Laxgryta med sötpotatis & curry

Här kommer en god fiskgryta, med lax, sötpotatis & curry.

IMG_1090

Det här behöver du :

1 gul lök
1 msk olivolja
4 msk hummerfond
1 msk tomatpure
1 sötpotatis
7 dl vatten
10 körsbärstomater
4 portionsbitar lax
2 dl vispgrädde
1 msk gul curry + cayenne
salt  +lite cayenne

Gör så här:
Finhacka lök, skala & skär sötpotatisen i mindre bitar.
Hetta upp en kastrull och fräs rotfrukter + lök en liten stund , häll ner tomatpure, fond och vatten. Låt sjuda upp till sötpotatisen är mjuk. Vänd då i tomaterna & skär kuber av laxen och vänd ner, låt sjuda i 5- 7 minunter eller tills fisken är genomkokt. Och smaka av med lite salt, curry och kanske lite cayenne. Runda av med vispgrädde & låt sjuda upp.

0
2 kommentarer

Godmorgon

Sista maj idag, och imorgon räknar vi med att sommartiden startar : Juni, juli augusti.
Vid min arbetsplats står en härligt spretig sommarbukett som har lyckats hålla sig fin sedan Thelmas konfirmation. Blommor piggar alltid upp  och gärna en färgglad sådan. Idag har jag massa jobb i kalendern, plus en paus för att åka till tandläkaren. Jag har varit tvungen att lämna återbud i flera gånger för denna tiden…först en dubbelbokning, sedan sjuka barn och möten som inte gått att flytta. Men idag så ska vi nog lyckas med att hinna med.

IMG_3776

Önskar dig en strålande fin tisdag

Och på återseende.

0
2 kommentarer

Fräsch sommarsallad

En god & fräsch sommarsallad som passar lika bra till grillmaten, eller bara serveras som lättare lunch.
Fetaost & vattenmelon är en fin kombo även i sallad.

IMG_3818 (1)

isbergssallad
tomat
gurka
vattenmelon

Gillar ni jordgubbar bättre så är det också gott.
Även vindruvor gör sig fint i en sallad, eller mogna päron med valnötter, & ädelost.
Prova vetja.

Fler recept på sallad finner du HÄR

0
8 kommentarer

Pasta med pesto & sparris

Godmorgon,

Vi vaknade upp till strålande väder i dag i småstaden. Barnen har kommit iväg till skolan, och jag ska göra mig klar för att åka på lite möten. Och måndagar = köttfri dag, denna middagen jag tipsar om idag tar lika lång tid att laga som det tar för pastan att koka.
Varsågoda.

IMG_2923Till 4-5 personer: 
500 gram pasta
1/2 – 1  burk med basilkapesto
smör eller olivolja
1 knippe sparris
salt & peppar

Toppa med grovhackade valnötter

Gör så här:
Koka pastan enligt anvisningar på förpackning. Skär upp sparrisen i lagom stora bitar, och fräs den mjuk i smör.
Häll bort pastavattnet, och vänd ner peston. Rör sedan ihop med den frästa sparrisen.
Strö över valnötter och servera.

1
2 kommentarer

Veckomatsedel

Måndag Vegetarisk Pastasås
Tisdag Smörstekt torsk  med baconkrips
Onsdag Carbonara med kyckling
Torsdag Canjungryta
Fredag Fläskfile Provencale

 

IMG_6930
Det här behöver du till 4 personer: 
800 gram oxfilé
smör
salt & peppar
10 fasta potatisar
olivolja / Matolja

Provencalesmör: 
100 gram smör
1/2 kruka finhackad persilja
3 små vitlöksklyftor
salt

Gör så här:
Börja med provencalesmöret, vilket kan förberedas dagen innan.Rör ihop alla ingredienser och forma till en rulle med hjälp av bakplåtspapper eller folie.
Lägg in i frysen tills det är dags att använda.

Ställ ugnen på 200 grader,
Skala och skiva potatisen tunt och skölj den i kallt vatten. Bred ut potatisen i en form ( de ska ligga ett lager potatis) så lagar ni till många är det smidigt att breda ut över en smord ugnsform. Ringla över rikligt med olja och strö över salt och ställ in i ugnen. Ta fram provencalesmöret och skär upp det så att det tinar. Hetta upp en stekpanna med stekfett och bryn sedan oxfilen runt omkring. Jag stekte mitt på medelstark värme med salt & peppar tills köttet hade 60 grader. Rulla in köttet i folie och låt vila i 10 minuter. Skär upp det och toppa råstekta potatisen med köttet och fördela ut smöret. Jag ställde in formen på eftervärmen några minuter för att det skulle smälta snabbare.

* * * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet oboybollar

IMG_5955 (1)

Det här behöver du till 40 små delicatobollar / alternativ 1 chokladbollstårta:
200 gram rumsvarmt smör
8 dl havregryn
3 dl florsocker
1 nypa salt
2 msk kallt kaffe
2  1/2 msk kakao
1/2 dl oboy
50 gram smält mjölkchoklad

Garnering:
150 gram mjölkchoklad
Kokosflingor eller pärlsocker

Gör så här:
Mixa havregrynen med en mixer till mindre bitar. Vispa smör med florsocker till en jämnsmet,
rör ner salt, kaffe, kakao & oboy. Vänd ner havregrynen & chokladen och ställ kallt i  1 timme.Rulla sedan chokladbollar och ställ in dem i kylen under tiden du smälter chokladen. Rulla dem sedan i chokladen som du låtit svalna, och sedan även i kokosflingor eller pärlsocker, vilket du tycker är godast.

 

0
8 kommentarer

Mors Dag

Godmorgon Söndag

Och det är inte bara söndag idag, utan det är det ju även Mors dag. Alltså inte förra söndagen som min Thelmis trodde ♥ Fast inte mig emot att bli firad två söndagar i rad. Idag hoppas jag att alla ni fina mammor & bonusmammor blir uppvaktade. Ja iallafall med trevligt uppdukad frukost eller någon god hembakad fika i solen. Trevlig Mors dag till er därute.

IMG_3600 (1)  IMG_3613 IMG_3636
Söta muggen jag fick av Thelma ( förra helgen ) ♥

0
1 kommentar

Seg Rabarberkaka i långpanna

En ljuvligt god kaka som bakas i långpanna, en smak av sommaren!

IMG_1337 (1)

Det här behöver du till en ugnsplåt:
4 ägg
5 dl strösocker
5 dl vetemjöl
200 gram smält smör
3 tsk vaniljsocker
4 stjälkar rabarber ( normalstora )

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Smält smöret, och låt svalna något. Vispa ihop ägg och socker poröst häll sedan i  även smöret.
vänd sedan ner mjöl och vaniljsocker i smeten.  Bred ut smeten i en långpanna / form till ugnen.
Ansa rabarberna och hacka ner tunt, fördela rabarberna över smeten. grädda den i cirka 20 – 25 minuter i mitten på ugnen
Låt kakan svalna något, och pudra över rikligt med florsocker.
Skär sedan upp den i lagom stora bitar.

Mums till fikat.

27
12 kommentarer

Dumlemuffins

Visste ni att det var muffinsdagen idag?
Det känns ju som en dag värd att fira, eller hur. Kanske med dessa goda sega kladdkakemuffins med Dumle.  Busenkla att baka, och går typ inte misslyckas med.

IMG_1750

Jag brukar baka dubbelsats och frysa in. Perfekt att ta fram en påse när man får oväntat besök.

Till cirka 15  stycken :
100 gram smält smör
2 ägg
2 1/2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
4 msk kakao
1/2 tsk bakpulver
15 stycken dumlekolor
15 stycken noblesschoklad

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.  Ställ ut formarna på en plåt.
Knäck äggen i en skål och blanda de torra ingredienserna och rör ner med en slev. Blanda sist i smöret och rör tills smeten är ordentligt blandad. Häll upp i formarna 2/3 – med smet. Trycks ner en varsin dumle i mufffinsen, och grädda sedan i mitten på ugnen i cirka 8-10 minuter. Ta ut och lägg en noblesschoklad på varje.

Serveras med fördel lite ljumna. Eller för den delen de är försvinnande goda även från frysen

27
11 kommentarer

Istället för tacomiddag

Hej hej,

Har ni börjat tröttna lite på fredagstacosen och vill variera lite. Prova då att servera denna goda kycklingkebaben tillsammans med mjuka tortillabröd, eller hårda skal eller bara som en sallad. Jättegott! Kebabkryddan gör jag själv, du hittar den nedanför bilden. Super gott, och känns nyttigare att göra egen krydda.

IMG_3761 (1)

 

Kebabkrydda :
2 msk spiskummin
1 msk vitlökspulver
3 msk chilipulver
1 msk paprikapulver
2 tsk torkad oregano
3 tsk torkad timjan
1 kryddmått med kanel
* Salt

Gör så här: 
Blanda ihop allt i en glasburk och förvara sedan bland de andra kryddorna.
* När köttet/ kycklingen nästan är färdigstekt så saltar man också lite, om man inte redan blandat salt i kryddan.

Serveras sedan med denna goda kebabsås

0
3 kommentarer

Fisk- & räkgratäng med dill

Vissa dagar jobbar jag bara hemifrån, vissa dagar är det möten stup i kvarten. Idag är en lagom dag = halva dagen hemma och halva dagen iväg på möte. Efter dagens möte är det vårshow för Nomis klass, hon är taggad som bara den. Och vilken tur med vädret vi har idag då det blir picknick efteråt.

Innan jag rusar iväg så tänkte jag skriva ner ett middagstips till er, god gratäng med fisk & med smak av räkor.

IMG_3643 (1) IMG_3648
Det här behöver du till 5-6 personer:
1 block torsk
4 portioner lax
3 dl vispgrädde
220 gram räkost  ( cirka en tub )
1 kruka finhackad dill
salt & peppar
2 dl riven lagrad ost

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader
Skär upp den tinade fisken i kuber cirka 1*1 cm och lägg dem i en ugnsfast form.
Mät upp grädde, räkost, dill i en skål och vispa samman till en slät sås. Hacka ner dill och krydda med lite salt & peppar.
Fördela såsen över fisken och ställ in i ugnen cirka 20 minuter. Efter halva tiden tar du ut gratängen och lägger på osten så den hinner smälta.

Serveras med pressad potatis eller kokt ris.

5
7 kommentarer