Veckomatsedel

Dags för ny Veckomatsedel.
Varsågoda

Måndag Vegetarisk gratäng 
Tisdag Rödspätta med hemlagad remoluladsås
Onsdag Kassler- & Currygratäng
Torsdag Tomatsoppa med köttfärs
Fredag Kycklinggratäng 
IMG_0136

Du behöver till 1 gratäng för 4 personer: 
1 grillad kyckling
2 1/2 dl creme fraiche
2 1/2 dl grädde
1 msk med gul curry ( finns i kryddhyllan)
2 msk med konc. kycklingfond
1/2 msk med chilisås
ev. dofta över lite cayennepeppar
1 röd paprika
1 dl riven god ost

Gör så här: 
Ställ ugnen på 225 grader, ta bort köttet från kycklingen och lägg i en form. Blanda ihop creme fraiche, grädde, curry, chilisås, fond & ev cayenne till en krämig sås. Fördela ut över kycklingen. Hacka paprikan och strö över ( jag valde att bara göra i mitten av gratängen då vissa barn är livrädda för paprika). Strö över ost över hela gratängen och ställ in i ugnen & grädda i 20-25 minuter tills gratängen bubblat och fått vacker färg.

Serveras med ris & god sallad.

* * * * * * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet : Färgglada amerikan cookies

Recept amerikanska cookies

Det här behöver du till 25 kakor:
175 gram smält smör
2 dl brun farinsocker
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
5 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
2 dl mini-nonstop
1/2 dl mini-nonstop tills efter gräddning

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader
Smält smöret, och låt svalna. Vispa smöret, socker & farinsocker med en elvisp. Vispa sedan i bägge äggen till en fin smet. Blanda mjöl, bikarbonat & vaniljsocker och rör ner i smeten/degen. Blanda ner nonstopen och klicka ut degen på bakplåtspapper ( jag fick kakor till tre plåtar ) Grädda i mitten på ugnen cirka 15 minuter. Ta ut och tryck ner några fler nonstop precis när de kommit ut från ugnen.

IMG_5977

 

0
1 kommentar

En god sallad till grillat

Fräscha sallader till sommarens grillkvällar är ett måste.
Denna hade vi till grillade torskpaket, därav dillen. Ska ni ha den till kyckling eller kött, byt ut örten mot persilja eller kanske lite nyklippt basilika. Yummi !

IMG_1409Sockerärtor
rädisor
fetaost
hackad rödlök
nyklippt dill
smulad fetaost
rostade pinjenötter

IMG_1424

0
1 kommentar

Milkshake a la päronsplit

Melvin önskade en milkshake i denna sommarvärme. Nu hade vi bara päronsplit hemma, vanligtvis gör jag milkshake på vanlig kulglass.  Men wow så god & läskande denna milkshake blev. Tipselitips!

IMG_1457 (5)
Du behöver till 2 portioner: 
4 päronsplit ( eller likvärdig glass)
2 dl mjölk

Gör så här: 
Ta bort glasspinnarna och lägg glassen i en skål, vispa ihop glass & mjölk och häll upp i serveringsglas.
Klart att servera med sugrör.

1
2 kommentarer

Inbakad tacofärs

Var ni en av dem som inte grillade igår… Och kanske åt ni tacos och har ni fått rester över ?
Tur för er… Detta är supergott att laga med gårdagens tacorester.

 IMG_1125 (1) IMG_1134 (1)
Ta upp smördegen i tid så att den hinner tina.

Till 4 portioner :
8 smördegsplattor ( fyrkantiga )
4 dl färdigstekt tacofärs
3 msk färskost
1 tsk kinesisk oja
1 tsk chilisås
Pensla med vatten
sesamfrön

Serveras med sallad

Och denna kalla såsen:
Såsen:
2 1/2 dl creme fraiche
3 msk majonäs
2 msk chilisås
1-2 tsk italiensk salladskrydda
1/2 tsk paprikapulver
1 presssad vitlök
dofta över cayennepeppar

Gör så här:
Rör ihop alla ingredienser till såsen och ställ kallt.
Ställ ugnen på 225 grader, värm upp en stekpanna och värm upp färs, med färskost kinesisk soja och lite chilisås. När det är genomvärmt så fördelar du ut tacofärsen på fyra av smördegen. lägg på den andra smördegen som lock. och nyp ihop kanterna med en gaffel. Lägg dem på ett bakplåtspapper och pensla med vatten, strö över sesamfrön och grädda tills paketen är gyllenbruna cirka 15 minuter.

Serveras genast.

IMG_1146

0
Kommentera

Saftig rabarberkaka

Denna goda rabarberkaka fick jag mailad till mig en läsare som heter Jessica.
Tack för tipset, denna kommer bakas flera gånger.

Rabarberkaka
Det här behöver du till 10 -12 bitar:
smör & ströbröd till formen
120 gram rabarber + 2 tsk potatismjöl
100 gram smör
2 dl strösocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
50 gram flagnad mandel
florsocker

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Smörj & bröa formen cirka 24 cm.
Tvätta och ansa rabarberstjälkarna, skär dem i små bitar, blanda dem sedan med potatismjölet.  Smält smöret, och dra bort från värmen. Blanda de torra ingredienserna i en skål, och blanda ner i kastrullen tillsammans med äggen. Rör tills du har en jämn smet, fördela ut i formen. Fördela ut rabarberna och tryck ner dem lite i kakan. Strö öre flagad mandel
Grädda sedan kakan i mitten av ugnen & cirka 25- 30 minuter

Serveras med vaniljvisp eller grädde.

0
18 kommentarer

BookBeat och boktips!

DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED BOOKBEAT

Hej där ute, 

Gillar ni precis som jag att läsa böcker, men känner att ni aldrig hinner, då kanske jag har något för er. För i samarbete med BookBeat har jag provat deras nya tjänst. Där man får e-böcker och ljudböcker direkt i mobilen. Jag som faktiskt aldrig har lyssnat på ljudböcker innan är helt fast. Tjänsten fungerar online och går att lyssna direkt på i mobilen. Och det finns möjlighet att även ladda ner & lyssna offline.  Så smidigt och trevligt att lyssna på en bok när du är ute och går, tränar eller bara en lugn stund över för att sitta i soffan.

IMG_9004

Just nu lyssnar jag på Martina Haags bok ”Det är något som inte stämmer”. Kan knappt släppa ”boken” ifrån mig, så sorglig och hjärtskärande. Jag är precis i slutet av boken nu så har du tips på bra böcker jag inte får missa så tipsa gärna !?

IMG_9147För er som också vill prova denna tjänsten så har jag ett grymt erbjudande till er nu:

Ni får lyssna gratis i 1 månad
( det råkar stå 2 veckor- men det är 1 månad som gäller )
Lyssna & läs så mycket du vill
Du kan välja bland tusentals böcker och det är INGEN bindningstid.
ange koden ”jennysmatblogg” eller klicka här nedan på länken.

HÄR registerar du dig

 

0
9 kommentarer

Grillad torskrygg

 Hej där fina,

Solen skiner på öland och det är nästa sommarvärme ute redan. Vi sitter och väntar på att scones:en ska bli klara i ugnen, doftar härligt. Det blir gärna så att när vi har tid så dukar vi upp med massa gott på frukostbordet. Nybakat bröd, goda pålägg & grönsaker, kokta ägg, yoghurt och gärna hemlagad musli, mums. Igår grillade vi middagen som blev torskrygg, och burgare till minstingarna. Vi gjorde lite olika goda grillpaket, det är roligt att prova olika smaker.

 IMG_1416 (1) IMG_1417

Torskpaket till grillen:
torskrygg
körsbärstomater
1 klick smör
flingsalt
rödlök
färsk dill

Serverade denna sedan med en het chiliaioli med kräftor.
IMG_1445

Torskpaket nummer 2
torsk
1 färsk lök
1 finhackad piripiri ( eller chilifrukt )
gräslök
rädisor
IMG_1420

IMG_1424

IMG_1422
Torskpaket nummer 3
torsk
2 msk färskost
2 msk smör
2 msk finhackad dill
salt

Rör ihop smör, färskost med dill & salt, Bred ut över torsken.
Gott och krämig.

IMG_1448

0
7 kommentarer

Blommande kvistar

Hej där, 

Här börjar det dofta riktigt gott i köket nu, jag provbakar en efterrätt med rabarber. Japp, det är mina egna egenodlade rabarber. *stolt* De är väl de få växter som jag faktiskt klarar av att sköta om, rabarber & tomatplantor. Det verkar liksom vara min grej. Nu har inte rabarberna hunnit bli speciellt stora än, men så goda att baka med! Och nu när träden blommor så är det fint att plocka in lite kvistar. Både att piffa upp befintliga buketter med, eller bara ställa ner i en lite vas. Dessa vita körsbärsblommor är super söta, dock ger de inga goda körsbär alls. Om man inte gillar väldigt sura och beska körsbär.

IMG_1312

IMG_1308

Nu är det dags att plocka ut kakan ur ugnen,
Så på återseende senare!

0
2 kommentarer

Baconinlindad fetaostfylld fläskfile

Detta lagade vi för ett par veckor sedan, då sken inte solen så här. För då hade vi grillat fläskfilen. En baconinlindad fetaostfylld fläskfile. Detta tycker jag att ni ska prova idag om ni tänder grillen.

Missa inte att följa sajten på Facebook HÄR
Och instagram : @jennysmatblogg

IMG_9425

IMG_9368
Jag får ofta frågan om vilken chilisås jag använder, och jag byter sort nästan varje gång. Men chilisås är inte samma sak som sweet chili. Utan chilisåsen hittar du bredvid ketchupen i butik.

Detta behöver du:
1 fläskfile
1 paket bacon
100 gram färskost
1 pkt fetaost
1/2 msk chilisås
1 nypa salt

Gör så här:
Smula ner osten och rör ihop med färskost, chilisås & lite salt.
Skär upp fläskfilen och banka ut med kavel. Fyll den med fetaoströran och rulla / fäst ihop. Linda sedan över baconet och antingen grilla eller tillaga i ugn på 200 grader i cirka 20-25 minuter, eller tills filen är genomstekt.


IMG_9361

Jag klyftade ner lite paprika & lök också.
Mycket gott. IMG_9365

1
4 kommentarer

Nyplanteringarna i stugan

Hej där,

Såg att jag hade lite bilder i kameran från nyplanteringarna i stugan här. Det är alltid extra roligt att fixa i trädgården inför sommaren tycker jag. Och det är få saker som är så trevligt som att gå runt och kika i trädgårdsbutiker & plantskolor när den värmande vårsolen hejar på. Och om vädret håller i sig, så tänkte vi starta igång poolen imorgon. Jeeey…. Riktigt härligt med kortvecka denna veckan också.

IMG_1264

Den här turkosa kannan fann jag nere i borgholm, där jag även handlade de sötaste rosorna jag sett. Nu ska jag bara försöka få dem att övervintra, både rosorna & den ljuvligt blåa hortensian ska fungera att gräva ner i rabatterna sen.

IMG_1236 IMG_1257

Kolla in den gräddiga bubbelgums rosa färgen. Så söta att jag inte kan se mig mätt på dem.
Och det är en lagom storlek på dem, jag kommer ha dem i kruka fram tills de ser tråkiga ut. Sen gräver jag ner dem i rabatten och håller tummarna för att de kommer tillbaka nästa år. Faktum är att de vita rosorna jag planterade förra året stormtrivs mot den gamla ladan, så där kommer dessa också hamna. IMG_1274

0
12 kommentarer