Dagen som gått

Redan kväll, 

Dagen har rusat förbi i vanlig ordning, klockan ringde tidigt. Väcka alla barnen, äta frukost, lämna barn i skola. Sedan hem och fika & skvallra med bästa mormor & morfar innan de åkte hem igen. Jobba lite, lämna Molly hos hundfrisören. Hon behövde både klippas och badas, kom hem som en ny välkammad vovve. Svara på så många mail jag hann och sen direkt vidare till Melvins utvecklingssamtal, och hämta Nomi. Laga mat, äta, diska och nu är klockan kväller och jag har precis landat i soffan. Vi ska kika lite på tv men det blir nog snart zzzzova. Vissa dagar går liksom bara sådär i ett. Imorgon ska jag baka, längtar redan!

Hur har din dag varit ? Jobbat, fixat i trädgården eller kanske rent av bara varit ledig?
Berätta gärna.

IMG_9756

0
11 kommentarer

Svampgratinerad fylld falukorv

Här kommer en lättlagad vardagsrätt. Kanske den perfekta tisdagsmiddagen :
Pimpad falukorv i ugn.

IMG_7307

Det här behöver du till 4 personer:
1/2 bit falukorv

Fyllning: 
200 gram champinjoner
smör
5-6 msk med färskost ( gärna smaksatt)
några droppar kinesisk soja

Topping: Ost & körsbärstomater

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Rengör & skär svampen i lagom stora bitar.
Fräs i smör tills svampen fått vacker färg, stäng av och rör ner färskosten & sojan på eftervärmen. Lägg falukorven i en ugnsfast form och skär ett snitt, fördela ut fyllningen. Riv över ost och lägg ner lite klyftade tomater.
Gratinera i ugnen tills allt har fått en vacker färg.

Serveras med makaroner eller potatismos

0
Kommentera

Bacon- & Kycklingsallad

Välkommen sooooliga måndag,

Blir så mycket piggare när solen skiner, våren är nog den bästa årstiden. Även om jag tokgillar både höst & sommar. Vintern är väl okej också, men för min del räcker det med snö över jullovet. Jag och Molly startade dagen med en långrunda. Rätt gott att gå direkt på morgon när barnen åkt till skolan, så är det ju gjort sedan. I eftermiddag kommer min mormor & morfar hit för att stanna tills imorgon. Morfar & Jonathan ska gå på ishockey, medan mormor & jag och barnen bara ska kolla tv och göra ingenting alls.

Frukosten/ brunchen idag fick bli en sallad på lite allt möjligt som fanns i kylskåpet.
Knaperstekt bacon & kyckling är en riktigt trevlig kombo. Mums.

kycklingsallad
Hepp hepp,
nu blir det en kaffe i solen innan jag ska röja och städa innan gästerna kommer.

0
2 kommentarer

Årets första grillade hamburgare

Hej hej 

Idag blev det en fixar- & städardag i trädgården, jag som ”bara” skulle ut och liva upp örtlådan med nya örter. Istället blev det att vi klippte ner buskar & växter, planterat ut hyacintlökarna sedan jul och gödslade upp gräsmatta & syrenhäck. Och så ringde jag och beställde oss ett magnoliaträd, ser fram emot att det ska komma på plats. Lite nya gungor & klätterstegar inhandlades till trädgården, som Jonathan just nu försöker montera upp i körsbärsträdet.  Phu, då var vi nästan klara här….. Sedan är det samma visa när vi kommer till stugan. Hehe.. Tur att man tycker att det är roligt.

Och idag dammade vi av grillen och grillade hamburgare. Hur gott?!
Vad har ni ätit idag?

Grillade hamburgare

0
8 kommentarer

Veckomatsedel

Godmorgon Söndag
Ska ni sätta er och planera veckohandling och matsedel för veckan så kanske ni hittar lite inspiration här.

Måndag: Pastasallad med kikärtor & ägg ( veg )
Tisdag Ugnsbakad laxsida med potatis & kall sås
Onsdag: Ajvargratäng med falukorv
Torsdag Thaisoppa med kräftstjärtar
Fredag Grekiska grillspett

IMG_7008-001

Till dessa grekiska grillspett behöver du 4 personer :
800 gram blandfärs eller nötfärs
3 msk med barbequesås ( te.x Heinz )
Salt & peppar

Serveras med pommes, sallad och fetaostkräm

Gör så här : 
Blanda ihop alla ingredienser och ställ kallt i kylskåp en timma. Trä sedan cirka 15 stycken grillspett med färsen.
Grilla dem antingen i ugnen på 225 grader, eller på grillen ute –  klara och servera genast.

Tips för att slippa att de fastnar i grillgallret – pensla det med matolja / olivolja.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Och så något gott till kaffet, klicka här

Sega lingonsnitt

Det här behöver du:
200 gram smör
3 msk sirap
5 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 1/2 dl frysta lingon

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och smör mjukt och arbete i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela på två och rulla ut till länger. Nu kan du baka in de frysta lingonen.  Platta sedan till längderna något med hjälp av fingrarna. Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg.
Skär dem i snitt medan de är ljumna och låt svalna helt på galler.

Galet goda!

 

0
6 kommentarer

Lördagsgodis

Då har vi precis plockat undan det sista i köket efter middagen.  Melvin har åkt hem till en kompis för att sova över, de stora barnen är hos sin pappa. Tomt hus minst sagt, så tyst det är när halva familjen är borta. Vi tänkte iallafall titta på en film som Nomi vill se och äta lite lördagsgodis. ( Hoppas hoppas att hon väljer någon annan film än Frost )

Lördagsgodis IMG_9706Nomi fick bestämma godiset som blev vindruvor jordgubbar, chips & ostskruvar. Ja lite gott och blandat helt enkelt…. Nu beställde hon även vattenmelon här, ska gå och skiva upp det i köket innan filmen startar.

Trevlig kväll till er alla

0
2 kommentarer

Gratinerad fläskfile med potatisgratäng

  Lördag och solen skiner ( nästan ) bara för att jag skrev det så gick den precis i moln. Men det ser ut att kunna bli en hyfsat fin dag, och jag tänkte hoppa ner i gummistövlarna för att ge mig ut i trädgården och fixa lite. Fastnade bara här googlandes på vackra blommande magnolior, jag är ute efter en större hit till stan. Men har bara sett mindre plantor, vet ni vart man kan köpa lite större träd även äppelträd ?

Igår lagade vi gratinerad oxfile & fläskfile till middag.
Det är olika recept så de dyker upp i olika inlägg.

IMG_9620
Här är fläskfilen på väg in i ugnen.IMG_9584

För 2 personer:
1 putsad fläskfile
smör
salt & peppar

Garnering: 
2 dl riven lagrad ost
1/2  kruka persilja ( klippt )
1 msk röd pesto

Serveras med potatisgratäng

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Skiva upp filen och smörstek den med salt & peppar. Den ska vara nästan färdigstekt.
Rör ihop osten, med persilja & pesto och fördela ut över fileen. Ställ in i mitten av ugnen i 5 minuter eller tills det blivit en vacker gratinering.

IMG_9600

IMG_9610

1
9 kommentarer

Fattiga Riddare

Bjud på barnens favoriter till lördagsfrukosten: Fattiga riddare går alltid hem.
En gammal klassiker, som är perfekt att göra om du har lite toast bröd över hemma.

Fattiga riddare IMG_9471

Till 4 riddare: 
4 toastbröd / rostbröd
1 ägg
1 1/2 dl mjölk
1/2 dl vetemjöl

smör till stekning

Kanel & socker till garnering

Gör så här:
Vispa ihop ägg, mjölk & vetemjöl till en klumpfri smet. Lägg ner bröden så att de suger upp vätska.
Stek dem sedan genast i rikligt med smör. Vänd dem sedan i socker och kanel.

Servera genast.

0
2 kommentarer

Pizzarulle

En roligare variant av pizza är att göra en pizzarulle. Och har du som jag i detta fallet en köpebotten slänger du ihop denna goding på bara några minuter. Grädda den, skiva upp och servera med pizzasalllad. Passar fin fint till buffén också.

Mums
IMG_9511

Så här gör du.
IMG_9495 IMG_9502

Lägg ner lite krut på en god tomatsås istället.

Tomatsås:
1 burk med tomatkross med smak av vitlök
2 msk tomatpure
1/2 msk torkad oregano
1 nypa socker

Gör så här

Koka upp alla ingredineser och mixa krosset
med en stavmixer om det behövs. Låt det småputtra i fem minuter på svag värme innan du brer på den.

Riv över cirka 200 gram mild ost över pizzan, klipp över cirka 100 gram rökt skinka.
Rulla ihop till ett börd, pensla med vatten och strö över sesamfrön. Grädda i 10- 15 minuter på 225 grader, eller tills brödet fått en vacker färg.

Skiva upp och servera genast.

IMG_9518 (1) IMG_9522 (1)

 

pizzasalladGodaste pizzasalladen :
1 litet huvud med vitkål
1 kastrull med kokhett vatten
3 korkar med ättika ( te.x perstorp)
1 dl rapsolja
1 1/2 tsk med salt
grovmalen svartpeppar

Gör så här:
Hyvla kålen med en osthyvel eller i en matberedare. Lägg i ett durkslag och häll över det kokande vattnet över den strimlade kålen. Skölj sedan med iskallt vatten tills kålen svalnat. Låt rinna av medan du blandar ihop ättika, rapsolja salt & svartpeppar.
Häll ner och vänd om både vitkål & ättikssåsen blanda väl och smaka ev av med mera ättika eller kryddor.

Klarar sig fint i 5- 6 dagar i kylskåp.

1
6 kommentarer

Mini västerbottenpajer

Här kommer löjligt enkla & goda minipajer bakade på smördeg.  Passar lika bra till buffeen, kräftskivan eller midsommar. Går lika bra med vilken ost som helst, men gärna en lagrad.

IMG_9187

Ta ut smördegen i tid så att den hinner tina.

Till 6 små ostpajer.
6 st fyrkantiga smördegsplattor
2 ägg
1 dl vispgrädde
3 dl riven valfri ost
salt & peppar
dofta över lite cayennepeppar
tomat

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Tryck ner smördegen i ett smort muffinsjärn ( eller aluminiumformer )
Vispa ihop äggen och pensla smördegen. Riv ner osten i äggblandningen och vänd ner grädden. Vispa ihop och krydda med salt & peppar & lite cayennepeppar.

IMG_9183

Fördela ut fyllningen i minpajerna och toppa med en skivad körsbärstomat.
Grädda i mitten på ugnen i cirka 10 – 15 minuter.

Låt svalna innan du försiktigt med hjälp av en vass kniv lossar på dem.

Kan serveras både ljumna & kalla

IMG_9241

2
16 kommentarer