Mina godaste solskensbullar

Bästa sockerbullsreceptet hittills!
Jag använder alltid detta recept, när jag inte bakar dem till advent så utesluter jag bara saffranet.
Galet goda

För att inte missa alla uppdateringar följ mig gärna på facebook klicka HÄR eller på instagram :  @jennysmatblogg

vaniljbullar

Till dessa vaniljbullar behöver du:

1 pkt jäst för söta degar
150 gram smör
5 dl mjölk
2 kuvert med saffran
1 1/2 dl socker
1 burk ( 250 g) kvarg
1/2 tsk salt
1 ägg
cirka 16 dl vetemjöl

Vaniljkräm ( leilas recept ) :

5 dl mjölk
1 vaniljstång
1/2 dl socker
7 äggulor
1 1/2 dl maizena
50 gram mjukt smör

Gör dessa bullar så här :

Börja med vaniljfyllningen :  Mät upp mjölken i en kastrull, dela vaniljstången och skrapa ur fröna och lägg i mjölken tillsammans med stången.
Låt koka upp tillsammans under omrörning, fiska upp stången och kasta den. Vispa äggulor, socker och maizena fluffigt med en elvisp. Häll över den heta mjölkblaningen över äggsmeten under vispning. Och häll tillbaka allt i kastrullen igen, och värm försiktigt upp under tiden du vispar. Så fort krämen börjar tjockna häll upp den i en kall skål och ställ den kallt, tillsätt smöret ( vattenbad eller kylskåp ) rör om då och då så ingen hinna bildas. Nu kan du börja med vetedegen.

Smula ner jästen i en bunke. Mortla saffranet med lite a sockret.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt saffran och mjölk och värm upp till fingervarmt 37 grader.
Rör ut lite av degvätskan med jästen, rör tills det löst sig. Tillsätt resten av vätskan, sockret kvarg, salt och ägg. Arbeta i nästan allt mjöl , gärna med bakmaskin.
Pudra över lite mjöl och täck med bakhanduk, låt jäsa i 40 minuter.  När degen jäst klart bakar du ut dem till cirka 30-35 bullar. Använd spritsen och fyll bullarna med cirka 1 msk av vaniljkrämen Låt jäsa i ytterligare 40 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 225- 250 grader och grädda sedan bullarna i cirka 10-12 minuter- tills de blivit gyllene.

Ta ut de färdiga bullarna och pensla med smält smör och doppa genast i strösocker.

IMG_9119

 

saffransbullar

Sprita cirka 1 msk vaniljkräm i varje bulle.

IMG_9126

Det doftar helt ljuvligt i hela huset när man bakar dessa. Saffran är ju en fantastisk krydda i både matlagning och bakning.
Och detta tycker jag en en rolig variant av lussebulle, istället för den vanliga traditionella lussebullarna.

Baka dem så snart ni får tid ?

0
3 kommentarer

Instagram @jennysmatblogg

På instagram publiceras mycket från stugan, hem & hus och massa resor.
En del sådant som ibland är för litet för att skriva om på bloggen.

Ni hittar mig där under namnet : @jennysmatblogg

instagram Jennys matblogg

0
Kommentera

Vår i luften

Hej hej,

Vilken ljuvlig dag vi haft idag, solen har strålat hela dagen.  Vi har planterat vårfint i blomlådor & krukor och fixat i trädgården. Varit nere i stan ( Borgholm då da ) och ätit glass och promenerat en sväng på stan. Sedan kom Fanny & Casper förbi på fika, det är min systerdotter med hennes kille. De har precis ordnat lägenhet och ska flytta ihop om ett par veckor. Så vi har plockat ihop ett par lådor med glas, tallrikar och heminredning som vi inte längre har plats med. Det är stort att flytta till första boendet, kan inte förstå att hon blivit så stor nu. Tiden rusar verkligen förbi.

Nomi plockade in en bukett med snödroppar. Och om någon undrar så fanns vasen i stugan när vi köpte den. Och de två ljuslyktorna i bakgrunden fyndade jag i en inredningsbutik här på öland i torsdags.

IMG_8370 IMG_8373

Trevlig lördag & påskafton önskar jag er.
På återseende snart igen.

0
1 kommentar

Hawaiikassler

Godmorgon från ett riktigt soligt öland.

Jag får bjuda er på en goding från förra veckan, då mitt kort till kameran alldeles nyss gav upp. Typiskt då jag hade ett gäng trevliga maträtter på kortet. Men det blir att åka ner till Borgholm och köpa nytt snart, och vi ska handla påskliljor till blomsterlådorna. Idag blir det härligt att fixa i trädgården. Hoppas solen lyser på er också, vart i landet ni nu befinner er.

IMG_8245 Detta är en klassiker från 80-talet. Vi åt den ofta när jag växte upp.
Jag har förnyat den lite och så här lagar jag den idag 🙂

Hawaiikassler för 5-6 personer  :
600 gram kassler
1 stor burk ananasringar
15 champinjoner
3 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
2 msk chilisås
riven ost

Serveras med ris

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader, putsa kasslern och skär upp i tunna skivor.
Varvar kassler och ananasringar i en ugnssäker form. Klyfta svampen och lägg i formen. Vispa ihop grädde, crème fraîche och chilisås och fördela ut över svampen. Riv över en god lagrad ost och gratinera i 15-20 minuter i ugnen tills allt har fått en vacker färg.

Kassler med ananas

2
3 kommentarer

Våffeldagen idag

 

Det är inte bara långfredag & trandagen idag utan även våffeldagen.
Här är mitt bästa recept på frasiga våfflor.

våfflor

Jag brukar göra en ganska stor smet, eftersom vi är så många här hemma.
Så Ni kan om ni vill halvera ingredienserna :

4 ägg
6 dl kolsyratvatten ( naturell)
5 1/2 – 6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
3/4 tsk salt
200 gram smält smör

Gör så här :
Smält smöret och låt svalna.
Rör ihop alla torra ingredienser.
Vispa lätt ihop äggen , och blanda ner det kolsyrade vattnet i smeten.
Rör ner de torra ingredienserna och nästan allt smör. ( Spara lite till gräddningen)  Vispa för hand tills du fått en fin klumpfri smet.
Sedan kan du börja grädda våfflorna.

 Hemligheten till de goda våfflor är bubbelvatten i smeten, och att använda smör när man gräddar våfflorna.
Även låta våfflorna gräddas ganska länge. Då blir de riktigt frasiga och goda

0
8 kommentarer

I natt kom tranan på besök

I natt kom tranan på besök med påskägg & godis. Och nu kanske du undrar vad är nu detta med tranan och påskägg?
Detta är en öländsk / småländsk tradition har jag förstått.

Trandagen som då alltså inträffar den 25:e Mars samma dag som våffeldagen. När tranan åter syns på himlen efter vintervistelsen betyder det att våren och ljuset har kommit. Och tranan som är rätt skygg kommer och lämnar godis till barnen på natten innan de vaknar. Det är en gullig liten tradition, hemma hos oss gömmer tranan gärna äggen, eftersom han är lite busig. Och ibland lämnar han fotspår efter sig från murspisen / braskaminen där han oftast kommer in. Och han brukar lämna en och annan fjäder efter sig också.

När barnen vaknat på morgonen tassar de upp och springer och letar efter dessa godisfyllda ägg. Gullig tradition som jag hoppas att mina barn kommer fortsätta med.

Tranan IMG_8303 (1)

0
5 kommentarer

Matkoma efter kroppkaksmiddag

 

Hej hej från öland,

Idag hämtade jag min systerdotter Milia tidigare från förskolan, och vi har varit nere och promenerat på stan och kikat på folket. Nu under påskhelgen så dyker alla sommargäster upp, jag räknar mig fortfarande inte som sommargäst. Haha. Sen startade vi påskledigheten med kroppkakor, Melvins absoluta favoritmat. Det blev inte hemmagjorda denna gången utan ”take away”. Finns tid så kokar jag gärna egna, och mitt bästa recept på kroppkakor finner du här

På öland finns lika många recept som det finns hus, eller nästan iallafall.
Gillar du kroppkakor ? 

Kroppkakor

IMG_8360 (1)
Jag fick lätt matkoma efter de tre kroppkakor jag åt. Melvin åt hela fyra stycken 🙂
så mätta nu och ska sätta oss i tv:soffan och kolla på film.

Trevlig kväll till er alla.

 

0
10 kommentarer

Saftiga fläskkotletter i ugn

Här kommer en riktigt smidigt och gottigt middagstips.

Jag stekte mina kotletter för att få lite yta. Men det går bra att lägga kotletterna rätt ner i ugnsformen och låta allt sköta sig i ugnen. Tror även denna såsen kan passa lika bra till kyckling.


IMG_5830

För 5-6 portioner:
5- 6 benfria kotletter
smör
salt & peppar + lite grillkrydda

Såsen:
2 1/2 dl vispgrädde
2 1/2 dl creme fraiche
1 tsk sambal oelek
1 pressad vitlöksklyfta
2 tsk kinesisk soja

Gör så här: 
Ställ ugnen på 175 grader, hetta upp en stekpanna och bryn kotletterna så att de får vacker färg.
Krydda med lite salt, peppar & grillkrydda. Lägg kotletterna i en ugnssäker form och värm upp alla ingredienser till såsen i en kastrull.  Låt sjuda upp några minuter och häll sedan över den goda såsen över kotletterna. Ställ in i ugnen i cirka 20- 30 minuter, eller tills kotletterna är klara.

Servera med kokt potatis och lingon, så gott.

Smaklig måltid

9
15 kommentarer

Broccoli & kasslergratäng med ädelost

Nu var det alldeles för länge sedan vi lagade gratäng här hemma. Så igår var det dags igen.
En lchf-varaint och för er som önskar fler LCHF recept så finns de HÄR

Lchf recept IMG_8197

Det här behöver du : 
200 gram färsk broccoli
300 gram kassler
2 1/2 dl creme fracihe
2 dl vispgrädde
1 smulad ädelost ( triangel )
10 körsbärstomater
2 dl riven ost

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader. Tvätta och klyfta broccolin i en skål, skär kasslern i strimlor och rör ihop med crème fraîche och grädde. Smula ner ädelosten och vänd ner allt i en ugnsfast form. Fördela ut tomater & riven ost.
Gratinera i ugnen i cirka 15-20 minuter.

Smaklig spis.

3
13 kommentarer

Påskgodis

Ni gillar säkert också att påskpyssla. Det är väl speciellt roligt för er som har påsklov denna veckan.
( Vårt börjar nästa vecka ) Har ni lite tid över då prova att släng ihop de här enkla godiset.
De ska föreställa små fågelbon.  Gulliga va?

IMG_8044 IMG_8035

Till 8 fågelbon:
100 gram mjölkchoklad
salta pinnar
färgglada påskägg

Gör så här:
Smält chokladen bryt ner salta pinnar och rör om tills all choklad har blandat sig med pinnarna.
Jag hade ungefär en näve. Men prova er fram.  Fördela ut smeten & forma till små fågelbon på bakplåtspapper, låt stelna innan ni dekorerar med söta färgglada påskägg.

1
4 kommentarer