Saftig morotskaka med frosting

En saftig morotskaka med krämig citronfrosting, detta gillar väl alla till fikat.
Recept kommer här:
IMG_2626 (2)

Det här behöver du
3 dl strösocker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1/2 tsk malen kardemumma
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
1 1/2 dl rapsolja
4 dl finrivna morötter

Till glasyren :
60-70 gram smör
4 dl florsocker
rivet skal av en citron
100 gram färskost

Toppa med lite valnötter

Gör så här:
Smörj och bröa din form, jag hade en form som var 30* 20 cm. Funkar bra med en rund springform på cirka 26 cm också. Ställ ugnen på 150 grader. Vispa ihop ägg och sockret till en fluffig. Blanda ihop de torra ingredienserna & vänd ner i smeten. Vänd sedan ner morötterna & rapsoljan. Och grädda i cirka 50-60 minuter i nedre delen av ugnen.
Kolla gärna med en sticka så att kakan är klar den ska inte vara kladdig i mitten. Under tiden kakan svalnar/kallnar så vispar du ihop alla ingredienser till glasyren, kanske vill du ha glasyren lite tjockare. Använd då mer florsocker.
När kakan svalnat helt  så  breder du på glasyren.
Sedan är den klar att ätas.

4
14 kommentarer

Morrn morrn

IMG_2444
Godmorgon och välkommen helg. ( Snart iallafall )

Fredagsbukett och nystädat hus som doftar ajax. Kan helgen börja bättre, tror inte det! Jag har en del telefonmöten inbokade & jag har jag två kakor som jag ska provbaka.  Lillasyster med familj kommer i eftermiddag, så de får agera provsmakare. Sedan ska vi fixa iordning med bord & dukning för morgondagens konfirmationsbjudning. Håll tummarna med mig för att vi ska få uppehåll.

Bästa fredagen till er,
på återseende om ett tag igen.

0
3 kommentarer

Trädgårdspyssel

Godkväll på er,

Jag har precis kommit in efter många långa timmar i trädgården, varför tar allt så mycket längre tid än vad man tror? Jag skulle ”bara” köpa lite växter & plantera till trapp & baksidan. Ett litet projekt som tydligen blev ett heldags projekt hihi… men nu är det iallafall klart och iordning. Imorgon tänkte jag avsätta några timmar för ogräset, detta kan vara det tråkigaste jag vet fast det är så härligt när det är ordning. Altanen däremot hinner tyvärr inte bli klar till Thelmas konfirmation, men men som tur är så har de inte ens börjat med den. Så vi kan ju fortfarande vara där. Håller tummarna för att de kan börja på måndag iallafall, för just nu står det ett klumpigt spabad och täcker halva framsidan. Vi var så nöjda med det i stugan så vi beställde ett hem också, vi ska fälla ner det i altanen. Blir nog jättebra när det blir klart.

Här kommer en drös med bilder från dagens jobb och altanen som snart är ett minne blott.

IMG_2478

IMG_2469

IMG_2468
IMG_2457
IMG_2460 IMG_2464 IMG_2472 IMG_2486 IMG_2494 IMG_2514 IMG_2520
Trevlig kväll på er!

 

0
9 kommentarer

Pasta med bacon- & tomatsås

En härlig pastarätt med mustig tomatsås kokad från grunden toppad med knaperstekt bacon.
Busenkelt och jättegott- kan det bli bättre.

IMG_2376
Detta behöver du till 4 personer: 
2 msk olivolja
1 liten finhackad schalottenlök
2 askar med mogna körsbärstomater
2 msk vatten
1 riven vitlöksklyfta
1/2 kruka finhackad persilja
1/2 tsk strösocker
salt & peppar

2 pkt bacon

Gör så här:
Fräs upp olivolja och den finhackade löken i en kastrull tills den har blivit mjuk & glansig.
Klyfta tomaterna ner i kastrullen och fräs runt, vänd ner vatten och låt allt stå och småputtra i 10 minuter. Mosa dem lätt med en gaffel så att det inte är några större bitar kvar. Riv ner vitlöken & smaka av med persilja, socker, salt & peppar.
Finstrimla baconet, och fräs det knaperstekt.

Servera allt tillsammans med pasta

0
2 kommentarer
INNEHÅLLER ANNONSLÄNK

Nyttiga kakor

Nyttigare kakor, går det?
Jodå, och då får man unna sig två kakor till kaffet. Mums.

IMG_2212

Det här behöver du till 12 kakor :
2 dl havregryn
1 1/2 – 2 dl jordnötssmör ( osötad & ekologisk )
1 dl grovhackade jordnötter
1 1/2 dl russin
1 dl hackade valnötter
2 msk kokosflingor
3 msk linfrön
2 äggvitor
2 msk honung

Topping: 150 gram mörk kvalitets choklad
3-4 msk jordnötssmör ( osötad )

Gör så här: 
Ställ ugnen på 130 grader.
Rör ihop alla ingredienserna i en skål, platta ut på en bakplåt eller ugnsform, klädd med bakplåtspapper.
Kakan ska bli ungefär 15*20 cm. Ställ in i ugnen och grädda i cirka 35-40 minuter. Ta ut och låt svalna något. Smält chokladen och bred över kakan, värm upp ett jordnötssmör och fördela ut lite jordnötssmör över chokladen. Med hjälp av en tandpetare eller gaffel gör du ett snyggt mönster, genom att dra streck över toppingen. Låt svalna & skär lagom stora bitar. Klä in varje bit i bakplåtspapper eller plastfolie och förvaras i kylskåp.

IMG_2168

❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️

Just nu är det REA på denna grymma dusch-hyllan. Bara 351 : – Klicka här: 

2
5 kommentarer

Renovering av lilla badrummet

Vi håller på med en liten minirenovering av lilla toaletten, vi har tre stycken i huset. Källarplanet har ett, denna lilla toalett på mittersta våningen och sedan det stora badrummet på övervåningen. Så det är faktiskt sällan det är kö till badrummen på morgonen. Dock behövs lite uppfräschning både på denna och även den i källaren ( det får bli ett projekt till hösten )
Väggarna var redan kaklade i svart när vi flyttade in, och då var ett vitt golv. Men nu ville vi byta ut badrumsmöblerna, och la sedan in ett mycket snyggare golv. Älskar verkligen dessa marockanska mönstrerna, vi har ett liknande i stugan också.

IMG_2250 IMG_2254

Imorgon ska det fogas, och förhoppningsvis hinner rörmokaren hit och koppla in badrumsmöblerna.
Ska försöka komma ihåg att knäppa av lite förebilder sedan till nästa renoveringsobjekt.
För det är alltid roligt att se skillnaden, eller hur ?

Ha det bäst, så hörs vi snart igen.

0
8 kommentarer

Bacon- & köttfärssås

Blev tipsad av en läsare att fräsa på bacon i köttfärsåsen, och jag var såklart tvungen att prova.
Det blev jättegott, och barnen backade om flera gånger = Mycket bra betyg.

IMG_2240
Det här behöver du
1 pkt bacon
smör
1 finhackad gullök
1 kg nötfärs
2 msk tomatpure
1 förpackning krossade tomater
1 msk oxfond
1 msk chilisås
1 msk kinesisk soja
2 1/2 dl creme fraiche
2 dl vispgrädde
salt & peppar

Gör så här:
Hetta upp en panna och klipp ner baconet och fräs det tillsammans med löken. Jag fräste till baconet blev knaperstekt. Vänd ner färsen och fräs den klart. Vänd ner tomatpure, krossade tomater och låt sjuda upp tillsammans med fond, chilisås & soja. Vänd ner crème fraiche & grädde och smaka av allt med salt och peppar.

Serveras med god pasta & krispig sallad.

1
6 kommentarer

Chokladbollstårta fylld med cheesecakekräm

Detta är en tårta som uppskattas av både stora som små. Chokladbollstårtan här på sajten har blivit väldigt uppskattad, så jag tänkte att det var dags att piffa upp med en ny variant. Detta är en rolig & smarrig kaka med krämig fyllning inuti, som smakar blåbärscheesecake! Underbart god, om jag får säga det själv.

IMG_2148

Denna tårtan går finfint att förbereda redan kvällen innan.

Chokladbollssmeten:
300 gram smör
12 dl havregryn
4 dl florsocker
1 nypa salt
3 msk kallt kaffe
3 msk kakao
3/4 dl oboy
75 gram smält choklad

Fyllning:
2 dl vispad grädde ( den ska vara hårt vispad )
200 gram färskost
1 1/2 dl blåbär
1 dl florsocker

Gör så här: 
Mixa havregrynen med en mixer till mindre bitar. Vispa smör med florsocker till en jämnsmet,
rör ner salt, kaffe, kakao & oboy. Vänd ner havregrynen & chokladen och ställ kallt i 1 timme. Ta fram ett tårtfat & en rund springform, använd inte botten. Ställ formen i mitten på tårtfatet ( spänn spännet som om du hade haft en botten i) Tryck ut ungefär 2/3 av chokladbollssmeten som om du hade bakat en paj. Gör sedan cheesecakefyllningen.
Vispa grädden hårt, vispa ner färskost, bär & florsocker och fyll skalet med. Spänn upp och ta bort springformen.
Ta fram ett bakplåtspapper och tryck ut ett runt lock av resten av chokladbollssmeten. Lyft upp och placera över tårtan som ett lock, tryck ihop med pajen försiktigt, och strössla sedan över strössel, kokos eller pärlsocker.

Klart! Förvaras i Kylskåp

 IMG_2113IMG_2121

1
12 kommentarer

Hembakade Energibars

Härliga jordnötsbars med massor av smaker & energi.
Lätta att baka och proppfulla med nötter & bär- varsågoda.
IMG_2109

Det här behöver du till 12 små, eller 8 stora :
2 dl havregryn
1 1/2 – 2 dl jordnötssmör ( osötad & ekologisk )
1 dl grovhackade jordnötter
1 1/2 dl russin
1 dl hackade valnötter
2 msk kokosflingor
3 msk linfrön
2 äggvitor
2 msk honung

Gör så här: 
Ställ ugnen på 130 grader.
Rör ihop alla ingredienserna i en skål, platta ut på en bakplåt eller ugnsform, klädd med bakplåtspapper.
Kakan ska bli ungefär 15*20 cm. Ställ in i ugnen och grädda i cirka 35-40 minuter. Ta ut och skär lagom stora bitar. Klä in varje bit i bakplåtspapper eller plastfolie och förvaras i kylskåp.

IMG_2032

0
7 kommentarer

Krämig veggiesås


Morrn morrn,
Idag är vi många som försöker äta vegetariskt. Jag är alltid på jakt efter lättlagade goda & framförallt barnvänliga veg.rätter. Så sitter ni inne på sådana så lämna gärna receptet i kommentarerna, det uppskattas! Denna grönsaksås istället för köttfärssås blev omtyckt här hemma, prova vetja.

vegetarisk

Det här behöver du till 4 personer :
smör
1 riven gul lök
1 riven vitlöksklyfta
1/2 riven zucchini
2 morötter
2-4 msk ajvar  (stark)
1 burk passerade el. krossade tomater
1 1/2 dl creme fraiche
salt & peppar

Toppa med riven ost

Gör så här:
Riv lök, vitlök morötter & zucchini. Hetta upp en stekpanna & fräs lök och vitlök någon minut tills det doftar nötigt.
Vänd sedan ner morötter & zucchini och fräs i några minuter, vänd ner passerade tomater, ajvar & crème fracihe och smaka av med salt & peppar.

Serveras genast med pasta och nymalen svartpeppar.

4
14 kommentarer