Veckomatsedel

Godmorgon,

Vi startar upp dagen med en veckomatsedel.
Vill ni ha fler tips så kolla in Facebook där uppdateras med flera veckomatsedelar

Måndag
Vegetarisk panna 
Tisdag Laxpasta med hummersås
Onsdag: Kasslergratäng med smak av pizza
Torsdag Kycklingburgare med currydressing
Fredag: Tacorulle

IMG_6766

Det här behöver du till ugnspannkakan:
5 ägg
7 dl mjölk
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk salt
rapsolja/ smör till formen

Tacofyllningen
600 gram stekt & kryddad tacofärs
100 gram philadelphiaost ( eller creme fraiche)
1 msk ketchup

3 dl riven ost

Gör så här
Ställ ugnen på 225 grader. Ta fram en djup ugnsplåt.
Vispa ihop ingredienserna till pannkakan i en skål. Vispa tills smeten är slät. Lägg ett bakplåtspapper i ugnplåten och smörj med smör / olja på pappret och kanterna. Häll över pannkakssmeten i formen och ställ in i ugnen i cirka 20 minuter, eller tills den får lite färg och har stannat till. Under tiden värmer du upp färsen och vänder ner ketchup,
färskost eller crème fracihe tills du får en krämig och fin tacofärs.  Bred över tacofärsen över pannkakan, och riven ost. Spara 1 dl ost till garnering. Rulla ihop pannkakan från kortsida till kortsida. Toppa med den sista osten och ställ in i mitten av ugnen i 10 minuter eller tills tacorullen är gratinerad.

* * * * * * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet : Saftig Äppelkaka
img_5175 (1)

Det här behöver du till en form 30*25 cm:
225 gram smör
5 dl socker
4 små ägg
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
3 äppel

Kardemumma och Pärlsocker

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.  Smöra och bröa formen. Smält smöret i en rymlig skål i micron eller en kastrull på spisen.
Ta ut & låt svalna något, rör ner socker och ägg till en jämn smet och sikta ner vetemjöl och vaniljsocker och rör ihop. Häll upp i formen 30 *30 cm , och skala sedan äppel och skiva dem tunt. Tryck ner dem i ett fint mönster i kakan strö över kardemumma och strössla över pärlsocker.  Ställ in äppelkakan i mitten / eller lite lägre och grädda 30- 45 ( beroende på ugn)   minuter tills kakan fått fin färg och stannat till sig.  Skär sedan upp den när den svalnat något, pudra över florsocker och servera med en klick vaniljsås.

Omnomnom

0
1 kommentar

Godaste pajen i portionsglas

Hej där,

Bananoffepaj med krämig kola & lättvispad grädde, det bjöd vi på igår till gästerna. Jag insåg att jag inte hade några bra formar här i stugan till att göra en vanlig paj, så jag gjorde dem istället i portionsglas istället. Detta är en efterrätt du slänger ihop på tio minuter, lätt som en plätt och nog den godaste pajen jag vet.

IMG_1399

Du behöver till 10 portioner: 
200 gram digestiv
100 gram smör (extra saltat)
1 burk karamelliserad mjölk
2 bananer
2 1/2 dl vispgrädde
2 grovhackade dubbeldaim

Gör så här:
Smula kexen för hand eller i matberedare, smält smöret och rör ihop till en smulig deg.
Fördela ut i glasen, och fördela även ut den karamelliserade mjölken ( kolan) skiva banan och lägg över. Grädden ska vara lättvispad och läggas över bananerna. Strö över daimkrosset och servera.

Den går att förbereda flera timmar innan servering, förvaras i kylskåp.

IMG_1374 IMG_1380

1
21 kommentarer

Lite gott & blandat

Hej där,

Jag åkte till stugan igårkväll för att städa efter hantverkarna innan Jonathan & barnen kommer idag, det var inte mycket att städa denna gången. Men känns skönt att slippa stressa med det när man kommer ner en fredags eftermiddag. Igår stannade jag till hos mamma på vägen, vi gick ut och åt och shoppade lite på stan. Hittade lite smått och gott till stugan.
IMG_1330
Doftljus  citrongräs, jag tycker att det doftar lite Ajax = nystädat.
Gilla på den.

IMG_1336

Söt gammaldags diskborste, passar så sött här i vår gamla stuga.Eller gammal och gammal, den är från 30-talet. Och så köpte jag dessa ursöta klädnypor i trä, så gammaldags fina. Dessa kommer bara bli snyggare och snyggare med tiden, till skillnad från de i plast som bara går sönder.

IMG_1340

När vi ändå pratar shopping kan jag tipsa om dessa urmysiga ponchos jag köpte på Vero Moda häromdagen. Jag gillade dem så mycket att jag även köpte den blekrosa / tänkte till våren när man vill ha lite ljusare kläder igen.

IMG_1284

Nu ska jag sätta fart att jobba, har dessvärre massor att jobba klart innan kvällen.

Ha det gott och på återseende.

0
2 kommentarer

Ommöblering

Hej hej, 
Jag vet att många av er tycker det är roligt att läsa om renovering & lite se lite ”hemma hos” bilder.  Och vi har gjort om och fixat lite i vardagsrummet nu sedan braskaminerna blivit målade. Vi har möblerat om & bytt ut lite möbler. Dock så väntar vi på både nya mattan & soffbordet, så ni får vänta ett tag till på vardagsrumsbilderna.

Rosorna står fortfarande fina sedan en vecka tillbaka, det är en chansning det där med blombuketter. Ibland håller de sig knappt tills man satt ner dem i vasen.
IMG_1231
Och nu ska den här mamman åka iväg till Thelmas högstadieskola på öppet hus, det ska bli kul att se hur de har det om dagarna. Melvins klass har också klassträff idag ( oturligt nog eftersom jag inte hinner vara med på båda ) men dit åker Jonathan denna gången.

IMG_1188 (3)Nu är nästan all snö borta, känns nästan som vår när man öppnar ytterdörren.

Hej så länge. 

0
11 kommentarer

Kyckling- & pastagratäng med ajvar

Jag lagade kyckling- & pastagratäng häromdagen,
tänkte att ni också skulle få receptet. Hoppas ni gillar.

IMG_0815

Det finns både mild & stark ajvar. Välj vilken du gillar bäst.

För 4 personer:
pasta för 4 personer
600 gram kyckling
smör
salt & peppar
10 champinjoner
3 dl creme fraiche
1 dl vispgrädde
3-4 msk ajvar
10 klyftade tomater
2 dl riven ost

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader. Koka pastan enligt anvisningar på förpackning. Skär kycklingen i mindre bitar och stek dem klara i en stekpanna med smör. Salta & peppra efter smak & tycke. Klyfta ner svampen och fräs den gyllenen. Vänd ner grädde & crème fraîche och rör ner ajvar. Blanda ner det färdigkokta pastan och häll upp i en ugnsform. Klyfta över tomater och riv en god ost över. Gratinera tills osten fått vacker färg.

Serveras med sallad.

IMG_0785

2
1 kommentar

Kycklinggratäng med godaste beakrämen

Tjingeling. 
Middagstips kan man bara inte få för många av, och kyckling är något vi lagar mycket hemma hos oss. Detta receptet fick jag för länge sedan, men har inte provat det tidigare.  Jag tyckte jag lät tokigt med bearnaisesås i gratängen, men det blev så himla gott & krämigt. Så detta måste ni verkligen prova. Det gick hem hos hela familjen, vi serverade med kokt ris. Men för den som äter lchf kan man servera grönsaker eller sallad istället.

IMG_0750

Det här behöver du till 5 personer : 
700 gram kycklingfile
smör
salt & peppar
230 gram bearnaisesås ( tex Lohmanders )
2 1/2 dl creme fraiche
1 msk chilisås
klyftade körsbärstomater
2 dl riven lagrad ost

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader. Skär kycklingen i mindre bitar och smörstek dem klara med salt & peppar.
Lägg i en ugnssäker form och vispa ihop beasåsen med crème fraîche & chilisås. Häll över kycklingen dela tomaterna och lägg dit, riv över en god ost och gratinera i cirka 15 minuter eller tills osten har fått vacker färg.
Klart att servera.

5
19 kommentarer

Ferrero Rocher tårta med nutellafyllning

En underbar tårta med krämig fyllning av nutella och med Ferrero Rocher topping. Inspiration fann jag på den här engelska sidan.  En underbar tårta som faktiskt inte är alls svår att baka, men ser väldigt lyxig ut. För den late kan man även köpa färdiga choklad-tårtbottnar, finns blandannat på Ica.

IMG_0657 (1)
Du behöver 2 tårtbottnar, baka gärna ett par dagar innan och frys in.
Så blir den lättare att dela. Ungefär 3/4 går åt till själva fyllningen av tårtan, 1/4 räcker till spacklingen.

1 Chokladtårtbotten cirka 25- 26 cm : 
smör & ströbröd till formen
150 gram smör
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
3 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1/2 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 nypa flingsalt
1 1/2 dl hett vatten

Nutellafyllningen:
400 gram rumsvarmt smör
500 gram philadelphiaost
2 1/2 dl nutella
1 1/2 dl karamelliserad mjölk ( = färdigkokad )
2 1/2 dl florsocker
1 dl kakao
2 dl vispad grädde

Mörktryffel till spritsad topping: 
60 gram mörk choklad
75 gram smör
1/2 dl strösocker
3/4 dl nutella

250 gram hackade hasselnötter

Dekorering: 25 st Ferrero Rocher

Gör så här:
Ugnen 175 grader.
Börja med att smöra & bröa formen.  Fortsätt med att smälta smöret och vispa ihop äggen i en kopp.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner smör och de lättvispade äggen. Vänd sist ner de heta vattnet och häll upp i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20- 30 minuter- eller tills den är färdig. Frys gärna ner bottnarna när de är färdiga, blir lättare att jobba med då.  När det är dags att börja med tårtan så dela varje tårtbotten i 2  delar. Dvs 4 bottnar sammanlagt.

Nutellafyllningen:
Vispa det rumsvarma smöret mjukt och tillsätt philadelphiaosten i, vispa så att allt blir smidigt. Vänd ner den karamelliserade mjölken, nutellan, florsocker, kakao och vispa tills allt blir blankt och fint. Vänd ner den vispade grädden tills allt har blivit en jämn och fin smet. Ställ denna kallt medan du gör den mörka tryffeln, mät upp smör & socker i en kastrull på svag värme, på svag värme tills allt socker smält. Ta bort från platta och bryt ner chokladen, rör tills allt smält och vänd sist ner nutellan. Låt svalna, har du bråttom går det bra i ett vattenbad. Blir det för hårt för att spritsa går det bra att värma upp igen.

Nu kan du börja bygga tårtan, varva varje lager med nutellafyllning som du strösslar hasselnötter över. Spara ungefär hälften av alla nötter som du sak dekorera tårtans kanter med. När alla lager är på plats så spacklar du hela tårtan med nutellafyllningen.  Jag använde mig av en slickepott / stekspade. När du är nöjd med spacklingen så kan du piffa till kanterna med de sista hackade nötterna. Jag kupade händerna med nötter i och gick runt tårtan så, lite pilligt men de fastnar lätt.

Till sist spritsa den mörka chokladfrostingen och dekorera med Ferrero Rocher godisar.

IMG_0647

0
49 kommentarer

Vegetarisk pastasås

Måndag it is, och då är vi tillbaka i stan.
Vi har haft en jättefin helg i stugan, vi firade Nomis 7 årsdag igår med släkt & vänner.  Till kalaset provbakade jag en ny nutellatårta som snart kommer på bloggen. Fast idag är det köttfri måndag, så varför inte göra en god linsgryta och bjud på.

IMG_2130 IMG_2138Det här behöver du till 4 portioner :
smör
1 finhackad gul lök
1 finriven morot
2 hackade vitlöksklyftor
2 msk tomatpure
3- 4 dl vatten
1 burk krossade tomater
1 nypa strösocker
2 1/2 dl röda linser ( torra )
1 tsk sambal oelek
1- 2  msk chilisås
1/2 – 1 msk rödvinsvinäger
1 tsk salt
nymalen peppar

Toppa med riven smakrik ost

Gör så här:
Skala & hacka löken, finriv moroten, och hacka vitlöken.
Fräs detta i smör tills löken blivit mjuk. Tillsätt vatten, tomatpure & fräs runt under omrörning.
Vänd ner krossade tomater, socker, sköljda linser, sambal oelek, chilisås. Låt sjuda upp i 10- 15 minuter.
Smaka sedan av med vinäger, salt & peppar

Riv över lite ost, riktigt gott när den smälter sedan.

0
6 kommentarer

Veckomatsedel

Måndag: Äggsallad
Tisdag Laxnuggets med gurkdressing
Onsdag Krispig pastasallad 
Torsdag : Kycklingköttbullar med mos
Fredag Oxfilepasta

ox

Det här behöver du till 4 personer:
Pasta för 4 personer
600 gram putsad oxfile
smör
2 1/2 dl creme fraiche vitlök & örter
1 msk oxfond + 1 msk kallt vatten
1/2 msk kinesisk soja
salt & peppar

Klipp över lite färska örter & servera

Gör så här
Ta upp oxfilen i god tid innan, cirka 2 timmar.
Koka pastan i saltat vatten, tills den är al dente. Strimla köttet i mindre bitar och hetta upp en stekpanna på högvärme. Fräs köttet runt om snabbt, så att det får fin färg. Sänk värmen och rör ner crème fraîche, soja, fond & vatten och smak av med salt & peppar. Vänd ner pastan och rör om tills allt har blandat sig. Klipp över örter & servera genast.

* * ** * * * * * * * * * * * * * * * * *

Hembakat till kaffet : småkakor

småkakor

Det här behöver du:
100 gram rumsvarmt smör
1/2 dl florsocker
1 1/2 msk vaniljsocker
1 dl potatismjöl
1 1/4 dl vetemjöl
Valfri sylt

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Mät up det mjuka smöret med florsocker och vaniljsocker och rör ihop. Vänd ner potatismjölet och mjölet, lite i taget tills du har en kletig smet. Fyll upp stjärnspritsen med smeten och klicka ut lagom stora strasskakor. Grädda i 10- 12 minuter, de ska vara  rätt ljusa i färgen.

Serveras genast med ett stort glas kall mjölk

0
5 kommentarer

Före & efter i stugan

Hej hej
Jag kikar in från öland då jag kom till stugan igår för att städa efter hantverkarna. Det blev att diska om hela köket, byggdamm är ju bland det roligaste som finns. Hehe… Not. Just nu sitter och väntar på fikagäster, det är Susanne & lilla Elina som ska komma hit. Alltid mysigt.

Tänkte flera av er gillar före & efterbilder så jag har plockat iordning några. Även om det inte är riktigt klart än . . .
Denna lilla hörnan i köket är jättemysigt, men för att göra den ljusare och lättare att ta sig ut på altanen så öppnade vi upp med två glasdörrar bakom kökssoffan

sommar
Denna bilden är alltså tagen från andra hållet, och i ett annat ljus. Listerna ska målas, och sedan letar vi efter en ny tapet till köket. Någon gammaldags som går i lite blått….
IMG_0505

Badrummet hade jag inte fotat innan, men detta är en bild från mäklaren då vi köpte.
Och eftersom det är väldigt litet så ville vi att det skulle kännas större & luftigare. Så vi tog bort en bit av väggen vid duschen som inte hade någon funktion. Och sedan la vi in golvvärme, underbart eftersom vi ofta är i stugan året runt.

Skärmavbild 2016-01-22 kl. 10.57.56

Ja vi valde ett större fönster också. Tycker vårt lilla badrum blev så bra!

IMG_0536

Och sen bygget av glasveranda / hall. Här finns inga förebilder eftersom det inte varit något här innan. Istället för att bara kliva rakt in i den trånga hallen så ville vi ha en söt glasveranda på huset som släpper in mer ljus & blir mer luftigt. Vi upplevde att vår lilla hall var så mörk även om allt var vitmålat. Men nu blir det tusen ggr bättre. Som ni ser är det inte klart än, men tror att allt ska vara färdigt nästa helg med både målning fönsterbrädor & belysning.
Längtar!

IMG_0540 IMG_0544Golvet har jag fått tusen frågor om, det är ett marrakechkakel.
Vi hade tänkt lägga in ett liknande i badrummet men eftersom det kräver lite särskild behandling så valde vi att ”bara” lägga in det här. Vilken sort det är av alla vågar jag inte svara på, det var så länge sedan vi köpte det.

Nu kommer Susanne här, så jag måste kila!
Ha en jättefin fredag.

0
15 kommentarer