Svampgratinerade biffar

Jag provade riktigt goda biffar härom veckan, med en krämig champinjonstuvning på toppen. Detta måste ni testa!

IMG_4297

Det här behöver du till 4 biffar
500-600 gram nötfärs
1/2 finriven gul lök
2 msk oxfond
1 ägg
salt & peppar

Sky: 
1 1/2 dl vatten
2 dl grädde
1 msk kinesisk soja
2 msk oxfond
salt & peppar
ev. redning

Svampstuvningen
15 stora champinjoner
1/2 finriven gul lök
smör
5 msk philadelphia
1 tsk kinesisk soja
salt & peppar

Gör så här: 
Ställ ugnen på 225 grader. Arbeta ihop alla ingredienser till köttfärssmeten, och forma 4 biffar.
Stek dem i en stekpanna, tills de får vacker färg. Lägg dem sedan i en ugnsfast form. Vispa ur stekpannan med vatten, sila såsen och vänd ner grädde, kinesisk soja & fond.  Låt sjuda upp och red av med redning, smaka av såsen med salt & peppar.

Häll såsen i botten av formen och börja med svampstuvningen.

IMG_4271

Putsa svampen, och klyfta den i mindre bitar. Fräs den i en stekpanna med den finrivna löken – tillsammans med en klick smör. Fräs dem tills de har fått en vacker färg. Vänd ner philadelphiaost tills du fått en krämig grund. Vänd ner en skvätt soja och smaka av allt med salt & peppar.

Klicka ut detta över biffarna, och riv över en god & lagrad ost.

IMG_4276
Ställ in i mitten på ugnen och gratiernas tills stuvningen fått en vacker färg.
Serveras sedan med potatispure eller kokt potatis

Smaklig spis

0
4 kommentarer

Vårat nästa stopp: Adaaran Prestige Vadoo

Godmorgon fina bloggisar,

Även igår åt vi tapas och tittade på solnedgången här från hotellet. Underbart, och faktiskt mycket trevligare än att sitta på de tjusigare restaurangerna här på ön. Mer avkopplat, och bara trevligt tycker jag.  Vi har haft underbara dagar här än så länge , och idag reser vi vidare till nästa ö här i Maldiverna, som heter Vadoo.

vadoo

Ska bli roligt att se vad vi tycker om den, så här säger hotellets bild.
Som sagt, sol & bad & god mat så är jag nöjd 🙂

På återseende snart igen!

0
Kommentera

Varm chokladsås

Hemmagjorda chokladsås med ”sea salt”
Man kan såklart använda vilken choklad man gillar bäst, men till vanilj eller gräddglass tycker jag det är godast  med en gnutta salt i chokladsåsen. Ljuvligt god att servera varm eller ljummen till glassen

Detta tycker jag att ni ska prova.
IMG_4781

Det här behöver du: 
2 1/2 dl florsocker
75 gram smör
75 gram mörkchoklad med smak av te.x seasalt
2 dl grädde
1 tsk vaniljsocker

Gör så här :
Smältsmöret, rör ner flocksocker+ vaniljsocker och bryt ner chokladen
rör till det smält samman, häll i grädden och  låt det sjuda upp. Ta bort från plattan när det börjat koka.

Klart att serveras.

0
3 kommentarer

Tacostroganoff

Smidigt och uppskattat middagstips, speciellt för de små.
Härlig vardagsmat när den är som godast.

IMG_4964
Gillar ni majs är det gott att vända ner en sådan burk i grytan också.

Det här behöver du:
smör
400 gram falukorv
( 1 finhackad lök ) – kan uteslutas
1 1/2 dl kallt vatten
1/2 – 1 påse tacokrydda
2 1/2 dl creme fraiche
2 msk ketchup

Gör så här:
Finhacka korv och lök, hetta upp en stekpanna med smör och fräs korv & lök glansiga. Vänd ner vatten och kryddor under omrörning och låt sjuda upp. Blanda ner crème fracihen och ketchupen & låt grytan på svag värmen sjuda upp.

Serveras med ris & en god sallad

IMG_4982

3
7 kommentarer

Maldiverna

Det finns ju inte så mycket mer här att göra än att äta, sola & bada.
Perfekt , min favoritsyssla typ.

Nu är det snart biokväll på ön, tänkte bara kika förbi med dagens bilder till er som var lite nyfikna 🙂
Bild på poolen, som vi faktiskt inte ens hunnit bada i. Vi badar mest i havet, med fiskar och hajar. Jodå, här finns hajar- helt ofarliga & söta sådana.

IMG_3512 IMG_3516 IMG_3519 IMG_3523

Hoppas du får en riktigt fin måndags kväll

Hörs senare

0
4 kommentarer

Vegetarisk pasta med krämig svampsås

Godmorgon,
Här är klockan tjugo i elva och vi har precis kommit tillbaka från frukosten. Måndag idag, och det innebär ny vecka och massa nya recept!  Sen ser jag att ni har många frågor kring bokning / hotell och resa vi är på nu. Det är roligt, och jag kommer att svara på dessa så fort jag kommer hem.

Idag blir det vegetariskt tips eftersom det är måndag. Roligt att ni gillar köttfria måndagar.  Och ni får gärna tipsa mig om era bästa och godaste vegetariska måltider. Alltid roligt att variera sig.

IMG_4230

För 4 personer
färsk pasta ( fylld med te.x ost )
1 ask med champinjoner
1 liten gul lök

Ostsås: 
5 dl grädd / mjölk ( 50 / 50 )
Ca 1/4 –  1/2  dl vetemjöl
50 gram smör
1/2  dl riven ost
riven muskotnöt
1 tsk kinesisk soja
salt och peppar
ev. 1-2 msk chilisås

Gör så här
Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen. Gör sedan ostsåsen.
Hetta upp en stekpanna med smör, klyfta svampen ner i pannan tillsammans med den finhackade löken. Fräs tills den får gyllene färg och vänd sedan ner ostsåsen.
Smält smöret och häll i hälften av grädd/mjölkblandningen i en kastrull, och låt sjuda upp mät sedan upp hälften av mjölet och rör ut med lite mjölk så att det inte klumpar sig, blanda ner detta i såsen under omrörning. Sedan blandar du ut resten av mjölet med lite mjölk, blandar i det också medan såsen sjuder. Använd så mycket mjöl tills ostsåsen blir krämig. Riv ner lite muskotnöt och 1 tsk kinesisk soja. Salta och peppra och vänd ner lite chilisås, och låt sjuda ett par minuter. Dra av från plattan och vänd ner osten under omrörning tills osten har smält. Häll sedan ostsåsen över svampen och låt sjuda ihop.

Serveras genast!

1
6 kommentarer

Maldiverna Velassaru

Godkväll där hemma,

Här börjar klockan närma sig nio på kvällen och vår andra dag på Maldiverna har snart passerat. Det är roligt att ni är så många som gillar att läsa om resor, inredning & lite smått & gott här på matbloggen. Jag gillar också att blanda lite olika inlägg, även om mitt fokus alltid kommer vara på mat & bakverk.

IMG_3495

Jag är så glad att vi ”passade på” att åka hit, jag & Jonathan. Även om tiden kanske var väldigt nära vår förra resa. Men vi tänkte att hur ofta kommer vi få chansen att resa själva bara vi…. Det är sällan vi har barnvakt så här länge 🙂
Så jag är så tacksam för att det blev av.

IMG_3498
Dagens frukost åt vi i säkert två timmar. Och underbart att hinna prata utan att bli avbruten, snacka om lyx.  Frukosten var så god och det fanns hur mycket som helst att välja emellan.

IMG_3472
Nybakat bröd, baguetter, bakelser och bullar…..

IMG_3482

Frukt & fruktsallad, yougurt , bacon & omeletter. Det finns allt, och allt tillagat med det där lilla extra.
Riktigt god mat har vi ätit här än så länge.  Här kommer lite fler bilder från frukostbuffen.

IMG_3483
IMG_3485 IMG_3487

Hoppas ni får en riktigt fin söndag

På återseende fina bloggisar.

0
12 kommentarer

Veckomatsedel

Måndag : Krämig Champinjonsoppa
Tisdag Lax med tomat & basilikasås
Onsdag Krämig kasslergratäng
Torsdag Korv & pastasoppa
Fredag Chickennuggets med basilikasås
aaa5

Det här behöver du för att laga chicken nuggets för 6 personer

1 kilo tunna kycklingfileer
1 uppvispat ägg
2 dl ströbröd
1 kryddburk med sesamfrön
lite flingsalt
rapsolja till stek eller fritering

Klyftpotatis:
Potatis
rapsolja
örtkrydda
flingsalt

Basilikasås :
1 kruka med färsk basilika
2 1/2 dl creme fraiche orginal
3 msk olivolja
1/2 tsk örtkrydda
lite flingsalt

Gör så här :
Värm upp ugnen till 225 grader och lägg i de färdigskalade , klyftade och kryddade potatisen där med rikligt med olja. ( cirka 40- 50 minuter behöver potatisen)
Dela fileerna till lagom stora delar, jag gjorde mina cirka 3-4 cm långa.  Vispa upp ägg och häll i en djup tallrik, och blanda ströbröd, sesam och salt i en annan djup tallrik.  Hetta upp oljan, och doppa sedan kycklingen först i ägget, sedan i ströbrödsblandningen. Lägg i kycklingbitarna i tre omgångar ( så att du lägger ner varje omgång samtidigt ) annars är det svårt att veta när de är färdiga. Friteringen ska bli gyllene brun och lagom kripspig, och köttet ska inte vara rosa.
Under tiden gör du såsen , plocka bort basilika bladen och lägg i en skål tillsammans med krydda, salt, olivolja och creme fraiche. Mixa allt slätt och ställ kallt fram till servering.

Serveras de nyfriterade chicken nugget:en genast.

* * * * * * * * * * * * * *

Och så något gott till kaffet : Dumlecookies


img_7141 (1)

Det här behöver du 16- 18 st kakor :
15 stycken Dumlekolor
100 gram smör
1 dl strösocker
1/2 dl brunt farinsocker
1 ägg
2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.  Smält smöret och ställ svalt i 10 minuter, så att det inte är för hett. Hacka dumlen i mindre bitar.Rör ner socker, farin och ägg i det smälta smöret, blanda de torra ingredienserna och vänd ner de också och rör om tills du har en jämn smet. Vänd sist ner dumlen, och rör ihop allt. Ta fram en plåt med bakplåtspapper, och klicka ut 8- 9 kakor på varje.  Tänk på att ha bra med mellanrum mellan kakorna för de flyter ut mycket. Baka kakorna i mitten på ugnen i cirka 8- 10 minuter, håll koll på dem så att de blir gyllenebruna.

Låt kakorna svalna innan de serveras.

 

 

0
Kommentera

Kväll på Maldiverna

Godkväll. 
Ja här på Maldiverna börjar klockan att närma sig kvart över sju på kvällen. Tiden går snabbt, och vi har hunnit promenerar runt ön nu, det är så vackert här att man nästan blir tårögd.  Kritvita stränder & turkost hav, ett riktigt paradis. Vi bor på en liten ö nära flygplatsen, och allt med byte och transfer har fungerat så smidigt. Nog för att vi är vana att resa, men oftast har jag svårt att sova när vi flyger. Nu har jag sovit nästan hela resan, kanske behövdes helt enkelt.

maldivernaKänner mig pigg och utvilad och tänker ställa klockan imorgon för att inte missa något här, inte så mycket att missa kanske förutom sol och bad. Men eftersom vi bara har en vecka så vill jag inte sova bort min tid.

IMG_3454

Fem olika restauranger finns här på ön ( svindyra ) och vi har inte hunnit prova maten än.
Tips för de prismedvetna är att man faktiskt kan köpa med sig lite nudlar eller något till lunch 😉 För priserna är faktiskt dyrare än hemma i sverige. Detta är inget ställe för barnfamiljer, utan snarare för nygifta eller par.  Väldigt lugnt, så sol & bad är prioritet nummer ett

IMG_3460

Här bor vi i våra bungalows i havet. Tror det är det finaste jag någonsin bott på, och vi har till och med en liten pool ut mot solnedgången. Stort gilla på det, även om jag tycker det blir lite väl bra när personalen vill serva hela tiden. Kanske bara jag ….  Fast jag gillar att hämta mitt eget kaffe och kan hålla upp min egen dörr när jag ska gå in någonstans. Blir lite obekväm när något ska vara sådär ”fint”

IMG_3462

Vårat utsikt från poolen!
Rena paradiset. Nyper mig i armen för att veta att jag inte drömmer. Tänk att just jag / vi får vara här och uppleva detta nu!

Vackert så in i norden.

IMG_3466
Tack för alla fina kommentarer & mail om den kommande boken.
Den kommer dyka upp till hösten, det är fortfarande mycket arbete med den.

Men det glädjer mig att ni tror på den, för det gör jag också! 😀

0
7 kommentarer

Laxgryta med kokosmjölk

Laxgryta som kan serveras som soppa om man önskar.
Annars serverar man med kokt potatis
IMG_0244 (2)

Det här behöver du till 4 personer:
1 finhackad gul lök
smör
1 tsk tomatpure
2 burkar kokosmjölk
3-4 msk hummerfond
4 portionsbitar lax
1 röd strimlad paprika
chiliflakes + salt.
+ pressad lime efter smak & tycke.

Gör så här:
Finhacka löken och fräs den mjuk.
Mät upp kokosmjölk, tomatpure & fond i kastrullen och låt sjuda upp. Dela laxen i 1*1 cm stora bitar och vänd ner i soppan med strimlad paprika.Låt sjuda i 10- 15 minuter, tills laxen är klar. Smaka av med chiliflakes & salt. Ta bort från plattan och pressa ner limen och vänd om.  ( jag hade cirka 1/2 lime i. )

0
1 kommentar