Räkmacka

Godmorgon,

Här kommer ett litet tidsinställt inlägg för alla er morgonpigga som kikar förbi här. Själv sover jag nog minst i en halvtimma till. Zzzzz…  Bilderna är från gårdagens sena frukost ( eller snarare brunch ) blev en räkmacka med ägg, sallad och tomater. Kommer göra en liknande även idag, till mackan hade jag hemmagjord krämig citronaioli. Recept på den kommer i ett annat inlägg.

IMG_9338 (1) räkmacka

0
Kommentera

Mingelmat

Hallå där ute, 

Hoppas ni haft en riktigt fin tisdag. Klockan är redan över sju och det är inte ens mörkt ute. Stort gilla på det. Jonathan kollar på ishockey, så jag passar på att jobba undan lite. Har ett par hundra bilder att gå igenom innan morgondagen. Främst är det klippa ner bilder, och blir de mörka så ljusar jag upp dem och vise versa. Sedan ska de sparas ner i rätt storlek, det är rätt roligt med det tar sin lilla tid.

Innan jag ska sätta mig med detta tänkte jag tipsa om en enkelt mingel / plockmat. Påminner om myrstacken HÄR
Fast denna ska föreställa en vulkan istället.

Mingelmat
IMG_9377
Det här behöver du: 
300 gram philadelphiaost
2 dl creme fraiche
salt & peppar

Topping : Sweet chilisås

Äts med salta kex

Gör så här:
Blanda ihop philadelphian & creme fraichen med  salt och peppar. Ta fram ett fat och stjälp upp smeten och forma till något som liknar en vulkan. Gör en liten grop i toppen och fyll på med sweet chilisås. Sprid ut salta kex och så är det klart att servera.

0
4 kommentarer

Mellanmål

Lätta & enkla mellanmål gillas alltid. Och dessa godbitarna är galet populära till buffén också.
Vi brukar alltid få ett gäng tortillabröd över efter tacofredagen, och då blir det oftast sådana här till mellanmål dagen efter.
Man kan fylla dem med vad man vill egentligen. Men ost är ett måste, tycker jag. Tihi.

IMG_9321 IMG_9323 (2)
Dessa bredde jag på insidan med philadelphiaost
Strimlade 2 rökta skinkor ( smörgåspålägg )
och rev över ost
Lägg dem på varandra med fyllningen inuti.

Sedan steker jag dem i stekpannan några minuter på var sida.
Lägg ett lock eller en mindre tallrik överst för att de tryck medan du steker.

Klipp upp lagom stora bitar och servera med lite frukt.

0
6 kommentarer

Tisdagsblommor

Godmorgon stålande tisdag. 

Ser ut att bli en härlig dag idag, ska försöka hinna med att gå en runda innan lunch. Möten innan dess och jobb som ska skickas iväg. Och igår var en sådan dag där jag bara uträttade massa småärenden och liksom hela dagen bara gick. Ändå hann jag inte med alla måsten jag skulle. Sen planterade jag lite vårblommor i krukorna och räfsat lite i trädgården innan det blev mörkt. Jonathan var duktig i helgen och tvättade altan och utemöbler, så då är det extra roligt med lite nyplanteringar. För er som är nyfikna på hur vi bor så finns det en kategori som heter hemma hos oss. Klicka på de 3 strecken uppe till höger på skärmen och välj kategori.

Lite nya snittblommor en helt vanlig tisdag piggar alltid upp. IMG_9296IMG_9303
Hoppas du får en underbar tisdag

0
4 kommentarer

Recept på Ryttarkaka

Hej hej,

Då vart läxorna klara och middagen undanplockad, och har precis landat i tv-soffan. Eller borde kanske heta data-soffan då jag knappt tittar på tv ( förutom en och annan serie ). Igår bakades det en ny variant av långpannekakor. Fick tipset av en vän för lite sen, att jag måste prova att baka Icas Ryttarkakor. Sagt och gjort, eftersom jagvill prova alla nya kakor som låter goda. Dessa är ingen direkt nyhet har jag förstått, men de har gått mig helt förbi. Och nu har även jag provat, och det är en ljuvlig kaka med seg chokadbotten och ett knäckigt segt kokostäcke. Smidig kaka att baka om det ska bli släktkalas eller barnkalas. Prova!

Recept Ryttarkakor IMG_9180

Det här behöver du: 
175 gram smör
6 dl strösocker
4 ägg
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 krm salt
1 krm vaniljsocker

Knäckig topping: 
75 gram smör
2 dl strösocker
1 1/2 dl vispgrädde
1 dl sirap
200 gram kokosflingor

Gör det här:
Ställ ugnen 225 gram.
Smält smöret i en kastrull rör ner ägg, socker och rör ihop övriga ingredienser och blanda ner.
Rör om tills du har en smidig smet. Lägg bakplåtspapper i en långpanna ( cirka 30 *45 cm)  och fördela ut chokladsmeten.
Grädda i mitten i cirka 10 minuter, under tiden gör du toppingen.
Blanda smör, socker och grädde & sirap och koka upp, rör om då och då. Låt sjuda ett par minuter, och vänd ner kokosen. Låt sjuda ytterligare 1 minut, och ta ut kakan och fördela ut knäcktäcket, grädda ytterligare 8-10 minuter.

Ta ut och låt svalna något innan du skär lagom stora bitar.

9
19 kommentarer

Vegetariska piroger

Godmorgon, 
Måndagsmorgon och då är vi tillbaka till vardag & rutiner. Och efter en veckas påsklov så känns det bara bra. Jag har massvis med jobb att dyka ner i denna veckan, hur-många-mail-som-helst att bevara och jobbsamtal att ringa. Men innan dess blir det frukost och sen ska jag snöra på mig skorna. Ska välja ut bra musik till hörlurarna och så ge mig ut på en powerwalk. Kanske inte världens längsta men det bästa motionen är den som blir av, eller hur.

Måndagar så äter vi vegetariskt, idag bjuder jag på dessa piroger med krämig svampstuvning.

IMG_8167 IMG_8156

Det här behöver du till cirka 20-22 st :
50 gram jäst
5 dl standardmjölk
200 gram smör
1 nypa strösocker
1 1/2 tsk salt
13 dl vetemjöl special + ett par till utbakning
1 uppvispat ägg- till att limma ihop kanterna
sesamfrön

Fyllning:
smör
1 liten gul lök
1 ask med färska Champinjoner
100- 150 gram färskost
1 tsk kinesisk soja
salt & peppar
*riven ost

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.  Smält smöret & häll ner mjölken i kastrullen och värm upp till 37 gradigt. Smula jästen i en bunke och rör ut den lite i taget med den ljumna mjölkblandningen, till allt löst sig. Blanda ner resten av den ljumna mjölken i jästen med socker & saltet och nästan allt mjöl. Arbeta tills degen är smidig och släpper från kanterna. Låt sedan degen jäsa under en handduk i 45 minuter.  Under tiden gör du fyllningen: Putsa svampen, och klyfta den i mindre bitar. Fräs den i en stekpanna med den finrivna löken – tillsammans med en klick smör. Fräs dem tills de har fått en vacker färg. Vänd ner philadelphiaost tills du fått en krämig grund. Vänd ner en skvätt soja och smaka av allt med salt & peppar.
Baka ut degen och gör runda cirklar med hjälp av en liten skål eller på fri hand. Cirka 12- 13 cm i diameter. Fyll dem med svampstuvningen + lite riven ost, pensla sidorna med uppvispat ägg och vik dem dubbelt till halvmånar. För att få kanterna att sitta tryckte jag ihop kanterna ytterligare en gång fast med gaffel. Pensla pirogerna och strö över sesamfrön. Grädda i mitten av ugnen tills de fått fin färg. Cirka 10-15 min

0
8 kommentarer

Varma tacomackor

Varma nygrillade tacotoast är bland det godaste man kan göra med överblivna tacorester. Har du ingen smörgåsgrill så går det lika bara att göra dem i våffeljärnet.

Tacorester

För 2 Tacotoast behöver du:
4 rostbröd
1 1/2 dl tacofärs
2- 3 msk färskost
ost
smör

Värm upp tacofärsen med lite färskost. Lägg fyllningen emellan bröden, med en ostskiva eller två.
Smöra utanpå sidorna och grilla ett par minuter.

Servera med en god sallad.

0
1 kommentar

Lite nya doftisar

Nya doftisar hämtade vi ut igår, och är det något som alltid finns hemma så är det doftljus i varje vrå.  Jag köper blandad kompott, ibland lite dyrare och ibland budget. Ibland har man turen att hitta bra, ibland går man på en nit när det gäller de billigare sorterna. Dessa klickades hem från nätet, har inte hunnit tända dem än så kan inte säga om de är bra. Mina favoriter är när de doftar nystädat, citron eller lavendel. Har du några braiga tips på doftljus så tipsa gärna, så jag vet vad jag ska klicka hem nästa gång.

IMG_8907
Hepp hepp,
nu blir det en powerwalk ut i vårsolen.

0
9 kommentarer

Veckomatsedel

Godmorgon godmorgon,
Vakande upp till ett strålande väder idag. Här kommer en veckomatsedel med tips inför veckan.
Hoppas på vackert väder till nästa helg så att vi kan grilla. Annars går kycklingen lika bra att göra i ugnen.

Måndag: Halloumistroganoff med ris
Tisdag: Lax- & kräftpasta
Onsdag : Grönpepparbiffar med kokt potatis
Torsdag Pasta Carbonara
Fredag : Baconinlindad kyckling


IMG_1855

Du behöver till 4 bitar:
4 kycklingfileer
12 bitar soltorkad tomat
1 dl färskost
16 st baconremsor

Gör så här:
Ta fram de tinade filéerna och skär ett snitt i dem på tvären.
Finstrimla soltorkad tomat & rör ihop med färskosten. Fyll filéerna med röran och linda om baconskivorna runt dem. Grilla dem eller tillaga dem i ugnen på 180 grader.  Lägg dem i en ugnsfast form & ställ in i mitten av ugnen i cirka 30- 35 minuter tills kycklingen är klar ( längre eller kortare tid beroende på tjocklek)

IMG_1859

0
5 kommentarer

Hemma på vår gata i staaan

Godkväll, 

Då var vi på plats i växjö igen och på våran gata i stan. Resan gick bra och förflöt på utan förseningar, vilket alltid uppskattas. Har varit med om några förseningar genom våra resor, och det är inte jättekul när man bara vill åka hem. Så vi är tacksamma för det och att bagaget kom fram som det skulle. Några undrade över vad vi har för resedrömmar i fortsättningen… Ja vad ska jag börja…. Vi älskar att resa och skulle gärna bila runt i USA i några veckor, eller resa till Seychellerna, Australien har vi inte sett än, eller heller Moskvam vilket hade varit roligt att besöka. Vi drömmer om en vecka i Aruba eller Mauritius & Hawaii kanske Dominikanska varför inte Nya Zeeland ? Detta är bara ett handplock av länder och ställen vi vill till. Drömma kan man alltid, vilket är DITT favoritresmål eller drömresa?

Lördag igen ju, men eftersom vi missade tacofredag igår så fuskade vi och det blev taco idag istället.

Tacosallad är inte alls så tokigt, så jag klagar inte.
IMG_8893

0
12 kommentarer