Denna ljuvligt goda kaka som går att variera i all evighet: kolasnitten
De är blandannat goda att baka med daim, schweizernötschoklad, lakritschoklad & dumle. Denna gången provade jag med center….
Försvinnande gott, och fungerar utmärkt att frysa in.
Det här behöver du till snittkakorna:
220 gram smör
5 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
3 rullar med center
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela på 3 och rulla ut till länger.
Platta sedan till längderna något med hjälp av fingrarna placera godiset av en 1 rulle på varje längd . Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg.
Skär dem i snitt medan de är ljumna och låt svalna helt på galler.
Hej där hemma,
Hoppas allt är bra! Vi kom fram till ”vårt” hus sent igårkväll / natt- så det fanns ingen ork att kika förbi bloggen. Idag tog vi sovmorgon, men jag vaknade först. Någon gång innan åtta tassade jag upp för att dricka morgonkaffe och jobba lite. Jag hade ett par inbokade telefonmöten på morgonen som jag inte ville ändra. Och så hann jag ju att fota huset lite innan det stökades ner…hehe.
Här kommer mina bilder, och det var nog rätt så exakt så här vi trodde att huset skulle se ut.
Vy från köket mot poolområdet. Ett litet och välplanerat hus, vi stormtrivs här.
Hallen in till huset med den vackra dörren. Ägarna som vi hyr av har renoverat huset själva.
Så vackert och imponerande.
En stor kopp kaffe och så massa jobb innan jag väckte resten av familjen.
Min arbetsvy är inte speciellt jobbig alls, passar på att sitta lite i skuggan för det blir så varmt här på innergården.
Inte för att jag klagar, gillar solen & värmen!
Nomi var ingen badkruka och badade redan innan frukost.
Från köket har man fin utsikt över poolen, här kan man sitta och svalka sig lite om man tycker att det blir för varmt.
Idag blev inga större utflykter mer än att bekanta oss med området vi bor i.
Och det finns så mycket vackra dörrar & byggande överallt!
Kan liksom inte stanna & fota alla.
Vi åkte bort till supermarket och handlade mat, fika & dryck. Vänstertrafik här, det är en liten utmaning kan jag säja. Inte för att jag kör, jag är ansvarig för kartorna…Jobbigt nog bara det kan jag tycka 😉 Men vill ändå rekommendera alla som åker hit att hyra egen bil. För bussarna är ofta & mycket försenade, känns mer fritt att hyra egen bil.
Är det bara jag som tycker det är roligt att handla utomlands? Så mycket spännande mat och bara kolla runt bland alla kakor & godis. Vi hittade yoghurt som serveras med smarties, och någon risifrutti som serveras med chokladbitar ?! Eh… kanske mer fika över det än att servera som mellis? På tal om fika så hittade jag dessa chokalddoppade oreos, hade jag inte sett hemma, och vart ju då tvungen att provsmaka. Den fick 4 oreos av fem möjliga. Mums… Och kan tänka mig att de är ännu godare att doppa i mjölkchoklad.
Nu ska vi grilla middagsmaten och fortsätta bada.
Imorgon bär det av för att upptäcka denna vackra lilla ö!
Jag har valt att ha massa tidsinställda inlägg för er som inte bara vill läsa om vår resa denna veckan. Och idag bjussar jag på något till midsommar-temat. Nämligen matjesilltårta, jag har svängt ihop detta tidigare. Fast denna variant blev så grymt god att ni bara inte kan missa den till midsommar ( ja…. eller påsk heller för den delen! )
Missa inte att följa mig på instagram: @jennysmatblogg
Det här behöver du till matjessilltårta:
300 gram kavring
100 gram smält smör
Gör din matjessilltårta så här: Skär bort de mörka kanterna på kavringen, och mixa brödet till små smulor. Smält smöret och rör ihop med smulorna. Pressa ut i en rund form med avtagbara kanter cirka 24cm. Ställ svalt medna du rör ihop fyllningen.
Ta fram en skål och rör ihop crème fraiche, färskost & finhackad dill. Strimla / klipp ner matjessillen och rör om. Blötlägg gelantinbladen i kallt vatten i fem minuter innan du kramar ur dem och lägger dem i en kastrull med 2 msk av matjessillsspadet ( alternativt vatten) Låt smälta på svag värme under omrörning. Vänd ner i smtetn under kraftig omrörning, tills allt har blandats väl. Fördela ut fyllningen över botten och ställ in i kylen i minst 4 timmar.
Garnera precis innan servering.
Då börjar snart resan mot Malta. Jonathan packar ut det sista i bilen, och jag tänkte bara uppdaterad här innan det är dags att fara. Vi flyger från Danmark denna gången och är inte framme på plats förrän inatt. Hittade lite bilder på huset som vi ska hyra, så jag kastar in några här för den som är nyfiken 🙂
Tycker det är så vackert med stenhus, och för att inte nämna blåa ytterdörrar.
Idag har det bakats och fixats i köket, för att förbereda veckan som jag ska vara ”ledig”. Sen är det ju det där med att vara egen företagare, man är ju aldrig riktigt ledig. Fast det är inget jag är ledsen för, jag gillar mitt jobb och tycker att jag börjat få en bra balans på det. För er som inte bara vill läsa om vår resa så kommer jag att uppdatera med massa mat- & bakrecept också. Och för att slippa en & annan syrlig kommentar så tänkte jag redan nu nämna att resan är inget jag ”fått”, den har jag betalat helt själv denna gången också. I kategorin semester hittar ni tidigare resor och där kommer även denna resan att hamna.
Ni hittar kategorin HÄR
Det här behöver du till cirka 40 st kalaskakor:
220 gram smör
5 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
5 msk kakao
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
3 dubbelnougat
Gör dina kalaskakor så här:
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela och rulla ut till 3 längder och halvera dubbelnougaten på längden. Gör en grop på längden och lägg ner guldnougaten.
Nyp ihop & baka in dubbelnougaten i chokladrullarna och ställ in i mitten och grädda i cirka 10-12 minuter. Efter halva tiden plattar du till dem något med en gaffel. Låt längderna svalna något, men inte kallna helt, innan du skär dem i snittar.
Serveras med fördel ljumna så nougaten är så där härligt krämig.
Även goda kalla också såklart.
Hej från en mulen småstad,
Det gör mig inget alls att det regnar idag, jag har en köksdag där det provas småkakor & lagas midsommarmat. Och jag hoppas att det regnar lite extra över Kalmar & Öland som verkligen behöver detta nu. Tänkte kika förbi med ett gott middagstips till er medan mina kakor gräddas i ugnen.
En fläskfilegryta med krämig balsamicosås. Balsamico:n jag använder är den tjockare krämiga du köper i plastflaska, inte den tunna som oftast säljs i glasflaska.
Det här behöver du till din fläskfilegryta för 4 pers: 1 stor putsad fläskfile
smör
salt & peppar
Till skyn:
2 dl vatten
3 dl grädde
1 msk kinisisk soja
2 msk konc oxfond.
200 gram phialphiaost
2 msk krämig balsamico
salt och peppar
Gör din fläskfilegryta så här:
Skär upp den putsade, och hetta upp en stekpanna med smör.
Fräs fläskfilen så att den får fin färg och lägg upp på en tallrik under tiden du gör såsen. Vänd ner vatten och vispa upp med stekskyn. Behövs så kan du sila såsen, vispa ner grädde, kinesisk soja & fond. Låt sjuda upp, vänd ner philadelphiaosten och låt allt koka samman till en slät sås, vispa under tiden. Smaka av med balsamico & salt + peppar.
Vänd ner fläskfilen och låt sjuda tills köttet är klart.
Jag vet att ni brukar gilla lite pysseltips & renoveringsknep. Detta är ett litet sådant.
Vi har haft våra nattduksbord i evigheter, och funderat på om det inte är dags att byta ut dem snart. Jag gillar modellen, men tyckte handtaget var så himla vanligt & tråkigt…. Och så i veckan sprang jag på ett par handtag i gammaldags stil. Och båda nattduksborden blev faktiskt lite som nya igen.
Tips för er som också börjat tröttna på era möbler : prova även att byta handtag i köket, på garderober eller skänkar. Lätt & billigt sätt att förnya möbler och i vissa fall ett helt kök.
Knopparna kostade 35 :- stycket, hittade dem i en liten butik i borgholm.
De finns att köpa lite varstans, och säkert på nätet i alla möjliga färger. Jag köpte även vita & blåa till garderoberna i stugan.
Detta är en busenkel gratäng med bea-sås i grunden.
Inte första gången jag lagar denna och inte sista. Har ni också provat?
Det här behöver du till 4-5 personer :
700 gram kycklingfile
smör
salt & peppar
200 gram färdig bearnaisesås
2 1/2 dl creme fraiche
1 msk chilisås
klyftade körsbärstomater
2 dl riven lagrad ost
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. Skär kycklingen i mindre bitar och smörstek dem klara med salt & peppar.
Lägg i en ugnssäker form och vispa ihop beasåsen med crème fraîche & chilisås. Häll över kycklingen dela tomaterna och lägg dit, riv över en god ost och gratinera i cirka 15 minuter eller tills osten har fått vacker färg.
Klart att servera.
Nu är vi hemma från en härlig solig vecka på öland. Idag regnade det dock, så det gjorde inget alls att vi åkte hemåt.
Och regnet behövs, men håller tummarna för att ni får vackert väder till midsommar!
Här kommer lite olika goda ”midsommartårtor” precis som utlovat. Klicka på rubriken över respektive tårta för att komma till receptet ❤