Hoppas ni har en riktigt fin söndag var ni än befinner er. Här har jag och lillasyster Daries varit i Göteborg hela helgen. Och vilka ljuvliga dagar vi har haft här på st Jörgen spa, och så mycket god mat vi har ätit. Och för att inte prata om vädret sen, vi hade turen att få strålande solsken. Förutom mat, spa & bad så hann vi även med att handla lite presenter på Nordstan. Det är en liten Nea som snart fyller år.
Här kommer en en drös med bilder från helgen som gått.
Och självklart fotade jag all god mat. Vackert upplägg & väldigt gott.
Och middag som avslutades med fantastiska chokladpraliner från dessertmästaren Martin Morand.
Och nu ska vi precis checkat ut och ska ta och bege oss hemåt.
Redan fredag igen och då letar ni kanske tips på goda efterrätter till helgen nu. Här kommer då en ljuvlig nutellacheesecake som du lätt slänger ihop. Jag blev inspirerad av tidningen hembakat, men ändrade om i receptet. Detta är en goding som jag tycker ni ska prova till helgen. Så krämig och galet god.
Det här behöver du : 200 gram digestiv
50 – 75 gram smält smör
400 gram nutella
300 gram philadelphiaost
1 nypa salt
hackade hasselnötter
Gör så här: Mixa digestivkexen och rör ihop med smöret.
Platta ut denna digestivblandning i en rund form med avtagbara kanter. Rör ihop philadelphian med nutella och flingsalt. Rör tills smeten är väl blandad. Fördela ut över digestivbotten och strö över finhackade hasselnötter.
Ställ i i kylskåp ( ej frys ) i minst 5 timmar innan servering.
Jag gillar påsken, tycker det är en mysig högtid. Vi har planerat att äta gott med familjen och träffa vänner på påskfika. Och så blir det såklart äggjakt. Vi påskpyntade i stugan redan förra helgen, och nu var det dags att få lite påskstämning hemma i stan också. Gammaldags stil på påskpyntet blev det här, rosa och vitt. Nomi hjälpte mig pynta riset imorse innan skolan. Äggen här är så söta, tomma ”urblåsta” & målade vaktelägg.
Nu blir det en tur till mataffären för att fylla upp kyl och frys, så mycket smidigare när man kan handla innan klockan tre. Sedan blir det alltid mycket mer köer i butikerna.
Välkommen torsdag, Kikar in med ett tidigt lunch- eller middagstips. Som idag blir en urgod kycklingstroganoff som gick hem hos hela familjen. Fast okej, jag är en av dem som faktiskt inte lärt mig att gillar ris speciellt mycket. Stekt ris med blandade grönsaker och kyckling är okej, men bara ris rakt upp och ner är inte min smak, så jag åt väl mera sallad än ris. Däremot pasta & potatis i alla dess former gillar jag väldigt mycket. Stroganoffen var grym och det är roligt att denna maträtt gå att variera så mycket.
Jag har recept på vanlig korvstroganoff HÄR Currystroganoff som du hittar HÄR Biffstroganoff hittar duHÄR (Veg) halloumistroganoffHÄR LaxstroganoffHÄR Tacostroganoff HÄR ThaistroganoffHÄR
Det här behöver du smör
1 finhackad schalottenlök
4 kycklingfileer
3 msk tomatpure
1 1/2 dl creme fracihe
2 1/2 dl grädde
2 msk chilisås
salt & peppar
Gör så här:
Fräs löken glansig i smör. Strimla kycklingen och fräs klar. Vänd ner tomatpure och rör om. Blanda ner crème fraîche, grädde & chilisås och låt sjuda upp. Smaka av med salt & peppar
Idag blev det en tur ner till stan för att handla lite kläder ett par skor & en ny skolväska till Melvin. Jag passade även på att fynda lite påskpynt, ska visa er imorgon. Nomi har huset fullt av kompisar här, alltid kul att de har många vänner. Och jag ska snart ge mig iväg på föräldrarmöte för Thelmas konfirmationsgrupp. Nu är det inte många veckor kvar tills det är konfirmationsdags. Och sådana här dagar när man inte har så gott om tid så uppskattas lätta & snabba rätter.
Precis som denna kycklingrätten som vi lagade häromdagen.
Det här behöver du till 4 personer: olja 1/2 finhackad lök 500 gram kycklingfile
1 1/2 – 2 msk rödcurry
1/2 röd paprika
1/2 grön paprika
1/2 gul paprika
1 chilifrukt
minimajs / bambuskott ( mängd efter smak och tycke)
1 burk kokosmjölk ( 400 ml)
2 st citrongräs
Gör så här:
Koka riset enligt anvisningar. Hetta upp en stekpanna med olja och fräs löken mjuk. Lägg ner den stimlade kycklingen så att den får fin färg. Vänd ner rödcurryn och fräs runt. Vänd ner de strimlade grönsakerna samt chilin & häll över kokosmjölken. Under tiden så kan du ta fram citrongräset. Ta bort det yttersta skalet av gräset, använd den nedersta delen av gräset, den tjocka. Krossa den lite lätt med knivskaftet och finhacka ner den och lägg ner i grytan.
låt sjuda upp i 5 minuter och servera sedan med ris.
Något som är så grymt gott är raggmunkar. Och detta är väl inte det första receptet i världshistorien. Fast alla gör ju sina på olika sätt så här nedan kommer mitt recept på de godaste raggmunkarna. Vi brukar servera med bacon istället för fläsk, för det gillar barnen bättre. Och väljer ni bort baconet helt så har ni en helt vegetarisk rätt. Tipselitips.
Det här behöver du till 4-5 personer:
10 stora potatisar fast sort ( minst 800 gram )
6 dl mjölk
2 1/2 dl vetemjöl
2 ägg
1 tsk salt
smör till stekning
Gör så här: Skala & riv potatisen grovt ner i en bunke. Vispa ut mjölet med lite mjölk i taget till en klumpfri smet, och vispa ner resten av mjölk och ägg, salt. Blanda ihop mjölksmeten med de rivna potatisen. Hetta upp stekpanna med smör ( gärna två pannor om du har) och stek två laggar i taget i respektive stekpanna. Några minuter på varje sida tills de är gyllenbruna.
Serveras sedan med knaperstekt bacon och rårörda lingon.
För att översätta recepten till finska, danska, norska eller engelska klicka på den gula knappen längre ner till höger på skärmen.
Hoppas ni haft en fin tisdag så här långt. Här har dagen varit fullbokad och stressig fast ändå bra. Jag åt godaste middagen på länge idag innan jag kilade iväg på utvecklingssamtal ( recept kommer i morgon ) Och nu innan det är läxläsningen med barnen ville jag tipsa om en god efterrätt till helgen. Jag blev inspirerade av tidningen hembakat, jag gjorde min egna grund till kladdkakan.
Gillar ni kokos så kommer ni gilla denna! Missa inte att följa mig på instagram : @jennysmatblogg för fler uppdateringar
Det här behöver du för att baka kladdkaka 24 cm : 4 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
170 gram smält smör
Gör så här: Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr.Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter, och häll ner smeten. Grädda den i mitten på ugnen i cirka 25-30 minuter.
Ställ in i kylskåp och låt svalna i formen. Gärna i fyra timmar innan servering.
Blanda ihop kondenserad mjölk & koksflingor. Och bred ut detta över kakan. Smält chokladen och strö över kokosen. Låt stelna innan du skär upp lagom stora bitar och bjuder på.
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️
Och så dagens tips! Dessa kylväskor är såååå snygga.
Villhöver typ en i varje färg. Men jag hejdade mig och köpte med mig den turkosa hem. Vilken tycker ni är snyggast? Du hittar dem HÄR
Detta är väl ändå barnens favorit när det kommer till vardagsmat.
Gratinerad falukorv i ugn med ketchup, senap & bostongurka.
Det här behöver du: 1/2 ring med falukorv
ketchup
senap
bostongurka
2 dl riven lagrad ost
Gör så här: Ställ ugnen på 220 grader,
skiva upp korven och lägg i ugnsfast form. Ringla över ketchup, senap & bostongurka.
Riv över osten och gratinera i mitten på ugnen tills osten fått en vacker färg.
En busenkel efterrätt som alltid blir lika uppskattad. Blåbären går att byta ut mot hallon, jordgubbar eller björnbär. Funkar superbra att förbereda kvällen innan. Inspiration hittade jag på Ica.se men ändrade om lite efter det jag hade hemma. Och istället för för att bjuda på den i långpanna så serverade jag i portionsglas.
Följ mig gärna på instagram: @jennysmatblogg & Facebook för fler mat- & bakrecept!
Jag bakade mina med en botten av havrekakor. Digestiv fungerar lika bra.
Det här behöver du till 4-5 portioner: 100 gram te.x havrekakor 30 gram smält smör
Fyllningen: 300 gram mascarpone 1/2 skal av riven citron 1 dl vispgrädde 1 dl creme fraiche 2 msk florsocker
Blåbärstopping: 200 gram blåbär ( går bra med frysta ) 4 msk strösocker 2 msk vaniljsocker
Gör så här: Krossa kaksmulorna och rör ihop med smöret. Fördela ut i glas / eller portionsformar. Vispa grädden luftig och vänd ner mascarpone, crème fraîche, florsocker, citronskal och rör ihop till en krämig härlig smet. Och lägg detta över kakbotten. Värm sedan upp blåbären i en kastrull. ( Spara några till garnering ) Låt blåbären i kastrullen sjuda upp tillsammans med socker och vaniljsocker. Mosa ihop allt med en gaffel, när de sjudit upp så silar du bort blåbärsskalen och ställer in saften/ krämen i kylskåp tills den svalnat ( så här långt kan du förbereda redan dagen innan) Precis innan servering så häller du över blåbärskrämen och toppar med blåbär.
Smaklig spis!
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️
Och så ett litet tips så här innan helgen, äääälskar dessa för de är så gosiga. Just nu är priset bara 179 :- Är det inte ett klipp så säg. KLICKA HÄR