Vegetarisk pyttipanna

Intressant att läsa ikapp era kommentarer om vad som kan förbättras på bloggen. Många av er ville se mera vegetariska recept, och detta jobbar jag på för fullt. Eftersom vi själva tycker det är bra med vegetariska alternativ. För mig är det viktigt att även de vegetariska middagarna kan gå snabbt att laga. Som när man får kokt potatis över, riktigt busenkelt att slänga ihop en pyttipanna dagen efter. Välj de grönsaker som du gillar bäst. Jag stekte två ägg till, äter du inte ägg så skippa bara det.

IMG_3596

Jag stekte upp lite det som fanns hemma i kylskåpet.
Kokt potatis
smör
gul lök
morötter
brysselkål
en bit paprika
champinjoner
salt & krydda

Hacka upp allt och fräs i smör i en stekpanna, med salt & örtkrydda.
servera gärna med lättstekta ägg till.

IMG_3618

0
5 kommentarer

Barnkalas, lekar & tips

Godkväll i stugorna,

Jag kom precis innan för dörren, vi har fixat & burit in veden och staplat några kubik. Får väl hoppas att kylan kommer tillbaka, så vi inte gjort det helt i onödan. Hihi…  I förmiddags vankades det barnkalas, Nomi bjöd in alla sin tjejkompisar i klassen till ett bowlingkalas. Efter några återbud så vart det 14 stycken glada etta-klassare som dök upp. Och det blev bowling, fika & massa lekar, de där två timmarna susade förbi fortare än kvickt.

Jag såg att några av er önskade lite kalastips, lekar & annat. Så jag uppdaterar mitt inlägg från förra året då vi hyrde gymnastiksalen och hade kalas. Ett tips är att göra egna godisstrutar. Det fixar man enkelt själv med presentpapper eller tidningar.

IMG_4888

Jag klippte ut bitar lika stora som A4-papper och rullade ihop dem till strutar. Jag tejpade kanten på dem och sen var de stadiga, och gick att stapla över varandra ( så de tar ingen plats att förvara direkt.) Sen fyllde vi strutarna med massa godis : halsband, tuggummi, sura nappar , mentos och massa mera.

IMG_4895

Vi fick 20 festliga och färglada godispåsar till en kostnad på 7 kronor. Roligt att göra var det också – pappret köpte jag på Ö0B

IMG_4909

Och så över till lekarna:

Presentleken: 
Alla sätter sig i en ring med sina paket, sen har man en tärning. Den som får en 1:a eller 6:a får ge sitt paket till födelsedagsbarnet.

Pricka svansen på grisen:
Klockren barnkalaslek. Gör en gristavla knyt en sjal för ögonen, snurra ett par varv, ha en penna och måla sedan svansen på grisen.

Följa John
Låt barnen turas om att få vara John, cirka 2 minut var. 

Dansstopp
Denna leken blir alltid poppis på kalas.

Hela havet stormar
Ställ upp stolar med ryggarna mot varandra, en stol mindre en deltagare. När musiken spelas går barnen runt stolarna, när musiken slutar ska man genast sätta sig på en stol. En åker ut, och man lyfter bort en stol tills det bara finns en vinnare kvar.

Hinderbana / stationer
Rolig lek om man är te.x i en gymnastiksal

Godisleken:
En bricka olika små godisar, börja med att lägga upp cirka 10 godisar på brickan.
Det barnet som börjar få vända sig om medan gruppen bestämmer vilken stoppbiten är. När de bestämt sig så får barnet äta så många godisar tills han/ hon tar stoppbiten. Sedan lägger man upp lika många godisar igen och då är det nästa barns tur.

Under hökens vingar
Gröna lyktan
Kom alla små kycklingar
( Dessa 3 lekar är lättare att leka om man är utomhus)

Sist fick barnen måla fiskedammen, alla barnen fick måla fiskar, sjöstjärnor, maneter, sjöjungfrur o.sv på ett stort lakan ( detta vart mkt uppskattat och de var jätteduktiga ) Sen fäste denna upp och de fiskade upp en varsin godispåse . Skattjakt är också uppskattat om man inte vill ha fiskedamm.

2
1 kommentar

Veckomatsedel

Måndag: Krämig tomatsoppa
Tisdag: Laxpaj med romsås
Onsdag Pastagratängt med kyckling & rökt skinka
Torsdag Räk- & citronpasta
Fredag Fläskfile provencale
fläs

För 4-5 personer:
2 putsade fläskfileer
12 potatisar ( fast sort )
olivolja
flingsalt

Provencalesmör:
100 gram smör
1/2 kruka finhackad persilja
3 små vitlöksklyftor
salt

Gör så här:
Börja med provencalesmöret, vilket kan förberedas dagen innan. Rör ihop alla ingredienser och forma till en rulle med hjälp av bakplåtspapper eller folie. Lägg in i frysen/ kylen  tills det är dags att använda. Då är det lättare att skära snygga skivor. Ställ ugnen på 200 grader,
Skala och skiva potatisen tunt och skölj den i kallt vatten. Bred ut potatisen i en form ( de ska ligga ett lager potatis) så lagar ni till många är det smidigt att breda ut över en smord ugnsform. Ringla över rikligt med olja och strö över salt och ställ in i ugnen.  I cirka 20 minuter, känn så att den är mjuk. Ta fram provencalesmöret och skär upp det så att det tinar något.  Skär fläskfilen i centimeter tjocka medaljonger och smörtstek dem med salt & peppar några minuter på varje sida tills de är genomstekta.

* * * * * * * * * * * * *

Något gott till fikat : Nutellakaka

nutellaDet här behöver du:
4 dl nutella
2 ägg
1 dl vetemjöl

Önskar du en topping så är det gott med: Pistagenötter & flingsalt

Garnering nutella

Gör så här:
Ställ ugnen på 180 grader. Mät upp nutella och vispa ihop den och äggen till en slät kräm.
Och vänd ner mjölet. Häll upp i smord form eller bakpappersklädd ( gärna något mindre än 15*20 ) Strö över pistagenötter & flingsalt. Grädda den i mitten av ugnen i cirka 15-18 minuter. Ställ in i kylskåp i minst 4 timmar, ringla över lite ljummen nutella och servera.

 

0
1 kommentar

Något ni saknar på bloggen?

Godkväll där ute, 

Sitter ni också och inväntar melodifestivalen? Det är tradition att följa, det vill man ju inte missa.
Jag sitter här i tv-soffan med datorn i knät och svarar på lite bloggfrågor och kikar igenom mailen. Och tänkte samtidigt passa på att fråga er om det är något ni saknar här på bloggen. Det är kanske någon av kategorierna ni vill läsa mer om, eller mindre? Jag kan ju tyvärr inte göra alla nöjda, men det är intressant att höra från er om ni vill se mer av någon kategori än någon annan.

bloggen

Trevlig lördag alla fina bloggvänner.

0
54 kommentarer

Pastasås med ost, bacon & svamp

Här har det bara varit jag och barnen nu i tre dagar, då Jonathan har varit iväg på konferens. Fast igår sov Melvin över hos en kompis. Så då var vi bara fyra kvar, och sen försvann Jacob in i sitt rum och spelade hela kvällen. Då var vi bara tre, och när Nomi somnat efter fredagsgodiset blev det bara jag & Thelma kvar. Så vi satt & kikade på en komedi innan vi vart för trötta för att hålla ögonen öppna. Och idag vaknade vi tidigt och dukade upp med jättefrukost, jag känner mig fortfarande proppmätt.
Annars har vi inga större planer idag förutom att vi väntar in mellon precis som alla andra.

Innan dess kommer ett litet lunch / middagstips till er.
IMG_0192

Det här behöver till 4 personer:
3 paket med bacon
10 färska champinjoner
10 klyftade körsbärstomater
1 finhackad gul lök
5 dl grädd / mjölk ( 50 / 50 )
Ca 1/4 –  1/2  dl vetemjöl
50 gram smör
1/2  dl riven ost
riven muskotnöt
salt och peppar
ev. 1-2 msk chilisås

Serveras med pasta

Gör så här :
Klipp baconet smått, dela champinjonerna, finhacka löken och fräs i en stekpanna vänd sist ner tomaterna. Ta bort från plattan och börja med ostsåsen.
Smält smöret och häll i hälften av grädd/mjölkblandningen i en kastrull, och låt sjuda upp mät sedan upp hälften av mjölet och rör ut med lite mjölk så att det inte klumpar sig, blanda ner detta i såsen under omrörning. Sedan blandar du ut resten av mjölet med lite mjölk, och blandar i det också medan såsen sjuder. Använd så mycket mjöl tills ostsåsen blir krämig. Riv ner lite muskotnöt. Salta och peppra och vänd ner lite chilisås, och låt sjuda ett par minuter. Dra av från plattan och vänd ner osten under omrörning tills osten har smält.  Häll sedan över ostsåsen över baconpanna och rör om.

Serveras med en god sallad

 

0
4 kommentarer

Recept semlor

Och så startar vi denna lördagen med ett recept på helt vanliga semlor.
Goda såklart, med en helt vanlig fyllning.

IMG_1965IMG_1963

Har man ingen sprits går det bra att klicka ut grädden.

Det här behöver du till degen ( 15- 18 stycken ):
50 gram jäst till söta degar
175 gram smör
5 dl standardmjölk
2 dl strösocker
1 nypa salt
2 tsk stött kardemummakärnor
Cirka 1 1/2 liter vetemjöl ( special )

Pensla med uppvispat ägg

Gör så här:
Smula jästen i en bunke och tillsätt kardemumman.
Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm upp till 37 grader.
Rör ner lite vätska bland jästen – och rör om tills det löst sig helt – vänd ner resten av vätskan.
Blanda i socker, salt  och tillsätt lite av mjölet i taget under knådning.
Tillsätt så mycket mjölet att degen släpper och blir smidig.
Arbeta degen i 15 minuter ( Gärna i en degblandare / matberedare  )
Låt jäsa till dubbelstorlek i ca 30- 40  minuter.
Baka ut på mjölat bord och dela degen i 2 delar.
Varje del blir ca tio bullar var.  Baka ut och lägg på en bakplåt med bakplåtspapper.
låt jäsa i ytterligare 50- 60 minuter ( till dubbel storlek ) pensla med uppvispat ägg.
Grädda sedan i ugnen i ca 10 minuter på 225 grader , eller tills de är gyllene .
Låt svalna på galler.

IMG_1892

Fyllningen:
75 gram mandelmassa
+ lite vispgrädde ( ovispad)

vispad vispgrädde
florsocker

Gör så här
Rör ihop mandelmassa & vispgrädden till en ”lagom” smidig fyllning. Gröp ur lite och fyll sedan med mandelmassan. Vispa grädden och spritsa sedan runt fyllningen. Lägg på locket & pudra med rikligt med florsocker över semlorna.

Servera genast

0
1 kommentar

Oreobiskvier

Småkakor & kondiskakor är bland det roligaste att baka, ja förutom kladdkakor kanske. Biskvier är en sådan kaka som är busenkel att baka och rolig att bjuda på. På bloggen har jag redan bakat daimbiskvier, nutellabiskvier, citronbiskvier,
lakritsbiskvier, mintbiskvier, nougatbiskvier,
och helt vanliga chokladbiskvier

Idag tänkte jag bjuda er på oreobiskvier. Mumsigt värre.IMG_2016

 

Det här behöver du till cirka 20-22 biskiver :
300 gram mandelmassa
1/2 dl socker
1 äggvita ( ett stort ägg eller två små )

Fyllning:
200 gram rumsvarmt smör
100 gram philadelphiaost
1/2 dl florsocker
150 gram oreo
2-3 oreo till garnering

Garnering: 300 gram mjölkchoklad

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader Riv ner mandelmassan i en bunke och rör ihop till en smet / deg med äggvitan och socker. Spritsa eller klicka ut på en plåt och grädda i mitten på ugnen i cirka 10- 18 minuter , de ska fortfarande vara lite sega i mitten.
Låt bottnarna svalna och rör ihop alla ingredienser till fyllningen. Rör ihop rumsvarmt smör med philadelphiaost, rör dem klumpfritt, vänd ner florsocker och rör ut. Hacka ner oreo och blanda ihop med smörblandningen. Smält under tiden chokladen, över vattenbad eller i micron.  Låt chokladen svalna något innan du börjar chokladdoppa biskvierna. Annars är risken att chokladen rinner av.  När alla biskvier är chokladdoppade kan du grovhacka oreo och toppa biskvierna med.

IMG_2045

0
9 kommentarer

Lite pastellfärger

Godmorgon,

Välkommen fredag, här kommer ett litet tidsinställt inlägg till alla er som ska gå upp tidigt idag! Hoppas dagen börjat bra, och fortsätter likadant. Idag ska jag fortsätta jakten efter lite mer pastellfärgad rekvisita. Det är jätteroligt att shoppa när man har tid, mindre roligt när tiden är knapp. Men jag vet ungefär vart jag ska leta idag, tack för tips i tidigare inlägg.
Hittade lite gott och blandat sist som jag tror kommer passa in i temat.

IMG_2185

Som ni ser på bilden så är ju nästan allt rosa, förutom lite turkosa detaljer.
Idag ska jag leta efter allt utom rosa 🙂

IMG_2172

Smarties är lite pastellfärgade, så här blir att plocka bort de andra bitarna.

IMG_2192

0
4 kommentarer

Kripsiga krämiga nutellapraliner

Gillar ni nutella, då MÅSTE ni göra dessa… måste…
Det är rena nutellahimlen.

För fler busenkla godistips följ mig på instagram : @jennysmatblogg

IMG_3512 (1)
IMG_3500

Det här behöver du till 25-30 praliner:
25-30 st hasselnötter
350 gram nutella

Garnering:
200 gram mjölkchoklad
75 gram finhackade hasselnötter

Gör så här:
Ställ in nutellan i kylen eller frysen en stund innan, så är den mer lätthanterad. Rosta under tiden hasselnötterna, på 180 grader i ugnen. Bara några minuter så att de inte bränns. Ta ut och låt svalna ta bort de skalen som lossnar av nötterna.
ta fram nutellan från kylen/ frysen. Detta moment är kladdigt, men håll ut 🙂
Ta ungefär en halv msk till varje nöt. tryck in nöten och baka ihop till en hyfsat rund boll. Lägg i en form med bakplåtspapper. Och ställ sedan in alla i frysen. Under tiden så smälter du chokladen låt svalna, annars kan den få problem att fästa på nutellan. Och rör ihop chokladen med de hackade nötterna, ta fram nutellabollarna och chokladdoppa dem. Och lägg tillbaka dem på bakplåtspapper, låt chokladen sedan stelna innan du servera dem.

Nya favvogodiset

IMG_3542

4
4 kommentarer
INNEHÅLLER ANNONSLÄNK

Krämig carbonara med bacon& kyckling

Söker du middagstips till ikväll, då kanske jag har svaret på det. För efter alla dessa bakverk jag har uppdaterat med så vill jag blanda in en riktigt god & lättlagad middag.

IMG_3547

En krämig carbonara med bacon & kyckling, tar lika lång tid att laga som pastan tar att koka. 
Det här behöver du till 4-5 personer:
1 pkt bacon
smör
700 gram kycklingefile
5 dl creme fraiche
2 msk chilisås
salt & peppar

Serveras med pasta & en krispig sallad

Gör så här:
Koka pastan enligt anvisningar på förpackning.  Skär baconet i mindre bitar och fräs det knaperstekt i en stekpanna. Under tiden strimlar du kycklingen i mindre delar, och sedan fräser du den i smör tills den är genomstekt. Sänk värmen och vänd ner crème fraichen, chilisåsen & låt sjuda upp under omrörning. Låt sjuda ett par minuter och smaka av med salt & peppar.Servera genast.


❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️
Senaste fyndet hem är denna pläden för bara 180 kronor.
Skynda att fynda här

3
12 kommentarer