Fisk- & räksoppa

Hej där. 
Hoppas du fått en riktigt fin start på dagen. Här skiner solen, och jag hade helst av allt velat gå ut i trådgården och påta. Men det är tisdag & idag är förmiddagen vikt för det sista jobbet med boken. Hade ingen aning att det skulle vara så här mycket arbete med en liten bok. Gissa om jag ser fram emot att få se den färdig ! Så spännande.

Här kommer den goda fiskgrytan som vi åt i stugan i helgen.
Lika god i till vardag som till fest.

IMG_0621

Det här behöver du :
1 gul lök
1 msk olivolja
4 msk hummerfond
1 msk tomatpure
4 st morötter
7 dl vatten
10 körsbärstomater
300 gram torsk & lax
1 kruka dill
salt  +lite cayenne
2 dl vispgrädde
100 gram räkor

Serveras med en klick creme fraiche ( vi valde chili-smak )

Gör så här : 
Skala och hacka lök och morötter i småbitar.
Hetta upp en kastrull och fräs morötterna + lök en liten stund , häll ner tomatpure, dill, fond och vatten. Låt sjuda i 10 minuter. Vänd då i tomaterna & Skär lagom små bitar av torsken och vänd ner, låt sjuda i 5- 7 minunter eller tills fisken är genomkokt. Och smaka av med salt och lite cayenne. Runda av med vispgrädde & låt sjuda upp. Ta bort från spisen och vänd i räkorna.

Serveras genast.

IMG_0626

1
8 kommentarer

Tips på efterrätter till Valborg

Denna veckan kommer det bli en hel del tips på middag ( grill ), efterrätter & förrätter till valborg.
Hoppas ni gillar !

IMG_5284

Karamelliserad mjölk är färdigkokat ( kondenserad sötad mjölk)

Det här behöver du:
1/2 pkt digestiv
60-75  gram smält smör
1 burk karamelliserad mjölk
400 gram mjölkchoklad eller mörk choklad
( Knappt )1 1/2 dl vispgrädde
2 nypor flingsalt

Serveras med lättvispad grädde

Gör så här :
Krossa kexen till smulor och rör ihop med smält smör. Och fördela ut i en rund form på 24 cm. Ställ kallt i 20 minuter, och bred ut burken med karamelliserad mjölk över digestivbotten. och ställ svalt medan du gör tryffeltäcket. Mät upp grädden i en kastrull och låt sjuda upp. Ta bort från plattan och bryt ner chokladen och låt smälta under omrörning. Rör tills allt har smält och chokladen blir slät. Fördela ut det sista lagret över chokadpajen och strö över ett par nypor flingsalt.
Ställ kallt så chokladen hinner stelna.

efter

Du behöver till 10 portioner: 
200 gram digestiv
100 gram smör (extra saltat)
1 burk karamelliserad mjölk
2 bananer
2 1/2 dl vispgrädde
2 grovhackade dubbeldaim

Gör så här:
Smula kexen för hand eller i matberedare, smält smöret och rör ihop till en smulig deg.
Fördela ut i glasen, och fördela även ut den karamelliserade mjölken ( kolan) skiva banan och lägg över. Grädden ska vara lättvispad och läggas över bananerna. Strö över daimkrosset och servera.

Den går att förbereda flera timmar innan servering, förvaras i kylskåp.

cheese (1)

Här möter alla smaker varandra – sött, salt och surt. Underbar kombo.

Det här behöver du till en form på 24 cm / cirka 12 personer :
125 gram smör
16 stycken digestivkex

Fyllning:
1 dl lemoncurd
100 gram mjölkchoklad
3 dl vispgrädde
600 gram philadelphiaost
1 1/2 dl florsocker
1 msk med  apelsinsaft

Gör cheesecaken så här:
Smält matfettet och mixa kex oxh smöret i en matberedare.
Tryck ut i formen, och ställ kallt så att den svalnar och stelnar till. Bred sedan ut ett lager med lemoncurd över botten.
Rör ihop philadelphiaosten med apelsinsaften och florsockret. Vispa grädden så att den bildar toppar och blanda ned den i oströran. Dela chokladen på två – Smält 50 gram  av chokladen och riv hälften. Den rivna chokladen blandar du ner i smeten, och häller upp hela över lemoncurden. Ringla sedan över chokladen över kakan och ställ in i kylskåpet (inte frys)  i minst tre timmar innan servering.

Mums!

efter1

Ställ glasen lutande i en äggkartong eller i ett annat glas.

Det här behöver du till nutellapannacottan:
2 dl vispgrädde
1 1/2 blad gelatin
1 1/2 dl nutella
1 nypa salt

Vaniljpannacottan: 
2 dl vispgrädde
1 1/2 blad gelatin
1 vaniljstång
1/2 dl strösocker
200 gram philadelphiaost

Gör så här:
Börja med nutellapannacottan. Lägg gelatinbladen i kallt vatten cirka 5 minuter i förväg.
Mät upp grädden och låt sjuda upp på svag värme. Ta bort från plattan och krar ur vatten ur gelatinbladen & vänd ner gelatinblad och rör om tills allt blandat sig. Sedan vänder du ner nutella med en nypa salt, rör om tills du har en fin och blank smet. Häll upp i glasen. Ställ in i kylen i minst 4 timmar innan du gör nästa lager.

Lager nummer 2 gör du likadant med. Lägg gelatinbladet i kallt vatten 5 minuter innan.
Värm upp grädde & socker & vaniljstången ( skär dem på längden och kärna ur den ) låt både frön och stång koka med på svag värme tills de börjar sjuda, ta bort från plattan. Fiska upp vaniljstången och krama ur vattnet ur bladen och rör ut gelatinbladen i gräddblandningen. Vänd sist ner philadelphian, rör tills du har en slät smet och häll ovan på det första lagret.

Låt vila i 4 timmar i kylskåp innan det är dags att servera.

efterrätt (2)

Det här behöver du för att baka denna citronpaj :
125 gram smör
1 dl strösocker
1 ägg
4 dl vetemjöl

Fyllningen lemoncurd:
rivet skal av 2 citroner
juicen av 2 citroner ( cirka 1 dl )
3 äggulor
125 gram smör
1 1/2 – 2  dl strösocker
* För att göra det ännu enklare köp färdig lemoncurd i butik

Marängtäcket :
3 äggvitor
2 dl strösocker

Gör din citronpaj så här:
Blanda / mixa ihop ingredienserna till botten till en smidig deg.Låt vila i kylskåpet.
Ställ ugnen på 225 grader. Tryck ut degen i en pajdorm, cirka 28 i diameter, förgrädda i 8 minuter och låt svalna.
Sätt ugnen på 250 grader bara övervärme.
Gör fyllningen : Riv av skalet på de nytvättade citronerna, bara de gula, och pressa ut juicen. VIspa samman citronjuice, skal och äggulor. Smält smöret & vänd ner sockret & citronblandningen.Sjud på svag  värme tills krämen tjocknar. Ställ den svalt & låt den kallna och häll i pajskalet.
Till Marängtäcket :
Vispa äggvitorna i en ren bunke med rena vispar, till skum. Tillsätt socker , lite i taget och vispa till ett tjock marängsmet.Fördela jämt över pajen och grädda den i  cirka 3 – 4 minuter. Håll koll så inte marängen bränns.

Ta ut och låt svala innan servering

 

0
2 kommentarer

Förrätt enkel & god

Letar ni enkla & goda förrätter till valborg. Då kan jag tipsa om denna godingen.
Skagenfylld avokado, riktigt gott.

IMG_0649

Det här behöver du till 6 portioner:
3 mogna avokado
*skagenröra
1 rödlök
1 citron
gräslök

Gör så här:
Gröp ur avokadon och mosa/ grovhacka ner i skagenröran.
Toppa med lite citron, rödlök & gräslök
Servera genast

*Skagenröra

1 kg oskalade räkor
2 msk hackad färsk dill
1 dl majonnäs och 1 dl crème fraiche
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk pressad citron
skalet av citronen
2 msk finhackad rödlök

Tina och skala sedan räkorna. Hacka dill och skala och hacka rödlök.Se till att den mesta av vätskan från räkorna rinner bort, och tillsätt sedan räkorna räkorna. Blanda i majonnäs, crème fraîche och rör ihop. Smaka av skagenröran med lite salt, peppar och pressad citron. Skagenröran är nu klar att serveras.
Förvaras annars övertäckt i kylskåp fram till servering.

0
5 kommentarer

Pasta för vegetarianer

Hej där,

Ny vecka igen, vart tog helgen vägen ? Sol på öland och snöblandat regn över växjö.
Försöker ni också ha köttfria måndagar? För några år sedan tänkte jag att det var omöjligt att vi skulle kunna äta vegetariskt så ofta. Men det är inte svårt att laga god nyttig mat, och det är till och med roligt att leta inspiration inför måndagarna. Jag tycker att det känns bra, och vi äter allt mindre rött kött här hemma över huvudtaget.

v
Jag hade en väldigt god olivolja, med smak av citron. Men ta ni vilken ni gillar bäst.

Det här behöver du till 4 personer:
pasta för 4 pers
1 finhackad gul lök
1 liten zucchini
1 ask med cocktailtomater
olivolja
5-6 skedar med pesto ( gärna den röda med chili )

1 klick med creme fracihe

Så här gör du:
Koka pastan enligt anvisningar. Hetta upp en stekpanna med olivolja fräs löken tills den blir glansig.
Klyfta ner tomater & zucchini och fräs mjuka, häll bort vattnet och vänd ner pastan i pannan.
Smaka av med pesto, jag hade en röd med chilismak. Mycket god!

Servera med en klick creme fraiche

1
1 kommentar

Veckomatsedel

Söndag och veckomatsedel. Jeeeey!

Måndag Pannkakor ( veganska ) 
Tisdag Fetaostlax med rostade pinjenötter
Onsdag Öländsk lufsa
Torsdag Currystoganoff med ris
Fredag Kyckling i citronsås

IMG_5318

Det här behöver du till 4 personer:
4 kycklingfileer
1 vitlöksklyfta
1 lite gullök
smör
2 1/2 dl vatten
2 1/2 msk konc. kycklingfond
2 1/2 dl vispgrädde
Skalet av 1 citron
ev. lite pressad citronsaft
salt & peppar
ljus maizena redning
färsk organo

Serveras med ris eller pasta

Gör så här:
Riv lök och vitlök och fräs glansig i smör, tillsätt vatten och fond. Riv ner citronskalet och låt sjuda tills halva vätskan kokat bort. Stek under tiden kycklingen. När halva vätskan kokat bort så vänder du ner grädden, smaka av med salt & peppar och ev en skvätt citronsaft. Red av såsen till önskad konsistens med ljus maizena.

Innan servering Skiva upp citronen och strö över färsk oregano.

IMG_5321* * * * * * * * * * * * *

Och så något gott till kaffet: Björnbärsbakelser

IMG_5654 (1)

Till 4 stycken :
4 smördegsplattor
1 dl marmelad / fast sylt
1 äggula
Florsocker

 Gör så här : 

Ställ ugnen på 200 grader.
Ta fram de upptinade smörplattorna och fördela sylten i mitten på plattorna. Vik på mitten och pensla med uppvispat ägg. Fäst kanterna med hjälp av att trycka ihop kanterna med en gaffel. Grädda tills de fått en vacker gyllene färg.
Pudra över florsocker.

Servera genast

0
2 kommentarer

Trevlig lördag

Hej hej
Vi har precis ätit en jättegod gryta till middag, recept på den kommer snart. Idag har vi haft regn & blåst här på ön, så därför kändes en värmande gryta extra lockande. Men nu tänkte jag bara kika förbi och önska er en trevlig kväll, medan resten av familjen letar efter vilken film vi ska se.  Har precis dukat upp med chips, dipp & smågodis. En trevlig lördag med andra ord.

IMG_0572

0
Kommentera

Mingelmat och tilltugg

Här kommer ännu en variant på myrstacken & vulkanen.
Ett ostigt tilltugg som passar perfekt som mingel, eller bara lite extra gott när man står och lagar maten.

Mingelmat

Det här behöver du:
200 gram philadelphiaost
2 dl creme fraiche
1 liten finhackad rödlök
salt & peppar

Garnering: Krossade ostbågar

Gör så här:
Blanda ihop philadelphian & creme fraichen med finhackad lök & salt och peppar. La fram en liten skål och täck med plast. och häll ner blandningen. Låt stå kallt i några timmar ( jag hade min i 4 timmar eller lite mer )  tippa ut försiktigt på en tallrik. Krossa ostbågar genom att lägga dem i en fryspåse, och hamra dem med en brödkavel. Täck sedan blandningen med krossade bågar. Serveras med salta kex eller nachos.

IMG_0131

0
2 kommentarer

Gårdagens underbara väder

Godmorgon 

Vårsol och fågelkvitter är verkligen det bästa, och det var en helt ljuvlig dag igår! Jag fick massor gjort, även en fika och bara njuta av solen & se när rådjuren hoppar över ängen. Så mycket söta djur häromkring huset. Och det blommor hur-mycket-som-helst nu i, påskliljor, hyacinter, pingstliljor och körsbärsträd. Detta lilla ställe kanske inte ser mycket ut för världen, men det är vårt lilla paradis på jorden. Eller som Melvin sa när vi köpte stugan: Mamma det är inte den lyxigaste stugan men den lyckligaste!  Gulle.

Fast nu börjar vi ju komma iordning rätt bra här, lite små projekt finns ju alltid.  IMG_0458 IMG_0461

IMG_0472

Målade de sista träbitarna efter fönsterbytet i höstas. Tänkte gå ner i källaren för att starta vattnet ( man ser den lilla dörren här på bilden, längst in i hörnan i altanen lyfter man ) jag kunde bara öppna för att direkt stå öga mot ögon med de mindre söta djuren. Nämligen asSTORA spindlar. Alltså ärligt, vi har sååå stora spindlar här att man undrar om de har muterat till fågelspindlar. Gahhh… Fick tvinga ner min stackars man och starta vattnet istället 😉

IMG_0474

Målade även om den vita bänken. Ska leta efter någon gammal mjölkkanna till den. Så nu inväntar jag att alla loppisarna ska starta upp. Öland är grymt på sommaren om man gillar loppisar.

Nu blir det kaffe & helgfrukost.

Hörs senare.

0
5 kommentarer

Matplanering

Hejsan hejsan,

Plockmat är alltid gott och trevlig tycker jag, och barnen gillar det väldigt mycket också.
Fast idag tänkte jag förbereda en annan av deras favvorätter, och det blir inte tacos. Utan tadaaa… en köttfärsås, en sådan som ska koka i flera timmar. Det är inte fel det heller, även om jag nog hade röstat på grillat idag. Här på öland är det ljuvligaste vårvädret idag, hoppas det håller i sig hela helgen.

helgmat

0
1 kommentar

Måleri & trädgårdsarbete

Godkväll,
Det var inte meningen att det skulle vara så tyst här idag. Men har fått massa nytta gjort idag. Måleri & trädgårdsarbete kan nog sammanfatta min dag ganska bra. Är på plats i stugan för att hinna mer lite vårstädning innan resten av familjen kommer imorgon. Kvällssolen skiner över öland, och det är alldeles ljuvligt. Trodde dock inte att gräsmattan skulle hunnit växa så här mycket. Så imorgon blir det gräsklippning, innan växterna ska planteras ut.

Skruvade ihop två bänkar till glasverandan och grundmålade dem.
IMG_0371

Grävt nya land och planterat lökar, sen blev det en tur till blomsteraffären för lite nytt till krukorna. Och imorgon ska en ny trägunga upp i äppelträdet.

IMG_0405 IMG_0406

Örterna tog jag in, de tål inte de kalla nätterna.
Ska plantera ut dem om ett par veckor istället.
IMG_0440 IMG_0442

De doftar fantastiskt! Är det inte en ljuvlig årstid vi har just nu.
Bästa är att bara hoppa i gummistövlarna och ge sig ut och fixa i den gröna trädgården, plantera, gräva om och bara andas denna friska vårluft. Stort gilla på det.

0
4 kommentarer