Till påskbuffen

Att dekorera och göra påskbuffen ännu finare & ”påskigare” uppskattas alltid.
Prova att göra dessa busenkla små ägg-tuppar till bjudningen. Lovar att de kommer bli så poppis.

Det enda du behöver är:
Hårdkokta ägg
Röd paprika till kammen
Gul paprika till näbben
Svartpepparkorn till ögon

IMG_6479

0
3 kommentarer

Påskbuffe

Hej Hej, 

Nu är det inte många veckor kvar till påsk,
så jag tänkte samla recept på vad vi brukar ha på vår påskbuffe. Egentligen tycker jag att det påminner väldigt mycket om julbordet, och inte mig emot. Gillar julmat mycket!  Förutom dekorerade ägghalvor, räkomelett, kokt potatis, korvar, varmrökt lax  så brukar dessa vara klassiker:
Petit choux
förrätt

Köttbullar och janssons frestelse
kött

Det här behöver du :
500 gram blandfärs
3/4 dl ströbröd
1/2 riven gullök
1 msk oxfond konc.
1 1/2 dl grädde
1 ägg
1 tsk salt

Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader. Rör ihop ströbröd med grädde, och låt svälla i 10 minuter. Blanda köttfärsen ,med salt,ägg, lök, fond och kryddpeppar. Rör om tills allt är riktigt blandat. Rör sedan ner gräddblandningen och rör om ordentligt.. Smöra en ugnsplåt, och börja forma köttbullarna och lägg på plåten När alla är färdiga så gräddar du dem tills de fått en vacker gyllene färg och är ordentligt genomstekta. Rör om då och då på plåten, så det blir en jämn färg på alla köttbullar,
(ca 20 minuter – det beror på hur stora köttbullarna är )

För att komma till recepten nedan, klicka på maträtten.

Västerbottenpaj eller krämig lökpaj
väst

Farmors sillåda 
sill

Inlagd sill, senapssill,currysill, Chili- & lime sill
sill

Krämig äggcheesecake 

ägg

Krämig laxpaj med sparris
lax

Vilken är er klassiker på påskbuffen? 

5
6 kommentarer
INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR

Brownies med tryffel av schweizernötschoklad

Godkväll finingar,

Hoppas veckan varit bra so far, och tänk att det redan är fredag imorgon. Veckorna går så galet fort just nu. Jag har provat massa nya recept denna veckan, så håll utkik på bloggen.  Blandannat bakade jag en grymt gooood brownie igår. En krämig brownie med en tryffeltopping av schweizernötschoklad. Omnomnom.

Ni missar väl inte att följa mig på instagram : @jennysmatblogg och Facebook HÄR

IMG_6306

 

Brownie cirka 15 bitar

200 g smör
4 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
4 rumsvarma ägg
2 nypor flingsalt

Tryffel
3/4 dl vispgrädde
200 gram schweizernötschoklad
hackade hasselnötter

Gör så här

Sätt ugnen på 150 grader. Klä en form, ca 25 x 30 cm, med bakplåtspapper.
Smält smör och socker i en kastrull. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och vispa sedan ner smörblandningen i bunken. Tillsätt äggen och salt och vispa ihop till en jämn smet. Fördela smeten jämnt i formen och grädda kakan mitt i ugnen i 18–20 minuter. Brownie:n ska vara kladdig i mitten. Låt svalna innan du lägger på toppingen.
Värm upp grädden i en kastrull, när den kokat upp så tar du bort den från plattan direkt, bryt ner chokladen och rör den blank.
Fördela ut tryffel över kakan och låt svalna i kylen gärna över natten, innan du skär upp den i bitar.

recept brownies

❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️ 
Och ett annat litet Tisdagstips är ju REA:N på Bubbleroom, där det just nu är upp till 70 % 
på alla dessa fina kläder. KLICKA HÄR.

1
18 kommentarer

Påskkakor med strössel

Godmorgon,

Kikar förbi med lite mer påsktips. Färgglada påskkakor, som är busenkla att baka.
Jag böjde en rund pepparkaksform tills den blev oval för att stämpla ut i ”äggen” Glasyren färgade jag med ett par droppar karamellfärg  ( hushållsfärg heter det väl kanske numera ). Perfekt & rolig kaka att baka med barnen!  Funkar fin fint att frysa in.

IMG_6262
Det här behöver du till 15 stycken äggkakor:
100 gram rumsvarmt smör
3/4 dl strösocker
1 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Glasyr:
2 dl florsocker
2-3 tsk vatten
+ några droppar karamellfärg

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Vispa ihop smör och strösocker med en elvisp.
Vänd ner ägget och rör ihop. Blanda ihop torra ingredienser och vänd ner och baka ihop
till en smidig deg. Ta fram en plåt och klä med bakplåtspapper.

IMG_6189

Baka / kavla ut degen på ett annat bakplåtspapper. Tryck ut äggen och kavla om degen, precis som när man bakar pepparkakor.  Grädda sedan kakorna i 12 minuter, eller tills de är klara. Låt kakorna svalna helt. Under tiden gör du glasyren. Jag delade på min glasyr & gjorde min i två olika skålar för jag ville ha olika färger.
Bred ut glasyren över kakorna, och strössla över strösslet.

Klart!

4
8 kommentarer

Spagetti Carbonara

DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED KRONFÅGEL

Vi äter gärna kyckling här hemma, tycker det är gott. Sen går det ju att variera så mycket. Plus i kanten är att det är mer klimatsmart än att äta rött kött. Jag har i samarbete med Kronfågel provat deras nyhet ”Kycklingbacon”. Och även deras ”Minut-Kyckling” som kommer i ett senare inlägg. Kronfågel står alltid för 100 % svensk kyckling, vilket jag tycker känns bra. Och just Kycklingbaconet känns som ett fräschare & mer hälsosamt alternativ till vanligt bacon .

Du kan läsa mer om Kycklingbaconet & hitta tips på olika recept här

IMG_5243
Den är rökt över alspån vilket ger en god smak på Kycklingbaconet. Jag valde att laga carbonara fast på mitt vis, och självklart med färsk pasta. Det är så mycket godare än att köpa torrpasta.

IMG_5349

Det här behöver du till 4 personer:
färsk pasta
smör
1 finhackad schalottenlök
1 finhackad vitlöksklyfta
200 gram Kycklingbacon
2 dl vispgrädde
1 1/2 dl creme fraiche
salt & svartpeppar

Garnering: hyvlad parmesan

Gör så här:
Koka pastan enligt anvisningar på förpackning.
Hetta upp en stekpanna med smör. Vänd ner den finhackade löken, vitlöken och det strimlade baconet. Fräs tills det får en vacker färg
.
IMG_5353

Vänd sedan ner crème fraîche & grädde och låt det sjuda ihop till en krämig sås.
Smaka av med salt & nymalen svartpeppar. Servera genast med pastan.

Hyvla eller riv över parmesanost.

En rätt som funkar lika bra till vardags som till helgen.

IMG_5368 IMG_5385

Hela familjen gillade rätten, den rökta smaken på Kycklingbaconet gav fin sälta & smak till hela carbonaran.
Detta kommer vi att laga flera gånger.

* * * * * * * * * I samarbete med Kronfågel * * * * * *

0
3 kommentarer

Kladdkaka i påsk


Hej hej

Brukar ni baka något särskilt till påsk? Tipsa mig gärna, skulle vilja prova lite nya påskbakelser.
Här har vi en ljuvligt färgglad kladdkaka till som skulle passa fint till påskfikat.  Det är en blandning mellan kladdkaka / silviakaka och kärlesmums.

Kärleksmumskladdka ❤️???

IMG_6208
Det här behöver du:

4 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
1 nypa med flingsalt

Till toppingen:
50 gram smör
1 tsk pressad citronsaft
1 äggula
2 1/2 dl florsocker

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr. Smöra och bröa en rund form på cirka 24 cm med avtagbara kanter. Och häll upp smeten i den smorda formen. Ställ in i mitten på ugnen och grädda kakan i 20 – 25 minuter. Låt kakan sedan svalna i kylskåp i fyra timmar.

Toppingen gör du genom att smälta smöret. Rör ihop med citronsaft, florsocker & äggula. Garneringen ska vara rätt tjock och trögflytande. Tillsätt mer florsocker om så behövs.

IMG_6174 IMG_6184

8
21 kommentarer

Amerikanska cookies med nonstop

Här kommer recept på urgoda sega amerikanska cookies. Jag hade smarties / nonstop i mina, men det blir säkert lika gott med grovhackad choklad.

Recept amerikanska cookies

Det här behöver du till 25 kakor:
175 gram smält smör
2 dl brun farinsocker
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
5 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
2 dl mini-nonstop
1/2 dl mini-nonstop tills efter gräddning

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader
Smält smöret, och låt svalna. Vispa smöret, socker & farinsocker med en elvisp. Vispa sedan i bägge äggen till en fin smet. Blanda mjöl, bikarbonat & vaniljsocker och rör ner i smeten/degen. Blanda ner nonstopen och klicka ut degen på bakplåtspapper ( jag fick kakor till tre plåtar ) Grädda i mitten på ugnen cirka 15 minuter. Ta ut och tryck ner några fler nonstop precis när de kommit ut från ugnen.

IMG_5977

15
11 kommentarer

Halloumistroganoff

Godmorgon,

Vi vaknade upp till ett vitt snötäckt växjö. Våren var nästan framme och hälsade på, men så kom vintern igen. Typiskt mars-väder med andra ord. Idag har vi en köttfri måndag, och vi ska prova ett nytt recept.
För er som söker tips kan jag varmt rekommendera den här stroganoffen, med halloumi. Jag har sett alla möjliga varianter på instagram. Så här gjorde jag min :

IMG_5405 halloumistroganoffDet här behöver du:
1 finhackad lök
smör
400 gram halloumiost ( med chilismak)
400 gram krossade tomater
2 msk tomatpure
2 dl vispgrädde
1/2 tsk kinesisk soja
örtsalt
cayennepeppar

Gör så här:
Hetta upp en stekpanna med smör och fräs den strimlade osten runt omkring för lite färg. Ta upp osten och fräs den finhackade löken glansig.  Vänd ner Krossade tomater, tomatpure, grädde och låt sjuda upp. Smaka av stroganoffen med kinesisk soja, örtsalt & lite cayennepeppar. Lägg sist ner osten och låt allt bli genomvärmt.

Serveras genast med ris.

0
13 kommentarer

Veckomatsedel

Söndag it is, och här kommer veckomatsedeln.

Måndag : Grekisk sallad
Tisdag: Lax i hummersås med pasta
Onsdag Kasslergratäng med pizzasmak
Torsdag: Grönpepparbiffar med potatis
Fredag: Thaikyckling
thaimat

Detta behöver du till 4 personer
rapsolja
500 gram finstrimlad kycklingfile
1/2 strimlad röd paprika
1/2 strimlad gulpaprika
4 klyftade gula steklökar
1 ask med böngroddar
1 burk med vattenkastanjer
1 näve sockerärter

Till woksåsen
2 1/2 msk japansk soja
1 tsk fisksås
saften av 1 lime
1-2  cm riven ingefära
2 stycken finhackade vitlöksklyftor
2 msk sweet chilisås
3/4 dl vatten
chiliflakes

Toppa med cashewnötter
Serveras med ris

Gör så här:
Fräs kycklingen & löken klar i olja. Vänd ner grönsakerna och vänd om tills allt har fått vacker färg men ändå behåller sin krispighet. Vänd över woksåsen och rör om, stäng av plattan och strö över cashewnötter servera sedan med ris.

Smaklig spis

* * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet: Chokladdoppade havrekakor

IMG_0476

Det här behöver du
200 gram smör
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
6 dl havregryn
1 tsk hjorthornssalt

Garnering: 300 gram mörk choklad

Gör så här:
Ställ ugnen på 180 grader. Mät upp alla ingredienser i en skål / matberedare och arbeta ihop till en deg.
Kan behövas en klick mer smör för att få den formbar. Rulla ut degen och skär 35-38 bitar. Forma varje bit till en boll och platta till den med handen. ( De flyter inte ut så mycket)
Grädda den i mitten på ugnen i cirka 10 – 12 minuter, ta ur och låt svalna. Smält chokladen i micron eller över vattenbad och chokladdoppa de nu kalla kakorna.
Låt chokladen stelna, sedan är de klara att serveras.

 

0
3 kommentarer

LCHF Kyckling

Hej igen,

Vi ska snart dags att åka in till Kalmar, vi ska fira barnens farmor som fyllt 60 år. Det ska vi fira genom att gå ut och äta på någon trevlig restaurang. Fast innan vi åker ville jag titta förbi med ett gott LCHF-tips. Nästan helt LCHF-vänligt iallafall.

IMG_6089
Såsen är inte helt lchf, med tanke på chilisåsen. Men så god!

För 2 personer: 
2 stora kycklingfileer
smör
salt + paprikapulver
sesamfrön
1 gul lök
1 röd paprika
1 grön paprika
1 gul paprika

Såsen: 
1 dl creme fraiche
1/2 pressad vitlöksklyfta
2 msk chilisås
salt & peppar

Gör så här:
Rör ihop alla ingredienser till såsen och ställ kallt. Dela kycklingen i mindre delar. Stek den i smör med salt, paprikapulver & sesamfrön. Klyfta lök & paprika I en annan stekpanna fräser du på löken tills den blir glansig, klyfta paprikan och fräs på till du stekt den al dente. ( Mjuk paprika tycker inte jag är gott , utan fräser bara på den lite grann ) Serveras sedan genast.

Mumsigt!

IMG_6085 (2)

0
4 kommentarer