Ja då var det måndag igen och månadens sista dag, den 29:e februari (skottdagen). Melvin har skridskoåkning idag i skolan, så imorse letades det fram skridskor, hjälm och fixades fika. Sådant som man borde förberett redan igår kväll, men han fick med sig allt & ett glatt humör. Nu när alla är i skola och på jobb, så satt jag mig en stund i soffan för att jobba & kika på nyhetsmorgon. Dagen arbetsvy, fast minus tulpanerna då. Buketten fotade jag för några veckor sedan, underbara. Gillar verkligen när buketterna är lite så här busiga och inte så strama.
Vita & lila tulpaner, annars köper jag oftast ljusrosa.
Köpte rosa blomsterkvistar och blandade in i buketten.
Mailen blinkar med många olästa meddelande, så jag ska sätta mig och besvara dem. Sedan vill jag hinna med att bläddra i mattidningar efter lite ny inspiration. Lunchen är bokad på stan med äldsta sonen, innan vi ska uträtta lite ärenden.
Tidsinställt inlägg med en veckomatsedel. Om flyget inte vart försenat så skulle vi varit hemma tidigt i morse, och förhoppningsvis sover vi gott just nu. Jag kikar in senare när vi hämtat hem resten av familjen. Borta bra med hemma BÄST!
Och hemmagjordsås, som smakar precis som på pizzerians.
Det här behöver du för att göra kebabsås:
2 1/2 dl creme fraiche
2 msk chilisås
1 tsk italiensk salladskrydda
2 1/2 msk koncentrerad apelsinjuice
3 msk kallt vatten
1/2 tsk paprikapulver
1 presssad vitlöksklyfta
cayennepeppar ( efter smak & tycke )
salt
Gör din kebabsås så här:
Blanda samman allt och ställ kallt.
Klar att servera efter en till två timmar i kylskåp.
* * * * * * * * * * * * * * *
Det här behöver du till 5- 6 personer:
1 kilo kycklingfile
Rapsolja hemmagjord kebabkrydda salt
Tillbehör : Pommes och en god sallad
Gör så här:
Strimla den tinade kycklingen i lagom stora strimlor. Hetta upp en stekpanna med rapsolja och vänd ner kycklingen.Krydda den med kryddmixen under tiden, och när kycklings nästan är färdig salta & smaka av med mer krydda.
Serveras sedan genast !
* * * * * * * *Och så något gott till kaffet Citron & Lakritsbiskvier
Det här behöver du till cirka 25 biskiver :
300 gram mandelmassa
1/2 dl socker
1 äggvita ( ett stort ägg eller två små )
Topping : 200 gram mjölkchoklad med lakritssmak tex. marabous
Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader Riv ner mandelmassan i en bunke och rör ihop till en smet / deg med äggvitan och socker. Spritsa eller klicka ut på en plåt och grädda i mitten på ugnen i cirka 10- 18 minuter , de ska fortfarande vara lite sega i mitten. åt bottnarna svalna och rör ihop alla ingredienser till smördegen. Tänk på att smaka av smörkrämen så att du får den så sur / söt som du vill ha den. Bred ut ett toppigt eller runt lager på ”undersidan ” av biskvibotten.
Ställ svalt och smält under tiden chokladen.
Håll sedan i botten och doppa dem i chokladen , och ställ svalt så att chokladen stelnar.
Ni har frågat och undrat lite om resan både här & på instagram. Jag har inte hunnit svara på alla, så om ni undrar något kan ni väl fråga här igen. Jag ska sätta mig och svara på dem så gott jag kan när vi är hemma igen.
Gör så här:
Häll upp mjölk & ströbörd i en skål och låt svälla några minuter. Rör sen ihop alla ingredienser till kycklingköttbullarna och ställ kallt i tio minuter. Rulla sedan köttbullar eller forma till biffar. Hetta upp en stekpanna med rikligt med smör och stek köttbullarna gyllene bruna. Under tiden gör du citronsåsen i en kastrull. Värm upp grädde, crème fracihe och fond, riv ner det gula skalet och pressa ner citronsaft efter egen smak och tycke. 1-2 msk citronsaft hade jag i min sås.
Här kommer ett tidsinställt inlägg på en snabb & enkel ( och billig ) lunch / middag.
Extra plus är att curry & bacon är mycket gott tillsammans.
Det här behöver du till 4 personer : pasta
1 finhackad gullök
3 pkt bacon
2 1/2 dl creme fraiche
2 1/2 dl grädde
1 tsk sambal oelek
1/2 msk curry ( gul )
Salt & peppar
Gör så här :
Koka pastan enligt anvisningarna. Strimla baconet och bryn det tillsammans med löken.
Rör ner grädde, creme fraiche, och sambal oelek. Smaka av med curry, salt& peppar.
Låt det sjuda upp och puttra 5 minuter .
Fredag idag och jag tänkte tipsa om fyra goda middag. Det blir ett tips med fläskfile, ett med kyckling och ett med oxfile & ett med fisk såklart. Klicka på länken över bilden för att komma till receptet.
Vad gillar ni bäst för middagsrecept, kyckling kött eller kanske fisk ?
Då var jag hemma i lilla Kalmar igen. Det var ett par riktigt härliga dagar ombord på båten och jag har fått uppleva ett vackert Estland. Vi åkte ju redan i torsdags, och som jag skrev så hann vi på båten med endast ett par minuter tillgodo. Jisses vad det blev stressigt med parkering, och att hitta rätt. Men det löste sig ju, fast jag kan lova att på hemresan var vi där tre timmar innan avgång. Hahaha… Vågade inte chansa.
Vi åkte båten Victoria med Tallink Silja
Jag har ju rest tidigare med dessa också, och alltid blivit nöjd. Trevliga hytter, rent fräscht, stort utbud och magiskt god mat.
En stor fruktskål och kall dricka stod och väntade på rummet.
På kvällen åt vi maten på restaurang ”Gourmet Victoria”
Vilken toppklass på maten!
Vi beställde in 3-rätters och alla rätterna var så goda att de bara smälte i munnen.
Vill ni ha en smakupplevelse som heter duga är det hit ni ska gå. Det blev en tidig kväll för att sedan vakna pigga & nyfikna på Tallinn. Vi bodde på Tallink Siljas hotell, mitt inne i stan, nära till allt.
Detta är en så mysig ”sagostad” iallafall om man vandrar runt i gamla stan.
Vackra stentorn, kyrkor och kullersten, så långt ögat kan nå.
Massor av trevliga restauranger och fik.
Vi fastnade för Olde Hansa, en riktigt trevlig upplevelse.
Detta är en medeltidsrestaurang som kan jämföras med att du får slå dig till bords vid matbordet med Ronja Rövardotter och hennes gäng.
Vackra menyer, i alla möjliga språk.
Efter mat och medeltidsupplevelsen så vandrade vi vidare efter trevliga fik.
Och vi hittade ett längst vägen.
Massa fika fanns det,
både ”nyttig” och mindre nyttig.
Min marängdessert fick en fullpott.
Den andra fick minus två. Haha…. Inte alls god.
Sen strosade vi runt bland kyrkor, gränder och blomförsäljare.
Så spännande att få vara på resande fot och upptäcka saker. Estland är mitt land nummer 56 på listan.
Jag blev riktigt positivt överraskad, skulle lätt kunna åka tillbaka hit. Naturligtvis hinner man inte uppleva ett helt land på tre dagar, men det vi såg gillade vi.
Ursäkta för detta långa inlägg, men det finns så mycket att skriva om Tallinn.
Jag tycker verkligen att denna ljuvliga stad är värt ett besök. Och så himla trevligt att få uppleva det genom en båtresa.
När dagen blev till kväller så svidade vi om och promenerade bort till en restaurang vi blivit rekommenderade.
Nok Nok.
Asiatisk mat, och är det något jag gillar så är det ju Thaimat.
Så himla mycket gott på menyn.
Vi beställde in flera förrätter, och delade på. Biff, kycklingvingar och såklart
vårrullar. Mumsigt värre.
Även varmrätt och efterrätt ( missade att fota )
Maten var suverän, och servicen var riktigt bra.
Ja inte var vi hungriga när vi traskade vidare. Sista dagen ägnade vi åt shopping,
ville handla med lite souvenirer till barnen.
Och för er som är nyfikna på en egen liten kryssning
så tycker jag ni ska kika in HÄR
Nu börjar klockan närma sig halv nio på kvällen här på Maldiverna, och vi har precis ätit klart vår middag. Vi beställde hem mat till balkongen, och åt i solnedgången. Härligt, och så bortskämda man blir med denna vackra utsikt. Vaknar & somnar till havets brus varje dag, men snart är det färdigt med det. Snart bär det hemåt igen.
Här kommer lite blandade bilder från vårat nya ställe.
Vi bor i sådana här villor, med en egen lite pool.
Fast om jag skulle rekommendera ett av de ställen vi varit på så är det vårt förra hotell : Velassaru
Bättre stand, massor med solstolar/ parasoller & lite finare just runt omkring. Här på ( Vadoo Prestige ) är lite byggnation på gång, kanske beror lite på det också. Dock var de klart lite dyrare, men ett tipselitips till er som planerar att åka hit. Båda öarna ligger väldigt nära maldivernas flygplats.
Här matart de hajarna på kvällarna, och andra stora fiskar & rockor.
Hajarna är inte farliga, men ändå är det lite respektingivande och se dem komma glidande under vattenytan.
Här på bilden är det mest tonfisk & andra stora fiskar som syns på bilden. Imorgon har vi bokat fiskutflykt jag & Jonathan, gillar att fiska men nu var det länge sedan. Så det ska blir riktigt roligt 🙂
Jag börjar med att denna goda vitlöksdoftande linsgryta, som jag även smaksatte med ett par matskedar ajvar.
För en helt vegans middag väljer du bara bort gräddfil och ost.
Det här behöver du:
olivolja
1 finhackad gul lök
2 vitlöksklyftor
2 stora morötter
1 röd paprika
3 dl röda (okokta) linser
6-7 dl vatten
1 1/2 tsk salt
3 – 4 msk ajvar
cayennepeppar ( efter smak och tycke )
Serveras med gräddfil & gott bröd
Gör så här: Skala och finhacka löken / vitlöken. Skala och skiva morötterna tunt. Fräs detta i en gryta med olivolja tills löken blivit glansig. Vänd ner linser & vattnen och rör om. Låt sjuda i 15 minuter. Strimla paprikan smått och lägg ner efter halva tiden. Det är godare om den behåller sin krispighet, därav kortare koktid. Smaka av grytan med ajvar, salt & kryddor under tiden den puttrat på spisen. Häll upp i vackra tallrikar och servera med bröd & gräddfil
Idag har jag både en nyttig gryta att bjuda på och en riktigt finfin tävling i samarbete med Oral-B. Jag börjar med att denna goda vitlöksdoftande linsgryta, som jag även smaksatte med ett par matskedar ajvar.
Det här behöver du: olivolja 1 finhackad gul lök 2 vitlöksklyftor 2 stora morötter 1 röd paprika 3 dl röda (okokta) linser 6-7 dl vatten 1 1/2 tsk salt 3 – 4 msk ajvar cayennepeppar ( efter smak och tycke )
Serveras med gräddfil & gott bröd
Gör så här: Skala och finhacka löken / vitlöken. Skala och skiva morötterna tunt. Fräs detta i en gryta med olivolja tills löken blivit glansig. Vänd ner linser & vattnen och rör om. Låt sjuda i 15 minuter. Strimla paprikan smått och lägg ner efter halva tiden. Det är godare om den behåller sin krispighet, därav kortare koktid. Smaka av grytan med ajvar, salt & kryddor under tiden den puttrat på spisen. Häll upp i vackra tallrikar och servera med bröd & gräddfil
* * * * * * * * * * *
Så var det ju TÄVLINGEN också.
Jag har provat Oral-B Pro 7000 White SmartSeries med bluetooth. Jag ville lämna en utvärdering nu när jag borstat ett par- tre veckor. Man kan välja olika ”journeys” beroende på om du vill ha starkare tänder, vitare eller bara ha friska tänder.
Jag valde whitening och genom appen följer jag hur länge jag borstar, om jag borstar lite för hårt, eller helt enkelt bara perfekt! Jag har ju alltid tidigare bara haft en vanlig tandborste, så jag upplever att tänderna verkligen känns polerade efteråt. Det snurrande borsthuvudet kommer åt överallt. Sen är det även snart att använda tandtråd & munskölj efteråt, man ska vara noga med sina tänder.
Med denna appen så borstade jag nästan en hel minut längre än vad jag brukar göra. Det går ju även kolla nyheter direkt i appen, väder, bilder och massa annat. Win- win. Detta var ett jätteroligt samarbete och jag kommer inte vilja ha någon annan tandborste efter detta. Den är grymt bra och nu har jag fått möjlighet att tävla ut tre stycken till er. Ni hittar deras hemsida HÄR
Nu har jag fått möjlighet att tävla ut en Oral B:s Smartseries White 7000 till er. För att vara med och tävla ska du svara på frågan här nedan :
Vad heter tändernas yttersta lager/skal ?
Tävlingen pågår fram till den 1:a Mars & den 2:a Mars kommer vinnaren uppdateras här i inlägget. Och vinnaren kommer kontaktas via mail, så det är viktigt att ange rätt mailadress.
Stort lycka till.
* * * * * * * * *
Tävlingen är avslutad, Grattis till Hannah
Åh hade varit guld att vinna en eltandborste, det finns det inte riktigt utrymme för att köpa i en tight studentbudget haha. Emalj heter det yttersta lagret på tanden