Citronailoi så gott till räkor eller fisk

Fluffig krämig citronailoi, ett måste till räkorna.

aioli receptCitronaioli:
2 äggulor
1 3/4 dl rapsolja (nästan 2 dl)
2 tsk citronsaft + skal
1/2 pressad vitlöksklyfta
salt

Ta gärna fram äggen en timme innan så de blir rumstempurerade. Lägg äggulorna i en skål, och ta fram en elvisp. Börja att vispa i skålen och droppa ner rapsoljan sakta under vispning, för att sedan övergå till att hälla en jämn stråle ner i bunken medan du vispar. Aiolin kommer bli fluffig och fin, pressa sedan ner citonsaften, ( mer eller mindre beror på hur syrlig du vill ha den.) Riv ner cirka halva av det gula skalet på citonen, ner i aiolin. Pressa ner en halv vitlök och smaka av med salt.

0
2 kommentarer

Plockmat

Letar ni lite tips till helgens bjudningar så har jag ett förslag.  När man har gäster tycker jag att plockmat är både gott & tacksamt. Och det är enkelt dessutom, jag gillar att slippa stå i köket hela kvällen vill hellre umgås.

Lite bilder kommer här med tips på vad man kan bjuda på.

IMG_9220

Melon & fetaost-spett, sallad, vindruvor, rostbiff & salami.

IMG_9250

IMG_9216Ost & kex såklart, med lite frukt och grönt.

IMG_9224
Räkor med hemlagad citronaioli. ( Recept kommer snart )

IMG_9205
Smör & nybakade baguetter.

IMG_9198

Stora oliver & soltorkade tomater.

IMG_9231
Jordgubbar, mums.

IMG_9234

Busenkla ostpajer ( recept kommer snart ) Melon, kiwi & torkade korvar. Finns massa olika smaker.

IMG_9241

Grillade kycklingben, jag fäster lite grillfolie runt så man slipper bli så flottig. Fyllda croustader.

IMG_9265

Fyll gärna på med förslag på annat gott man kan bjuda på. 

0
4 kommentarer

Blåbärssemlor

Provbakar man semlor med lingofyllning så vill man ju även prova dessa blåbärssemlorna.
Eller hur? Vi gjorde hälften av varje.

IMG_7124 (1)Spritsa eller klicka ut grädden..
Gaaah… min sprits lyckades gå sönder under tiden jag bakade. Så de ser ju lite roliga ut, men smaken var det inget fel på…

Mitt bästa recept detta: 
50 gram jäst till söta degar
175 gram smör
5 dl standardmjölk
2 dl strösocker
1 nypa salt
2 tsk grovstött kardemumma
Max:  1 1/2 liter vetemjöl special

Till fyllningen hade jag : 
1 dl vaniljkräm

Lingongrädden
1 dl blåbär
2 msk vaniljsocker
4 dl vispgrädde

Gör så här:
Smula jästen i en bunke och tillsätt kardemumman.
Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm upp till 37 grader.
Rör ner lite vätska bland jästen – och rör om tills det löst sig helt – vänd ner resten av vätskan.
Blanda i socker, salt  och tillsätt lite av mjölet i taget under knådning.
Tillsätt så mycket mjölet att degen släpper och blir smidig.
Arbeta degen i 15 minuter ( Gärna i en degblandare / matberedare  )
Låt jäsa till dubbelstorlek i ca 30- 40  minuter.
Baka ut på mjölat bord och dela degen i 2 delar.
Varje del blir ca tio bullar var.  Baka ut och lägg på en bakplåt med bakplåtspapper.
låt jäsa i ytterligare 50- 60 minuter ( till dubbel storlek )
Grädda sedan i ugnen i ca 10 minuter på 225 grader , eller tills de är gyllene .
Låt svalna på galler.

Till fyllningen hade jag marsan-kräm, sådan pulvervariant man köper i butik.
Jag hade cirka 2 dl mjölk till 5 msk pulver. Då blev den bra.
Vispa grädden med vaniljsocker, och mixa blåbären slätt innan du vänder ner detta tillsammans med grädden.
Grop ur semlorna med en sked i mitten, fyll med vaniljkräm och spritsa lingongrädden runt.

0
Kommentera

Mexicoröra

Barnen här gillar tacos och även ris. Så denna Mexicoröran blev en riktig hit !
Och det är alltid extra roligt när de äter grönsakerna också.

För fler mat- & baktips finns jag på Facebook HÄR
Och på instagram som @jennysmatbloggIMG_8945

Till 4 portioner Mexicoröra
4 port. ris
smör
1 finhackad gul lök
350 gram färdigstekt & kryddad tacofärs
1/2 röd paprika
1/2 gul paprika
1/2 grön paprika
1 burk majs

Kall sås: 
2 1/2 dl creme fraiche
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk chilisås
dofta över cayenne
salt

Gör så här:
Rör ihop den kalla såsen och ställ kallt. Koka riset enligt anvisningar. Finhacka löken och fräs i smör, när den mjuknat och doftar nötigt vänd ner den finhackade paprikan. Fräs runt och tillsätt ris & tacofärs även burken med majs. När du blandat och allt blivit genomstekt är den klar att serveras. Gärna med lite tortillachips.

Smaklig spis

12
25 kommentarer

Räkmacka

Godmorgon,

Här kommer ett litet tidsinställt inlägg för alla er morgonpigga som kikar förbi här. Själv sover jag nog minst i en halvtimma till. Zzzzz…  Bilderna är från gårdagens sena frukost ( eller snarare brunch ) blev en räkmacka med ägg, sallad och tomater. Kommer göra en liknande även idag, till mackan hade jag hemmagjord krämig citronaioli. Recept på den kommer i ett annat inlägg.

IMG_9338 (1) räkmacka

0
Kommentera

Mingelmat

Hallå där ute, 

Hoppas ni haft en riktigt fin tisdag. Klockan är redan över sju och det är inte ens mörkt ute. Stort gilla på det. Jonathan kollar på ishockey, så jag passar på att jobba undan lite. Har ett par hundra bilder att gå igenom innan morgondagen. Främst är det klippa ner bilder, och blir de mörka så ljusar jag upp dem och vise versa. Sedan ska de sparas ner i rätt storlek, det är rätt roligt med det tar sin lilla tid.

Innan jag ska sätta mig med detta tänkte jag tipsa om en enkelt mingel / plockmat. Påminner om myrstacken HÄR
Fast denna ska föreställa en vulkan istället.

Mingelmat
IMG_9377
Det här behöver du: 
300 gram philadelphiaost
2 dl creme fraiche
salt & peppar

Topping : Sweet chilisås

Äts med salta kex

Gör så här:
Blanda ihop philadelphian & creme fraichen med  salt och peppar. Ta fram ett fat och stjälp upp smeten och forma till något som liknar en vulkan. Gör en liten grop i toppen och fyll på med sweet chilisås. Sprid ut salta kex och så är det klart att servera.

0
4 kommentarer

Mellanmål

Lätta & enkla mellanmål gillas alltid. Och dessa godbitarna är galet populära till buffén också.
Vi brukar alltid få ett gäng tortillabröd över efter tacofredagen, och då blir det oftast sådana här till mellanmål dagen efter.
Man kan fylla dem med vad man vill egentligen. Men ost är ett måste, tycker jag. Tihi.

IMG_9321 IMG_9323 (2)
Dessa bredde jag på insidan med philadelphiaost
Strimlade 2 rökta skinkor ( smörgåspålägg )
och rev över ost
Lägg dem på varandra med fyllningen inuti.

Sedan steker jag dem i stekpannan några minuter på var sida.
Lägg ett lock eller en mindre tallrik överst för att de tryck medan du steker.

Klipp upp lagom stora bitar och servera med lite frukt.

0
6 kommentarer

Tisdagsblommor

Godmorgon stålande tisdag. 

Ser ut att bli en härlig dag idag, ska försöka hinna med att gå en runda innan lunch. Möten innan dess och jobb som ska skickas iväg. Och igår var en sådan dag där jag bara uträttade massa småärenden och liksom hela dagen bara gick. Ändå hann jag inte med alla måsten jag skulle. Sen planterade jag lite vårblommor i krukorna och räfsat lite i trädgården innan det blev mörkt. Jonathan var duktig i helgen och tvättade altan och utemöbler, så då är det extra roligt med lite nyplanteringar. För er som är nyfikna på hur vi bor så finns det en kategori som heter hemma hos oss. Klicka på de 3 strecken uppe till höger på skärmen och välj kategori.

Lite nya snittblommor en helt vanlig tisdag piggar alltid upp. IMG_9296IMG_9303
Hoppas du får en underbar tisdag

0
4 kommentarer

Recept på Ryttarkaka

Hej hej,

Då vart läxorna klara och middagen undanplockad, och har precis landat i tv-soffan. Eller borde kanske heta data-soffan då jag knappt tittar på tv ( förutom en och annan serie ). Igår bakades det en ny variant av långpannekakor. Fick tipset av en vän för lite sen, att jag måste prova att baka Icas Ryttarkakor. Sagt och gjort, eftersom jagvill prova alla nya kakor som låter goda. Dessa är ingen direkt nyhet har jag förstått, men de har gått mig helt förbi. Och nu har även jag provat, och det är en ljuvlig kaka med seg chokadbotten och ett knäckigt segt kokostäcke. Smidig kaka att baka om det ska bli släktkalas eller barnkalas. Prova!

Recept Ryttarkakor IMG_9180

Det här behöver du: 
175 gram smör
6 dl strösocker
4 ägg
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 krm salt
1 krm vaniljsocker

Knäckig topping: 
75 gram smör
2 dl strösocker
1 1/2 dl vispgrädde
1 dl sirap
200 gram kokosflingor

Gör det här:
Ställ ugnen 225 gram.
Smält smöret i en kastrull rör ner ägg, socker och rör ihop övriga ingredienser och blanda ner.
Rör om tills du har en smidig smet. Lägg bakplåtspapper i en långpanna ( cirka 30 *45 cm)  och fördela ut chokladsmeten.
Grädda i mitten i cirka 10 minuter, under tiden gör du toppingen.
Blanda smör, socker och grädde & sirap och koka upp, rör om då och då. Låt sjuda ett par minuter, och vänd ner kokosen. Låt sjuda ytterligare 1 minut, och ta ut kakan och fördela ut knäcktäcket, grädda ytterligare 8-10 minuter.

Ta ut och låt svalna något innan du skär lagom stora bitar.

9
19 kommentarer

Vegetariska piroger

Godmorgon, 
Måndagsmorgon och då är vi tillbaka till vardag & rutiner. Och efter en veckas påsklov så känns det bara bra. Jag har massvis med jobb att dyka ner i denna veckan, hur-många-mail-som-helst att bevara och jobbsamtal att ringa. Men innan dess blir det frukost och sen ska jag snöra på mig skorna. Ska välja ut bra musik till hörlurarna och så ge mig ut på en powerwalk. Kanske inte världens längsta men det bästa motionen är den som blir av, eller hur.

Måndagar så äter vi vegetariskt, idag bjuder jag på dessa piroger med krämig svampstuvning.

IMG_8167 IMG_8156

Det här behöver du till cirka 20-22 st :
50 gram jäst
5 dl standardmjölk
200 gram smör
1 nypa strösocker
1 1/2 tsk salt
13 dl vetemjöl special + ett par till utbakning
1 uppvispat ägg- till att limma ihop kanterna
sesamfrön

Fyllning:
smör
1 liten gul lök
1 ask med färska Champinjoner
100- 150 gram färskost
1 tsk kinesisk soja
salt & peppar
*riven ost

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.  Smält smöret & häll ner mjölken i kastrullen och värm upp till 37 gradigt. Smula jästen i en bunke och rör ut den lite i taget med den ljumna mjölkblandningen, till allt löst sig. Blanda ner resten av den ljumna mjölken i jästen med socker & saltet och nästan allt mjöl. Arbeta tills degen är smidig och släpper från kanterna. Låt sedan degen jäsa under en handduk i 45 minuter.  Under tiden gör du fyllningen: Putsa svampen, och klyfta den i mindre bitar. Fräs den i en stekpanna med den finrivna löken – tillsammans med en klick smör. Fräs dem tills de har fått en vacker färg. Vänd ner philadelphiaost tills du fått en krämig grund. Vänd ner en skvätt soja och smaka av allt med salt & peppar.
Baka ut degen och gör runda cirklar med hjälp av en liten skål eller på fri hand. Cirka 12- 13 cm i diameter. Fyll dem med svampstuvningen + lite riven ost, pensla sidorna med uppvispat ägg och vik dem dubbelt till halvmånar. För att få kanterna att sitta tryckte jag ihop kanterna ytterligare en gång fast med gaffel. Pensla pirogerna och strö över sesamfrön. Grädda i mitten av ugnen tills de fått fin färg. Cirka 10-15 min

0
8 kommentarer