Välkommen Mars

Välkommen Mars,

Ny månad och en ny vårlig tulpanbukett har fått flytta in. En rosa & cerise med lite små kvistar i. Idag kommer min mormor & morfar hit för lite fika & skvaller. Alltid lika mysigt, och jag behöver lite hjälp att tömma kakförrådet. Efter att ha bakat alla dessa kakor till boken så har jag inte bara sju kakor i frysen utan säkert 27 olika sorter.

IMG_5389 IMG_5396

Men nu tänkte jag snöra på mig skorna och ta en lång morgonrunda innan dess.
Dessa ljusa mornar & friska luften gör ju att det är mycket lättare att vakna till.

På återseende med nytt recept om en stund.

0
2 kommentarer

Igelkottar av chokladbollssmet

Välkommen Marsmånad,

Jippi, nu närmar sig våren med stormsteg. Fast det trodde jag knappast igår när himlen var bäcksvart och det haglade.  Idag blir det ett tips för er som fortfarande har sportlov eller iallafall tid att baka om dagarna.
Igelkottar av choklad, roligt och lätt för barnen att baka själva. Nomi och jag rullade chokladbollar igår i färgglatt strössel, men just dessa små chokladdjur som hon gjorde var ju mycket roligare.

Nomis fina choklad-igelkottar.

IMG_9448
De godaste chokladbollarna gör du med florsocker och oboý. Prova vetja. 

Så här gör jag med chokladbollssmet: 
150 gram smör
5 dl havregryn
2 dl florsocker
1 nypa salt
2 msk kallt kaffe ( eller vatten )
2 msk kakao
3 msk oboy
35 gram smält choklad

Topping : kokos eller strössel

Gör så här: 
Mixa havregrynen med en mixer till mindre bitar. Vispa smör med florsocker till en jämnsmet,
rör ner salt, kaffe, kakao & oboy. Vänd ner havregrynen & chokladen och ställ kallt i 1 timme innan du arbetar med smeten.
Sedan formar du valfria chokladdjur.

0
7 kommentarer

Halloumiburgare med krämig coleslaw

Hej igen, 

Kikar förbi med ett till smarrigt vegetariskt tips. Dessa hamburgare gick verkligen hem hos Melvin och hans vänner.  Jag valde en smaksatt halloumiost med chili, för mer smak.

IMG_5335
IMG_5337

Till 4 burgarna behöver du: 
2 stycken halloumi ( a 200 gram)
olivolja
4 hamburger bröd
1 röd paprika
lök
tomater
majonäs

Det här behöver du till 4-6 portioner: 
6- 7 dl riven vitkål
1 stor riven morot
1 1/2 dl gräddfil
1 dl majonäs
1 1/2 dl creme fraiche
1/2 tsk salt
1 msk vitvinsvinäger
svartpeppar

Gör så här:
Börja med coleslaw:en.
Riv kål & morot tunt. Jag rev kålen med en osthyvel och moroten på ett rivjärn.
Blanda ner övriga ingredienser och rör om.

Låt stå kallt fram till servering.

Ta fram halloumi, och dela dem på mitten. Dela paprikan i fyra sidor, som bilden här nedan. Och stek ost & paprika tills de får vacker färg. Jag använde en mönstrad stekpanna, men det går lika bra med en vanlig.
IMG_5280

Stek även brödet så att den får en fin yta.
Fyll sedan med sallad, tomat, lök, ost, paprika och en klick majonäs.

Serveras genast med coleslaw.

Smaklig måltid!

0
5 kommentarer

Fylld pasta med vitlöksdoftande pastasås ( vegetariskt )

Vegetariska middagar verkar vara det som är väldigt uppskattat just nu på matsajten, jätteroligt tycker jag. För skulle alla försöka äta mindre kött så blir det skillnad i det långa loppet på miljön. Jag tycket inte att det är det minsta jobbigt att ha en köttfri dag i veckan. Barnen favoritmiddag när det är vegetariskt hittar du HÄR

Idag ska jag prova en ny veg.middag som jag tror kommer bli en ny favorit. Återkommer med den senare.

IMG_4193
Jag valde en god fylld pasta med soltorkade tomater. Blir ännu mera smak på rätten om man väljer en fylld pasta.

Det här behöver du till 4 personer:
Valfri fylld pasta

Såsen: 
2 1/2 dl vispgrädde
2 1/2 dl mjölk
Ca: 1/4 –  1/2  dl vetemjöl
50 gram smör
1/2 dl riven lagrad ost
1 pressad vitlöksklyfta
salt och peppar
ev. 1-2 msk chilisås

Toppa med smulad fetaost

Gör så här: 
Smält smöret och häll i hälften av grädd/mjölkblandningen i en kastrull, och låt sjuda upp mät sedan upp hälften av mjölet och rör ut med lite mjölk så att det inte klumpar sig, och blanda i såsen under omrörning. Sedan blandar du ut resten av mjölet med lite mjölk, och blandar i det också, medan såsen sjuder. Andvänd så mycket mjöl tills ostsåsen blir krämig. Pressa ner vitlöken, salta och peppra och smaka av med chilisås, och låt sjuda ett par minuter.
Dra av från plattan och vänd ner osten under omrörning tills osten har smält.

IMG_4205

0
2 kommentarer

Tulpaner och jobbplaner

Hallå hejsan,

Ja då var det måndag igen och månadens sista dag, den 29:e februari (skottdagen). Melvin har skridskoåkning idag i skolan, så imorse letades det fram skridskor, hjälm och fixades fika. Sådant som man borde förberett redan igår kväll, men han fick med sig allt & ett glatt humör. Nu när alla är i skola och på jobb, så satt jag mig en stund i soffan för att jobba & kika på nyhetsmorgon. Dagen arbetsvy, fast minus tulpanerna då. Buketten fotade jag för några veckor sedan, underbara.  Gillar verkligen när buketterna är lite så här busiga och inte så strama.

IMG_3668
Vita & lila tulpaner, annars köper jag oftast ljusrosa.
Köpte rosa blomsterkvistar och blandade in i buketten.

IMG_3663 IMG_3662 IMG_3657

Mailen blinkar med många olästa meddelande, så jag ska sätta mig och besvara dem. Sedan vill jag hinna med att bläddra i mattidningar efter lite ny inspiration. Lunchen är bokad på stan med äldsta sonen, innan vi ska uträtta lite ärenden.

Kikar in lite senare med middagstips!


0
1 kommentar

Veckomatsedel

Tidsinställt inlägg med en veckomatsedel. Om flyget inte vart försenat så skulle vi varit hemma tidigt i morse, och förhoppningsvis sover vi gott just nu. Jag kikar in senare när vi hämtat hem resten av familjen. Borta bra med hemma BÄST!

Måndag Vegetarisk pastasås
Tisdag Panerad torsk med kall dillsås
Onsdag Krämig pastarätt med bacon
Torsdag Filodegspaj med krämig köttfärsfyllning
Fredag Kebabkryddad Kyckling

IMG_6811

Och hemmagjordsås, som smakar precis som på pizzerians.

Det här behöver du för att göra kebabsås:
2 1/2 dl creme fraiche
2 msk chilisås
1 tsk italiensk salladskrydda
2 1/2 msk koncentrerad apelsinjuice
3 msk kallt vatten
1/2 tsk paprikapulver
1 presssad vitlöksklyfta
cayennepeppar ( efter smak & tycke )
salt

Gör din kebabsås så här:
Blanda samman allt och ställ kallt.
Klar att servera efter en till två timmar i kylskåp.

* * * * * * * * * * * * * * *

Det här behöver du till 5- 6 personer:
1 kilo kycklingfile
Rapsolja
hemmagjord kebabkrydda
salt

Tillbehör : Pommes och en god sallad

Gör så här: 
Strimla den tinade kycklingen i lagom stora strimlor. Hetta upp en stekpanna med rapsolja och vänd ner kycklingen.Krydda den med kryddmixen under tiden, och när kycklings nästan är färdig salta & smaka av med mer krydda.

Serveras sedan genast !

IMG_6814

  • * * * * * * * *Och så något gott till kaffet Citron & Lakritsbiskvier


    baka biskvier
    Det här behöver du till cirka 25 biskiver :

    300 gram mandelmassa
    1/2 dl socker
    1 äggvita ( ett stort ägg eller två små )

    Fyllning :
    150 gram rumsvarmt smör
    1 äggula
    2 1/2 dl florsocker
    1 halv citron skal + saft
    1 msk vaniljsocker

    Topping : 200 gram  mjölkchoklad med lakritssmak tex. marabous

    Gör så här :
    Ställ ugnen på 175 grader Riv ner mandelmassan i en bunke och rör ihop till en smet / deg med äggvitan och socker. Spritsa eller klicka ut på en plåt och grädda i mitten på ugnen i cirka 10- 18 minuter , de ska fortfarande vara lite sega i mitten. åt bottnarna svalna och rör ihop alla ingredienser till smördegen. Tänk på att smaka av smörkrämen så att du får den så sur / söt som du vill ha den. Bred ut ett toppigt eller runt lager på ”undersidan ” av biskvibotten.

    Ställ svalt och smält under tiden chokladen.
    Håll sedan i botten och doppa dem i chokladen , och ställ svalt så att chokladen stelnar.

    Klart att serveras!

0
4 kommentarer

Frågor om Maldiverna ?

Hej där,

Ni har frågat och undrat lite om resan både här & på instagram. Jag har inte hunnit svara på alla, så om ni undrar något kan ni väl fråga här igen. Jag ska sätta mig och svara på dem så gott jag kan när vi är hemma igen.

IMG_3502
Maldiverna

”Hörs” när vi är hemma i Sverige igen.

0
9 kommentarer

Kycklingbiffar i citronsås

Kycklingbiffar eller snarare stora kycklingköttbullar i citronsås.
Detta är något som är så himla gott.

IMG_4936

Detta behöver du:
500 gram kycklingfärs
1/2 dl mjölk
1/2 dl ströbröd
1/2 tsk salt
1/2 tsk citronpeppar
Smör till stekning

Citronsås:
1 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
1 msk kycklingfond
1 citron

Gör så här:
Häll upp mjölk & ströbörd i en skål och låt svälla några minuter. Rör sen ihop alla ingredienser till kycklingköttbullarna och ställ kallt i tio minuter. Rulla sedan köttbullar eller forma till biffar. Hetta upp en stekpanna med rikligt med smör och stek köttbullarna gyllene bruna. Under tiden gör du citronsåsen i en kastrull. Värm upp grädde, crème fracihe och fond, riv ner det gula skalet och pressa ner citronsaft efter egen smak och tycke. 1-2 msk citronsaft hade jag i min sås.

5
7 kommentarer

Currydoftande baconsås

Här kommer ett tidsinställt inlägg på en snabb & enkel ( och billig )  lunch / middag.
Extra plus är att curry & bacon är mycket gott tillsammans.

cur (1)

Det här behöver du till 4 personer :
pasta
1 finhackad gullök
3 pkt bacon
2 1/2 dl creme fraiche
2 1/2 dl grädde
1 tsk sambal oelek
1/2 msk curry ( gul )
Salt & peppar

Gör så här :

Koka pastan enligt anvisningarna. Strimla baconet och bryn det tillsammans med löken.
Rör ner grädde, creme fraiche, och sambal oelek. Smaka av med curry, salt&  peppar.
Låt det sjuda upp och puttra 5 minuter .

Klart att servera.

1
4 kommentarer

Fyra middagstips till helgen

Fredag idag och jag tänkte tipsa om fyra goda middag. Det blir ett tips med fläskfile, ett med kyckling och ett med oxfile & ett med fisk såklart.  Klicka på länken över bilden för att komma till receptet.
Vad gillar ni bäst för middagsrecept, kyckling kött eller kanske fisk ?

Fläskfilegryta med extra allt

fre

Kyckling i god sås

Fredagsmiddag

Oxfile Provencale

freda

Lax med pestosås & pinjenötter

helgmat

0
2 kommentarer