Påskfina chokladägg

 Dessa härliga chokladägg till efterrätt har jag spanat och velat provbaka i flera år. Så sött att servera dem i äggkoppar också. Och nu har äntligen jag också provat. Har ni inte hunnit med det än så gör det nu till påsk.
Det kommer lätt bli alla barnens favorit.

IMG_8073

IMG_8091

Till 4 goda påskägg:

4 kinderägg
1/2 dl grädde
50 gram smält vit choklad
1 dl kesella
4 tsk lemoncurd

Gör så här: 
Smält chokladen på svag värme. Antingen i micro över vattenbad, och låt svalna ytterligare. Dela kinderäggen längst mitten / på längden i skarven och ta ut leksakerna. Och bryt av lite av chokladen på toppen. Tryck sedan ihop ägget igen och placera ut i en äggkopp. Vispa grädden den ska bara bli lättvispad och rör försiktigt ner chokladen och kesellan. Spritsa eller klicka ut i chokladäggen och toppa med lemoncurd så att det ser ut som en äggula.

Klart att servera.

6
13 kommentarer

Busenkla påskbakelser

Dessa gräddiga påskbakelser gjorde vi ofta när jag var barn. Det är en snabbvariant av efterrätt som passar finfint efter all påskmat. För den duktiga som redan har en bakad rulltårta blir det pluspoäng. Vi brukade ha ”köpekaka” och det funkar det också.

IMG_7979 IMG_7980 IMG_8019

Detta behöver du:
rulltårta
grädde
inlagd persika

Så här gör du
Skär upp rulltårtan i lagom stora bitar.
Sprid upp på snyggt uppläggningsfat. Toppa med lättvispad grädde och lägg en bit inlag persika på varje.
Volia.

3
2 kommentarer

Recept på veganska pannkakor

Godmorgon & välkommen måndag,

Idag tänkte jag tipsa om goda veganska pannkakor, alltså utan mjölk & ägg. Jag såg det lite som en utmaning då det ändå är just vad vanliga pannkakor innehåller, men testade mig fram till ett ruskigt bra recept. Och önskar man matigare pannkakor, byt vaniljsocker mot riven potatis eller morot.

Nu har jag även öppnat en egen kategori på bloggen som heter veganska rätter
Hoppas att det ska finnas lite för alla som söker här.
veganska pannkakor

Till 4-5 personer : 
8 dl havremjölk
3 1/2 – 4 dl vetemjöl
4 tsk no egg
1/2 msk vaniljsocker
salt
2 msk rapsolja

Till stekning: mjölkfritt margarin

Gör så här:
Vispa ihop ingredienserna till pannkakssmeten så den blir klumpfri,
grädda sedan laggarna i stekpanna och servera med soyagrädde och färska bär.

1
23 kommentarer

Nutellacookies

Gokväll,

Jag har precis landat i tv-soffan efter middag och köksstädning. Och jag kikade igenom kameran och såg att jag hade missat att tipsa er om dessa godingar. En grym kaka som ni måste prova att baka om ni gillar nutella. Jag har en drös med nutella i skafferiet som jag ska göra av med, sedan ska jag göra egen. Både bättre, nyttigare & framför allt utan palmolja.
IMG_6002

Det här behöver du till 25 kakor:
175 gram smält smör
2 dl brun farinsocker
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
5 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 dl nutella

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader
Smält smöret, och låt svalna. Vispa smöret, socker & farinsocker med en elvisp. Vispa sedan i bägge äggen till en fin smet. Blanda mjöl, bikarbonat & vaniljsocker och rör ner i smeten/degen. Rulla till små bollar, gör en grop med tummen och fyll med en tsk nutella. Baka ihop till en rund boll och lägg på plåten ( jag fick kakor till tre plåtar ) Grädda i mitten på ugnen cirka 12-15 minuter. Ta ut och låt svalna något innan servering

IMG_6028

2
4 kommentarer

Spahelg med lillasyster

Hej hej,

Hoppas ni har en riktigt fin söndag var ni än befinner er. Här har jag och lillasyster Daries varit i Göteborg hela helgen. Och vilka ljuvliga dagar vi har haft här på st Jörgen spa, och så mycket god mat vi har ätit. Och för att inte prata om vädret sen, vi hade turen att få strålande solsken. Förutom mat, spa & bad så hann vi även med att handla lite presenter på Nordstan. Det är en liten Nea som snart fyller år.

Här kommer en en drös med bilder från helgen som gått.

IMG_7838

st jörgenIMG_7883

IMG_7888IMG_7839

IMG_7832IMG_7823IMG_7819

IMG_7912

IMG_7914IMG_7918IMG_7926IMG_7928IMG_7932

IMG_7937

IMG_7952

Och självklart fotade jag all god mat. Vackert upplägg & väldigt gott.
Och middag som avslutades med fantastiska chokladpraliner från dessertmästaren Martin Morand.

Och nu ska vi precis checkat ut och ska ta och bege oss hemåt.

Vi hörs lite senare när jag landat i växjö.

0
5 kommentarer

Nutellacheesecake

Redan fredag igen och då letar ni kanske tips på goda efterrätter till helgen nu.  Här kommer då en ljuvlig nutellacheesecake som du lätt slänger ihop. Jag blev inspirerad av tidningen hembakat, men ändrade om i receptet. Detta är en goding som jag tycker ni ska prova till helgen. Så krämig och galet god.

IMG_7613 IMG_7711 IMG_7713

Det här behöver du :
200 gram digestiv
50 – 75 gram smält smör
400 gram nutella
300 gram philadelphiaost
1 nypa salt

hackade hasselnötter

Gör så här:
Mixa digestivkexen och rör ihop med smöret.
Platta ut denna digestivblandning i en rund form med avtagbara kanter. Rör ihop philadelphian med nutella och flingsalt. Rör tills smeten är väl blandad. Fördela ut över digestivbotten och strö över finhackade hasselnötter.
Ställ i i kylskåp ( ej frys ) i minst 5 timmar innan servering.

Mums

2
14 kommentarer

Påskfint hemma i stan

Jag gillar påsken, tycker det är en mysig högtid. Vi har planerat att äta gott med familjen och träffa vänner på påskfika. Och så blir det såklart äggjakt. Vi påskpyntade i stugan redan förra helgen, och nu var det dags att få lite påskstämning hemma i stan också. Gammaldags stil på påskpyntet blev det här, rosa och vitt.  Nomi hjälpte mig pynta riset imorse innan skolan. Äggen här är så söta, tomma ”urblåsta” & målade vaktelägg.

IMG_7720 IMG_7722 IMG_7736 IMG_7767 (1) IMG_7778 (1)

Nu blir det en tur till mataffären för att fylla upp kyl och frys, så mycket smidigare när man kan handla innan klockan tre. Sedan blir det alltid mycket mer köer i butikerna.

Så vi hörs om en stund vänner.

Och hoppas ni får en fortsatt fin torsdag.

0
10 kommentarer

Kycklingstroganoff

Välkommen torsdag,
Kikar in med ett tidigt lunch- eller middagstips. Som idag blir en urgod kycklingstroganoff som gick hem hos hela familjen. Fast okej, jag är en av dem som faktiskt inte lärt mig att gillar ris speciellt mycket. Stekt ris med blandade grönsaker och kyckling är okej, men bara ris rakt upp och ner är inte min smak, så jag åt väl mera sallad än ris. Däremot pasta & potatis i alla dess former gillar jag väldigt mycket. Stroganoffen var grym och det är roligt att denna maträtt gå att variera så mycket.

Jag har recept på vanlig korvstroganoff HÄR
 Currystroganoff som du hittar HÄR
Biffstroganoff hittar du HÄR
(Veg) halloumistroganoff HÄR
 Laxstroganoff HÄR
Tacostroganoff  HÄR
Thaistroganoff HÄR


IMG_7595
IMG_7562 (2)

Det här behöver du
smör
1 finhackad schalottenlök
4 kycklingfileer
3 msk tomatpure
1 1/2 dl creme fracihe
2 1/2 dl grädde
2 msk chilisås
salt & peppar

Gör så här: 
Fräs löken glansig i smör. Strimla kycklingen och fräs klar. Vänd ner tomatpure och rör om. Blanda ner crème fraîche, grädde & chilisås och låt sjuda upp. Smaka av med salt & peppar

Serveras med kokt ris.

6
13 kommentarer

Kycklinggryta med redcurry

Hej hej,

Idag blev det en tur ner till stan för att handla  lite kläder ett par skor & en ny skolväska till Melvin. Jag passade även på att fynda lite påskpynt, ska visa er imorgon. Nomi har huset fullt av kompisar här, alltid kul att de har många vänner. Och jag ska snart ge mig iväg på föräldrarmöte för Thelmas konfirmationsgrupp. Nu är det inte många veckor kvar tills det är konfirmationsdags. Och sådana här dagar när man inte har så gott om tid så uppskattas lätta & snabba rätter.

Precis som denna kycklingrätten som vi lagade häromdagen.

IMG_0084

Det här behöver du till 4 personer:
olja
1/2 finhackad lök
500 gram kycklingfile
1 1/2 – 2 msk rödcurry
1/2 röd paprika
1/2 grön paprika
1/2 gul paprika
1 chilifrukt
minimajs / bambuskott ( mängd efter smak och tycke)
1 burk kokosmjölk ( 400 ml)
2 st citrongräs

Gör så här:
Koka riset enligt anvisningar. Hetta upp en stekpanna med olja och fräs löken mjuk. Lägg ner den stimlade kycklingen så att den får fin färg. Vänd ner rödcurryn och fräs runt. Vänd ner de strimlade grönsakerna samt chilin & häll över kokosmjölken. Under tiden så kan du ta fram citrongräset. Ta bort det yttersta skalet av gräset, använd den nedersta delen av gräset, den tjocka. Krossa den lite lätt med knivskaftet och finhacka ner den och lägg ner i grytan.
låt sjuda upp i 5 minuter och servera sedan med ris.

1
3 kommentarer