Hej på er.
Här kommer ett litet tidsinställt inlägg medan jag är iväg och bakar för fulla muggar, och bästa Ulrika fixar finaste bilderna. Detta middagstipset är något för dig som precis som jag gillar hemlagade biffar.
Och skippar du potatisen ( och gelén i såsen) så har du en prima lchf-rätt.
Det här behöver du:
1 kilo nötfärs
3 msk konc. oxfond
1 tsk salt
1/2 msk finkrossad grönpeppar
Såsen:
1 dl vatten
100 gram färskost
2 1/2 dl vispgrädde
1/2 msk kinesisk soja
2 msk konc. oxfond
1 msk finkrossad grönpeppar
1 tsk rödavinbärsgele
salt
Serveras med kokt potatis
Gör så här: Ställ ugnen på 70 grader.
Rör ihop smeten till biffarna och stek dem klara i smör. Lägg biffarna i ugnen medan du gör såsen. Häll ner vatten i stekpannan och vispa upp skyn. Sila den ev om det behövs. Vänd ner färskosten och vispa tills du har en klumpfri sås. Vän ner grädde, soja, fond & låt sjuda upp.
Smaka av såsen med salt, gele & finkrossad grönpeppar
Då vart jag framme & incheckad på hotellet Radisson Blu Strand. Det verkar vara ett trevligt hotell även om mitt rum var det minsta jag skådat. Haha…
Har precis haft ett trevligt möte med en liten del av tailsweep. Företaget som håller i marknadsföringen på sajten. Fast nu är jag tillbaka & sitter jag här på mitt lilla rum och väntar på roomservice. Vet du att det är första gången jag beställer upp mat på rummet, men idag orkade jag verkligen inte gå ut och äta. En black angus-hamburgare med slaw valde jag, hoppas nu att den är god. Pyjamasen är på och här ska jag jobba, läsa skvaller & äta ostbågar. Så det går nog ingen nöd på mig, även om det känns lite ensamt att resa själv.
*Uppdatering* maten kom ju jättesnabbt.
Det är ju så gott med coleslow, för att inte prata om krispiga pommes!
Lunchtid, och jag har precis ätit jättegoda biffar alldeles nyss ( recept kommer snart på bloggen)
Och så har jag nästan hunnit packat klart för flyget som går om ett par timmar. Nu väntar det några dagars jobb i stockholm. Några möten och massa bakning, så jag gissar att det kommer vara ett pressat schema nu ett tag. Därför har jag tidsinställt flera inlägg så att det inte blir knäpptyst här på bloggen.
En bukett med liljor på köksbordet idag, och ett litet snabbtips på vad ni ska göra om ni inte vill att de ska smutsa ner. Man brukar ju nämligen få orange/gul färg efter dem där de stått. Klipp bara bort stängerna och voila, inget smuts alls. Ljusstakarna till höger är från rusta, för rätt länge sedan. Vet ej om de finns kvar fortfarande.
Jag kommer kika förbi lite senare när jag är framme på hotellet, håller tummarna för att de har god frukostbuffe. Typ det viktigaste som finns när man bokar hotell.
Hörs senare. . . . Ja om ni kikar förbi det vill säga 🙂
Vissa maträtter faller i glömska, och jag insåg att hur länge var det inte vi åt dillstuvad potatis? Åh majj gaaad vad gott, varför lagar vi inte detta oftare. Riktig husmanskost är det bästa jag vet. Och torsk det måste vi börja äta oftare. Stort gilla på det.
Ibland gör jag stuvningen på hälften mjölk, hälften grädde. Beroende på hur det ser ut i kylskåpet. Men godaste med grädde, tycker jag.
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ Men innan receptet kommer vill jag tipsa er om alla fina nyheter hos Bubbleroom. Klicka här
Och nu till receptet
För 4 personer behöver du: 800 gram potatis ( fast sort ) 4 fina torskfileer 2 dl vetemjöl 2 ägg 2 dl ströbröd + salt & citronpeppar
Gör så här: Skala och skär potatisen i mindre bitar, som på bilden. Då blir koktiden kortare och du får lagom stora bitar. Koka den mjuk i saltat vatten. Under tiden gör du fisken. Häll upp mjöl på en tallrik, vispat ägg på en annan tallrik och sist ströbröd + salt & citronpeppar på den tredje tallriken. Doppa torsken på bägge sidor först i mjölet, sedan i ägget och sist i ströbrödet. Smörstek dem sedan i en stekpanna. Under tiden kan du göra stuvningen. Börja med att hetta upp en kastrull med smör, när det smält så vispar du ner mjölet tills det blir klumpfritt. Häll sakta i lite av grädden tills du har en klumpfri redning och häll i resten av vätska under omrörning. Smak av med dillen & salt och peppar. När potatisen är färdigkokt häller du bort vattnet och vänder sedan ner stuvningen bland potatisen och rör om.
Servera sedan genast med den smörstekta panerade torsken.
Nu är middagen uppäten och disken är undandiskad. Barnens läxor är klara & rättade så nu blir det datorjobb framför alla serier som dragit igång igen. Farmen, lyxfällan, Sofias änglar…. så mycket serier och så lite tid. Smidigt när man kan slökolla lite på tv:n samtidigt som man skriver rent recept & redigerar bilder.
Brasan är tänd, doftljusen brinner och en ny bukett tulpaner har fått flytta in. Krispiga tulpaner ger lite hopp om att våren snart är på väg.
Molly tänker nog hänga här framför tv:n resten av kvällen också.
Hon brukar sällan vara mer än ett par meter ifrån mig, riktig sällskapshund.
Här kommer ännu ett tips på en god och lättlagad vegetarisk middag.
En krämig gratäng som passar bra till ris eller kokt potatis.
Jag handlar förkokta kikärtor, dessa ska sköljas innan tillagning.
Det här behöver du: 760 gram kikärtor ( avrunnen vikt 460 gram )
dv.s 2 förpackningar
200 gram brysselkål
3 dl creme fraiche
2 pressad vitlöksklyftor
1 msk chilisås
salt & peppar
Topping:
1 stor skivad tomat
2 dl riven lagrad ost
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Ansa brysselkålen, dela den på mitten och förkoka den några minuter. Skölj kikärtorna, och blanda ihop med brysselkål, crème fraîche, pressad vitlök, chilisås & salt och peppar. Fördela ut i en ugnsfast form och skiva tomaten och lägg ut, riv över en god ost och sedan rätt in i ugnen i cirka 15 minuter eller tills gratängen fått vacker färg.
Intressant att läsa ikapp era kommentarer om vad som kan förbättras på bloggen. Många av er ville se mera vegetariska recept, och detta jobbar jag på för fullt. Eftersom vi själva tycker det är bra med vegetariska alternativ. För mig är det viktigt att även de vegetariska middagarna kan gå snabbt att laga. Som när man får kokt potatis över, riktigt busenkelt att slänga ihop en pyttipanna dagen efter. Välj de grönsaker som du gillar bäst. Jag stekte två ägg till, äter du inte ägg så skippa bara det.
Jag stekte upp lite det som fanns hemma i kylskåpet.
Kokt potatis
smör
gul lök
morötter
brysselkål
en bit paprika
champinjoner
salt & krydda
Hacka upp allt och fräs i smör i en stekpanna, med salt & örtkrydda.
servera gärna med lättstekta ägg till.
Jag kom precis innan för dörren, vi har fixat & burit in veden och staplat några kubik. Får väl hoppas att kylan kommer tillbaka, så vi inte gjort det helt i onödan. Hihi… I förmiddags vankades det barnkalas, Nomi bjöd in alla sin tjejkompisar i klassen till ett bowlingkalas. Efter några återbud så vart det 14 stycken glada etta-klassare som dök upp. Och det blev bowling, fika & massa lekar, de där två timmarna susade förbi fortare än kvickt.
Jag såg att några av er önskade lite kalastips, lekar & annat. Så jag uppdaterar mitt inlägg från förra året då vi hyrde gymnastiksalen och hade kalas. Ett tips är att göra egna godisstrutar. Det fixar man enkelt själv med presentpapper eller tidningar.
Jag klippte ut bitar lika stora som A4-papper och rullade ihop dem till strutar. Jag tejpade kanten på dem och sen var de stadiga, och gick att stapla över varandra ( så de tar ingen plats att förvara direkt.) Sen fyllde vi strutarna med massa godis : halsband, tuggummi, sura nappar , mentos och massa mera.
Vi fick 20 festliga och färglada godispåsar till en kostnad på 7 kronor. Roligt att göra var det också – pappret köpte jag på Ö0B
Och så över till lekarna:
Presentleken:
Alla sätter sig i en ring med sina paket, sen har man en tärning. Den som får en 1:a eller 6:a får ge sitt paket till födelsedagsbarnet.
Pricka svansen på grisen: Klockren barnkalaslek. Gör en gristavla knyt en sjal för ögonen, snurra ett par varv, ha en penna och måla sedan svansen på grisen.
Följa John Låt barnen turas om att få vara John, cirka 2 minut var.
Dansstopp Denna leken blir alltid poppis på kalas.
Hela havet stormar Ställ upp stolar med ryggarna mot varandra, en stol mindre en deltagare. När musiken spelas går barnen runt stolarna, när musiken slutar ska man genast sätta sig på en stol. En åker ut, och man lyfter bort en stol tills det bara finns en vinnare kvar.
Hinderbana / stationer Rolig lek om man är te.x i en gymnastiksal
Godisleken: En bricka olika små godisar, börja med att lägga upp cirka 10 godisar på brickan.
Det barnet som börjar få vända sig om medan gruppen bestämmer vilken stoppbiten är. När de bestämt sig så får barnet äta så många godisar tills han/ hon tar stoppbiten. Sedan lägger man upp lika många godisar igen och då är det nästa barns tur.
Under hökens vingar Gröna lyktan Kom alla små kycklingar ( Dessa 3 lekar är lättare att leka om man är utomhus)
Sist fick barnen måla fiskedammen, alla barnen fick måla fiskar, sjöstjärnor, maneter, sjöjungfrur o.sv på ett stort lakan ( detta vart mkt uppskattat och de var jätteduktiga ) Sen fäste denna upp och de fiskade upp en varsin godispåse . Skattjakt är också uppskattat om man inte vill ha fiskedamm.
För 4-5 personer:
2 putsade fläskfileer
12 potatisar ( fast sort )
olivolja
flingsalt
Provencalesmör:
100 gram smör
1/2 kruka finhackad persilja
3 små vitlöksklyftor
salt
Gör så här:
Börja med provencalesmöret, vilket kan förberedas dagen innan. Rör ihop alla ingredienser och forma till en rulle med hjälp av bakplåtspapper eller folie. Lägg in i frysen/ kylen tills det är dags att använda. Då är det lättare att skära snygga skivor. Ställ ugnen på 200 grader,
Skala och skiva potatisen tunt och skölj den i kallt vatten. Bred ut potatisen i en form ( de ska ligga ett lager potatis) så lagar ni till många är det smidigt att breda ut över en smord ugnsform. Ringla över rikligt med olja och strö över salt och ställ in i ugnen. I cirka 20 minuter, känn så att den är mjuk. Ta fram provencalesmöret och skär upp det så att det tinar något. Skär fläskfilen i centimeter tjocka medaljonger och smörtstek dem med salt & peppar några minuter på varje sida tills de är genomstekta.
* * * * * * * * * * * * *
Något gott till fikat : Nutellakaka
Det här behöver du:
4 dl nutella
2 ägg
1 dl vetemjöl
Önskar du en topping så är det gott med: Pistagenötter & flingsalt
Garnering nutella
Gör så här:
Ställ ugnen på 180 grader. Mät upp nutella och vispa ihop den och äggen till en slät kräm.
Och vänd ner mjölet. Häll upp i smord form eller bakpappersklädd ( gärna något mindre än 15*20 ) Strö över pistagenötter & flingsalt. Grädda den i mitten av ugnen i cirka 15-18 minuter. Ställ in i kylskåp i minst 4 timmar, ringla över lite ljummen nutella och servera.
Sitter ni också och inväntar melodifestivalen? Det är tradition att följa, det vill man ju inte missa.
Jag sitter här i tv-soffan med datorn i knät och svarar på lite bloggfrågor och kikar igenom mailen. Och tänkte samtidigt passa på att fråga er om det är något ni saknar här på bloggen. Det är kanske någon av kategorierna ni vill läsa mer om, eller mindre? Jag kan ju tyvärr inte göra alla nöjda, men det är intressant att höra från er om ni vill se mer av någon kategori än någon annan.