Västerbottenbiffar

Ny vecka & nya recept, jag har provade många goda förra veckan som kommer dyka upp här denna veckan, så håll utkik för middagsförslag. Igår efter den spännande innebandymatchen så fick Nomi välja maten. Och hon är ingen taco-tjej, utan hon valde ostfyllda biffar, med brunsås & potatis. Gott med husmanskost.

IMG_7206

IMG_7210För 4 personer: 
650 gram nötfärs
2 msk oxfond
1/2 tsk salt
1 bit västerbottenost

brunsåsen: 
steksky
1 dl vatten
2 1/2 dl vispgrädde
2 msk oxfond
1/2 msk kinesisk soja
1 msk svartvinbärsgele
maizena
salt

Gör så här:
Skala & koka potatisen.
Ställ ugnen på 225 grader. Dela osten till 1*1 cm ostkuber.
Rör ihop köttfärsen med fond & salt och forma till biffar. Gör en grop i mitten med tummen och tryck ner en bit ost. Lägg i ugnssäker form och ställ in i ugnen. Gör under tiden såsen, får du steksky från biffarna, sila ner den i en kastrull, vispa upp med vatten. Mät i fond, soja och låt det sjuda upp. Smaka av såsen med salt & svartvinbärsgele.
Red av såsen med maizena till önskad konsistens. Biffarna tar cirka 15- 20 minuter i ugnen.

Smaklig spis

0
4 kommentarer

Country Dreams

* * * * * * * * * * * I samarbete med Country Dreams * * * * * * * * * * *

Hej där raringar, 
Kikar för bli med lite söndagstips! Eller lite och lite…. Här har jag skämt bort mig själv riktigt ordentligt.Och det behövdes nu så här innan våren. Min garderob gapade tom på snygga vårkläder, så det var på tiden att uppdaterad där. Och något jag tycker är smidigt är att näthandel i alla dess former.

Att sitta och klicka hem i lugn och ro, få fina paket hemskickade och sedan prova dem hemma.
Stort gilla på det.

IMG_6539

Jag gillar att ha en blandad garderob, i olika färger. Men just nu så var i stort sett alla mina kläde svarta och grå. Så det var  inte en dag för tidigt med fräscha ljusa kläder.

IMG_6543

Ursöta koftan från Busnel med så fina knappar. Hur söt är den inte? Lööööv IT!
Ni hittar den HÄR

IMG_6550

Odd Molly tröjan med vacker brodyr hittar ni HÄR

IMG_6554

Vackra smycket från Marlene Birger hittar ni HÄRIMG_6577

Halsbandet matchade snyggt med koftan också 😉
Och även min nya jacka.

IMG_6583

Och så hittade jag en ny skinnjacka som jag blev helt kär i!  Har letat i evigheter efter precis denna, och nu är den min. My precious.  Här finns den.

IMG_6699

Så snygga detaljer och härlig passform .

IMG_6737

En ljuvligt lyxig sjal i snyggaste mönstret
Ni hittar den HÄR

IMG_7061

Och så till sist snyggaste tvättmedlet till att tvätta alla snygga kläder med.
L:A BRUKET i särklass den snyggaste förpackningen.
HÄR hittar ni den.

IMG_6575

Så nu är jag redo för att möta våren! Här kommer en liten dagens innan vi åker hemåt växjö igen. Idag står det innebandymatch på schemat. Nomis första match, och hon är taggad som bara den! Yeeej.

 

IMG_6981 (2)

Country Dreams som jag samarbetar med har underbara märkeskläder, ytterkläder, väskor, smycken, skor & inredning. Ni hittar deras hemsida HÄR

Anger ni rabattkoden JENNY20 så får ni nu 20% på ord pris pris hela sortimentet,
gäller från söndag( Idag)  to.m onsdag (13/3-16/3).

* * * * * * * * I samarbete med Country Dreams * * * * * * * * *

0
11 kommentarer

Veckomatsedel

Godmorgon.
Veckomatsedel för den kommande veckan.
Hoppas ni hittar några som passar, annars finner ni resten av veckomatsedlarna HÄR

Måndag:
Vegetarisk pyttipanna
Tisdag: Pasta med lax- & kräftstjärtar
Onsdag: Korvsoppa med potatis
Torsdag: Ryssröra i mjukt bröd
Fredag: Italiensk köttfärspaj

vecko3

Det här behöver du :
3 dl vetemjöl
2msk kallt vatten
125 grader smör

Fyllning:
400- 500 gram blandfärs
1 liten finhackad gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
2 1/2 dl creme fraiche ( paprika & chili hade jag)
1/2 burk med strimlade soltorkade tomater
1/2 burk gröna oliver
1 msk oxfond / köttfond
1 msk chilisås
1/2 msk kinesisk soja
salt & peppar

Topping:
1 stor boll mozzarella
körsbärstomater
1/2 burk stora oliver
1/2 burk soltorkade tomater

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader. Tärna ner kallt smör i vetemjölet och rör ner vatten. Arbeta ihop till en smidig deg.
Ställ kylskåpskallt i 15 minuter.Tryck ut degen i formen och picka den med en gaffel och förgrädda den i ca 10 -13 minuter.
Gör under tiden fyllningen. Hetta upp en stekpanna med smör fräs löken glansig, vänd ner färsen och stek den klar. Vänd i crème fraîche, soja, fond. Låt sjuda upp och sist vänder du ner oliver och strimlade soltorkade tomater. Fyll upp pajskalet med fyllningen ( blir det mycket vätska i botten av stekpannan kan du skippa just det) Skiva mozzarellan och strö över toppingen och ställ in i ugnen i cirka 30 – 35 minuter tills pajen fått vacker färg.

* * * * * * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet: Drömmar

IMG_0814

Cirka 20-22 st:
100 gram rumstempurerat smör
1/2 msk vaniljpulver
3 dl strösocker
1 dl rumstempurerad rapsolja
1 tsk hjorthornsalt
4 dl vetemjöl

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader, vispa smör, socker och vaniljsocker poröst. Tillsätt oljan , och rör ihop mjöl och hjorthornsaltet innan du rör ner det i smeten.Rör samman till en smidig deg. Dela sedan i två olika högar och rulla cirka 20 Skär små mynt utan rullarna , och rulla sedan dessa till små bollar som du lägger på en ett ugnspapper på en plåt.
Och  lägg inte kakorna för tätt, eftersom de flyter ut lite.
Grädda sedan kakorna i ca 20 minuter.

( Under gräddtiden , och då du öppnar ugnen kan det lukta lite starkt. Detta beror på Hjorthornsaltet

Låt drömmarna svalna innan du serverar dem, annars finns risk för att de smular sönder.

0
1 kommentar

Färga ägg med blåbär

Gillar ni att pyssla lite till påsk, så kan jag rekommendera er att färga ägg. Det är både roligt & blir riktigt snyggt.
Jag färgade med de råvaror jag hade hemma i kylen så det blev blåbär & rödbetor.

Lite naturliga råvaror som man kan använda att färga med är:
* Rödbetor
* Blåbär
* Gurkmeja
* Lök
*Rödkål
* Kaffe
* morötter
+ 1 msk Ättika som ger färgen med intensiv färg.

Först rödbetor +spad från rödbetor. 
IMG_7107

Och andra grytan så hade vi blåbär i. Jag trodde blåbären skulle bli mer blå/ lila.
Men de blev mer åt det grå/ silvriga hållet. Snyggt iallafall.

IMG_7109

IMG_7127 IMG_7138 (1)

0
6 kommentarer

Påskpynt och färgning av ägg

Hej hej,

Här på öland startade dagen med strålande solsken, nu är det dock mer mulet. Och här har vi precis kommit hem efter att ha fikat hos lillasyster med familj. Trevligt och gott, de bjöd på centercookies från en trevlig matblogg. Hi hi…
Annars är planerna rätt små ikväll, vi inväntar Mello och ska laga oss lite finmiddag. Hade solen varit framme mera hade jag röstat för grillat, men det blir det inte nu. Påskpyntat har vi också gjort, imorse gjorde Nomi påskfint björkris. I alla möjliga skrikiga färger, här i stugan ska det inte vara något modernt påskpynt. Utan liksom det där gamla klassiska som en annan också växte upp med 🙂 Ju mer färger ju bättre!

Och snart ska vi prova att färga ägg i lite olika färger.  Jag minns att vi gjorde det i min klass när jag gick i lågstadiet, det var ju ändå rätt länge sedan. Så jag får se om jag kommer ihåg hur man ska göra.

IMG_6492

Ni ropar barnen efter mig,
Vi hörs senare!

0
Kommentera

En liten hälsning från Öland

Hej hej från sommarhuset och ett soligt öland, 

Tog nyss några bilder i vardagsrummet, vi har flyttat hit den vitmålade byrån från huset. Den ska hamna i hallen så snart vi har möblerat om.  Man kan aldrig få för mycket förvaring i ett sommarhus. Och här i stugan har vi bara 3 garderober, varav en av dem är städskåp. Så vi behöver byråer & skänkar för smidig förvaring här. Brasan brinner för fullt, och Nomi & jag har plockat in ris, fjädrar & ägg för att påskpyssla. Så lite påsk-pysseltips kommer dyka upp allteftersom här på bloggen.

IMG_6318 (1)
Ljuvliga våriga tulpaner i lila & cerise. I helgen blir det också att tvätta altanen, och skrubba den ren. Jisses vad den har hunnit få alger bara på ett år. Och sedan har jag med mig hyacinter och lite vårlökar som ska grävas ner i rabatterna.
Det är en stund kvar tills våren är här på riktigt, men jag tjuvstartar gärna.

IMG_6323 inredning

Till middag idag blir det en pastarätt med gorgonzolasås.
Återkommer med den senare.

Vad ska ni äta idag? 

0
13 kommentarer

Till påskbuffen

Att dekorera och göra påskbuffen ännu finare & ”påskigare” uppskattas alltid.
Prova att göra dessa busenkla små ägg-tuppar till bjudningen. Lovar att de kommer bli så poppis.

Det enda du behöver är:
Hårdkokta ägg
Röd paprika till kammen
Gul paprika till näbben
Svartpepparkorn till ögon

IMG_6479

0
3 kommentarer

Påskbuffe

Hej Hej, 

Nu är det inte många veckor kvar till påsk,
så jag tänkte samla recept på vad vi brukar ha på vår påskbuffe. Egentligen tycker jag att det påminner väldigt mycket om julbordet, och inte mig emot. Gillar julmat mycket!  Förutom dekorerade ägghalvor, räkomelett, kokt potatis, korvar, varmrökt lax  så brukar dessa vara klassiker:
Petit choux
förrätt

Köttbullar och janssons frestelse
kött

Det här behöver du :
500 gram blandfärs
3/4 dl ströbröd
1/2 riven gullök
1 msk oxfond konc.
1 1/2 dl grädde
1 ägg
1 tsk salt

Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader. Rör ihop ströbröd med grädde, och låt svälla i 10 minuter. Blanda köttfärsen ,med salt,ägg, lök, fond och kryddpeppar. Rör om tills allt är riktigt blandat. Rör sedan ner gräddblandningen och rör om ordentligt.. Smöra en ugnsplåt, och börja forma köttbullarna och lägg på plåten När alla är färdiga så gräddar du dem tills de fått en vacker gyllene färg och är ordentligt genomstekta. Rör om då och då på plåten, så det blir en jämn färg på alla köttbullar,
(ca 20 minuter – det beror på hur stora köttbullarna är )

För att komma till recepten nedan, klicka på maträtten.

Västerbottenpaj eller krämig lökpaj
väst

Farmors sillåda 
sill

Inlagd sill, senapssill,currysill, Chili- & lime sill
sill

Krämig äggcheesecake 

ägg

Krämig laxpaj med sparris
lax

Vilken är er klassiker på påskbuffen? 

5
6 kommentarer
INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR

Brownies med tryffel av schweizernötschoklad

Godkväll finingar,

Hoppas veckan varit bra so far, och tänk att det redan är fredag imorgon. Veckorna går så galet fort just nu. Jag har provat massa nya recept denna veckan, så håll utkik på bloggen.  Blandannat bakade jag en grymt gooood brownie igår. En krämig brownie med en tryffeltopping av schweizernötschoklad. Omnomnom.

Ni missar väl inte att följa mig på instagram : @jennysmatblogg och Facebook HÄR

IMG_6306

 

Brownie cirka 15 bitar

200 g smör
4 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
4 rumsvarma ägg
2 nypor flingsalt

Tryffel
3/4 dl vispgrädde
200 gram schweizernötschoklad
hackade hasselnötter

Gör så här

Sätt ugnen på 150 grader. Klä en form, ca 25 x 30 cm, med bakplåtspapper.
Smält smör och socker i en kastrull. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och vispa sedan ner smörblandningen i bunken. Tillsätt äggen och salt och vispa ihop till en jämn smet. Fördela smeten jämnt i formen och grädda kakan mitt i ugnen i 18–20 minuter. Brownie:n ska vara kladdig i mitten. Låt svalna innan du lägger på toppingen.
Värm upp grädden i en kastrull, när den kokat upp så tar du bort den från plattan direkt, bryt ner chokladen och rör den blank.
Fördela ut tryffel över kakan och låt svalna i kylen gärna över natten, innan du skär upp den i bitar.

recept brownies

❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️ 
Och ett annat litet Tisdagstips är ju REA:N på Bubbleroom, där det just nu är upp till 70 % 
på alla dessa fina kläder. KLICKA HÄR.

2
18 kommentarer

Påskkakor med strössel

Godmorgon,

Kikar förbi med lite mer påsktips. Färgglada påskkakor, som är busenkla att baka.
Jag böjde en rund pepparkaksform tills den blev oval för att stämpla ut i ”äggen” Glasyren färgade jag med ett par droppar karamellfärg  ( hushållsfärg heter det väl kanske numera ). Perfekt & rolig kaka att baka med barnen!  Funkar fin fint att frysa in.

IMG_6262
Det här behöver du till 15 stycken äggkakor:
100 gram rumsvarmt smör
3/4 dl strösocker
1 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Glasyr:
2 dl florsocker
2-3 tsk vatten
+ några droppar karamellfärg

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Vispa ihop smör och strösocker med en elvisp.
Vänd ner ägget och rör ihop. Blanda ihop torra ingredienser och vänd ner och baka ihop
till en smidig deg. Ta fram en plåt och klä med bakplåtspapper.

IMG_6189

Baka / kavla ut degen på ett annat bakplåtspapper. Tryck ut äggen och kavla om degen, precis som när man bakar pepparkakor.  Grädda sedan kakorna i 12 minuter, eller tills de är klara. Låt kakorna svalna helt. Under tiden gör du glasyren. Jag delade på min glasyr & gjorde min i två olika skålar för jag ville ha olika färger.
Bred ut glasyren över kakorna, och strössla över strösslet.

Klart!

4
8 kommentarer