Hej där,
Det var visst lite väl tyst här på bloggen idag, det beror på att jag packar lite resväskor. Vi ska iväg på weekend i helgen hela familjen, så det är några väskor som ska packas. Nu är det bara min kvar dock, så passar jag på att kika förbi och säger hej.
Så: hej hej! Ingen har väl missat att det är mellofinal på lördag. Jag har tidsinställt en helt grym efterrätt som ni bara måste prova tills dess. Och så hörs vi när vi är på plats på hotellet. Ni kan även följa vår helg på instagram @jennysmatblogg
Och ja jag behöver verkligen någon elegantare resväska, får kanske kika efter det på nätet sen. Dock är de färgglada väldigt bra på flygplatserna, man ser direkt vilka resväskor som tillhör familjen Warsen.
Ska ni också grilla idag? Eller kanske imorgon iallafall.
Här kommer ett tips på jättegott tillbehör, eller till och med istället för potatis.
Man tar vilka grönsaker man nu har hemma, eller vad årstiden erbjuder:
röd lök
vårlök
röd paprika
gul paprika
sparris
zucchini
sockerärter
Gör så här:
Fräs detta al dente ( inte för mjukt ) i en stekpanna med en god olivolja.
Volia- jättegott & fräscht. jag tycker det är godast när det fortfarande finns lite stuns kvar i grönsakerna.
Servera till grillad fläskfile eller oxfile
eller varför inte kyckling.
Dessa är så mumsiga: sega och ett helt underbart gott fikabröd! Ursprungligen är det min kladdkakemuffins som jag har provat att baka lite som dumlegrottor.
Jag bakade dubbelsats och fryste in, perfekt nu inför den kommande fikatiden.
Gör så här: Ställ ugnen på 200 grader. Ställ ut formarna på en plåt. Knäck äggen i en skål och blanda de torra ingredienserna och rör ner med en slev. Blanda sist i smöret och rör tills smeten är ordentligt blandad. Häll upp i formarna 2/3 – med smet. Trycks ner en varsin dumle i mufffinsen, och grädda sedan i mitten på ugnen i cirka 8-10 minuter. Ta ut och lägg en noblesschoklad på varje.
Serveras med fördel lite ljumna. Eller för den delen de är försvinnande goda även från frysen 😉
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️
Och något annat ni inte får missa är ELLOS outlet nu när de REA:ar ut massor av möbler, kläder och skönhetsprodukter. Upp till 50 % KOLLA IN REAN HÄR
Visst ni att det var chokladbollens dag idag? Sådana här dagar är ju värda att fira, eller hur?!
Här kommer mina bästa recept på chokladbollar!
Chokladbollar fyllda med center :
Det här behöver du till 20-25 chokladbollar
200 gram smör
7-8 dl havregryn
3 dl florsocker
1 nypa salt
2 msk kallt kaffe ( eller kall mjölk)
2 1/2 msk kakao
1/2 dl oboy
20-25 stycken center/plopp
Garnering: kokosflingor
Gör så här:
Mixa havregrynen med en mixer till mindre bitar. Vispa smör med florsocker till en jämnsmet,
rör ner salt, kaffe, kakao & oboy. Vänd ner havregrynen vispa till en slät smet och ställ kallt i 1 timme. Rulla sedan chokladbollar och tryck ut en grop i mitten för ploppen och rulla ihop till bollar. Rulla dem sedan i kokosflingor och ställ svalt till servering.
Chokladbollar med lakrits:
Det här behöver du till 28-30 chokladbollar
200 gram smör
8 dl havregryn
3 dl florsocker
1 nypa salt
2 msk kallt kaffe
2 1/2 msk kakao
1/2 dl oboy
25-28 stycken plopp – med lakritssmak
Garnering: lakritsströssel
Gör så här:
Mixa havregrynen med en mixer till mindre bitar. Vispa smör med florsocker till en jämnsmet,
rör ner salt, kaffe, kakao & oboy. Vänd ner havregrynen vispa till en slät smet och ställ kallt i 1 timme. Rulla sedan chokladbollar och tryck ut en grop i mitten för ploppen och rulla ihop till bollar. Rulla dem sedan i lakritsströssel och ställ svalt till servering.
Oboybollar:
Det här behöver du :
150 gram smör
2 dl strösocker
10-12 msk med oboy
6 dl havregryn
1 dl mjölk
Gör så här:
Blanda allt i en skål och rör ihop till en smet , jag använder elvisp.
Ställ kallt i en halvtimme och forma sedan lagom stora chokladbollar.
Rulla i kokos och sen är det klart.
Färgglada chokladbollar:
Det här behöver du :
150 gram smör
2 dl florsocker
10-12 msk med oboy
6 dl havregryn
1 dl mjölk
Gör så här:
Blanda allt i en skål och rör ihop till en smet , jag använder elvisp.
Ställ kallt i en halvtimme och forma sedan lagom stora chokladbollar.
Rulla i färgglatt strössel och sen är det klart.
Alltså vilket underbart väder vi har! Sol, sol och sol…. I löööv it!
Och gårdagens middag blev grillat, vi vill ju nästan inte äta något annat i denna sommarvärme. Det är så gott när man jobbar hemifrån & kan sätta sig med en kaffe på altanen en stund. Men idag arbetar jag inte hemifrån utan det är nya spännande jobbprojekt i stockholm. Planet går om drygt en timme & jag landar nog hemma runt halv elva ikväll om jag inte har några förseningar. Nya projekt på hemmaplan också då vi äntligen ska renovera altanen, denna gamla är snart ett minne blott. Hoppas snickarna hinner komma nu denna vecka, jag hade önskat få klart innan Thelmas konfirmation nästa helg. *Hoppas hoppas*
Underbart körsbärsträd i blom.
Syrenhäcken vi planterade för två år sedan börjar växa till sig nu. Tänkte jag skulle klippa den senare efter blomning, så att det blir tät & finare med åren.
Nu är det tid att köra mot flygplatsen.
Hoppas du får en riktigt fin Tisdag.
Den 9:e maj idag säger kalendern, och det är måndag. Då försöker vi laga och äta vegetariskt, och ni är många med mig. Detta med pizza och olika fräscha tillbehör är det som går mest hem hos barnen. Det går att variera massa också du kan ha fyllning som mozzarella, sparris, paprika, lök, tomater, svamp, zucchini, chili ja nästan vad som helst faktiskt. Och vill ni laga snabbvarianten så går det ju numera köpa färdig pizzadeg för en tia på affären. Något som är gott är faktiskt att grilla pizza. Har ni provat ?
Till 4 runda pizzor ( tunna )
25 gram jäst
2 1/2 dl vatten
2 msk olja
1 tsk salt
ca 7-8 dl vetemjöl special
Egen tomatsås :
1 burk med tomatkross
2 msk tomatpure
1/2 msk torkad oregano
1 nypa socker
Gör så här:
Smula jästen i en bunke och värm upp vattnet till fingervarmt, rör ut jästen med lite av vattnet – rör tills all jäst har löst sig. Blanda ner resten av ingredienerna och blanda ner så mycket mjöl som behövs för att degen ska släppa runt kanterna och bli smidig. Arbeta gärna degen med maskin eller vispa med krokar. Låt jäsa i 45 – 60 minuter, baka sedan ut på plåtar. Under tiden kokar du tomatsåsen. Rör ner samtliga ingredienser, och låt sjuda i 10 minuter. Sedan kan du lägga på goda fyllningar men börja med tomatsåsen och sedan osten, och därefter toppar du med valfria grönsaker. Tillexempel svamp, paprika, lök och tomater. Gratinera sedan i mitten på ugnen i ca 225- 250 grader tills pizzan fått fin färg.
Du behöver till 1 gratäng för 4 personer:
1 grillad kyckling
2 1/2 dl creme fraiche
2 1/2 dl grädde
1 msk med gul curry ( finns i kryddhyllan)
2 msk med konc. kycklingfond
1/2 msk med chilisås
ev. dofta över lite cayennepeppar
1 röd paprika
1 dl riven god ost
Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader, ta bort köttet från kycklingen och lägg i en form. Blanda ihop creme fraiche, grädde, curry, chilisås, fond & ev cayenne till en krämig sås. Fördela ut över kycklingen. Hacka paprikan och strö över ( jag valde att bara göra i mitten av gratängen då vissa barn är livrädda för paprika). Strö över ost över hela gratängen och ställ in i ugnen & grädda i 20-25 minuter tills gratängen bubblat och fått vacker färg.
Serveras med ris & god sallad.
* * * * * * * * * * * * * * * *
Något gott till kaffet : Färgglada amerikan cookies
Det här behöver du till 25 kakor:
175 gram smält smör
2 dl brun farinsocker
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
5 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
2 dl mini-nonstop
1/2 dl mini-nonstop tills efter gräddning
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader
Smält smöret, och låt svalna. Vispa smöret, socker & farinsocker med en elvisp. Vispa sedan i bägge äggen till en fin smet. Blanda mjöl, bikarbonat & vaniljsocker och rör ner i smeten/degen. Blanda ner nonstopen och klicka ut degen på bakplåtspapper ( jag fick kakor till tre plåtar ) Grädda i mitten på ugnen cirka 15 minuter. Ta ut och tryck ner några fler nonstop precis när de kommit ut från ugnen.
Fräscha sallader till sommarens grillkvällar är ett måste.
Denna hade vi till grillade torskpaket, därav dillen. Ska ni ha den till kyckling eller kött, byt ut örten mot persilja eller kanske lite nyklippt basilika. Yummi !
Melvin önskade en milkshake i denna sommarvärme. Nu hade vi bara päronsplit hemma, vanligtvis gör jag milkshake på vanlig kulglass. Men wow så god & läskande denna milkshake blev. Tipselitips!
Du behöver till 2 portioner:
4 päronsplit ( eller likvärdig glass)
2 dl mjölk
Gör så här:
Ta bort glasspinnarna och lägg glassen i en skål, vispa ihop glass & mjölk och häll upp i serveringsglas.
Klart att servera med sugrör.
Var ni en av dem som inte grillade igår… Och kanske åt ni tacos och har ni fått rester över ?
Tur för er… Detta är supergott att laga med gårdagens tacorester.
Ta upp smördegen i tid så att den hinner tina.
Till 4 portioner :
8 smördegsplattor ( fyrkantiga )
4 dl färdigstekt tacofärs
3 msk färskost
1 tsk kinesisk oja
1 tsk chilisås
Pensla med vatten
sesamfrön
Serveras med sallad
Och denna kalla såsen:
Såsen:
2 1/2 dl creme fraiche
3 msk majonäs
2 msk chilisås
1-2 tsk italiensk salladskrydda
1/2 tsk paprikapulver
1 presssad vitlök
dofta över cayennepeppar
Gör så här: Rör ihop alla ingredienser till såsen och ställ kallt.
Ställ ugnen på 225 grader, värm upp en stekpanna och värm upp färs, med färskost kinesisk soja och lite chilisås. När det är genomvärmt så fördelar du ut tacofärsen på fyra av smördegen. lägg på den andra smördegen som lock. och nyp ihop kanterna med en gaffel. Lägg dem på ett bakplåtspapper och pensla med vatten, strö över sesamfrön och grädda tills paketen är gyllenbruna cirka 15 minuter.