Maldiverna Velassaru

Godkväll där hemma,

Här börjar klockan närma sig nio på kvällen och vår andra dag på Maldiverna har snart passerat. Det är roligt att ni är så många som gillar att läsa om resor, inredning & lite smått & gott här på matbloggen. Jag gillar också att blanda lite olika inlägg, även om mitt fokus alltid kommer vara på mat & bakverk.

IMG_3495

Jag är så glad att vi ”passade på” att åka hit, jag & Jonathan. Även om tiden kanske var väldigt nära vår förra resa. Men vi tänkte att hur ofta kommer vi få chansen att resa själva bara vi…. Det är sällan vi har barnvakt så här länge 🙂
Så jag är så tacksam för att det blev av.

IMG_3498
Dagens frukost åt vi i säkert två timmar. Och underbart att hinna prata utan att bli avbruten, snacka om lyx.  Frukosten var så god och det fanns hur mycket som helst att välja emellan.

IMG_3472
Nybakat bröd, baguetter, bakelser och bullar…..

IMG_3482

Frukt & fruktsallad, yougurt , bacon & omeletter. Det finns allt, och allt tillagat med det där lilla extra.
Riktigt god mat har vi ätit här än så länge.  Här kommer lite fler bilder från frukostbuffen.

IMG_3483
IMG_3485 IMG_3487

Hoppas ni får en riktigt fin söndag

På återseende fina bloggisar.

0
12 kommentarer

Veckomatsedel

Måndag : Krämig Champinjonsoppa
Tisdag Lax med tomat & basilikasås
Onsdag Krämig kasslergratäng
Torsdag Korv & pastasoppa
Fredag Chickennuggets med basilikasås
aaa5

Det här behöver du för att laga chicken nuggets för 6 personer

1 kilo tunna kycklingfileer
1 uppvispat ägg
2 dl ströbröd
1 kryddburk med sesamfrön
lite flingsalt
rapsolja till stek eller fritering

Klyftpotatis:
Potatis
rapsolja
örtkrydda
flingsalt

Basilikasås :
1 kruka med färsk basilika
2 1/2 dl creme fraiche orginal
3 msk olivolja
1/2 tsk örtkrydda
lite flingsalt

Gör så här :
Värm upp ugnen till 225 grader och lägg i de färdigskalade , klyftade och kryddade potatisen där med rikligt med olja. ( cirka 40- 50 minuter behöver potatisen)
Dela fileerna till lagom stora delar, jag gjorde mina cirka 3-4 cm långa.  Vispa upp ägg och häll i en djup tallrik, och blanda ströbröd, sesam och salt i en annan djup tallrik.  Hetta upp oljan, och doppa sedan kycklingen först i ägget, sedan i ströbrödsblandningen. Lägg i kycklingbitarna i tre omgångar ( så att du lägger ner varje omgång samtidigt ) annars är det svårt att veta när de är färdiga. Friteringen ska bli gyllene brun och lagom kripspig, och köttet ska inte vara rosa.
Under tiden gör du såsen , plocka bort basilika bladen och lägg i en skål tillsammans med krydda, salt, olivolja och creme fraiche. Mixa allt slätt och ställ kallt fram till servering.

Serveras de nyfriterade chicken nugget:en genast.

* * * * * * * * * * * * * *

Och så något gott till kaffet : Dumlecookies


img_7141 (1)

Det här behöver du 16- 18 st kakor :
15 stycken Dumlekolor
100 gram smör
1 dl strösocker
1/2 dl brunt farinsocker
1 ägg
2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.  Smält smöret och ställ svalt i 10 minuter, så att det inte är för hett. Hacka dumlen i mindre bitar.Rör ner socker, farin och ägg i det smälta smöret, blanda de torra ingredienserna och vänd ner de också och rör om tills du har en jämn smet. Vänd sist ner dumlen, och rör ihop allt. Ta fram en plåt med bakplåtspapper, och klicka ut 8- 9 kakor på varje.  Tänk på att ha bra med mellanrum mellan kakorna för de flyter ut mycket. Baka kakorna i mitten på ugnen i cirka 8- 10 minuter, håll koll på dem så att de blir gyllenebruna.

Låt kakorna svalna innan de serveras.

 

 

0
Kommentera

Kväll på Maldiverna

Godkväll. 
Ja här på Maldiverna börjar klockan att närma sig kvart över sju på kvällen. Tiden går snabbt, och vi har hunnit promenerar runt ön nu, det är så vackert här att man nästan blir tårögd.  Kritvita stränder & turkost hav, ett riktigt paradis. Vi bor på en liten ö nära flygplatsen, och allt med byte och transfer har fungerat så smidigt. Nog för att vi är vana att resa, men oftast har jag svårt att sova när vi flyger. Nu har jag sovit nästan hela resan, kanske behövdes helt enkelt.

maldivernaKänner mig pigg och utvilad och tänker ställa klockan imorgon för att inte missa något här, inte så mycket att missa kanske förutom sol och bad. Men eftersom vi bara har en vecka så vill jag inte sova bort min tid.

IMG_3454

Fem olika restauranger finns här på ön ( svindyra ) och vi har inte hunnit prova maten än.
Tips för de prismedvetna är att man faktiskt kan köpa med sig lite nudlar eller något till lunch 😉 För priserna är faktiskt dyrare än hemma i sverige. Detta är inget ställe för barnfamiljer, utan snarare för nygifta eller par.  Väldigt lugnt, så sol & bad är prioritet nummer ett

IMG_3460

Här bor vi i våra bungalows i havet. Tror det är det finaste jag någonsin bott på, och vi har till och med en liten pool ut mot solnedgången. Stort gilla på det, även om jag tycker det blir lite väl bra när personalen vill serva hela tiden. Kanske bara jag ….  Fast jag gillar att hämta mitt eget kaffe och kan hålla upp min egen dörr när jag ska gå in någonstans. Blir lite obekväm när något ska vara sådär ”fint”

IMG_3462

Vårat utsikt från poolen!
Rena paradiset. Nyper mig i armen för att veta att jag inte drömmer. Tänk att just jag / vi får vara här och uppleva detta nu!

Vackert så in i norden.

IMG_3466
Tack för alla fina kommentarer & mail om den kommande boken.
Den kommer dyka upp till hösten, det är fortfarande mycket arbete med den.

Men det glädjer mig att ni tror på den, för det gör jag också! 😀

0
7 kommentarer

Laxgryta med kokosmjölk

Laxgryta som kan serveras som soppa om man önskar.
Annars serverar man med kokt potatis
IMG_0244 (2)

Det här behöver du till 4 personer:
1 finhackad gul lök
smör
1 tsk tomatpure
2 burkar kokosmjölk
3-4 msk hummerfond
4 portionsbitar lax
1 röd strimlad paprika
chiliflakes + salt.
+ pressad lime efter smak & tycke.

Gör så här:
Finhacka löken och fräs den mjuk.
Mät upp kokosmjölk, tomatpure & fond i kastrullen och låt sjuda upp. Dela laxen i 1*1 cm stora bitar och vänd ner i soppan med strimlad paprika.Låt sjuda i 10- 15 minuter, tills laxen är klar. Smaka av med chiliflakes & salt. Ta bort från plattan och pressa ner limen och vänd om.  ( jag hade cirka 1/2 lime i. )

0
1 kommentar

Min första kakbok

Hej där,

Nu är det ingen ”hemlighet” längre utan nu kan jag äntligen berätta!  Wiiieee.
Och som många säkert redan gissat så håller jag på med en bakbok, eller kanske snarare kak- & tårt- & dessertbok. Den har varit på gång sedan i höstas, men det har blivit mer intensivt jobb med boken nu efter jul kan man lugnt säga. Temat kanske ni kan gissa när ni ser dessa bilder.

IMG_4768Bilderna här har inget med boken att göra.
Det är mer min efterbild när plåtningen är över, typ det är detta godiset som inte kom till användning 😉

IMG_4770

Min första alldeles egna bok : ”Baka med godis” som jag ger ut tillsammans med Bonnier.
Ja, vem vet det kanske blir både den första och den sista 😉 hihi… Fast jag hoppas det blir fler.  Alla bilder är sååå fina, och det är urduktiga Ulrika Pousette har fotat samtliga. Och jag kan knappt vänta tills jag har boken i min hand.
Så sjukt spännande efter allt detta arbete som ligger bakom.

Hoppas ni kommer gilla den 😀

0
36 kommentarer

Mot Maldiverna

Ja det är ju helt tokigt, att vi faktiskt åker iväg så här igen. Trots att vi nyss varit iväg, men att resa är det bästa som finns. Jag & Jonathan pratat om att åka till maldiverna i evigheter, men det har inte blivit av. Vi tänkte vänta och se om vi kunde åka till vintern, eller kanske nästa igen . Men så plötsligt fick vi barnvakt, heeela sportlovet. Hur ofta händer det? 🙂 Så ja då bestämde vi oss för att boka en resa ( yolo ) Och nu är vi på väg mot Köpenhamn för en lång flygresa.  För att få uppleva en vecka i paradiset.

 Enligt hotellets hemsida ska det se ut så här.
Vi valde en ö som heter Velassaru, som ligger rätt så nära flygplatsen.mald2
maldmald3 mald4

Sedan ska vi besöka en till liten ö, under veckans gång. Kommer inte ihåg vad den heter, men det kommer fler bilder under tiden.

Hoppas ni vill följa med ! 🙂

( För er som är mindre intresserade av resor, så har jag uppdaterat/ tidsinställt med massor av nya recept )

Kram Jenny

0
17 kommentarer

Inväntar hus- & hundvakten

Välkommen fredag,

Nu är det nog snart sportlov för många av oss? Har ni några planer på att åka skidor kanske ?
Här är barnen & Jonathan riktigt duktiga på vintersporter, medan jag knappt klarar av att stå på ett par skidor. Bambi på hal is, eller något i den stilen. Men nu håller vi på att packa & förbereda för att åka iväg, dock inte till fjällen.  På tal om packning så brukar jag alltid vara ute i god tid, gärna en vecka innan. Men denna gången kom det lite jobb, mycket jobb och drösvis med jobb emellan. Så jag hoppas att jag får med det viktigaste iallafall.

Och Molly sitter i soffan och inväntar hus – & hundvakt som snart är på väg.

IMG_4919

Lilla loppan 5 1/2 år, och fortfarande pigg & busig.

IMG_4929

Kikar in senare när vi sitter i bilen

Bästa fredagen önskar jag dig.

0
5 kommentarer

Boktips

Precis hemkommen från utvecklingssamtal på skolan, alltid lika roligt att höra hur de har det & att de trivs bra. Ska snart ställa mig med middagen men tänkte kika in och höra om ni har lite roliga boktips….

Jag letar nämligen efter bra böcker nu till sportlovet.
Har ni några bra titlar på vad jag inte ska missa? Vilken är din bästa bok ?

Jag läser det mesta:  allt från thriller/deckare till lättsamma Bridget Jones böcker. Fast hinner sällan plöja särskilt många böcker. Så tipsa gärna om både gamla & nya godingar.

DSC_3172
Om någon undrar så finns kladdkaka på bilder HÄR

0
45 kommentarer

Mexikansk het köttfärssoppa

Igår ( en helt vanlig onsdag… kors i taket ) blev det barnens favorit till middag nämligen tacos. Och inte mig emot för jag gillar också tacos. Tycker det är trevlig med all sorters plockmat. Fast allra bäst gillar jag att göra soppa med tacosmaker, denna heta smakrika soppa i en mexikansk tappning är en favvo. Serverades med gratinerade tortillachips. Yummi Yummi.

IMG_4811
Önskar ni mindre hetta, skrapa bort frökapslar från chilin, det är där hettan sitter.

Det här behöver du till 5-6 personer: 
600 gram nötfärs
1 finhackad gul lök
1 finhackad röd chili
2 vitlök
10 klyftade körsbärstomater
2 burk med krossade tomater ( passerade går bra om man inte vill ha bitar )
12 dl vatten
2 msk chilisås
3 msk med oxfond
1 – 2 msk med kinesisk soya
1 burk med majs
salt & peppar
cayennepeppar
Tacokrydda efter smak och tycke ( jag hade en påse)

Servera med en klick creme fraiche

Gör din tacosoppa så här: 
Hetta upp en stekpanna med olivolja, finhacka löken och fräs den glansig. Pressa ner två vitlöksklyftor och den finhackade chilin rör om. Vänd ner färsen och bryn den klart, vänd ner tomatkrossen, vatten, soya, fond, majs, tomater, chilisås, och låt allt sjuda upp. Och puttra i 20 minuter – under tiden gratinerar du tortillachipsen med riven ost över i några minuter på 225 grader i ugnen.
När chipsen är klara så kan du smaka av soppan med salt och peppar, cayenne och tacokrydda.

Smaklig måltid

IMG_4822 (2)

5
10 kommentarer

Frasiga bärbakelser

Snabb & enkelt bjudfika, som tar en kvart att slänga ihop.
Hallon & vit choklad tycker jag är en fin kombo till den lilla sältan i smördegen & krispiga flaggade mandeln.

efterrätt

Till 4 stycken
små fyrkantiga smördegsplattor
25 gram vit choklad
färska hallon
ägg
flagad mandel

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader. Lägg smördegsplattorna på en plåt med bakplåtspapper. Hacka chokladen grovt, spara lite till garnering. Lägg hallonen över chokladen ( så att den inte bränns i ugnen. ) Pensla kanterna med uppvispat ägg och strö över flagad mandel.
Grädda i mitten på ugnen i cirka 10 minuter, eller tills smördegen fått vacker färg.

Riv över lite med choklad när de kommer ut ur ugnen.
Pudra ev. över lite florsocker.

IMG_4742

0
11 kommentarer