Recept på raggmunkar

Godmorgon

Något som är så grymt gott är raggmunkar. Och detta är väl inte det första receptet i världshistorien. Fast alla gör ju sina på olika sätt så här nedan kommer mitt recept på de godaste raggmunkarna. Vi brukar servera med bacon istället för fläsk, för det gillar barnen bättre. Och väljer ni bort baconet helt så har ni en helt vegetarisk rätt. Tipselitips.

IMG_7536 IMG_7546
Det här behöver du till 4-5 personer:
10 stora potatisar fast sort ( minst 800 gram )
6 dl mjölk
2 1/2 dl vetemjöl
2 ägg
1 tsk salt
smör till stekning

Gör så här:
Skala & riv potatisen grovt ner i en bunke. Vispa ut mjölet med lite mjölk i taget till en klumpfri smet, och vispa ner resten av mjölk och ägg, salt. Blanda ihop mjölksmeten med de rivna potatisen. Hetta upp stekpanna med smör ( gärna två pannor om du har) och stek två laggar i taget i respektive stekpanna. Några minuter på varje sida tills de är gyllenbruna.
Serveras sedan med knaperstekt bacon och rårörda lingon.

Smaklig spis

2
8 kommentarer
INNEHÅLLER ANNONSLÄNK

Bountykladdkaka

För att översätta recepten till finska, danska, norska eller engelska klicka på den gula knappen längre ner till höger på skärmen. 

Hoppas ni haft en fin tisdag så här långt. Här har dagen varit fullbokad och stressig fast ändå bra. Jag åt godaste middagen på länge idag innan jag kilade iväg på utvecklingssamtal ( recept kommer i morgon )  Och nu innan det är läxläsningen med barnen ville jag tipsa om en god efterrätt till helgen. Jag blev inspirerade av tidningen hembakat, jag gjorde min egna grund till kladdkakan.

Gillar ni kokos så kommer ni gilla denna! Missa inte att följa mig på instagram : @jennysmatblogg för fler uppdateringar

Bountykladdkaka

Det här behöver du för att baka kladdkaka 24 cm :
 4 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
170 gram smält smör

Bountytopping
200 gram kokosflingor
1 burk kondenserad sötad mjölk

200 gram mörk choklad
1 msk kokosflingor

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.  Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr.Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter,  och häll ner smeten. Grädda den i mitten på ugnen i cirka 25-30 minuter.
Ställ in i kylskåp och låt svalna i formen. Gärna i fyra timmar innan servering.
Blanda ihop kondenserad mjölk & koksflingor. Och bred ut detta över kakan. Smält chokladen och strö över kokosen. Låt stelna innan du skär upp lagom stora bitar och bjuder på.

❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️

Och så dagens tips! Dessa kylväskor är såååå snygga.
Villhöver typ en i varje färg. Men jag hejdade mig och köpte med mig den turkosa hem. Vilken tycker ni är snyggast? Du hittar dem HÄR

2
1
31 kommentarer

Falukorv i ugn

Detta är väl ändå barnens favorit när det kommer till vardagsmat.
Gratinerad falukorv i ugn med ketchup, senap & bostongurka.

IMG_7355 IMG_7358 (1)

Det här behöver du:
1/2 ring med falukorv
ketchup
senap
bostongurka
2 dl riven lagrad ost

Gör så här:
Ställ ugnen på 220 grader,
skiva upp korven och lägg i ugnsfast form. Ringla över ketchup, senap & bostongurka.
Riv över osten och gratinera i mitten på ugnen tills osten fått en vacker färg.

Serveras genast

1
3 kommentarer
INNEHÅLLER ANNONSLÄNK

Efterrätt med blåbär

En busenkel efterrätt som alltid blir lika uppskattad. Blåbären går att byta ut mot hallon, jordgubbar eller björnbär.
Funkar superbra att förbereda kvällen innan. Inspiration hittade jag på Ica.se men ändrade om lite efter det jag hade hemma. Och istället för för att bjuda på den i långpanna så serverade jag i portionsglas.

Följ mig gärna på instagram: @jennysmatblogg & Facebook 
för fler mat- & bakrecept!

Recept blåbär
IMG_7279

Jag bakade mina med en botten av havrekakor. Digestiv fungerar lika bra.

Det här behöver du till 4-5 portioner: 
100 gram te.x havrekakor
30 gram smält smör

Fyllningen: 
300 gram mascarpone
1/2 skal av riven citron
1 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
2 msk florsocker

Blåbärstopping: 
200 gram blåbär ( går bra med frysta )
4 msk strösocker
2 msk vaniljsocker

Gör så här:
Krossa kaksmulorna och rör ihop med smöret. Fördela ut i glas / eller portionsformar.
Vispa grädden luftig och vänd ner mascarpone, crème fraîche, florsocker, citronskal och rör ihop till en krämig härlig smet. Och lägg detta över kakbotten. Värm sedan upp blåbären i en kastrull. ( Spara några till garnering )  Låt blåbären i kastrullen sjuda upp tillsammans med socker och vaniljsocker. Mosa ihop allt med en gaffel, när de sjudit upp så silar du bort blåbärsskalen och ställer in saften/ krämen i kylskåp tills den svalnat ( så här långt kan du förbereda redan dagen innan) Precis innan servering så häller du över blåbärskrämen och toppar med blåbär.

Smaklig spis!

❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️ ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️

Och så ett litet tips så här innan helgen, äääälskar dessa för de är så gosiga.
Just nu är priset bara 179 :- Är det inte ett klipp så säg. KLICKA HÄR

6
22 kommentarer

Västerbottenbiffar

Ny vecka & nya recept, jag har provade många goda förra veckan som kommer dyka upp här denna veckan, så håll utkik för middagsförslag. Igår efter den spännande innebandymatchen så fick Nomi välja maten. Och hon är ingen taco-tjej, utan hon valde ostfyllda biffar, med brunsås & potatis. Gott med husmanskost.

IMG_7206

IMG_7210För 4 personer: 
650 gram nötfärs
2 msk oxfond
1/2 tsk salt
1 bit västerbottenost

brunsåsen: 
steksky
1 dl vatten
2 1/2 dl vispgrädde
2 msk oxfond
1/2 msk kinesisk soja
1 msk svartvinbärsgele
maizena
salt

Gör så här:
Skala & koka potatisen.
Ställ ugnen på 225 grader. Dela osten till 1*1 cm ostkuber.
Rör ihop köttfärsen med fond & salt och forma till biffar. Gör en grop i mitten med tummen och tryck ner en bit ost. Lägg i ugnssäker form och ställ in i ugnen. Gör under tiden såsen, får du steksky från biffarna, sila ner den i en kastrull, vispa upp med vatten. Mät i fond, soja och låt det sjuda upp. Smaka av såsen med salt & svartvinbärsgele.
Red av såsen med maizena till önskad konsistens. Biffarna tar cirka 15- 20 minuter i ugnen.

Smaklig spis

0
4 kommentarer

Country Dreams

* * * * * * * * * * * I samarbete med Country Dreams * * * * * * * * * * *

Hej där raringar, 
Kikar för bli med lite söndagstips! Eller lite och lite…. Här har jag skämt bort mig själv riktigt ordentligt.Och det behövdes nu så här innan våren. Min garderob gapade tom på snygga vårkläder, så det var på tiden att uppdaterad där. Och något jag tycker är smidigt är att näthandel i alla dess former.

Att sitta och klicka hem i lugn och ro, få fina paket hemskickade och sedan prova dem hemma.
Stort gilla på det.

IMG_6539

Jag gillar att ha en blandad garderob, i olika färger. Men just nu så var i stort sett alla mina kläde svarta och grå. Så det var  inte en dag för tidigt med fräscha ljusa kläder.

IMG_6543

Ursöta koftan från Busnel med så fina knappar. Hur söt är den inte? Lööööv IT!
Ni hittar den HÄR

IMG_6550

Odd Molly tröjan med vacker brodyr hittar ni HÄR

IMG_6554

Vackra smycket från Marlene Birger hittar ni HÄRIMG_6577

Halsbandet matchade snyggt med koftan också 😉
Och även min nya jacka.

IMG_6583

Och så hittade jag en ny skinnjacka som jag blev helt kär i!  Har letat i evigheter efter precis denna, och nu är den min. My precious.  Här finns den.

IMG_6699

Så snygga detaljer och härlig passform .

IMG_6737

En ljuvligt lyxig sjal i snyggaste mönstret
Ni hittar den HÄR

IMG_7061

Och så till sist snyggaste tvättmedlet till att tvätta alla snygga kläder med.
L:A BRUKET i särklass den snyggaste förpackningen.
HÄR hittar ni den.

IMG_6575

Så nu är jag redo för att möta våren! Här kommer en liten dagens innan vi åker hemåt växjö igen. Idag står det innebandymatch på schemat. Nomis första match, och hon är taggad som bara den! Yeeej.

 

IMG_6981 (2)

Country Dreams som jag samarbetar med har underbara märkeskläder, ytterkläder, väskor, smycken, skor & inredning. Ni hittar deras hemsida HÄR

Anger ni rabattkoden JENNY20 så får ni nu 20% på ord pris pris hela sortimentet,
gäller från söndag( Idag)  to.m onsdag (13/3-16/3).

* * * * * * * * I samarbete med Country Dreams * * * * * * * * *

0
11 kommentarer

Veckomatsedel

Godmorgon.
Veckomatsedel för den kommande veckan.
Hoppas ni hittar några som passar, annars finner ni resten av veckomatsedlarna HÄR

Måndag:
Vegetarisk pyttipanna
Tisdag: Pasta med lax- & kräftstjärtar
Onsdag: Korvsoppa med potatis
Torsdag: Ryssröra i mjukt bröd
Fredag: Italiensk köttfärspaj

vecko3

Det här behöver du :
3 dl vetemjöl
2msk kallt vatten
125 grader smör

Fyllning:
400- 500 gram blandfärs
1 liten finhackad gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
2 1/2 dl creme fraiche ( paprika & chili hade jag)
1/2 burk med strimlade soltorkade tomater
1/2 burk gröna oliver
1 msk oxfond / köttfond
1 msk chilisås
1/2 msk kinesisk soja
salt & peppar

Topping:
1 stor boll mozzarella
körsbärstomater
1/2 burk stora oliver
1/2 burk soltorkade tomater

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader. Tärna ner kallt smör i vetemjölet och rör ner vatten. Arbeta ihop till en smidig deg.
Ställ kylskåpskallt i 15 minuter.Tryck ut degen i formen och picka den med en gaffel och förgrädda den i ca 10 -13 minuter.
Gör under tiden fyllningen. Hetta upp en stekpanna med smör fräs löken glansig, vänd ner färsen och stek den klar. Vänd i crème fraîche, soja, fond. Låt sjuda upp och sist vänder du ner oliver och strimlade soltorkade tomater. Fyll upp pajskalet med fyllningen ( blir det mycket vätska i botten av stekpannan kan du skippa just det) Skiva mozzarellan och strö över toppingen och ställ in i ugnen i cirka 30 – 35 minuter tills pajen fått vacker färg.

* * * * * * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet: Drömmar

IMG_0814

Cirka 20-22 st:
100 gram rumstempurerat smör
1/2 msk vaniljpulver
3 dl strösocker
1 dl rumstempurerad rapsolja
1 tsk hjorthornsalt
4 dl vetemjöl

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader, vispa smör, socker och vaniljsocker poröst. Tillsätt oljan , och rör ihop mjöl och hjorthornsaltet innan du rör ner det i smeten.Rör samman till en smidig deg. Dela sedan i två olika högar och rulla cirka 20 Skär små mynt utan rullarna , och rulla sedan dessa till små bollar som du lägger på en ett ugnspapper på en plåt.
Och  lägg inte kakorna för tätt, eftersom de flyter ut lite.
Grädda sedan kakorna i ca 20 minuter.

( Under gräddtiden , och då du öppnar ugnen kan det lukta lite starkt. Detta beror på Hjorthornsaltet

Låt drömmarna svalna innan du serverar dem, annars finns risk för att de smular sönder.

0
1 kommentar

Färga ägg med blåbär

Gillar ni att pyssla lite till påsk, så kan jag rekommendera er att färga ägg. Det är både roligt & blir riktigt snyggt.
Jag färgade med de råvaror jag hade hemma i kylen så det blev blåbär & rödbetor.

Lite naturliga råvaror som man kan använda att färga med är:
* Rödbetor
* Blåbär
* Gurkmeja
* Lök
*Rödkål
* Kaffe
* morötter
+ 1 msk Ättika som ger färgen med intensiv färg.

Först rödbetor +spad från rödbetor. 
IMG_7107

Och andra grytan så hade vi blåbär i. Jag trodde blåbären skulle bli mer blå/ lila.
Men de blev mer åt det grå/ silvriga hållet. Snyggt iallafall.

IMG_7109

IMG_7127 IMG_7138 (1)

0
6 kommentarer

Påskpynt och färgning av ägg

Hej hej,

Här på öland startade dagen med strålande solsken, nu är det dock mer mulet. Och här har vi precis kommit hem efter att ha fikat hos lillasyster med familj. Trevligt och gott, de bjöd på centercookies från en trevlig matblogg. Hi hi…
Annars är planerna rätt små ikväll, vi inväntar Mello och ska laga oss lite finmiddag. Hade solen varit framme mera hade jag röstat för grillat, men det blir det inte nu. Påskpyntat har vi också gjort, imorse gjorde Nomi påskfint björkris. I alla möjliga skrikiga färger, här i stugan ska det inte vara något modernt påskpynt. Utan liksom det där gamla klassiska som en annan också växte upp med 🙂 Ju mer färger ju bättre!

Och snart ska vi prova att färga ägg i lite olika färger.  Jag minns att vi gjorde det i min klass när jag gick i lågstadiet, det var ju ändå rätt länge sedan. Så jag får se om jag kommer ihåg hur man ska göra.

IMG_6492

Ni ropar barnen efter mig,
Vi hörs senare!

0
Kommentera

En liten hälsning från Öland

Hej hej från sommarhuset och ett soligt öland, 

Tog nyss några bilder i vardagsrummet, vi har flyttat hit den vitmålade byrån från huset. Den ska hamna i hallen så snart vi har möblerat om.  Man kan aldrig få för mycket förvaring i ett sommarhus. Och här i stugan har vi bara 3 garderober, varav en av dem är städskåp. Så vi behöver byråer & skänkar för smidig förvaring här. Brasan brinner för fullt, och Nomi & jag har plockat in ris, fjädrar & ägg för att påskpyssla. Så lite påsk-pysseltips kommer dyka upp allteftersom här på bloggen.

IMG_6318 (1)
Ljuvliga våriga tulpaner i lila & cerise. I helgen blir det också att tvätta altanen, och skrubba den ren. Jisses vad den har hunnit få alger bara på ett år. Och sedan har jag med mig hyacinter och lite vårlökar som ska grävas ner i rabatterna.
Det är en stund kvar tills våren är här på riktigt, men jag tjuvstartar gärna.

IMG_6323 inredning

Till middag idag blir det en pastarätt med gorgonzolasås.
Återkommer med den senare.

Vad ska ni äta idag? 

0
13 kommentarer