Denna goda rabarberkaka fick jag mailad till mig en läsare som heter Jessica.
Tack för tipset, denna kommer bakas flera gånger.
Det här behöver du till 10 -12 bitar: smör & ströbröd till formen
120 gram rabarber + 2 tsk potatismjöl 100 gram smör
2 dl strösocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
50 gram flagnad mandel
florsocker
Gör så här: Ställ ugnen på 175 grader. Smörj & bröa formen cirka 24 cm.
Tvätta och ansa rabarberstjälkarna, skär dem i små bitar, blanda dem sedan med potatismjölet. Smält smöret, och dra bort från värmen. Blanda de torra ingredienserna i en skål, och blanda ner i kastrullen tillsammans med äggen. Rör tills du har en jämn smet, fördela ut i formen. Fördela ut rabarberna och tryck ner dem lite i kakan. Strö öre flagad mandel
Grädda sedan kakan i mitten av ugnen & cirka 25- 30 minuter
Gillar ni precis som jag att läsa böcker, men känner att ni aldrig hinner, då kanske jag har något för er. För i samarbete med BookBeat har jag provat deras nya tjänst. Där man får e-böcker och ljudböcker direkt i mobilen. Jag som faktiskt aldrig har lyssnat på ljudböcker innan är helt fast. Tjänsten fungerar online och går att lyssna direkt på i mobilen. Och det finns möjlighet att även ladda ner & lyssna offline. Så smidigt och trevligt att lyssna på en bok när du är ute och går, tränar eller bara en lugn stund över för att sitta i soffan.
Just nu lyssnar jag på Martina Haags bok ”Det är något som inte stämmer”. Kan knappt släppa ”boken” ifrån mig, så sorglig och hjärtskärande. Jag är precis i slutet av boken nu så har du tips på bra böcker jag inte får missa så tipsa gärna !?
För er som också vill prova denna tjänsten så har jag ett grymt erbjudande till er nu:
Ni får lyssna gratis i 1 månad
( det råkar stå 2 veckor- men det är 1 månad som gäller )
Lyssna & läs så mycket du vill
Du kan välja bland tusentals böcker och det är INGEN bindningstid.
ange koden ”jennysmatblogg” eller klicka här nedan på länken.
Solen skiner på öland och det är nästa sommarvärme ute redan. Vi sitter och väntar på att scones:en ska bli klara i ugnen, doftar härligt. Det blir gärna så att när vi har tid så dukar vi upp med massa gott på frukostbordet. Nybakat bröd, goda pålägg & grönsaker, kokta ägg, yoghurt och gärna hemlagad musli, mums. Igår grillade vi middagen som blev torskrygg, och burgare till minstingarna. Vi gjorde lite olika goda grillpaket, det är roligt att prova olika smaker.
Här börjar det dofta riktigt gott i köket nu, jag provbakar en efterrätt med rabarber. Japp, det är mina egna egenodlade rabarber. *stolt* De är väl de få växter som jag faktiskt klarar av att sköta om, rabarber & tomatplantor. Det verkar liksom vara min grej. Nu har inte rabarberna hunnit bli speciellt stora än, men så goda att baka med! Och nu när träden blommor så är det fint att plocka in lite kvistar. Både att piffa upp befintliga buketter med, eller bara ställa ner i en lite vas. Dessa vita körsbärsblommor är super söta, dock ger de inga goda körsbär alls. Om man inte gillar väldigt sura och beska körsbär.
Nu är det dags att plocka ut kakan ur ugnen,
Så på återseende senare!
Detta lagade vi för ett par veckor sedan, då sken inte solen så här. För då hade vi grillat fläskfilen. En baconinlindad fetaostfylld fläskfile. Detta tycker jag att ni ska prova idag om ni tänder grillen.
Missa inte att följa sajten på Facebook HÄR Och instagram : @jennysmatblogg
Jag får ofta frågan om vilken chilisås jag använder, och jag byter sort nästan varje gång. Men chilisås är inte samma sak som sweet chili. Utan chilisåsen hittar du bredvid ketchupen i butik.
Detta behöver du: 1 fläskfile
1 paket bacon
100 gram färskost
1 pkt fetaost
1/2 msk chilisås
1 nypa salt
Gör så här: Smula ner osten och rör ihop med färskost, chilisås & lite salt.
Skär upp fläskfilen och banka ut med kavel. Fyll den med fetaoströran och rulla / fäst ihop. Linda sedan över baconet och antingen grilla eller tillaga i ugn på 200 grader i cirka 20-25 minuter, eller tills filen är genomstekt.
Jag klyftade ner lite paprika & lök också.
Mycket gott.
Såg att jag hade lite bilder i kameran från nyplanteringarna i stugan här. Det är alltid extra roligt att fixa i trädgården inför sommaren tycker jag. Och det är få saker som är så trevligt som att gå runt och kika i trädgårdsbutiker & plantskolor när den värmande vårsolen hejar på. Och om vädret håller i sig, så tänkte vi starta igång poolen imorgon. Jeeey…. Riktigt härligt med kortvecka denna veckan också.
Den här turkosa kannan fann jag nere i borgholm, där jag även handlade de sötaste rosorna jag sett. Nu ska jag bara försöka få dem att övervintra, både rosorna & den ljuvligt blåa hortensian ska fungera att gräva ner i rabatterna sen.
Kolla in den gräddiga bubbelgums rosa färgen. Så söta att jag inte kan se mig mätt på dem.
Och det är en lagom storlek på dem, jag kommer ha dem i kruka fram tills de ser tråkiga ut. Sen gräver jag ner dem i rabatten och håller tummarna för att de kommer tillbaka nästa år. Faktum är att de vita rosorna jag planterade förra året stormtrivs mot den gamla ladan, så där kommer dessa också hamna.
Något som jag gärna äter är torsk. Och denna gratäng blev så god, jag gillar kombon citron och torsk. Jag letar alltid nya recept så har Du lite andra goda fiskrecept provar jag dem gärna. Tipsa i kommentarerna. Här kommer lite andra finfina torskrecept ifall att ni inte hunnit prova:
Det här behöver du :
400 gram torsk ( ett block )
15 små körsbärstomater
2 dl vispgrädde
1 1/2 dl creme fraiche
2 msk dill / persilja ( går bra med fryst )
1 msk chilisås
1-2 msk citronsaft
1 msk fisk eller hummerfond
salt & citronpeppar
1 dl riven lagrad ost
Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader
Tärna ner den halvtinade fisken i formen, jag tärnade min i lite större bitar. Fördela ut ett gäng körsbärstomater. Rör ihop grädde, crème fraiche, dill, chilisås, fond + citronsaft. Salta & peppra fisken innan du häller över röran. Riv över lite ost och skjuts in i ugnen. När gratängen fått vacker färg, så där efter 20 minuter så är den klar att serveras.
Jahopp, då vart det måndag igen! Jag gillar måndagar, och denna soligare varianten är väldigt trevlig.
Detta vegetariska middagstipset är riktigt gott, och egentligen kan man blanda ner vilka grönsaker man vill i dessa.
Jag valde majs för det är en av de grönsaker som barnen gillar bäst, och så lite soltorkade tomater & örter för smakens skull.
Det här behöver du för 4 portioner :
300 gram majskorn
8 st finklippta soltorkade tomater
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
2 ägg
1 msk örter ( jag hade fryst persilja )
4 dl grädde eller kokosmjölk
steks i rapsolja eller smör
Gör så här: Låt majsen rinna av, och blanda mjölet och saltet i en bunke.
Vänd ner grädden, lite i taget och vispa till en klumpfri smet. Vipsa ner äggen och blanda sist ner örter, majs & soltorkade tomater. Hetta upp en stekpanna och grädda sedan plättarna.
Lycka till!
Serveras med en god sallad och klick crème fracihe. ( Eller keso är nog gott också)
Godkväll i stugorna,
Vilket ljuvligt väder vi har haft idag! Perfekt stugväder och man vill bara vara ute och pyssla & plantera. Vi har även plockat fram alla utemöbler och tvättat dem. Dammat av krukor, och kastat bort gamla växter som troligtvis inte alls klarade övervintring i vedboden. Och vi har haft kusinen Lova på besök några timmar också, vi fikade & åt glass i solen. Maj är verkligen en av mina favoritmånader, allt blir grönt och det blommar överallt. Vi ville inte stå inne och laga mat idag, så till söndagsmiddag valde vi mellan att grilla eller åka och köpa kroppkakor. Och det blev det sistnämnda, så gott!
Vill du göra egna öländska kroppkakor så har du mitt bästa recept HÄR
200 gram philadelphiaost ( jag hade med smak vitlök och örter)
1 – 1 1/2 dl vispgrädde
Topping: 2 dl lagrad ost ( eller vilken du gillar bäst)
Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Skär kycklingen i 2*2 cm tjocka bitar, och bryn i smör så de får lite fin färg. Lägg upp i en ugnssäker form. Och fortsätt med att koka upp tomatsåsen, mät upp samtliga ingredienser till den och låt skjuda upp. Värm upp philadelphiaost och grädde i en annan kastrull tills det har börjat sjuda, då tar du bort kastrullen från plattan. Varva tomatsås och ostsås över kycklingen.
Toppa sedan med riven ost och ställ in i ugnen i cirka 15- 20 minuter. Tills osten börjat bubbla och kycklingen är genomstekt.
Servera genast med pasta och en god sallad.
* * * * * * * * * * * * * * *
Något gott till kaffet:
Det här behöver du till 30 stora bitar :
200 gram smör
5 ägg
4 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. Ta fram en ugnslångpanna och klä med bakplåtspapper.
Smält smöret och ställ åt sidan. Vispa ägg och socker så att det blir vitt & luftigt, blanda resten av de torra ingredienserna till kakan och sikta ner i smeten. Tillsätt smör & mjölk under omrörning och rör till en jämn smet. Häll smeten i långpanna och grädda i 20 – 25 minuter. Under tiden gör du glasyren.
Smält smöret och blanda i resten av ingredienserna tills du har en jämn smet. Bred ut glasyren över kakan när den svalnat något.
Strö över kokos eller strössel och skär kakan i bitar.