Vi vaknade upp till strålande väder i dag i småstaden. Barnen har kommit iväg till skolan, och jag ska göra mig klar för att åka på lite möten. Och måndagar = köttfri dag, denna middagen jag tipsar om idag tar lika lång tid att laga som det tar för pastan att koka.
Varsågoda.
Till 4-5 personer:
500 gram pasta
1/2 – 1 burk med basilkapesto
smör eller olivolja
1 knippe sparris
salt & peppar
Toppa med grovhackade valnötter
Gör så här: Koka pastan enligt anvisningar på förpackning. Skär upp sparrisen i lagom stora bitar, och fräs den mjuk i smör.
Häll bort pastavattnet, och vänd ner peston. Rör sedan ihop med den frästa sparrisen.
Strö över valnötter och servera.
Det här behöver du till 4 personer:
800 gram oxfilé
smör
salt & peppar
10 fasta potatisar
olivolja / Matolja
Provencalesmör:
100 gram smör
1/2 kruka finhackad persilja
3 små vitlöksklyftor
salt
Gör så här:
Börja med provencalesmöret, vilket kan förberedas dagen innan.Rör ihop alla ingredienser och forma till en rulle med hjälp av bakplåtspapper eller folie.
Lägg in i frysen tills det är dags att använda.
Ställ ugnen på 200 grader,
Skala och skiva potatisen tunt och skölj den i kallt vatten. Bred ut potatisen i en form ( de ska ligga ett lager potatis) så lagar ni till många är det smidigt att breda ut över en smord ugnsform. Ringla över rikligt med olja och strö över salt och ställ in i ugnen. Ta fram provencalesmöret och skär upp det så att det tinar. Hetta upp en stekpanna med stekfett och bryn sedan oxfilen runt omkring. Jag stekte mitt på medelstark värme med salt & peppar tills köttet hade 60 grader. Rulla in köttet i folie och låt vila i 10 minuter. Skär upp det och toppa råstekta potatisen med köttet och fördela ut smöret. Jag ställde in formen på eftervärmen några minuter för att det skulle smälta snabbare.
* * * * * * * * * * * * *
Något gott till kaffet oboybollar
Det här behöver du till 40 små delicatobollar / alternativ 1 chokladbollstårta:
200 gram rumsvarmt smör
8 dl havregryn
3 dl florsocker
1 nypa salt
2 msk kallt kaffe
2 1/2 msk kakao
1/2 dl oboy
50 gram smält mjölkchoklad
Garnering:
150 gram mjölkchoklad
Kokosflingor eller pärlsocker
Gör så här: Mixa havregrynen med en mixer till mindre bitar. Vispa smör med florsocker till en jämnsmet, rör ner salt, kaffe, kakao & oboy. Vänd ner havregrynen & chokladen och ställ kallt i 1 timme.Rulla sedan chokladbollar och ställ in dem i kylen under tiden du smälter chokladen. Rulla dem sedan i chokladen som du låtit svalna, och sedan även i kokosflingor eller pärlsocker, vilket du tycker är godast.
Och det är inte bara söndag idag, utan det är det ju även Mors dag. Alltså inte förra söndagen som min Thelmis trodde ♥ Fast inte mig emot att bli firad två söndagar i rad. Idag hoppas jag att alla ni fina mammor & bonusmammor blir uppvaktade. Ja iallafall med trevligt uppdukad frukost eller någon god hembakad fika i solen. Trevlig Mors dag till er därute.
En ljuvligt god kaka som bakas i långpanna, en smak av sommaren!
Det här behöver du till en ugnsplåt: 4 ägg
5 dl strösocker
5 dl vetemjöl
200 gram smält smör
3 tsk vaniljsocker
4 stjälkar rabarber ( normalstora )
Gör så här: Ställ ugnen på 200 grader.
Smält smöret, och låt svalna något. Vispa ihop ägg och socker poröst häll sedan i även smöret.
vänd sedan ner mjöl och vaniljsocker i smeten. Bred ut smeten i en långpanna / form till ugnen.
Ansa rabarberna och hacka ner tunt, fördela rabarberna över smeten. grädda den i cirka 20 – 25 minuter i mitten på ugnen
Låt kakan svalna något, och pudra över rikligt med florsocker.
Skär sedan upp den i lagom stora bitar.
Visste ni att det var muffinsdagen idag?
Det känns ju som en dag värd att fira, eller hur. Kanske med dessa goda sega kladdkakemuffins med Dumle. Busenkla att baka, och går typ inte misslyckas med.
Jag brukar baka dubbelsats och frysa in. Perfekt att ta fram en påse när man får oväntat besök.
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. Ställ ut formarna på en plåt.
Knäck äggen i en skål och blanda de torra ingredienserna och rör ner med en slev. Blanda sist i smöret och rör tills smeten är ordentligt blandad. Häll upp i formarna 2/3 – med smet. Trycks ner en varsin dumle i mufffinsen, och grädda sedan i mitten på ugnen i cirka 8-10 minuter. Ta ut och lägg en noblesschoklad på varje.
Serveras med fördel lite ljumna. Eller för den delen de är försvinnande goda även från frysen
Har ni börjat tröttna lite på fredagstacosen och vill variera lite. Prova då att servera denna goda kycklingkebaben tillsammans med mjuka tortillabröd, eller hårda skal eller bara som en sallad. Jättegott! Kebabkryddan gör jag själv, du hittar den nedanför bilden. Super gott, och känns nyttigare att göra egen krydda.
Gör så här:
Blanda ihop allt i en glasburk och förvara sedan bland de andra kryddorna.
* När köttet/ kycklingen nästan är färdigstekt så saltar man också lite, om man inte redan blandat salt i kryddan.
Vissa dagar jobbar jag bara hemifrån, vissa dagar är det möten stup i kvarten. Idag är en lagom dag = halva dagen hemma och halva dagen iväg på möte. Efter dagens möte är det vårshow för Nomis klass, hon är taggad som bara den. Och vilken tur med vädret vi har idag då det blir picknick efteråt.
Innan jag rusar iväg så tänkte jag skriva ner ett middagstips till er, god gratäng med fisk & med smak av räkor.
Det här behöver du till 5-6 personer: 1 block torsk
4 portioner lax
3 dl vispgrädde
220 gram räkost ( cirka en tub )
1 kruka finhackad dill
salt & peppar
2 dl riven lagrad ost
Gör så här: Ställ ugnen på 200 grader
Skär upp den tinade fisken i kuber cirka 1*1 cm och lägg dem i en ugnsfast form.
Mät upp grädde, räkost, dill i en skål och vispa samman till en slät sås. Hacka ner dill och krydda med lite salt & peppar.
Fördela såsen över fisken och ställ in i ugnen cirka 20 minuter. Efter halva tiden tar du ut gratängen och lägger på osten så den hinner smälta.
Vi hade en sådan tur igår när vi kom fram till gekås, det vart nästa helt folktomt. Så vi kunde gå i lugna ro och bara kika på allt.
Jag träffade flera gulliga bloggläsare under tiden som kom fram och småpratade, kul! Och så fyndade jag som vanligt en hel del.
Denna gången måste jag säga att det var mest kläder, det fanns jättemycket fina sommarkläder till Melvin & Nomi där just nu. Köpte ett par adidasbyxor till Jacob och några plagg till Thelma också. Sen köptes det även lite annat smått & gott som jag kan visa vid ett senare tillfälle.
På väg till skolan idag i lite nya kläder. Nomis favoritfärg är blått, så hon vart mycket nöjd.
Tuffa trasiga jeans till Nomi och en färgglad paljett-tshirt.
Mjukisbyxor, shorts och t-shirts till Melvin.
Och så avslutningskläder, en vit klänning och en rosa ribbad tröja att ha över axlarna om det blir en sval dag.
Jag köpte även en till mig i stl 170 🙂 De var prissänkta ner till 29 kronor. Helt galet så dessa var nog bästa fyndet under gårdagen.
Melvins avslutningskläder också klara. Beiga shorts och en ljus piketröja.
Så nu är det bara Thelma & Jacob kvar…. Tiden går ju rätt snabbt och det är två veckor kvar tills sommarlovet är här.
Idag ringde klockan tidigt hemma i småstaden. Jag och Ingela ska nämligen iväg till det stora varuhuset i Ullared. * Sitter nu i bilen och skriver medan Ingela kör *Jag fixade dunderfrukost & massa kaffe trots tidig morgon så att vi orkar shoppa hela dagen. Stekta ägg är något jag äter alldeles för sällan men det är så gott! Och stekta ägg, stekt skinka och mjuk avokado är en underbar kombo.
Idag är det strålande solsken över växjö! Och den tidiga tisdagslunchen dukades fram i solen på trappan på framsidan. Vi har hantverkare här även idag så någon altan finns inte att sitta på än. Och det går sakta med säkert framåt med bygget, fortfarande en del plintar som ska ner innan det kan börja skruvas. Kan visa lite bilder senare, för er som vill se.
Nu ska jag dyka ner i mailen och besvara de mail jag inte hunnit i helgen. Sedan ska jag hämta Thelma från skolan innan vi ska åka iväg på en liten shoppingtur.
Lunchen blev en liten kylskåpsrensning av allt lite möjligt smått & gott:
Kokta ägg, avokado, solrosskott, sallad, tomater, rödlök, soltorkade tomater och sockerärtor.