Kallekakor

 

Kallekakor kallade vi dessa när jag var liten, varför vet jag inte. Detta är havredrömmar / havrekakor doppade i choklad.
Enkla att baka, frasiga & chokadiga. Perfekt kalaskaka.

IMG_0476

Det här behöver du
200 gram smör
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
6 dl havregryn
1 tsk hjorthornssalt

Garnering: 300 gram mörk chokald

Gör så här:
Ställ ugnen på 180 grader. Mät upp alla ingredienser i en skål / matberedare och arbeta ihop till en deg.
Kan behövas en klick mer smör för att få den formbar. Rulla ut degen och skär 35-38 bitar. Forma varje bit till en boll och platta till den med handen. ( De flyter inte ut så mycket)
Grädda den i mitten på ugnen i cirka 10 – 12 minuter, ta ur och låt svalna. Smält chokladen i micron eller över vattenbad och chokladdoppa de nu kalla kakorna.
Låt chokladen stelna, sedan är de klara att serveras. 
havrekakor

5
5 kommentarer

Thailandstips

Godmorgon.

Nu har jag läst igenom alla era frågor och ska försöka sammanställa mina bästa tips. Många av era frågor är samma så jag väver ihop dem så gott det går.

Vi reste hela familjen 2 vuxna och 4 barn ( 6,10,14 och 16 år gamla) Ska ni resa till thailand för första gången rekommenderar jag Krabi och utgå därifrån.

IMG_3375

Fick en fråga om när det är lagom för en barnfamilj att åka till på en sådan här långresa. Många reser till thailand under sin föräldrarledighet, så jag skulle säga att det går bra när som helst. Första gången vi åkte hit var Melvin 11 månder, han lärde sig gå i Thailand. Såklart att resan är lång, men man får ha med presenter & lite mutor på vägen som små böcker eller ostkrokar.  Vaccinationer behövs, ring till er vårdcentral så berättar de vilka. En del dricker dukoral innan de reser för at minska risken för att bli magsjuk, detta har vi inte gjort.

Vi flög med flygstolar till Thailand och bokade våra boende på egen hand hemifrån.
Denna gången bokade vi med fritidsresor, men även Ving & apollo flyger dit direkt. Vi tyckte att det är värt att åka direktflyg utan mellanlandningar med ett charterföretag, även om man såklart flyger ”bättre” med Thai eller Qatar.

Vad flygbiljetterna kostar beror på, kolla in deras hemsidor men jul & nyår är den dyraste perioden. Jag skulle rekommendera flera att åka i början av december, då det är billigare & finns fler hotell att välja mellan. Vi bokade våra flygstolar i Mars, sedan bokade vi hotell allt eftersom här hemifrån via hotels.com, booking.com, agoda.se & sawasdee.com
Åker man vid jul & nyår så gäller det vara ute i god tid. Men åker man när det inte är högsäsong kan man säkert kolla hotell på plats. Vill man bo ”fint” i Thailand så är det 5 stjärnigt som gäller, sen är det såklart inte samma standard som i sverige. Vi bodde  både 3, 4 & 5 stjärnor. På de småöarna är det inga 5 stjärniga hotell, men det finns både på Koh Lanta & Ao Nang.
Många har frågat vad det kostar per natt / hotell – och det beror på vilken standard man väljer. Tyvärr kostar en sådan här resa något mer än en charterresa.. Eftersom fritisresor / ving har bra avtal med sina hotell- men å andra sidan om man åker så långt, får man kanske spara lite extra. För reseupplevelsen blir en helt annan än att bara bo på ett ”lollo & Bernie” hotell med allinclusive i två veckor. ( Inte för att det är fel det heller)

IMG_3296

Vi startade vår resa i Krabi / Ao nang för att vila upp oss några dagar. Sola, bada & shoppa lite.  Och avslutade den på samma sätt, för att ha nära till flygplatsen. Det är inte roligt att befinna sig på någon av öarna om det blir förseningar med båtar / chafförer. Vi resor med resväskor, eftersom vi transporterar oss med båt / chaufför så blir det inte jobbigare att ha en resväska än en rygga. Barnvagn skulle jag rekommendera en enklare sulky att ta med, någon man inte är så rädd om.

Sedan åkte vi vidare till Phiphi öarna. Många frågor om transfer kan jag se, detta behöver ni inte boka hemifrån. Det finns massa bokningsställen, det går dagligen resor mellan Krabi – Phi Phi öarna, Ko Lipe, Ko Mook & Ko Kardan. Det räcker med att boka dessa transfers en dag innan eller två, då via reseförsäljare och de står överallt. Speedboat är det snabbaste sättet att färdas, och dyrast. Sen går det även färjor som oftast tar 1 timme längre, avstånden mellan öarna jag har nämnt är 2-3 timmar. Mellan Koh Mook, Kardan, Koh ngai tar det 15- 20 minuter med longtail. Flytvästar finns på alla longtailbåtar, färjor & speedboat som vi har åkt. Till dessa öar går det turer 1-3 ggr om dagen, beroende på vart ifrån man åker.

Koh Lanta är också ett trevligt ställe, väldigt barnvänligt och det finns flera roliga utflykter där. Gå ner till er reseförsäljare och kolla. Heldagsutflykt eller halvdag, eller hyr en egen longtail och åk till de öarna ni vill se, eller om ni bara vill snorkla.

IMG_3231

Mellan Koh Lanta & Ao Nang bokar man taxi / chafför. Angående bilbarnstol så vet jag att det går att beställa för taxibilarna, hör med dem ni bokar chaufför med.

För 2 vuxna och 2 barn så äter man för cirka 700 bath – 1600 bath, beror på hur mycket man beställer in. Den bästa maten i Thailand ( och billigaste ) hittar man en gata bort från de stora gatorna. Läsk kostar cirka 20 bath i butik. Och något som är dyrt i thailand är vin, cirka 500- 600 bath för en flaska vin i matbutiken. Vill man äta billig lunch så kan man handla snabbmat från matvagnarna, kostar inte många kronor och är alltid jättegod mat.

Maten på restaurangerna  är fantastisk, de är duktiga på att laga mat i Thailand. Men självklart ska man försöka vara försiktig. Vi undviker sallad, och frukt vi inte kan skala själva, is är oftast något som turister blir sjuka av. Under alla ggr vi har åkt till Thailand har Jacob blivit sjuk 1 gång, och Melvin 1 gång. Så visst kan det hända, men det har gått över relativt fort. Det finns vätskaersättning att köpa på deras ”apotek” och även febernedsättande om det skulle behövas.

IMG_3101

Mina tre bästa ställen i Thailand är nog Koh Mook ( kanske mest pga det fantastiska läget hotellet vi bodde på hade )
Och såklart Koh Ngai & Koh Kradan, detta är paradisöar. Ja även Koh Lipe, men där var det mer turister. Fast helt fantastiskt, och det hände lite mer, mer folk, mer restauranger… Hur mycket bör man resa runt undrar ni, ja det beroende på hur rastlös man är. Vi tyckte att 5 nätter på varje ställe räckte, sedan gjorde vi dagsutflykter till öar därifrån. Missa inte att hyra longtailbåtar & ge er ut & snorkla, det finns så mycket vackert. Kooh Mook hade bara ett mindre urval av restauranger. Det fanns några nere i byn och ett par längst stranden & så några till vid Charlies Beach och även utanför detta hotellområde. Vi bodde på hotellet sivilai, och det var enklare & fräscha bungalows precis vid stranden med AC. Någon undrade om myggnät, detta finns i rummen som man fäller ner över sängarna. Myggmedel finns att köpa i alla matbutiker i thailand, så det behöver man inte ta med sig.
Åker man till Koh Mook så välj dagsutflykter till någon av öarna runt omkring ( tror det fanns 4-5 alltsomallt) Vi bokade snorkling & longtailchaffören snorklade också med oss och visade grymt bra ställen med massa nemofiskar.

Något som jag dissar är elefantridning, tycker så synd om djuren. Och på tal om djur, man kan besöka olika ”monkeybeach” på olika ställen i Thailand. Tänk på att detta är vilda djur så håll dig lite på avstånd, för de kan bitas. Vilket innebär ett besök till sjukhuset. Och på tal om djur så frågade någon om ormar, jo det finns vi har stött på 4-5 stycken under våra resor. Något som kanske är självklart för vissa men inte alla är att inte sätta ner fötterna utan att se sandbotten. Detta gäller då man badar, det finns sjöborrar ute i korallreven/ vid stenarna – inte roligt att kliva på någon sådan.

IMG_3038 (1)
I Thailand är det alltid varmt så man behöver inte ha med sig några långbyxor / långärmade tröjor. Man kan lämna in tvätt både på hotell & olika tvättservice, kom inte ihåg vad det kostar. Men inte många kronor, och då lämnar man in tvätten i en tvättpåse, sen får man hämta det dagen efter, funkar smidigt. På de mindre öarna finns inte ATM, så ha med kontanter. I vissa fall får man ta ut 3000 batn per dag på sina hotell, detta är inte många kronor om man ska boka utflykter.

Något som inte finns längre är solstolar direkt på stranden, om det inte är en hotellets privat strand. Inte heller strandförsäljare ser man längre.  Kika gärna tillbaka här i semesterarktivet om ni vill läsa om vilka hotell vi bodde på & vilka stränder vi besökte på varje ställe.

Klara: Vi hade tänkt att åka över till Malaysia / Langkawi- men valde sist att ta Koh Mook / Koh Kradan istället. Men berätta gärna senare vad du tyckte om Malaysia

Ulle undrade varför jag inte var med på någon bild… Men jag är med på några stycken både på blogg & insta.
Men inte så mycket och det kanske är för att jag alltid står bakom, eller bara inte gillar att vara med på bild 😉

IMG_2970

0
9 kommentarer

Vaniljhjärtan i långpanna

Tack för era tips om alla goda långpannekakor idag på instagram ( @jennysmatblogg )  Och något som lät gott & blev farligt GOTT, var just dessa vaniljhjärtan i långpanna. Receptet från Hemmets Veckotidning.

Eftersom fyllningen sjunker ned i kakan så blir den extra saftig. Prova denna vetja.

IMG_0416 (2)

Det här behöver du till en långpanna 30 * 40 cm ( 42 kakor )
500 gram smör
10 dl vetemjöl
4 dl strösocker
4 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver

Fyllning: 
2 dl Kesella
5 dl creme fraiche
4 ägg
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader.
Jobba ihop mördegen i en matberedare, har du liten så kan du göra hälften först och hälften sen till toppingen.
Hälften av mördegen ska tryckas ut i den smorda formen.
Rör sedan ihop fyllningen och häll ut över kakan, strössla sedan den andra delen av mördegen över fyllnings och grädda i 30 minuter.

Blir helt galet saftig och med krispig toppen.

IMG_0433 (1)

 

Jag klippte uta hjärtan och la över kakan innan jag pudrade över florsocker.
Pilligt jobb för den som orkar.

IMG_0401 (1)

39
121 kommentarer

Lite nya växter

 Godkväll,

Hoppas inte att ni har snöat bort helt. Här har jag gjort både ett och två tappra försök att skotta. Men så fort jag är halvvägs så har det börjat toksnöa igen, så garageuppfarten ser minst lika hopplös ut som den gjorde innan. Skulle önskat mig en snömaskin i 35 års present tror jag allt…. Haha.

IMG_0320 (3)
Det blev en tur till blomsteraffären också för fylla på med lite nya växter. De flesta av grönväxterna såg så sorgliga ut när vi kom hem. Så de flesta fick kastas, och plastblommorna fick duscha en omgång så de blev åtminstone som nya.

IMG_0307 (1)

Bunkrade även upp med lite nya ljus, doftljus & värmeljus.
Denna hortensian är väl söt i sin blåa färg.

IMG_0250

Murgröna och tjocka bladväxter är de få grönväxter jag verkar ha tur med,
troligtvis för att de inte behöver vattnas stup i kvarten.

IMG_0266 IMG_0323

Nu ska jag åka och hämta Thelma som är hos en kompis, innan det är dags att laga middag.
Tacos står på menyn idag, något barnen har tjatat om sen vi kom hem från thailand. Och jag gillar det också, gillar all sorters plockmat.

Hörs senare.

0
4 kommentarer

Knäckig päronpaj med ingefära

Päron, ingefära och en knäckig topping är den perfekta kombon.

IMG_7262Det här behöver du:

6 mogna päron
drygt 1 tsk riven färsk ingefära

150 gram smör
1 1/2 dl strösocker
3 dl havregryn
1 1/2 dl mjöl
1/2 tsk bakpulver
1 / 2 dl ljus sirap
2 msk mjölk

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader, skala och kärna ur päronen.
Smörj formen med smör, och skär päronbitarna i skivor. Riv över ingefära och börja sedan med knäck-täcketSmält smöret i en kastrull , och dra bort frän värmen när den har smält -rör ner mjölk och sirap. Blanda de torra ingredienserna i en skål och rör sedan ner i smör blandningen,
Lägg päronbitarna i den smorda formen och klicka / bred ut smeten över frukten.
Ställ in i mitten på ugnen i ca 20 minuter, eller tills pajen är knäckigt / gyllenen.

Severa med glass eller vaniljsås.

0
8 kommentarer

Vegetarisk pastasås

Hej där, 
Välkommen nya vecka. Här är barnen i skolan och Jonathan på jobbet & själv sitter jag och försöker jobbar ikapp med en kopp kaffe. Dock har inget av vårt bagage kommit oss till rätta än, alla våra väskor lämnades kvar i Krabi av flygbolaget. Så jag tror att det blir att ringa Fritidsresor och gnälla lite nu om en stund.  Hur länge kan det ta liksom?

Vegetariska måndagar, jag provade en ny rätt som tar max tjugo minuter att laga. En god krämig pastasås till färska italienska fyllda tortelloni. Jag valde en tortelloni som var fylld med spenat & ost ( ricotta)

IMG_0155

Det här behöver du till 4 personer:
Färsk pasta ( gärna fylld )

Ostsåsen:
25 gram smör
2 1/2 msk mjöl
2 1/2 dl vispgrädde
2 1/2 dl mjölk
1 msk chilisås
15 st söta körsbärstomater
babyspenat
2 1/2 dl finriven ost
salt & peppar

Gör så här: 
Koka pastan enligt anvisningar på förpackning.
smält smöret, och pudra över mjölet under omrörning med handvisp. Tillsätt lite av grädden i taget och vispa så att det blir klumpfritt, tillsätt resten av vätskan,chilisåsen och låt sjuda upp. Klyfta ner körsbärstomaterna & 1 näve eller 2 av babyspenaten. Låt sjuda tills tomaterna är mjuka & babyspenaten blivit mjuk. Vänd sedan ner osten under omkörning. Smaka av med salt och peppar.

Servera genast.

IMG_0167

1
4 kommentarer

Veckomatsedel

Gutenmorgen.
Vi startar denna söndagen precis som alla andra med veckomatsedel.
Smaklig spis

Måndag: Zucchinimix & tzatziki (vegetariskt)
Tisdag: Pestobakad lax med fetasotkräm
Onsdag TexMex-stroganoff
Torsdag: Söt-sur Kycklinggryta
Fredag: Bookmaker toast

vecko4

Det här behöver du till 4 personer:
500 gram putsad oxfile
smör
salt & peppar
4 bröd / ciabatta
smör
4-6 tsk dijonsenap
1 kruka krussallad
3 tomater
finhackad rödlök
1 pkt bacon
bearnaisesås
riven pepparrot

Gör så här:
Ställ ugnen på 180 grader.
Helstek oxfilen, i smör i stekpannan med salt & peppar tills den får vacker färg. Lägg sedan in i ugnen med köttermometer.
Under tiden förbereder du bröden, smöra bägge sidor och med ett lager dijonsenap. Sallad, lök, och riv över valfri mängd pepparrot och tomat lägger du på när oxfilen är klar. Jag brukar låta köttet gå upp till 58 grader, sen tar jag ut köttet och rullar in i grillfolie och låter vilar i 10 minuter. Stek under tiden baconet kanaperstekt. Skär upp köttet och lägg på mackorna, och bred ut bearnaisesås och lägg på brödlocket.

Servera genast

* * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet: Snickersglass
krämig

Den karamelliserade mjölken är alltså färdigkokt sötad kondenserad mjölk.

Det här hade jag i min glass:
5 dl vispgrädde
1 burk med kondenserad sötad mjölk
300 gram med jordnötssmör
2 nävar salta jordnötter
1 burk med karamelliserad mjölk + ett par msk ovispad grädde
chokladströssel

Gör så här:
Vispa grädden så att den bildar toppar, vänd ner jordnötssmöret och vispa till jämn smet, vänd ner den sötade kondenserade mjölken och vänd om tills du har en klumpfri smet. Blanda upp den karamelliserade mjölken med lite ovispad grädde, för att få den lite lösare i konsistens. Ta fram en form och varva smet med jordnötter och karamelliserad mjölk ( kolasås), smeten  och toppa sedan ytan med jordnötter, strössel och ringla över kolasås. Plasta och ställ in i frysen i minst 4-5 timmar innan servering.

Ta fram en stund innan fikat.

0
5 kommentarer

Fläskfilegryta med ost- & senapssås

Hej igen, 

Ett litet middagstips till morgondagen för er som inte bestämt er. En gryta som alla gillade hemma hos oss.
Inspirationen hittade jag på arla.se men jag ändrade om och la till lite champinjoner, och crème fraîche.

IMG_0085

Det här behöver du:
1 stor putsad fläskfile
smör
1 gul lök
10-15 små champinjoner
2 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl creme fraiche
1/2 dl vatten
3 msk kalvfond
1 msk dijonsenap
salt & peppar
1 dl riven smakrik ost
( tex, präst eller västerbotten)

Toppa med färska örter & knaper stekt bacon

Serveras med ris, potatis eller pasta

Gör så här:
Klipp baconet smått och fräs knaperstekt. Lägg dem på hushållspapper & låt rinna av. Putsa filen och skär i medaljonger.
Finhacka löken och klyfta champinjonerna. Hetta upp en panna med smör och fräs lök & svamp gyllene. Stek sedan fläskfilen klar, krydda med lite salt & peppar. Vispa ihop grädde, crème fraîche, vatten, fond, senap i en kastrull och låt sjuda upp.
Häll sedan detta över fläskfilen och låt sjuda några minuter. Riv över osten och vänd om tills den smält,
strössla över bacon och så är det klart att servera.

IMG_0022

Jonathan som är grym på sallader ( och disken 😉 ) fixade en sallad med blandad grönsallad, tomater, soltorkade tomater, gurka och fetaost. Gott att ringla över lite av olivoljan från fetaosten över salladen.
Vackra färger också.

IMG_0038

1
10 kommentarer

Min nya jobbarkompis

 Godkväll i stugorna

Hoppas ni har en riktigt bra lördag. Här har dagen gått i ett, så det var nog tur att vi var uppe tidigt idag. Eftersom vårt bagage fortfarande inte hittat rätt så var vi tvungna att åka och handla baskläder & annat som vi inte fått med oss hem. Sen behövde kyl och frys fyllas på, så det tog sin lilla tid att storhandla. Och så provade vi en ny gryta med fläskfile till middag, receptet kommer här senare under kvällen.

IMG_0114
Jag har även en ny trevlig jobbarkompis från idag, en canon 6D. Eftersom jag inte har någon aning om när mitt bagage kommer tillbaka och jag har massor med fotojobb som ska bli klart så var jag tvungen att inhandla ny kamera. Jag hade väl ändå räknat med att köpa en ny under året, men nu blev det lite tidigare än tänkt. Det lilla jag hunnit provafota så är jag supernöjd, vi får väl se om ni märker någon skillnad på bilderna sen 🙂

blogg
Nu tänkte jag dyka ner i bruksanvisningen och se till att lära mig mer om denna.

Hörs snart igen

0
4 kommentarer

Krämig kyckling med duschesspotatis

 

Hej hej,
Ursäkta långa frånvaron. Men vi är lite trötta idag efter dryga flygplansförseningar och förlorat bagage *grrrr*. Men det är inte mycket att göra, utan håller tummarna att vi får hem det så fort som möjligt . Jag har ju liiiite svårt att arbeta utan min kamera. Men nu nog gnällt om det, jag ser att det har kommit in massa frågor i Thailandsresor i det tidigare inlägget. Vilken resa vi gjorde, önskar att ni alla som funderar och har möjlighet att resa gör det. Man lär sig så mycket på vägen, och får uppleva så mycket. Jag tänkte sätta mig och sammanfatta om några dagar, så att ni hinner fråga det ni vill veta. Nu tänkte jag kika förbi med tips på helgmat för er som kanske är inne och söker efter det just nu.

Duschesspotatis är riktigt gott, och detta ska vi laga ikväll igen.

IMG_0603IMG_0594 Det här behöver du till en mindre form ( 20 * 30 ): 
1/2 kilo potatis
1/2 dl vispgrädde
2 äggulor
salt & peppar

1/2 finhackad lök
2 stora kycklingfileer
2  dl creme fraiche
1/2 dl vispgrädde
2 msk kycklingfond
1 msk kinesisk soja
1 msk med rödvinbärsgele
salt & peppar

Gör så här: 
Ställ ugnen på 250 grader. Koka potatisen mjuk, och gör mos av den med potatiskross & blandar ner äggulor & grädde. Smaka av med salt & peppar. Spritsa sedan / eller klicka runt en form och gratinera i mitten av ugnen.
Under tiden hetta upp en stekpanna med smör, fräs löken mjuk. Strimla kycklingen smått och fräs den så att den får fin färg. Vänd ner grädde, crème fraîche, soja, fond  och låt sjuda upp. Smaka av med gelé salt & peppar.
När potatisen fått vacker färg tar du ut den och lägger kycklingen + sås i mitten.

Smaklig spis

0
9 kommentarer