Spagetti med godaste tomatsåsen

Idag bjuder jag på en mustig & smakrik tomatsås. Enkelt, billigt gott  & vegetariskt!
Varsågoda.

IMG_2338
Detta behöver du till 4 personer: 
2 msk olivolja
1 liten finhackad schalottenlök
2 askar med mogna körsbärstomater
2 msk vatten
1 riven vitlöksklyfta
1/2 kruka finhackad persilja
1/2 tsk strösocker
salt & peppar

Gör så här:
Fräs upp olivolja och den finhackade löken i en kastrull tills den har blivit mjuk & glansig.
Klyfta tomaterna ner i kastrullen och fräs runt, vänd ner vatten och låt allt stå och småputtra i 10 minuter. Mosa dem lätt med en gaffel så att det inte är några större bitar kvar. Riv ner vitlöken & smaka av med persilja, socker, salt & peppar.
Serveras med en god pasta

0
2 kommentarer

Veckomatsedel

Måndag Halloumiburgare med coleslaw
Tisdag Torsk- & kräftgratäng
Onsdag Hawaiikassler
Torsdag Kycklingsallad med avokado
Fredag Skogspanna
panna

För festligare tillfällen kan fläskfilen lätt bytas ut mot oxfile. Mums!

En skogspanna för 5-6 personer :
smör
1 näve med kantareller
2 putsade fläskfileer
5 dl grädde
2 msk kinesisk soya
2 msk med ox eller kalv-fond
2 msk med lingonsylt
maizena ( eller mjölredning* )
salt & peppar

Serveras med ungsbakad potatis & morötter
eller kokt potatis eller kanske ris?

Gör så här:
Dela svampen i lagom stora munsbitar,  Hetta upp ett par msk smör i pannan fräs sedan kantarellerna så att vätskan försvinner. Under tiden skär du köttet i medaljonger och delar varje medaljong i tre bitar. Lägg ner köttet och fräs det så att det får fin yta, och nästan är genomstekt. Tillsätt grädden, soyan och fonden och låt sjuda upp. Smaka av med lingonsylt och lite salt och peppar.
Sjud ihop en kvart innan servering, dekorera med lite färska lingon och några gröna örter.

Klar att servera !

* mjölredning är att man blandar 1/2 dl vatten med 2 msk mjöl och vispar upp , häll sedan i litet i taget

 

0
2 kommentarer

Godaste tårtan

Ni är så många som frågat efter receptet på den goda marängtårtan, som jag kallar 10-minuterstårtan. Det går bra att söka på sajten, högst upp till höger på skärmen finns både sökruta, samt kan du kategoriscrolla. Men här kommer tårtan igen, för er som missat. Detta är den godaste tårtan jag ätit, och jag hoppas ni gör den någon gång i sommar. Kanske till skolavslutningen, studenten eller varför inte midsommar! Så himla smaskig. Receptet hittade jag på ica.se, och denna är faktiskt riktigt billig att baka om man jämför. Kostar cirka 55-60 kronor per tårta, det är prisvärt om man är många.

Ni hittar mig med mera mat- & baktips på instagram: @jennysmatblogg
Eller facebook HÄR

IMG_0357 IMG_0349

Det här behöver du till en tårta för 8- 10 personer  : 
2 färdiga marängtårtor
1/4 dels dl vispgrädde
150 gram mjölk choklad
4 dl vispad vispgrädde
250 gram hallon ( frysta el färska)
( florsocker efter egen smak & tycke )

Dekorera med jordgubbar & blåbär + 50 gram hackad choklad.

IMG_0300

IMG_0305

Gör så här:
Koka upp 1/4 dels grädde och bryt ner chokladen ner i kastrullen, ta bort från värmen och rör tills du från en blank smet.
Ta fram den första marängformen och lägg på ett fat, fördela ut chokladen över marängen och ställ svalt. Vispa under tiden grädden fluffig, vänd sedan ner de frysta hallonen och vispa ihop till en härlig rosa färg. Smaka ev av med florsocker.

enkel tårta

Ta ut den svala maräng- & chokladbotten och fördela ut hälften av hallongrädden. Lägg på en marängbotten till och fördela ut resten av hallongrädden.
Dekorera med jordgubbar, blåbär & hackad choklad.

Serveras genast!

2
22 kommentarer

BookBeat och tipsa om böcker i boklistan

DETTA INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED BOOKBEAT

 

Nu under våren och i början av sommaren har jag hunnit lyssna på massor utav bra böcker på BookBeat. Detta är lite perfekt för mig, som känner att jag inte ”hinner” läsa böcker- men ändå vill ha hunnit ”läsa” de böcker alla pratar om.  Jag lyssnar på ljudböcker så ofta jag hinner, när jag är ute och går, när jag fixar i trädgården, när jag flyger och medan jag lagar mat & bakar. Fördelen när jag jobbar ensam i köket är att jag kan välja vilken bok jag vill 😉

book

Den senaste boken jag läser/ lyssnar på är den sista med Lucy Dillon. Och den heter ”När livet börjar om” och jag har cirka en kvart kvar på den. Jag har alltid gillar hennes böcker och för er som inte läst någon än, så finns det fler att välja bland på Bookbeat. Jag har i samarbete med BookBeat ett erbjudande till er, där ni får lyssna 1 månad helt gratis. ( Det kommer ändras från 2 veckor till 1 månad när ni registrerar er ) Ni kan välj bland 1000-tals böcker att lyssna & läsa direkt i mobilen och surfplatten. Ingen bindningstid och enkelt att komma igång.

Koden är : Jennysmatblogg eller klicka här för att komma direkt till erbjudandet 

IMG_1633

Nu börjar min bok närma sig slutet och jag vill ha tips på era bästa böcker.  Och vi är nog många som söker boktips, så jag tänkte att vi kunde göra en liten boklista för att tipsa varandra om bra böcker i kommentarsfältet.

Senast lyssnade / lästa bok ? 
– När livet börjar om. 
Min bästa bok jag läst ? 
– Stalker ( otäck men så spännande )
Den sämsta boken ?
Kommer inte ihåg någon just nu. 
Min favoritgenre på böcker ?
Deckare och chick lit
Mitt favoritbokgodis ?
Chokladpraliner såklart
Mitt bästa tillfälle att lyssna på ljudbok ?
När jag lagar mat och bakar

* * * * * * * * * * * *

 

IMG_3799 (1)

0
11 kommentarer

Vad arbetar du med?

Hej igen,

Ni är så många som kollar förbi varje timma/ dag och vecka.  Inte lika ofta ni lämnar avtryck efter er här.. hihi….
Det är såklart inget måste, och desto fler kommentarer lämnar ni däremot på Facebook & instagram. Jätteroligt så tack för det, det gör mitt arbete mycket roligare.

Något jag frågade för många år sedan här på bloggen, var vad Ni jobbar med. Och då märkte jag att det var väldigt många matintresserade förskolefröknar som läste.  Är det fortfarande så att majoriteten är densamma nu för tiden också?
Kan ni inte lämna en kommentar vad ni arbetar med, hade varit jättekul att veta. Ja har ni tid får ni gärna berätta lite mer också,
hur gamla du är, och i vilken stad/ by du bor i.

Och jo, jag läser alla kommentarer med glädje!

IMG_4086

0
301 kommentarer

Grillad torsk på fräst paprikapytt

Grillad torsk med fräst paprikapytt.
Det är precis så enkelt & fräscht jag vill äta nu när det är så varmt om dagarna.  Jag hade en köpevaraint av skagenröran, men hemlagad är så mycket godare.  Länkar i receptet till min favvo.

IMG_3957

Behövs knappt ett recept till denna, men vi gör det iallafall: 
4 bitar torsk
1 röd paprika
1 gul paprika
sockerärtor
smör eller olivolja
citron
skagenröra

Gör så här: 
Skär paprikan smått blanda, och fräs ihop några minuter. Fräs sockerärtorna för sig.
Grönsakerna ska inte stekas för länge, de ska behålla sin krispighet. Fördela ut på  tallrikarna och servera med grillad torsk och en klick med skagenröra.

0
Kommentera

Intervju för Plan international

Godkväll

Hoppas ni haft en fin dag i sommarsolen.
Ni som följer bloggen vet ju att vi förra året blev faddrar med Plan international.  För er som inte sett men vill läsa så finns det en liten intervju om det  HÄR

 

Skärmavbild 2016-06-02 kl. 19.34.54

0
1 kommentar

Före & efterbilder från stugan

Hej där,

Fick lite frågor om jag inte kunde visa lite före- & efterbilder på sommarstugan. Och jag har rotat fram några bilder från broschyren, och jämfört. Det är roligt att se skillnaden, och att allt jobb vi lagt ner gjort skillnad.  Så här såg lilla stugan ut då vi köpte.

Skärmavbild 2016-06-02 kl. 12.25.40
Idag finns en mer välkomnade glasveranda/ farstukvist.
Den ska målas klar i helgen, sedan väntar vi hem en ny stentrappa. Det stora urgamla trädet till vänster gör så att det alltid håller sig svalare i stugan sommartid. Så trots alla löv vi måste räfsa så är det så värt det.

IMG_3968

Baksidan såg ut så här.
Skärmavbild 2016-06-02 kl. 12.25.10

IMG_3967

Det finns fler före & efterbilder för de som vill se mer i kategori sommarhuset.
Klicka här för att komma dit direkt

0
5 kommentarer

Grillad kyckling med melon- & grönsakssalsa

Det söks grilltips och grilltillbehör som bara den nu på sajten. Jag förstår det, så himla gott!
Denna fräscha salsa passar finfint till både kött, kyckling eller fisk.

IMG_3913

Till salsan behöver du: 
1 bit gurka
1 bit vattenmelon
1 mango
1 bit paprika
1 avokado
1 finhackad rödlök
1 msk pressad citronsaft
några droppar tabasco

Så här gör du:
Hacka smått & blanda ihop i en skål.
Pressa över lite citronsaft, tabasco och blanda om.

Klar att servera.

0
2 kommentarer

Kycklinggryta med jordnötssås & chili

Välkommen Junimånad.

Vilken sommarvärme vi fått, helt ljuvligt. För er som inte tänkt att grilla i kväll så har jag en god kycklinggryta på lut. Men krämig jordnötssås, som smakar precis som på restaurang. Varsågoda.

IMG_5076 Till grytan
4 stycken kycklingfile 
1 msk smör
1 finhackad vitlöksklyfta
1 finhackad charlottenlök
1/2 finhackad röd chili
2 1/2 dl kokosmjölk
1 dl finhackade salta jordnötter
1 1/2 dl jordnötssmör
1 msk koncentrerad kycklingfond
1 lime + 1/2 dl vatten
1 tsk strösocker
salt & ev.chiliflakes
1-2 droppe sojakulör

Serveras till kokt ris

Gör så här:
Strimla kycklingen smått, finhacka löken/ vitlöken & chilin. Fräs allt i en stekpanna tills kycklingen är klar. Vänd ner kokosmjölk med grovhackade jordnötter, jordnötssmör & fond. Låt allt sjuda upp, smaka av med salt & chiliflakes. Önskar man lite mörkare färg så droppa ner ett par droppar sojakulör. Vänd sist ner vatten till önskad konsistens & lime+ socker och ta bort från plattan.

Smaklig spis.

0
5 kommentarer