Jag lagade kyckling- & pastagratäng häromdagen,
tänkte att ni också skulle få receptet. Hoppas ni gillar.
Det finns både mild & stark ajvar. Välj vilken du gillar bäst.
För 4 personer:
pasta för 4 personer
600 gram kyckling
smör
salt & peppar
10 champinjoner
3 dl creme fraiche
1 dl vispgrädde
3-4 msk ajvar
10 klyftade tomater
2 dl riven ost
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. Koka pastan enligt anvisningar på förpackning. Skär kycklingen i mindre bitar och stek dem klara i en stekpanna med smör. Salta & peppra efter smak & tycke. Klyfta ner svampen och fräs den gyllenen. Vänd ner grädde & crème fraîche och rör ner ajvar. Blanda ner det färdigkokta pastan och häll upp i en ugnsform. Klyfta över tomater och riv en god ost över. Gratinera tills osten fått vacker färg.
Tjingeling.
Middagstips kan man bara inte få för många av, och kyckling är något vi lagar mycket hemma hos oss. Detta receptet fick jag för länge sedan, men har inte provat det tidigare. Jag tyckte jag lät tokigt med bearnaisesås i gratängen, men det blev så himla gott & krämigt. Så detta måste ni verkligen prova. Det gick hem hos hela familjen, vi serverade med kokt ris. Men för den som äter lchf kan man servera grönsaker eller sallad istället.
Det här behöver du till 5 personer :
700 gram kycklingfile
smör
salt & peppar
230 gram bearnaisesås ( tex Lohmanders )
2 1/2 dl creme fraiche
1 msk chilisås
klyftade körsbärstomater
2 dl riven lagrad ost
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. Skär kycklingen i mindre bitar och smörstek dem klara med salt & peppar.
Lägg i en ugnssäker form och vispa ihop beasåsen med crème fraîche & chilisås. Häll över kycklingen dela tomaterna och lägg dit, riv över en god ost och gratinera i cirka 15 minuter eller tills osten har fått vacker färg.
Klart att servera.
En underbar tårta med krämig fyllning av nutella och med Ferrero Rocher topping. Inspiration fann jag på den här engelska sidan. En underbar tårta som faktiskt inte är alls svår att baka, men ser väldigt lyxig ut. För den late kan man även köpa färdiga choklad-tårtbottnar, finns blandannat på Ica.
Du behöver 2 tårtbottnar, baka gärna ett par dagar innan och frys in.
Så blir den lättare att dela. Ungefär 3/4 går åt till själva fyllningen av tårtan, 1/4 räcker till spacklingen.
1 Chokladtårtbotten cirka 25- 26 cm :
smör & ströbröd till formen
150 gram smör
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
3 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1/2 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 nypa flingsalt
1 1/2 dl hett vatten
Gör så här: Ugnen 175 grader.
Börja med att smöra & bröa formen. Fortsätt med att smälta smöret och vispa ihop äggen i en kopp.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner smör och de lättvispade äggen. Vänd sist ner de heta vattnet och häll upp i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20- 30 minuter- eller tills den är färdig. Frys gärna ner bottnarna när de är färdiga, blir lättare att jobba med då. När det är dags att börja med tårtan så dela varje tårtbotten i 2 delar. Dvs 4 bottnar sammanlagt.
Nutellafyllningen:
Vispa det rumsvarma smöret mjukt och tillsätt philadelphiaosten i, vispa så att allt blir smidigt. Vänd ner den karamelliserade mjölken, nutellan, florsocker, kakao och vispa tills allt blir blankt och fint. Vänd ner den vispade grädden tills allt har blivit en jämn och fin smet. Ställ denna kallt medan du gör den mörka tryffeln, mät upp smör & socker i en kastrull på svag värme, på svag värme tills allt socker smält. Ta bort från platta och bryt ner chokladen, rör tills allt smält och vänd sist ner nutellan. Låt svalna, har du bråttom går det bra i ett vattenbad. Blir det för hårt för att spritsa går det bra att värma upp igen.
Nu kan du börja bygga tårtan, varva varje lager med nutellafyllning som du strösslar hasselnötter över. Spara ungefär hälften av alla nötter som du sak dekorera tårtans kanter med. När alla lager är på plats så spacklar du hela tårtan med nutellafyllningen. Jag använde mig av en slickepott / stekspade. När du är nöjd med spacklingen så kan du piffa till kanterna med de sista hackade nötterna. Jag kupade händerna med nötter i och gick runt tårtan så, lite pilligt men de fastnar lätt.
Till sist spritsa den mörka chokladfrostingen och dekorera med Ferrero Rocher godisar.
Måndag it is, och då är vi tillbaka i stan.
Vi har haft en jättefin helg i stugan, vi firade Nomis 7 årsdag igår med släkt & vänner. Till kalaset provbakade jag en ny nutellatårta som snart kommer på bloggen. Fast idag är det köttfri måndag, så varför inte göra en god linsgryta och bjud på.
Det här behöver du till 4 portioner : smör 1 finhackad gul lök
1 finriven morot
2 hackade vitlöksklyftor
2 msk tomatpure
3- 4 dl vatten
1 burk krossade tomater
1 nypa strösocker
2 1/2 dl röda linser ( torra )
1 tsk sambal oelek
1- 2 msk chilisås
1/2 – 1 msk rödvinsvinäger
1 tsk salt
nymalen peppar
Toppa med riven smakrik ost
Gör så här: Skala & hacka löken, finriv moroten, och hacka vitlöken.
Fräs detta i smör tills löken blivit mjuk. Tillsätt vatten, tomatpure & fräs runt under omrörning.
Vänd ner krossade tomater, socker, sköljda linser, sambal oelek, chilisås. Låt sjuda upp i 10- 15 minuter.
Smaka sedan av med vinäger, salt & peppar
Riv över lite ost, riktigt gott när den smälter sedan.
Det här behöver du till 4 personer:
Pasta för 4 personer
600 gram putsad oxfile
smör
2 1/2 dl creme fraiche vitlök & örter
1 msk oxfond + 1 msk kallt vatten
1/2 msk kinesisk soja
salt & peppar
Klipp över lite färska örter & servera
Gör så här
Ta upp oxfilen i god tid innan, cirka 2 timmar.
Koka pastan i saltat vatten, tills den är al dente. Strimla köttet i mindre bitar och hetta upp en stekpanna på högvärme. Fräs köttet runt om snabbt, så att det får fin färg. Sänk värmen och rör ner crème fraîche, soja, fond & vatten och smak av med salt & peppar. Vänd ner pastan och rör om tills allt har blandat sig. Klipp över örter & servera genast.
* * ** * * * * * * * * * * * * * * * * *
Hembakat till kaffet : småkakor
Det här behöver du:
100 gram rumsvarmt smör
1/2 dl florsocker
1 1/2 msk vaniljsocker
1 dl potatismjöl
1 1/4 dl vetemjöl
Valfri sylt
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Mät up det mjuka smöret med florsocker och vaniljsocker och rör ihop. Vänd ner potatismjölet och mjölet, lite i taget tills du har en kletig smet. Fyll upp stjärnspritsen med smeten och klicka ut lagom stora strasskakor. Grädda i 10- 12 minuter, de ska vara rätt ljusa i färgen.
Hej hej Jag kikar in från öland då jag kom till stugan igår för att städa efter hantverkarna. Det blev att diska om hela köket, byggdamm är ju bland det roligaste som finns. Hehe… Not. Just nu sitter och väntar på fikagäster, det är Susanne & lilla Elina som ska komma hit. Alltid mysigt.
Tänkte flera av er gillar före & efterbilder så jag har plockat iordning några. Även om det inte är riktigt klart än . . .
Denna lilla hörnan i köket är jättemysigt, men för att göra den ljusare och lättare att ta sig ut på altanen så öppnade vi upp med två glasdörrar bakom kökssoffan
Denna bilden är alltså tagen från andra hållet, och i ett annat ljus. Listerna ska målas, och sedan letar vi efter en ny tapet till köket. Någon gammaldags som går i lite blått….
Badrummet hade jag inte fotat innan, men detta är en bild från mäklaren då vi köpte.
Och eftersom det är väldigt litet så ville vi att det skulle kännas större & luftigare. Så vi tog bort en bit av väggen vid duschen som inte hade någon funktion. Och sedan la vi in golvvärme, underbart eftersom vi ofta är i stugan året runt.
Ja vi valde ett större fönster också. Tycker vårt lilla badrum blev så bra!
Och sen bygget av glasveranda / hall. Här finns inga förebilder eftersom det inte varit något här innan. Istället för att bara kliva rakt in i den trånga hallen så ville vi ha en söt glasveranda på huset som släpper in mer ljus & blir mer luftigt. Vi upplevde att vår lilla hall var så mörk även om allt var vitmålat. Men nu blir det tusen ggr bättre. Som ni ser är det inte klart än, men tror att allt ska vara färdigt nästa helg med både målning fönsterbrädor & belysning.
Längtar!
Golvet har jag fått tusen frågor om, det är ett marrakechkakel.
Vi hade tänkt lägga in ett liknande i badrummet men eftersom det kräver lite särskild behandling så valde vi att ”bara” lägga in det här. Vilken sort det är av alla vågar jag inte svara på, det var så länge sedan vi köpte det.
Nu kommer Susanne här, så jag måste kila!
Ha en jättefin fredag.
Kallekakor kallade vi dessa när jag var liten, varför vet jag inte. Detta är havredrömmar / havrekakor doppade i choklad.
Enkla att baka, frasiga & chokadiga. Perfekt kalaskaka.
Det här behöver du 200 gram smör
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
6 dl havregryn
1 tsk hjorthornssalt
Garnering: 300 gram mörk chokald
Gör så här: Ställ ugnen på 180 grader. Mät upp alla ingredienser i en skål / matberedare och arbeta ihop till en deg.
Kan behövas en klick mer smör för att få den formbar. Rulla ut degen och skär 35-38 bitar. Forma varje bit till en boll och platta till den med handen. ( De flyter inte ut så mycket)
Grädda den i mitten på ugnen i cirka 10 – 12 minuter, ta ur och låt svalna. Smält chokladen i micron eller över vattenbad och chokladdoppa de nu kalla kakorna.
Låt chokladen stelna, sedan är de klara att serveras.
Nu har jag läst igenom alla era frågor och ska försöka sammanställa mina bästa tips. Många av era frågor är samma så jag väver ihop dem så gott det går.
Vi reste hela familjen 2 vuxna och 4 barn ( 6,10,14 och 16 år gamla) Ska ni resa till thailand för första gången rekommenderar jag Krabi och utgå därifrån.
Fick en fråga om när det är lagom för en barnfamilj att åka till på en sådan här långresa. Många reser till thailand under sin föräldrarledighet, så jag skulle säga att det går bra när som helst. Första gången vi åkte hit var Melvin 11 månder, han lärde sig gå i Thailand. Såklart att resan är lång, men man får ha med presenter & lite mutor på vägen som små böcker eller ostkrokar. Vaccinationer behövs, ring till er vårdcentral så berättar de vilka. En del dricker dukoral innan de reser för at minska risken för att bli magsjuk, detta har vi inte gjort.
Vi flög med flygstolar till Thailand och bokade våra boende på egen hand hemifrån.
Denna gången bokade vi med fritidsresor, men även Ving & apollo flyger dit direkt. Vi tyckte att det är värt att åka direktflyg utan mellanlandningar med ett charterföretag, även om man såklart flyger ”bättre” med Thai eller Qatar.
Vad flygbiljetterna kostar beror på, kolla in deras hemsidor men jul & nyår är den dyraste perioden. Jag skulle rekommendera flera att åka i början av december, då det är billigare & finns fler hotell att välja mellan. Vi bokade våra flygstolar i Mars, sedan bokade vi hotell allt eftersom här hemifrån via hotels.com, booking.com, agoda.se & sawasdee.com
Åker man vid jul & nyår så gäller det vara ute i god tid. Men åker man när det inte är högsäsong kan man säkert kolla hotell på plats. Vill man bo ”fint” i Thailand så är det 5 stjärnigt som gäller, sen är det såklart inte samma standard som i sverige. Vi bodde både 3, 4 & 5 stjärnor. På de småöarna är det inga 5 stjärniga hotell, men det finns både på Koh Lanta & Ao Nang.
Många har frågat vad det kostar per natt / hotell – och det beror på vilken standard man väljer. Tyvärr kostar en sådan här resa något mer än en charterresa.. Eftersom fritisresor / ving har bra avtal med sina hotell- men å andra sidan om man åker så långt, får man kanske spara lite extra. För reseupplevelsen blir en helt annan än att bara bo på ett ”lollo & Bernie” hotell med allinclusive i två veckor. ( Inte för att det är fel det heller)
Vi startade vår resa i Krabi / Ao nang för att vila upp oss några dagar. Sola, bada & shoppa lite. Och avslutade den på samma sätt, för att ha nära till flygplatsen. Det är inte roligt att befinna sig på någon av öarna om det blir förseningar med båtar / chafförer. Vi resor med resväskor, eftersom vi transporterar oss med båt / chaufför så blir det inte jobbigare att ha en resväska än en rygga. Barnvagn skulle jag rekommendera en enklare sulky att ta med, någon man inte är så rädd om.
Sedan åkte vi vidare till Phiphi öarna. Många frågor om transfer kan jag se, detta behöver ni inte boka hemifrån. Det finns massa bokningsställen, det går dagligen resor mellan Krabi – Phi Phi öarna, Ko Lipe, Ko Mook & Ko Kardan. Det räcker med att boka dessa transfers en dag innan eller två, då via reseförsäljare och de står överallt. Speedboat är det snabbaste sättet att färdas, och dyrast. Sen går det även färjor som oftast tar 1 timme längre, avstånden mellan öarna jag har nämnt är 2-3 timmar. Mellan Koh Mook, Kardan, Koh ngai tar det 15- 20 minuter med longtail. Flytvästar finns på alla longtailbåtar, färjor & speedboat som vi har åkt. Till dessa öar går det turer 1-3 ggr om dagen, beroende på vart ifrån man åker.
Koh Lanta är också ett trevligt ställe, väldigt barnvänligt och det finns flera roliga utflykter där. Gå ner till er reseförsäljare och kolla. Heldagsutflykt eller halvdag, eller hyr en egen longtail och åk till de öarna ni vill se, eller om ni bara vill snorkla.
Mellan Koh Lanta & Ao Nang bokar man taxi / chafför. Angående bilbarnstol så vet jag att det går att beställa för taxibilarna, hör med dem ni bokar chaufför med.
För 2 vuxna och 2 barn så äter man för cirka 700 bath – 1600 bath, beror på hur mycket man beställer in. Den bästa maten i Thailand ( och billigaste ) hittar man en gata bort från de stora gatorna. Läsk kostar cirka 20 bath i butik. Och något som är dyrt i thailand är vin, cirka 500- 600 bath för en flaska vin i matbutiken. Vill man äta billig lunch så kan man handla snabbmat från matvagnarna, kostar inte många kronor och är alltid jättegod mat.
Maten på restaurangerna är fantastisk, de är duktiga på att laga mat i Thailand. Men självklart ska man försöka vara försiktig. Vi undviker sallad, och frukt vi inte kan skala själva, is är oftast något som turister blir sjuka av. Under alla ggr vi har åkt till Thailand har Jacob blivit sjuk 1 gång, och Melvin 1 gång. Så visst kan det hända, men det har gått över relativt fort. Det finns vätskaersättning att köpa på deras ”apotek” och även febernedsättande om det skulle behövas.
Mina tre bästa ställen i Thailand är nog Koh Mook ( kanske mest pga det fantastiska läget hotellet vi bodde på hade )
Och såklart Koh Ngai & Koh Kradan, detta är paradisöar. Ja även Koh Lipe, men där var det mer turister. Fast helt fantastiskt, och det hände lite mer, mer folk, mer restauranger… Hur mycket bör man resa runt undrar ni, ja det beroende på hur rastlös man är. Vi tyckte att 5 nätter på varje ställe räckte, sedan gjorde vi dagsutflykter till öar därifrån. Missa inte att hyra longtailbåtar & ge er ut & snorkla, det finns så mycket vackert. Kooh Mook hade bara ett mindre urval av restauranger. Det fanns några nere i byn och ett par längst stranden & så några till vid Charlies Beach och även utanför detta hotellområde. Vi bodde på hotellet sivilai, och det var enklare & fräscha bungalows precis vid stranden med AC. Någon undrade om myggnät, detta finns i rummen som man fäller ner över sängarna. Myggmedel finns att köpa i alla matbutiker i thailand, så det behöver man inte ta med sig.
Åker man till Koh Mook så välj dagsutflykter till någon av öarna runt omkring ( tror det fanns 4-5 alltsomallt) Vi bokade snorkling & longtailchaffören snorklade också med oss och visade grymt bra ställen med massa nemofiskar.
Något som jag dissar är elefantridning, tycker så synd om djuren. Och på tal om djur, man kan besöka olika ”monkeybeach” på olika ställen i Thailand. Tänk på att detta är vilda djur så håll dig lite på avstånd, för de kan bitas. Vilket innebär ett besök till sjukhuset. Och på tal om djur så frågade någon om ormar, jo det finns vi har stött på 4-5 stycken under våra resor. Något som kanske är självklart för vissa men inte alla är att inte sätta ner fötterna utan att se sandbotten. Detta gäller då man badar, det finns sjöborrar ute i korallreven/ vid stenarna – inte roligt att kliva på någon sådan.
I Thailand är det alltid varmt så man behöver inte ha med sig några långbyxor / långärmade tröjor. Man kan lämna in tvätt både på hotell & olika tvättservice, kom inte ihåg vad det kostar. Men inte många kronor, och då lämnar man in tvätten i en tvättpåse, sen får man hämta det dagen efter, funkar smidigt. På de mindre öarna finns inte ATM, så ha med kontanter. I vissa fall får man ta ut 3000 batn per dag på sina hotell, detta är inte många kronor om man ska boka utflykter.
Något som inte finns längre är solstolar direkt på stranden, om det inte är en hotellets privat strand. Inte heller strandförsäljare ser man längre. Kika gärna tillbaka här i semesterarktivet om ni vill läsa om vilka hotell vi bodde på & vilka stränder vi besökte på varje ställe.
Klara: Vi hade tänkt att åka över till Malaysia / Langkawi- men valde sist att ta Koh Mook / Koh Kradan istället. Men berätta gärna senare vad du tyckte om Malaysia
Ulle undrade varför jag inte var med på någon bild… Men jag är med på några stycken både på blogg & insta.
Men inte så mycket och det kanske är för att jag alltid står bakom, eller bara inte gillar att vara med på bild 😉
Tack för era tips om alla goda långpannekakor idag på instagram ( @jennysmatblogg ) Och något som lät gott & blev farligt GOTT, var just dessa vaniljhjärtan i långpanna. Receptet från Hemmets Veckotidning.
Eftersom fyllningen sjunker ned i kakan så blir den extra saftig. Prova denna vetja.
Det här behöver du till en långpanna 30 * 40 cm ( 42 kakor )
500 gram smör
10 dl vetemjöl
4 dl strösocker
4 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Jobba ihop mördegen i en matberedare, har du liten så kan du göra hälften först och hälften sen till toppingen.
Hälften av mördegen ska tryckas ut i den smorda formen.
Rör sedan ihop fyllningen och häll ut över kakan, strössla sedan den andra delen av mördegen över fyllnings och grädda i 30 minuter.
Blir helt galet saftig och med krispig toppen.
Jag klippte uta hjärtan och la över kakan innan jag pudrade över florsocker.
Pilligt jobb för den som orkar.
Hoppas inte att ni har snöat bort helt. Här har jag gjort både ett och två tappra försök att skotta. Men så fort jag är halvvägs så har det börjat toksnöa igen, så garageuppfarten ser minst lika hopplös ut som den gjorde innan. Skulle önskat mig en snömaskin i 35 års present tror jag allt…. Haha.
Det blev en tur till blomsteraffären också för fylla på med lite nya växter. De flesta av grönväxterna såg så sorgliga ut när vi kom hem. Så de flesta fick kastas, och plastblommorna fick duscha en omgång så de blev åtminstone som nya.
Bunkrade även upp med lite nya ljus, doftljus & värmeljus.
Denna hortensian är väl söt i sin blåa färg.
Murgröna och tjocka bladväxter är de få grönväxter jag verkar ha tur med,
troligtvis för att de inte behöver vattnas stup i kvarten.
Nu ska jag åka och hämta Thelma som är hos en kompis, innan det är dags att laga middag.
Tacos står på menyn idag, något barnen har tjatat om sen vi kom hem från thailand. Och jag gillar det också, gillar all sorters plockmat.