh Mook

Hej

Idag är det vår fjärde dag på Koh Mook, det är en liten ö. Och vill man förflytta sig så går det ta en tuc-tuc ( taxi )eller har en cykel. Igår var vi här på stranden hela dagen, solade och badade och kollade på alla sjöstjärnor. Finns mängder av dem här så fort lågvattnet kommer.

IMG_3175
Restaurangen här på hotellet, där även frukosten serveras. Vi har  bara lunchat här än så länge men tänkte prova middagen ikväll. De dukar upp på stranden med alla borden då.

IMG_3200
Igår åkte vi tuc-tuc till Charlies Beach och åt middag, vi tycker det är roligt att prova lite olika matställen när vi är iväg. Charlies är ett trevligt hotell här på ön men om jag ska rekommendera ett boende här så är det vårat ställe. ( Sivalai )IMG_3201

Nu sitter vi här i receptionen och har precis ätit frukost, ska alldeles snart åka över till Koh Kardan för snorkling.
Man hyr en båt / chaufför här för en heldag kostar cirka 1500 – 1800 bath för en familj på 2 vuxna & 2 barn. Vi tycker det är mycket smidigare än att boka in oss på större båtutflykter, för då kan vi själva bestämma hur länge vi ska stanna på varje ställe plus när vi vill åka hem. För att få bästa pris så bokar man inte via hotellet utan gå ner till de lokala resebyråerna ( finns överallt, blandannat i samband med de små mataffärerna här i byn )

Nu kommer vår longtailbåt här ser jag.

Så vi hörs senare 

0
5 kommentarer

Veckomatsedel

Good morning Sunshines,
Tittar förbi med ett tidigt inlägg då jag vet att många av er gillar att handla just idag.
Veckans tips på goda & lättlagade middagar kommer här.

Måndag: Godaste tomatsoppan ( vegetariskt ) 
Tisdag : Hemmagjorda fiskpinnar med potatismos
Onsdag: Thaistroganoff
Torsdag: Kyckling & Baconpaj
Fredag: Räksoppa
vecko4

Det här behöver du till 5-6 förrätter  ( 2 portioner ):
1 ask med räkost (mjukost med räksmak )
2 1/2 dl grädde
2 1/2 dl vatten
2 msk hummerfond
1 kruka hackad dill
1 kryddmått salt
ev dofta över cayannepeppar

500 gram XL räkor

Gör så här: 
Börja med att skala räkorna.
Ta fram en kastrull, vänd ner räkost, grädde, vatten & fond och låt sjuda upp under omrörning.
Hacka ner dillen och smaka av med salt & cayennepeppar. Lägg de handskalade räkorna i tallrikarna/ skålarna & häll över soppan. Ju mindre räkor kokar , ju godare. De blir lätt sega annars.

Smaklig spis

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Gott till kaffet : Kärleksmums
kärlek

Det här behöver du till 30 stora bitar  :
200 gram smör
5 ägg
4 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk

Glasyr :
75 gram smör
1/ 2 dl kaffe
4 dl florsocker
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. Ta fram en ugnslångpanna och klä med bakplåtspapper.
Smält smöret och ställ åt sidan. Vispa ägg och socker så att det blir vitt & luftigt, blanda resten av de torra ingredienserna till kakan och sikta ner i smeten. Tillsätt smör & mjölk under omrörning och rör till en jämn smet. Häll smeten i långpanna och grädda i 20 – 25 minuter. Under tiden gör du glasyren.

Smält smöret och blanda i resten av ingredienserna tills du har en jämn smet. Bred ut glasyren över kakan när den svalnat något.
Strö över kokos eller strössel och skär kakan i bitar.

 

 

0
1 kommentar