TALLINN TUR & RETUR

REKLAMSAMARBETE MED TALLINK SILJA

Godkväll i stugorna,

Då var jag hemma i lilla Kalmar igen. Det var ett par riktigt härliga dagar ombord på båten och jag har fått uppleva ett vackert Estland. Vi åkte ju redan i torsdags, och som jag skrev så hann vi på båten med endast ett par minuter tillgodo. Jisses vad det blev stressigt med parkering, och att hitta rätt. Men det löste sig ju, fast jag kan lova att på hemresan var vi där tre timmar innan avgång. Hahaha… Vågade inte chansa.

Vi åkte båten Victoria med Tallink Silja
Jag har ju rest tidigare med dessa också, och alltid blivit nöjd. Trevliga hytter, rent fräscht, stort utbud och magiskt god mat.

En stor fruktskål och kall dricka stod och väntade på rummet.
På kvällen åt vi maten på restaurang ”Gourmet Victoria” 

Vilken toppklass på maten!
Vi beställde in 3-rätters och alla rätterna var så goda att de bara smälte i munnen.
Vill ni ha en smakupplevelse som heter duga är det hit ni ska gå. Det blev en tidig kväll för att sedan vakna pigga & nyfikna på Tallinn. Vi bodde på Tallink Siljas hotell, mitt inne i stan, nära till allt.


Detta är en så mysig ”sagostad” iallafall om man vandrar runt i gamla stan.
Vackra stentorn, kyrkor och kullersten, så långt ögat kan nå.


Massor av trevliga restauranger och fik.
Vi fastnade för Olde Hansa, en riktigt trevlig upplevelse.


Detta är en medeltidsrestaurang som kan jämföras med att du får slå dig till bords vid matbordet med Ronja Rövardotter och hennes gäng.

 

Vackra menyer, i alla möjliga språk. 

Efter mat och medeltidsupplevelsen så vandrade vi vidare efter trevliga fik.
Och vi hittade ett längst vägen.


Massa fika fanns det,
både ”nyttig” och mindre nyttig.

Min marängdessert fick en fullpott.
Den andra fick minus två. Haha…. Inte alls god. 
Sen strosade vi runt bland kyrkor, gränder och blomförsäljare.
Så spännande att få vara på resande fot och upptäcka saker. Estland är mitt land nummer 56 på listan.
Jag blev riktigt positivt överraskad, skulle lätt kunna åka tillbaka hit. Naturligtvis hinner man inte uppleva ett helt land på tre dagar, men det vi såg gillade vi.

Ursäkta för detta långa inlägg, men det finns så mycket att skriva om Tallinn.
Jag tycker verkligen att denna ljuvliga stad är värt ett besök. Och så himla trevligt att få uppleva det genom en båtresa.
När dagen blev till kväller så svidade vi om och promenerade bort till en restaurang vi blivit rekommenderade.
Nok Nok.


Asiatisk mat, och är det något jag gillar så är det ju Thaimat.
Så himla mycket gott på menyn.

Vi beställde in flera förrätter, och delade på. Biff, kycklingvingar och såklart
vårrullar. Mumsigt värre.

Även varmrätt och efterrätt ( missade att fota )
Maten var suverän, och servicen var riktigt bra.

Ja inte var vi hungriga när vi traskade vidare. Sista dagen ägnade vi åt shopping,
ville handla med lite souvenirer till barnen.

Och för er som är nyfikna på en egen liten kryssning
så tycker jag ni ska kika in HÄR

0
34 kommentarer

Maldiverna

Hej där,

Nu börjar klockan närma sig halv nio på kvällen här på Maldiverna, och vi har precis ätit klart vår middag. Vi beställde hem mat till balkongen, och åt i solnedgången. Härligt, och så bortskämda man blir med denna vackra utsikt. Vaknar & somnar till havets brus varje dag, men snart är det färdigt med det. Snart bär det hemåt igen.

Här kommer lite blandade bilder från vårat nya ställe. 
IMG_3558
IMG_3568 IMG_3571
Vi bor i sådana här villor, med en egen lite pool.

IMG_3577

Fast om jag skulle rekommendera ett av de ställen vi varit på så är det vårt förra hotell : Velassaru
Bättre stand, massor med solstolar/ parasoller & lite finare just runt omkring. Här på ( Vadoo Prestige ) är lite byggnation på gång, kanske beror lite på det också. Dock var de klart lite dyrare, men ett tipselitips till er som planerar att åka hit.  Båda öarna ligger väldigt nära maldivernas flygplats.

IMG_3579 IMG_3583

Här matart de hajarna på kvällarna, och andra stora fiskar & rockor.
Hajarna är inte farliga, men ändå är det lite respektingivande och se dem komma glidande under vattenytan.

IMG_3586 restips maldivernaHär på bilden är det mest tonfisk & andra stora fiskar som syns på bilden. Imorgon har vi bokat fiskutflykt jag & Jonathan, gillar att fiska men nu var det länge sedan.  Så det ska blir riktigt roligt 🙂

Hoppas ni får en fortsatt fin torsdag.

0
7 kommentarer

Vitlöksdoftande linsgryta

Jag börjar med att denna goda vitlöksdoftande linsgryta, som jag även smaksatte med ett par matskedar ajvar.
För en helt vegans middag väljer du bara bort gräddfil och ost.

IMG_4588

IMG_4614

Det här behöver du: 
olivolja
1 finhackad gul lök
2 vitlöksklyftor
2 stora morötter
1 röd paprika
3 dl röda (okokta) linser
6-7 dl vatten
1 1/2 tsk salt
3 – 4 msk ajvar
cayennepeppar  ( efter smak och tycke )

Serveras med gräddfil & gott bröd

Gör så här: Skala och finhacka löken / vitlöken. Skala och skiva morötterna tunt. Fräs detta i en gryta med olivolja tills löken blivit glansig. Vänd ner linser & vattnen och rör om. Låt sjuda i 15 minuter. Strimla paprikan smått och lägg ner efter halva tiden. Det är godare om den behåller sin krispighet, därav kortare koktid. Smaka av grytan med ajvar, salt & kryddor under tiden den puttrat på spisen. Häll upp i vackra tallrikar och servera med bröd & gräddfil

0
6 kommentarer

Nyttig middag & GRYM tävling

Idag har jag både en nyttig gryta att bjuda på och en riktigt finfin tävling i samarbete med Oral-B. Jag börjar med att denna goda vitlöksdoftande linsgryta, som jag även smaksatte med ett par matskedar ajvar.

IMG_4588

IMG_4614

Det här behöver du: olivolja 1 finhackad gul lök 2 vitlöksklyftor 2 stora morötter 1 röd paprika 3 dl röda (okokta) linser 6-7 dl vatten 1 1/2 tsk salt 3 – 4 msk ajvar cayennepeppar  ( efter smak och tycke )

Serveras med gräddfil & gott bröd

Gör så här: Skala och finhacka löken / vitlöken. Skala och skiva morötterna tunt. Fräs detta i en gryta med olivolja tills löken blivit glansig. Vänd ner linser & vattnen och rör om. Låt sjuda i 15 minuter. Strimla paprikan smått och lägg ner efter halva tiden. Det är godare om den behåller sin krispighet, därav kortare koktid. Smaka av grytan med ajvar, salt & kryddor under tiden den puttrat på spisen. Häll upp i vackra tallrikar och servera med bröd & gräddfil

* * * * * * * * * *  *

Så var det ju TÄVLINGEN också.

Jag har provat Oral-B Pro 7000 White SmartSeries med bluetooth. Jag ville lämna en utvärdering nu när jag borstat ett par- tre veckor.  Man kan välja olika ”journeys” beroende på om du vill ha starkare tänder, vitare eller bara ha friska tänder.

IMG_4050 (1) IMG_4567

Jag valde whitening och genom appen följer jag hur länge jag borstar, om jag borstar lite för hårt, eller helt enkelt bara perfekt!   Jag har ju alltid tidigare bara haft en vanlig tandborste, så jag upplever att tänderna verkligen känns polerade efteråt. Det snurrande borsthuvudet kommer åt överallt. Sen är det även snart att använda tandtråd & munskölj efteråt, man ska vara noga med sina tänder.

IMG_4619

Med denna appen så borstade jag nästan en hel minut längre än vad jag brukar göra. Det går ju även kolla nyheter direkt i appen, väder, bilder och massa annat. Win- win. Detta var ett jätteroligt samarbete och jag kommer inte vilja ha någon annan tandborste efter detta. Den är grymt bra och nu har jag fått möjlighet att tävla ut tre stycken till er. Ni hittar deras hemsida HÄR

IMG_4637

Nu har jag fått möjlighet att tävla ut en Oral B:s Smartseries White 7000 till er. För att vara med och tävla ska du svara på frågan här nedan :

Vad heter tändernas yttersta lager/skal ? 

Tävlingen pågår fram till den 1:a Mars & den 2:a Mars kommer vinnaren uppdateras här i inlägget. Och vinnaren kommer kontaktas via mail, så det är viktigt att ange rätt mailadress.

Stort lycka till.

* * * * * * * * *
Tävlingen är avslutad, Grattis till Hannah

Hannah

Åh hade varit guld att vinna en eltandborste, det finns det inte riktigt utrymme för att köpa i en tight studentbudget haha. Emalj heter det yttersta lagret på tanden

 

* * * * * *  I samarbete med Oral-B * * * * * * *

0
518 kommentarer

Svampgratinerade biffar

Jag provade riktigt goda biffar härom veckan, med en krämig champinjonstuvning på toppen. Detta måste ni testa!

IMG_4297

Det här behöver du till 4 biffar
500-600 gram nötfärs
1/2 finriven gul lök
2 msk oxfond
1 ägg
salt & peppar

Sky: 
1 1/2 dl vatten
2 dl grädde
1 msk kinesisk soja
2 msk oxfond
salt & peppar
ev. redning

Svampstuvningen
15 stora champinjoner
1/2 finriven gul lök
smör
5 msk philadelphia
1 tsk kinesisk soja
salt & peppar

Gör så här: 
Ställ ugnen på 225 grader. Arbeta ihop alla ingredienser till köttfärssmeten, och forma 4 biffar.
Stek dem i en stekpanna, tills de får vacker färg. Lägg dem sedan i en ugnsfast form. Vispa ur stekpannan med vatten, sila såsen och vänd ner grädde, kinesisk soja & fond.  Låt sjuda upp och red av med redning, smaka av såsen med salt & peppar.

Häll såsen i botten av formen och börja med svampstuvningen.

IMG_4271

Putsa svampen, och klyfta den i mindre bitar. Fräs den i en stekpanna med den finrivna löken – tillsammans med en klick smör. Fräs dem tills de har fått en vacker färg. Vänd ner philadelphiaost tills du fått en krämig grund. Vänd ner en skvätt soja och smaka av allt med salt & peppar.

Klicka ut detta över biffarna, och riv över en god & lagrad ost.

IMG_4276
Ställ in i mitten på ugnen och gratiernas tills stuvningen fått en vacker färg.
Serveras sedan med potatispure eller kokt potatis

Smaklig spis

0
4 kommentarer

Vårat nästa stopp: Adaaran Prestige Vadoo

Godmorgon fina bloggisar,

Även igår åt vi tapas och tittade på solnedgången här från hotellet. Underbart, och faktiskt mycket trevligare än att sitta på de tjusigare restaurangerna här på ön. Mer avkopplat, och bara trevligt tycker jag.  Vi har haft underbara dagar här än så länge , och idag reser vi vidare till nästa ö här i Maldiverna, som heter Vadoo.

vadoo

Ska bli roligt att se vad vi tycker om den, så här säger hotellets bild.
Som sagt, sol & bad & god mat så är jag nöjd 🙂

På återseende snart igen!

0
Kommentera

Varm chokladsås

Hemmagjorda chokladsås med ”sea salt”
Man kan såklart använda vilken choklad man gillar bäst, men till vanilj eller gräddglass tycker jag det är godast  med en gnutta salt i chokladsåsen. Ljuvligt god att servera varm eller ljummen till glassen

Detta tycker jag att ni ska prova.
IMG_4781

Det här behöver du: 
2 1/2 dl florsocker
75 gram smör
75 gram mörkchoklad med smak av te.x seasalt
2 dl grädde
1 tsk vaniljsocker

Gör så här :
Smältsmöret, rör ner flocksocker+ vaniljsocker och bryt ner chokladen
rör till det smält samman, häll i grädden och  låt det sjuda upp. Ta bort från plattan när det börjat koka.

Klart att serveras.

0
3 kommentarer

Tacostroganoff

Smidigt och uppskattat middagstips, speciellt för de små.
Härlig vardagsmat när den är som godast.

IMG_4964
Gillar ni majs är det gott att vända ner en sådan burk i grytan också.

Det här behöver du:
smör
400 gram falukorv
( 1 finhackad lök ) – kan uteslutas
1 1/2 dl kallt vatten
1/2 – 1 påse tacokrydda
2 1/2 dl creme fraiche
2 msk ketchup

Gör så här:
Finhacka korv och lök, hetta upp en stekpanna med smör och fräs korv & lök glansiga. Vänd ner vatten och kryddor under omrörning och låt sjuda upp. Blanda ner crème fracihen och ketchupen & låt grytan på svag värmen sjuda upp.

Serveras med ris & en god sallad

IMG_4982

3
7 kommentarer

Maldiverna

Det finns ju inte så mycket mer här att göra än att äta, sola & bada.
Perfekt , min favoritsyssla typ.

Nu är det snart biokväll på ön, tänkte bara kika förbi med dagens bilder till er som var lite nyfikna 🙂
Bild på poolen, som vi faktiskt inte ens hunnit bada i. Vi badar mest i havet, med fiskar och hajar. Jodå, här finns hajar- helt ofarliga & söta sådana.

IMG_3512 IMG_3516 IMG_3519 IMG_3523

Hoppas du får en riktigt fin måndags kväll

Hörs senare

0
4 kommentarer

Vegetarisk pasta med krämig svampsås

Godmorgon,
Här är klockan tjugo i elva och vi har precis kommit tillbaka från frukosten. Måndag idag, och det innebär ny vecka och massa nya recept!  Sen ser jag att ni har många frågor kring bokning / hotell och resa vi är på nu. Det är roligt, och jag kommer att svara på dessa så fort jag kommer hem.

Idag blir det vegetariskt tips eftersom det är måndag. Roligt att ni gillar köttfria måndagar.  Och ni får gärna tipsa mig om era bästa och godaste vegetariska måltider. Alltid roligt att variera sig.

IMG_4230

För 4 personer
färsk pasta ( fylld med te.x ost )
1 ask med champinjoner
1 liten gul lök

Ostsås: 
5 dl grädd / mjölk ( 50 / 50 )
Ca 1/4 –  1/2  dl vetemjöl
50 gram smör
1/2  dl riven ost
riven muskotnöt
1 tsk kinesisk soja
salt och peppar
ev. 1-2 msk chilisås

Gör så här
Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen. Gör sedan ostsåsen.
Hetta upp en stekpanna med smör, klyfta svampen ner i pannan tillsammans med den finhackade löken. Fräs tills den får gyllene färg och vänd sedan ner ostsåsen.
Smält smöret och häll i hälften av grädd/mjölkblandningen i en kastrull, och låt sjuda upp mät sedan upp hälften av mjölet och rör ut med lite mjölk så att det inte klumpar sig, blanda ner detta i såsen under omrörning. Sedan blandar du ut resten av mjölet med lite mjölk, blandar i det också medan såsen sjuder. Använd så mycket mjöl tills ostsåsen blir krämig. Riv ner lite muskotnöt och 1 tsk kinesisk soja. Salta och peppra och vänd ner lite chilisås, och låt sjuda ett par minuter. Dra av från plattan och vänd ner osten under omrörning tills osten har smält. Häll sedan ostsåsen över svampen och låt sjuda ihop.

Serveras genast!

1
6 kommentarer