Spagetti Carbonara

DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED KRONFÅGEL

Vi äter gärna kyckling här hemma, tycker det är gott. Sen går det ju att variera så mycket. Plus i kanten är att det är mer klimatsmart än att äta rött kött. Jag har i samarbete med Kronfågel provat deras nyhet ”Kycklingbacon”. Och även deras ”Minut-Kyckling” som kommer i ett senare inlägg. Kronfågel står alltid för 100 % svensk kyckling, vilket jag tycker känns bra. Och just Kycklingbaconet känns som ett fräschare & mer hälsosamt alternativ till vanligt bacon .

Du kan läsa mer om Kycklingbaconet & hitta tips på olika recept här

IMG_5243
Den är rökt över alspån vilket ger en god smak på Kycklingbaconet. Jag valde att laga carbonara fast på mitt vis, och självklart med färsk pasta. Det är så mycket godare än att köpa torrpasta.

IMG_5349

Det här behöver du till 4 personer:
färsk pasta
smör
1 finhackad schalottenlök
1 finhackad vitlöksklyfta
200 gram Kycklingbacon
2 dl vispgrädde
1 1/2 dl creme fraiche
salt & svartpeppar

Garnering: hyvlad parmesan

Gör så här:
Koka pastan enligt anvisningar på förpackning.
Hetta upp en stekpanna med smör. Vänd ner den finhackade löken, vitlöken och det strimlade baconet. Fräs tills det får en vacker färg
.
IMG_5353

Vänd sedan ner crème fraîche & grädde och låt det sjuda ihop till en krämig sås.
Smaka av med salt & nymalen svartpeppar. Servera genast med pastan.

Hyvla eller riv över parmesanost.

En rätt som funkar lika bra till vardags som till helgen.

IMG_5368 IMG_5385

Hela familjen gillade rätten, den rökta smaken på Kycklingbaconet gav fin sälta & smak till hela carbonaran.
Detta kommer vi att laga flera gånger.

* * * * * * * * * I samarbete med Kronfågel * * * * * *

0
3 kommentarer

Kladdkaka i påsk


Hej hej

Brukar ni baka något särskilt till påsk? Tipsa mig gärna, skulle vilja prova lite nya påskbakelser.
Här har vi en ljuvligt färgglad kladdkaka till som skulle passa fint till påskfikat.  Det är en blandning mellan kladdkaka / silviakaka och kärlesmums.

Kärleksmumskladdka ❤️???

IMG_6208
Det här behöver du:

4 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
1 nypa med flingsalt

Till toppingen:
50 gram smör
1 tsk pressad citronsaft
1 äggula
2 1/2 dl florsocker

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr. Smöra och bröa en rund form på cirka 24 cm med avtagbara kanter. Och häll upp smeten i den smorda formen. Ställ in i mitten på ugnen och grädda kakan i 20 – 25 minuter. Låt kakan sedan svalna i kylskåp i fyra timmar.

Toppingen gör du genom att smälta smöret. Rör ihop med citronsaft, florsocker & äggula. Garneringen ska vara rätt tjock och trögflytande. Tillsätt mer florsocker om så behövs.

IMG_6174 IMG_6184

8
21 kommentarer

Amerikanska cookies med nonstop

Här kommer recept på urgoda sega amerikanska cookies. Jag hade smarties / nonstop i mina, men det blir säkert lika gott med grovhackad choklad.

Recept amerikanska cookies

Det här behöver du till 25 kakor:
175 gram smält smör
2 dl brun farinsocker
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
5 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
2 dl mini-nonstop
1/2 dl mini-nonstop tills efter gräddning

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader
Smält smöret, och låt svalna. Vispa smöret, socker & farinsocker med en elvisp. Vispa sedan i bägge äggen till en fin smet. Blanda mjöl, bikarbonat & vaniljsocker och rör ner i smeten/degen. Blanda ner nonstopen och klicka ut degen på bakplåtspapper ( jag fick kakor till tre plåtar ) Grädda i mitten på ugnen cirka 15 minuter. Ta ut och tryck ner några fler nonstop precis när de kommit ut från ugnen.

IMG_5977

15
11 kommentarer

Halloumistroganoff

Godmorgon,

Vi vaknade upp till ett vitt snötäckt växjö. Våren var nästan framme och hälsade på, men så kom vintern igen. Typiskt mars-väder med andra ord. Idag har vi en köttfri måndag, och vi ska prova ett nytt recept.
För er som söker tips kan jag varmt rekommendera den här stroganoffen, med halloumi. Jag har sett alla möjliga varianter på instagram. Så här gjorde jag min :

IMG_5405 halloumistroganoffDet här behöver du:
1 finhackad lök
smör
400 gram halloumiost ( med chilismak)
400 gram krossade tomater
2 msk tomatpure
2 dl vispgrädde
1/2 tsk kinesisk soja
örtsalt
cayennepeppar

Gör så här:
Hetta upp en stekpanna med smör och fräs den strimlade osten runt omkring för lite färg. Ta upp osten och fräs den finhackade löken glansig.  Vänd ner Krossade tomater, tomatpure, grädde och låt sjuda upp. Smaka av stroganoffen med kinesisk soja, örtsalt & lite cayennepeppar. Lägg sist ner osten och låt allt bli genomvärmt.

Serveras genast med ris.

0
13 kommentarer

Veckomatsedel

Söndag it is, och här kommer veckomatsedeln.

Måndag : Grekisk sallad
Tisdag: Lax i hummersås med pasta
Onsdag Kasslergratäng med pizzasmak
Torsdag: Grönpepparbiffar med potatis
Fredag: Thaikyckling
thaimat

Detta behöver du till 4 personer
rapsolja
500 gram finstrimlad kycklingfile
1/2 strimlad röd paprika
1/2 strimlad gulpaprika
4 klyftade gula steklökar
1 ask med böngroddar
1 burk med vattenkastanjer
1 näve sockerärter

Till woksåsen
2 1/2 msk japansk soja
1 tsk fisksås
saften av 1 lime
1-2  cm riven ingefära
2 stycken finhackade vitlöksklyftor
2 msk sweet chilisås
3/4 dl vatten
chiliflakes

Toppa med cashewnötter
Serveras med ris

Gör så här:
Fräs kycklingen & löken klar i olja. Vänd ner grönsakerna och vänd om tills allt har fått vacker färg men ändå behåller sin krispighet. Vänd över woksåsen och rör om, stäng av plattan och strö över cashewnötter servera sedan med ris.

Smaklig spis

* * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet: Chokladdoppade havrekakor

IMG_0476

Det här behöver du
200 gram smör
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
6 dl havregryn
1 tsk hjorthornssalt

Garnering: 300 gram mörk choklad

Gör så här:
Ställ ugnen på 180 grader. Mät upp alla ingredienser i en skål / matberedare och arbeta ihop till en deg.
Kan behövas en klick mer smör för att få den formbar. Rulla ut degen och skär 35-38 bitar. Forma varje bit till en boll och platta till den med handen. ( De flyter inte ut så mycket)
Grädda den i mitten på ugnen i cirka 10 – 12 minuter, ta ur och låt svalna. Smält chokladen i micron eller över vattenbad och chokladdoppa de nu kalla kakorna.
Låt chokladen stelna, sedan är de klara att serveras.

 

0
3 kommentarer

LCHF Kyckling

Hej igen,

Vi ska snart dags att åka in till Kalmar, vi ska fira barnens farmor som fyllt 60 år. Det ska vi fira genom att gå ut och äta på någon trevlig restaurang. Fast innan vi åker ville jag titta förbi med ett gott LCHF-tips. Nästan helt LCHF-vänligt iallafall.

IMG_6089
Såsen är inte helt lchf, med tanke på chilisåsen. Men så god!

För 2 personer: 
2 stora kycklingfileer
smör
salt + paprikapulver
sesamfrön
1 gul lök
1 röd paprika
1 grön paprika
1 gul paprika

Såsen: 
1 dl creme fraiche
1/2 pressad vitlöksklyfta
2 msk chilisås
salt & peppar

Gör så här:
Rör ihop alla ingredienser till såsen och ställ kallt. Dela kycklingen i mindre delar. Stek den i smör med salt, paprikapulver & sesamfrön. Klyfta lök & paprika I en annan stekpanna fräser du på löken tills den blir glansig, klyfta paprikan och fräs på till du stekt den al dente. ( Mjuk paprika tycker inte jag är gott , utan fräser bara på den lite grann ) Serveras sedan genast.

Mumsigt!

IMG_6085 (2)

0
4 kommentarer

Fixar & donar i stugan

Hej på er,

Snart börjar klockan närma sig lunch och vi fixar & donar i stugan. Jonathan rengör spabadet & byter vatten medan jag har behandlat golvet i glasverandan. Är helt kär i vårat nya golv! Ångrar inte en sekund att vi la in detta.

IMG_6141
Köpte med oss ett gäng med mårbacka pelagonier, jag kan bli så löjligt lycklig över lite blommor.
Tyvärr lär jag mig aldrig att få dem att trivas, men vem vet. Kanske denna gången… haha.

IMG_6122 IMG_6127

Passade på att fota nu när golvet ändå var nybehandlat. Vi valde en golvvärme som vi kan sätta igång hemifrån via mobilen. Har inte lärt oss hur man gör än bara, ska läsa på tills nästa gång 🙂 För er som vill läsa eller se mer fler bilder från stugan så finns det en egen kategori för det, den hittar ni HÄR

IMG_6134 IMG_6143

Vårtecken fanns det gott om på öland, både påskliljor som tittat fram och massvis med snödroppar.
Nomi kom in med första vårbuketten nyss. Så söt va ? Nu står buketten spretig på köksbordet i ett alldeles för stort glas och för lite vatten. Gulligt.

IMG_6153

0
4 kommentarer

Svar på era frågor om Maldiverna

God kväll från stugan,

Vi har precis börjat få upp värmen här på öland, tack vare bra element & brasa.
Jag har kikat på era frågor ni ställde i tidigare inlägg och ska försöka svara så bra jag kan.
De flesta frågorna var rätt lika så jag sammanställde alla frågor här nedan.

mald

mald2

Jag tycker att Maldiverna är ett resmål för nygifta eller par. Det är inga direkta aktiviteter, utan mest bara sol & bad. Ingen shopping, och du kan lätt promenera runt din ö på 10 – 20 minuter. Under våra dagar tror jag att det var två barnfamiljer här på de olika öarna. Så jag tycker nog inte att det är ett ställe för barnfamiljer.

Thailand eller Maldiverna? Det är inte riktigt samma sak, Maldiverna är det ljuvligaste stället jag har besökt. Fast de öar vi besökte i Thailand ( Koh Kardan, Koh Ngai och Koh Mook ) var också väldigt fina. Thailand = billigt, solsäkert, turistanpassat & vackert, där är det mer prisvärt än Maldiverna. Maldiverna i sin tur är dyrare, svårare att transportera sig mellan öarna fast helt magnifikt vackert. Kommer absolut att åka tillbaka någon gång i framtiden. Snorklingen är grym, massa vackra fiskar, hajar & rockor inpå knuten. Ofarliga såklart och häftigt. På maldiverna finns inga mygg, inga myror eller småkryp- I Thailand kryllar det av dem.

Vi bokade flyg för sig & hotell för sig ( flygresor.se ) och hotell hittade vi på ( hotels.com , agoda.se & booking.com ) Vad det kostar beror på vad du väljer för standard, men det är mycket dyrare än Thailand. Vi valde de två öarna närmast flygplatsen, p.ga att vi ville ha nära till flygplatsen. Eftersom att vi bara stannade i 8 dagar. Många öar är det sjöflyg till ( väldigt dyrt ) kan man ta speedboat så är det bra mycket billigare.

Velarussu var den bästa ön, Adaaran pristige ( sista ön ) var inte hälften så vacker, eller prisvärt. Ett litet tips för er som planerar att åka. Vi är glada att vi bytte ö, då det lätt blir långtråkigt, men nästa gång kommer vi välja en annan ö än Adaaran. Hotellen hämtar er från flygplatsen för cirka 2500 :- ( per par )

Det är dyrt att leva på Maldiverna, finns inga butiker mer än hotellet & deras restaurang. En vatten kostar 30 : – / en bubbelvatten cirka 60 : – och en varmrätt cirka 700-800 : – stycket. Det tycker iallafall jag är väldigt dyrt. Gott men dyrt.

Några småutflykter kan anordnas från öarna: snorkling, dykning, fiska & besöka närliggande öar.

Hoppas ni fått svar på era frågor 🙂

0
13 kommentarer

Parmesanpanerad kycklingfile med potatispure

Välkommen härliga fredag,
Lite mulet idag, men det regnar iallafall inte. Jag ska snöra på mig skorna och ge mig ut på långpromenad med Molly innan dagens jobb drar igång. Hoppas du får en fortsatt fin fredag.

Tips till er som letar efter någon god mat till helgen: IMG_5933 (1) IMG_5961 (2)

Det här behöver du till 4 personer: 
4 kycklingfileer
1 uppvispat ägg
2 1/2 dl riven parmesanost
3 msk vetemjöl
1/2 dl ströbröd
salt & svartpeppar

Potatispure:
Mjölig potatis
1 skvätt varm mjölk eller grädde
och en rejäl klick smör
salt & vitpeppar

Gör så här:
Skär kycklingfilen i tunna bitar, antingen i två eller tre delar beroende på hur tjock filen är.
Vispa upp ett ägg på en tallrik, blanda sedan riven parmesan, ströbröd, vetemjöl & salt & peppar i en fryspåse.
IMG_5927
Doppa sedan filéerna i det uppvispade ägget och sedan ner i påsen, en & en. Stek dem sedan i smör på medelstark värme tills kycklings är klar.   Under tiden häller du av vattnet från den färdigkokta potatisen, tillsätt smör & skvätt mjölk ( pröva dig fram till lagom konsistens ) jag brukar använda en potatiskross istället för elvisp. Smaka sedan av puren med salt & vitpeppar.

IMG_5930

Sås behövs egentligen inte, men jag hade en liten klick fetaostkräm till.
Detta receptet som jag halverade:
Fetaostkräm
2 1/2 dl creme fraiche
1 /2 pressad vitlöksklyfta
1 förpackning med fetaost
lite salt
lite italeinska salladskrydda

Gör så här:
Mosa ihop alla ingredienser till fetaostkrämen och ställ kallt fram till servering.

1
7 kommentarer

Sega Centercookies

Godkväll i stugorna.

Förutom massa jobb framför datorskärmen så har jag också hunnit med att baka några plåtar kakor idag. Bl.a dessa galet goda sega centerkakor. Jag bjöd på dessa efter mellis idag, de försvann fortare än blixten.

Ny favvo här hemma.
IMG_6054 (2)
Det här behöver du till 25 kakor:

175 gram smält smör
2 dl brun farinsocker
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
5 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
25 centerbitar

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader
Smält smöret, och låt svalna. Vispa smöret, socker & farinsocker med en elvisp. Vispa sedan i bägge äggen till en fin smet. Blanda mjöl, bikarbonat & vaniljsocker och rör ner i smeten/degen. Rulla till små bollar, gör en grop med tummen och fyll med en centerbit. Baka ihop till en rund boll och lägg på plåten ( jag fick kakor till tre plåtar ) Grädda i mitten på ugnen cirka 15 minuter. Ta ut och låt svalna något innan servering

IMG_6037 (1)

IMG_6038 (1)

0
4 kommentarer